You are here

Rezonáló PC ház csendesítése

Kedves Kollégák!

Tényleg csekélység, közölni is röstellem, de akkora sikernek éltem meg, hogy hátha mások is részesei lehetnek.

Mint tudjuk, a kommersz PC házak nem valami stabil, távtartózott, merevített konstrukciók, lévén tipikus tömegcikkek, és a gyártástechnológiát stb. is ehhez igazították. Lényegében hajlított bádoglemezek.

Csakhogy a forgó mechanikus elemek rezgéskeltő források, és előbb-utóbb a ház, főleg a nagy felületű oldallapok átveszik, nagyon kellemetlen, mély, búgószerű hangot sugározva.
Nekem legalábbis herótom van az ilyentől, nem tudok dolgozni tőle.
A gyanúsítottak persze a ventillátorok, és az ember vadászik is mindenféle hiper-szuper, folyadékcsapágyas csendes típusra.
Ezenkívül a szokásos kontár- és normálisabb próbálkozások: beékelés, kiékelés, merevítő elemek felrakása.
Ez utóbbiakat szerencsére megúsztam, ugyanis:

Évek során, számos tüneti kezelés, és átmeneti, csapdaszerű "megoldódott" helyzet után egyszer csak ránéztem a merevlemezre.
Szorosan felfogott, nagy fordulatszámú egység, ezért eddig meg sem fordult a fejemben, hogy számításba vegyem.
Most meg kiderült, hogy tőle jött minden!
Amit nem nagyon értek, mert ha (és ha jól tudom) 7200-vel forog, akkor hogyan rezonálhat rá egy nagyméretű doboz? Bár most belegondolva, kb. 120 Hz, nem is olyan valószerűtlen.

A lényeg: fogtam a merevlemezt, és két szívacshasábra helyeztem a gép alján, kétoldali tapadó ragasztószalagokkal. "Stabilan" áll, legfeljebb nem forgatom föl-le a házat ezek után.
Az egység hűtésére kell ügyelni, kellő magasságú (terhelt) szivacslábazat kell.

Nem dicsekvésre való megoldás, de abszolút-abszolút bevált.
Azóta tökéletes csendben van a gép, a légáramok hallatszanak, meg olyan kis zajok, amik csak most váltak hallhatóvá a nagy csendben.

Elismerem, hogy amolyan kiskamaszkori megoldás. de egyszerűen nem tudok betelni vele, köszönöm a figyelmet!

Comments
Tranzix
Tranzix picture

Szia!
.Ha nem hurcolászod a gépet:
http://noob.hu/2010/09/11/IMG_0008.JPG
Üdv!

0

TT
TT picture

Hi, a HDD rezonálása nem biztos, hogy magának a HDD-nek a hibája. Én is sokat küzdöttem ilyen gonddal, a gépembe két vinyó van az egyik 7200-as Samsung (köztudottan sok a rezonáló hdd ebben a márkában így belenyugodtam, ezellen nem tudok mit tenni) a másik egy 5400-as WD ennek semmi rezonanciája. Nos a Samu rázta is rendesen a gépházat meg az asztalt is, már a cseréjén gondolkodtam amit végül elvetettem mert egyébként gyors és megbízhatóan teljesít már harmadik éve. Így gépfejlesztés címén beruháztam egy minőségi Seasonic (360W-os) tápra. Tápcsere megvolt, a gépház búgása rezonanciája gyakorlatilag teljesen megszűnt!!! A konzekvenciát gondolom ebből mindenki le tudja vonni (érdemes egy minőségibb tápra beruházni).
Üdv

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Akit érdekel a gép halk üzeme, eleve nem ilyen tápokkal kínlódik. Az én gépemben tulajdonképpen üvöltött még az 5400-as hitacsi vinyó is (gumibakokon volt, szóval nem a rezgés, hanem maga a motorzaja), pedig sok közül válogattam ki a legcsendesebbet. A normális vezérelt ventilátorú tápegység manapság már eléggé alap.

0

TT
TT picture

Félreértettél, nem a korábbi tápegység ventillátora okozta a rezonanciát, hanem a táp által leadott feszültség hullámosságára vagy nagyfrekis tüskéire volt érzékeny a vinyó. Pedig egy átkondizott tápról volt szó... Valószínű maga az áramköri felépítés, nem megfelelő tervezés okoz ilyet. Persze egy ilyen kategóriájú tápegységtől mit várhat az ember (ModeCom feel 350W, 2007-ben volt 6khuf).

0

agressiv
agressiv picture
*

A nagyfrekis tüskéktől nem fog rezonálni a vinyó az biztos, a tápok passzív PFC tekercsei búgnak még, de ezt nem nagyon tartom valószínűnek, sípolni sípolhat őle, de rezonálni biztos, hogy nem és arról volt szó.

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

A legjobb megoldás gigabites hálózatot beüzemelni és messzire rakni a HDD-ket. A melletted csücsülő gépbe csak SSD-t kell hagyni és problema megoldva. :)

0

MacGyver
MacGyver picture

Ahoy!

Nekem az oldalfal rezonált, fogtam és beborítottam az autóhifiseknél kapható bitumenlappal, na azt nem rázza meg, teli is ragasztgattam belül mindenhol.Gyors, tiszta és eredményes munka-

Besztregárdsz: Laci

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Én inkább "békebeli" házat használok, amiben még van anyag. Csúnya, nehéz, de kit érdekel?
Viszont akár rá is állhatok a tetejére, meg sem érzi. Ja, és nem rezonál. És persze elfér benne minden.

0

gadenes
gadenes picture

Sziasztok!

Sokszor nem is a pcház rezonál (vagy nem csak az), hanem a rezgést átveszi a bútor vagy az asztallap, és a hangszerházakhoz hasonlóan felerősíti.

0

runbmc
runbmc picture

Abszolút megértem, hogy zavar az ilyen zümmögés, berregés, engem is tettre késztetett.
Én a processzorhűtő ventillátor kereszttartóit vágtam át és húztam rá zsugorcsövet, az tartja azóta is,nem rezgeti ( jó kis finom P4es hűtő) annyira az alaplapot.
Persze azóta visszaköltöztem egy régi jó gépházba, ami be még van anyag, lecsiszolás, fekete mattra fújás után.

0

clarke2001
clarke2001 picture

Eredeti megoldás, lehet, hogy felhasználom egyszer.

De itt a fő tanulság számomra az, hogy alapvetően akármilyen (közönséges) ventillátorok vannak bent, nem azok a zajok, rezonálás elsődleges forrásai - már, ha nem "csapágyasak". De az jópár év.

A gép most lényegében egy elegáns laptop zajszintjén működik

Just what do you think you're doing, Dave?

0

Sponsored links