You are here

Rezonáló PC ház csendesítése

Kedves Kollégák!

Tényleg csekélység, közölni is röstellem, de akkora sikernek éltem meg, hogy hátha mások is részesei lehetnek.

Mint tudjuk, a kommersz PC házak nem valami stabil, távtartózott, merevített konstrukciók, lévén tipikus tömegcikkek, és a gyártástechnológiát stb. is ehhez igazították. Lényegében hajlított bádoglemezek.

Csakhogy a forgó mechanikus elemek rezgéskeltő források, és előbb-utóbb a ház, főleg a nagy felületű oldallapok átveszik, nagyon kellemetlen, mély, búgószerű hangot sugározva.
Nekem legalábbis herótom van az ilyentől, nem tudok dolgozni tőle.
A gyanúsítottak persze a ventillátorok, és az ember vadászik is mindenféle hiper-szuper, folyadékcsapágyas csendes típusra.
Ezenkívül a szokásos kontár- és normálisabb próbálkozások: beékelés, kiékelés, merevítő elemek felrakása.
Ez utóbbiakat szerencsére megúsztam, ugyanis:

Évek során, számos tüneti kezelés, és átmeneti, csapdaszerű "megoldódott" helyzet után egyszer csak ránéztem a merevlemezre.
Szorosan felfogott, nagy fordulatszámú egység, ezért eddig meg sem fordult a fejemben, hogy számításba vegyem.
Most meg kiderült, hogy tőle jött minden!
Amit nem nagyon értek, mert ha (és ha jól tudom) 7200-vel forog, akkor hogyan rezonálhat rá egy nagyméretű doboz? Bár most belegondolva, kb. 120 Hz, nem is olyan valószerűtlen.

A lényeg: fogtam a merevlemezt, és két szívacshasábra helyeztem a gép alján, kétoldali tapadó ragasztószalagokkal. "Stabilan" áll, legfeljebb nem forgatom föl-le a házat ezek után.
Az egység hűtésére kell ügyelni, kellő magasságú (terhelt) szivacslábazat kell.

Nem dicsekvésre való megoldás, de abszolút-abszolút bevált.
Azóta tökéletes csendben van a gép, a légáramok hallatszanak, meg olyan kis zajok, amik csak most váltak hallhatóvá a nagy csendben.

Elismerem, hogy amolyan kiskamaszkori megoldás. de egyszerűen nem tudok betelni vele, köszönöm a figyelmet!

Comments
Tranzix
Tranzix's picture

Szia!
.Ha nem hurcolászod a gépet:
http://noob.hu/2010/09/11/IMG_0008.JPG
Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

TT

Hi, a HDD rezonálása nem biztos, hogy magának a HDD-nek a hibája. Én is sokat küzdöttem ilyen gonddal, a gépembe két vinyó van az egyik 7200-as Samsung (köztudottan sok a rezonáló hdd ebben a márkában így belenyugodtam, ezellen nem tudok mit tenni) a másik egy 5400-as WD ennek semmi rezonanciája. Nos a Samu rázta is rendesen a gépházat meg az asztalt is, már a cseréjén gondolkodtam amit végül elvetettem mert egyébként gyors és megbízhatóan teljesít már harmadik éve. Így gépfejlesztés címén beruháztam egy minőségi Seasonic (360W-os) tápra. Tápcsere megvolt, a gépház búgása rezonanciája gyakorlatilag teljesen megszűnt!!! A konzekvenciát gondolom ebből mindenki le tudja vonni (érdemes egy minőségibb tápra beruházni).
Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Üdv

Akit érdekel a gép halk üzeme, eleve nem ilyen tápokkal kínlódik. Az én gépemben tulajdonképpen üvöltött még az 5400-as hitacsi vinyó is (gumibakokon volt, szóval nem a rezgés, hanem maga a motorzaja), pedig sok közül válogattam ki a legcsendesebbet. A normális vezérelt ventilátorú tápegység manapság már eléggé alap.

0

Vote up!

You voted ‘up’

TT

Félreértettél, nem a korábbi tápegység ventillátora okozta a rezonanciát, hanem a táp által leadott feszültség hullámosságára vagy nagyfrekis tüskéire volt érzékeny a vinyó. Pedig egy átkondizott tápról volt szó... Valószínű maga az áramköri felépítés, nem megfelelő tervezés okoz ilyet. Persze egy ilyen kategóriájú tápegységtől mit várhat az ember (ModeCom feel 350W, 2007-ben volt 6khuf).

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

A nagyfrekis tüskéktől nem fog rezonálni a vinyó az biztos, a tápok passzív PFC tekercsei búgnak még, de ezt nem nagyon tartom valószínűnek, sípolni sípolhat őle, de rezonálni biztos, hogy nem és arról volt szó.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Üdv

A legjobb megoldás gigabites hálózatot beüzemelni és messzire rakni a HDD-ket. A melletted csücsülő gépbe csak SSD-t kell hagyni és problema megoldva. :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

MacGyver

Ahoy!

Nekem az oldalfal rezonált, fogtam és beborítottam az autóhifiseknél kapható bitumenlappal, na azt nem rázza meg, teli is ragasztgattam belül mindenhol.Gyors, tiszta és eredményes munka-

Besztregárdsz: Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Én inkább "békebeli" házat használok, amiben még van anyag. Csúnya, nehéz, de kit érdekel?
Viszont akár rá is állhatok a tetejére, meg sem érzi. Ja, és nem rezonál. És persze elfér benne minden.

0

Vote up!

You voted ‘up’

gadenes
gadenes's picture

Sziasztok!

Sokszor nem is a pcház rezonál (vagy nem csak az), hanem a rezgést átveszi a bútor vagy az asztallap, és a hangszerházakhoz hasonlóan felerősíti.

0

Vote up!

You voted ‘up’

runbmc

Abszolút megértem, hogy zavar az ilyen zümmögés, berregés, engem is tettre késztetett.
Én a processzorhűtő ventillátor kereszttartóit vágtam át és húztam rá zsugorcsövet, az tartja azóta is,nem rezgeti ( jó kis finom P4es hűtő) annyira az alaplapot.
Persze azóta visszaköltöztem egy régi jó gépházba, ami be még van anyag, lecsiszolás, fekete mattra fújás után.

0

Vote up!

You voted ‘up’

clarke2001
clarke2001's picture

Eredeti megoldás, lehet, hogy felhasználom egyszer.

De itt a fő tanulság számomra az, hogy alapvetően akármilyen (közönséges) ventillátorok vannak bent, nem azok a zajok, rezonálás elsődleges forrásai - már, ha nem "csapágyasak". De az jópár év.

A gép most lényegében egy elegáns laptop zajszintjén működik

Just what do you think you're doing, Dave?

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content