You are here

RF Detektor (0.1 - 3GHz) készítése

Megosztom veletek egy kis készülékbe szerelt rádiofrekvenciás detektor készítését.
A kapcsolás saját ötlet szüleménye. A detektor -az 50 Ohmos bemenetén- egy antennával, képes a közelünkben lévő magas frekvenciás elektromágneses teret keltő forrásokat detektálni.

Rádiófrekvenciás érzékenysége kb. 600µV/50 Ohm a 0.1-3GHz sávban. Ez alatt és felet is detektál, de az érzékenysége csökken.
A készülékbe beépített sípoló van, csipogáshoz hasonló hangot kelt, a csipogások ismétlődő frekvenciája a detektált jel nagyságával arányos. A detektált jel egy csatlakozóra is ki van vezetve és egyenáramként mérhető.

Az IC kimenete, bemenő jel nélkül kb. 240mV–os potenciálon van. A már említett sávban kb. -32dBm(6mV) bemenő magas frekvenciás jel az IC kimenetén 15-20mV-os feszültség emelkedést vált ki, hozzáadva a már meglévő kb. 240mV-hoz, így ez lesz a legkisebb detektálható jelszint.

A kapcsolás egy előfeszített és hőkompenzált Schottky diódás detektor IC-re, a TL5505-2-re épül.

A detektor IC előtt van egy széles sávú előerősítő IC (µPC2712T), amely kb. 20dB erősítéssel rendelkezik, így tízszeresére növeli a detektor érzékenységét.
A detektált és megszűrt jelet az LM358 első OP erősítője csak leválasztja (Au=1), a kimenete ki van vezetve 100R-on keresztül esetleges feszültség mérés céljából, és az AM demodulált kimenet pár KHz-ig.

Ugyancsak a leválasztó első OP kimenetére van kötve a második OP pozitív bemenete, amely további kb. 18,8 szoros erősítést végez.

A negatív bemenetén lévő feszültségosztóval (trimmer poti) illesztjük az OP kimenő feszültségét az 555-ből kialakított feszültségvezérelt négyszöggenerátort.

Frekvenciája 0,3-0,5Hz-re állítható (amikor a detektor kimenet kb. 240mV).
A detektált feszültség végül is a négyszög generátor frekvenciát arányosan növeli a detektált jel növekedésével (sűrűbben csipog).

A működéshez szükséges 5V-ot egy DC/DC feszültségemelő (MC34063) állítja elő 3V-ból (két AAA 1,5V elem).

Az üzemkapcsolóval be kapcsolható hanggal (csipogó) vagy hang nélkül használhatjuk (LED világít), illetve külön mérőműszert is alkalmazhatunk.

Mérőműszernek alkalmazható pl. digitális (DC 200mV-2V) feszültségmérő, vagy egy 100µA-es műszer soros ellenállással.

A műszer mínusz pontját (-) egy feszültség osztó emeli meg kb. 240mV-ra, kiegyenlítve a detektor kb. 240mV kimenő feszültséget.

A kapcsolást SMD alkatrészekkel egy 1mm vastag két oldalt fóliázott nyákra szereltem.
A nyák egy 129x40x25mm műanyag, két részes doboz méreteihez lett tervezve, úgy hogy két AAA elem is még elférjen benne.
A magas frekvenciás bemenet SMA csatlakozóval került megvalósításra. A csatlakozó a dobozhoz van rögzítve úgy, hogy belül egy árnyékoló rézfóliát is tart. A nyák alatt a dobozon két lyuk van: egyik a trimmer potinak, másik a LED-nek.

üdv.Jóska

Comments
PaZolika

Szia, J.48!
Az antenna bemenettel párhuzamosan van kötve egy induktivitás, nem látom az értékét, nincs rajta a beépítési rajzon, képeken.
üdv, PaZoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Zoli ! 470nH az érétéke.Ha kis antennákat alkalmazol elhagyhatód.Már minden készen volt, az induktivitást késöbb szereztem csak be,végül is anélkül maradt.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

kali82
kali82's picture

Üdvözlet!

Csak érdeklődnék, hogy ez az eszköz esetleg arra is jó lenne hogy az autóriasztó távirányítóját leteszteljem megy-nem megy szintjén.

Gábor

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Gábor !Távirányitót is ellenörizhetsz vele,pl.játék távirányitót is 27MHz-en probáltan ,de csak a közeléböl müködött.Magasab frekvencián az érzékenysége megnö.A kocsi távirányitó rövid impulzust ad,ezért nem kelt hosszú csipogások sorozatát,müszert rátéve is csak egy kilendülést mutatt a távirányitó gomb lenyomáskor. üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

simonsen

Üdvözletem!

Tényleg jó megoldás csak nekem sok az anyag ami benne van :(

Van itt egy cél detektor AD8362.
Aztán az AD8302 2,7GHz ig.

Ami érdekes , hogy van egy viszonylag jó RF detektor és power méter.

http://www.dl4jal.eu/mwattmeter/mwattmeter.html

Sok sikert az építéshez nekem már minden meg van vásárolva csak idő hiányában nem tudtam még vele foglalkozni.
Ha valaki neki fog ennek a kapcsolásnak jelezze nekem mert előbb utóbb én is meg csinálom.

Üdv simonsen!

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Simonsen !Már megjártam hogy egy alkatrészre (1-rendelt-Ic-re)terveztem kapcsolást ,amely vagy a bemeneten volt vagy a kimeneten volt . Félvezetök egy kapcsolás bemeneten és a kimeneten ki vannak téve mindég egy veszéjes véletlen potenciál külömbségnek,s jöhet a következö rendelés .A tapasztalatból tanulva ,itt is alkalmaztam erre védö áramköröket.A bemenetre tettem egy elöerösitöt amely leválasztó is.Ilyen Ic (pl.analog kori már nem használt) LNB-k be van mint vonal erösitö ,pl.egy quadba 4 is van.A kimeneten is egy OP van és csak aztán van kivezetve.Ha ezeket és a csipogót,tápot is elhagyod ugy egy akár egy 10x10mm lapkára is elfér,nem találom hogy sok anyag lenne benne.Azért kösz hogy jó megoldásnak találtad.

Szia Laci. Kösz.A kiálló tüskékre (1/2cm) van egy üres dugasz amely nincs a képen.Külömben igazad van. Üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

Buhera01
Buhera01's picture

Szia Josef48!

Szépen megtervezett és megépített szerkezet. Gratulálok!
Engem kicsit zavar a kapcsoló felett kiálló tüskesor. Szerintem valami mást (vagy fordítva) kellene oda beépíteni, mert így akár az ember körme alá is szúródhat...

Üdv: Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content