You are here

Ford Fiesta csomagtérajtó motorjának javítása

Pár hete vettük észre, hogy nem lehet sem bentről, sem a távirányítóval nyitni a csomagtartót. Nem nyílik ki. Szerencsére van lehetőség a régi jól bevált módszerrel, kulccsal is nyitni, így nem okozott különösebb problémát a hiánya. De ha már van ilyen luxus lehetőség benne, jó lenne ha rendeltetésszerűen működne is. Ezért utánanéztem a lehetőségeknek. Kiderült, ez egy típushibának is tekinthető probléma a fiestákban. Egy kis (piko-like) villanymotor segítségével történik a zár nyitása. Ez a motor adta meg magát.

Rákerestem a neten erre a motorra. Kíváncsi voltam, mennyiből lehetne megoldani a problémát.
Elég borsos áron kínálják a komplett cserealkatrészt. Huszonpárezret nem ér meg ez a fícsőr. Nem örültem a dolognak.
Tovább túrva a netet, kiderült, ez egy amolyan típushibának tekinthető dolog, sokan belefutnak. Gyakorlatilag a motor "elgyengül", nyomatékszegénnyé válik, így nem képes üzemeltetni a zárszerkezetet. Hallatszik, hogy próbálkozik, de nem tudja ütközőig meghúzni a bowdent.
A megoldás magának ennek a kis motornak a cseréje (nem szükséges a drága komplett szerkezet cseréje). szerk: egyes esetekben eredményre vezethet a kommutátor tisztítás, szénkefe "igazítás" (lásd hozzászólások).
Én az ebay-en keresztül, kínából rendeltem hozzá motort (az utókornak: 20mm Long Shaft Car Door Lock Actuator For Mabuchi Motor Repair Lexus Toyota néven futott a tétel). A motor azonosítója FC-280SC-20150.
Ez cirka 1000Ft-ba került, házhoz szállítva. Ez azért mégsem huszonxezer.

Az alábbi képen látható a régi és a rendelt motor.

Talán nem meglepő, hogy az eredeti is egy kínai motor benne.
De sajnos hiába egyezik a két típusszám, 3 apró eltérés azért található a két motor között (ebből az első kettővel tisztában voltam már a rendeléskor).
Egyébként egyik leküzdése sem egy nagy dolog.

Az egyik, hogy hosszabb a tengelye. Ez egy fűrésszel vagy akár egy erősebb csípő(harapó)fogóval gyorsan orvosolható. Nem egy agyonedzett tengely.
A másik probléma, hogy nem bordázott a tengelye, így az átrakott fogaskerék nem szorul rá.
Megoldás a tengely meglapogatása pl. satuban vagy kalapáccsal. Én kalapáccsal csináltam.

A harmadik (ez a legvégén derült ki számomra), hogy a polaritása is fordított, így a bekötését majd fel kell cserélni. Egyik sem egy kardinális probléma, egyszerűen megoldhatóak. Nem igényel műhelyfelszereltséget.
Sokféle hasonló motort árulnak a neten, lehet máshonnan, más paraméterekkel rendelkezővel is próbálkozni. Kisebb, nagyobb átalakításokkal bármelyik használható.

Nekem inkább a műanyag csomagtartó burkolat eltávolítása miatt fájt a fejem.
A 3 csavar eltávolítása után elég stabilan ott maradt még a helyén. Telerakták patenttal. Sajnos nem találtam infót arról, pontosan hol is vannak ezek a patentek és hogyan is néznek ki. Egy hosszabb csavarhúzóval óvatosan lefeszegettem, kipattingattam a patenteket.
Sikerült maradandó károsodás nélkül levennem a burkolatot. Szerencsére észrevettem, hogy az egyik fémpatent a karosszériában maradt a lyukban.
Óvatosan kipecáztam és visszatettem a burkolatba. Érdemes levétel után végig nézni, hogy mind meg van-e a helyén.

Felteszek egy képet a burkolatról, megjelölve a patentek helyeit.

Most jöjjön az érdemi rész.
2 csavar fogja a kasznihoz a motort. Kitekerésük, a bowden leakasztása és a csatlakozó lehúzása után a kezemben volt a szerkezet.
Sajnos a műanyag házat összeragasztották, így sérülésmentesen nem szétszedhető. De egy csavarhúzóval óvatosan kocogtatva, könnyen szétbontható a motorház. A kiszerelt régi és a beszerelt új motor:

Az új motor a szétfeszegetett házban:

Beszerelés után derült ki, hogy más a polaritása az új motornak. A legegyszerűbb megoldást választottam: elvágtam a csatlakozóhoz futó vezetékeket, megcseréltem és zsugorcsővel szigeteltem azokat. Felcserélés előtt:

Felcserélés után:

Nem akartam újra összeragasztani a szétfeszegetett műanyag házat (valami azt súgja ez a kínai motor sem lesz hosszú életű), ezért 3 gyorskötözővel rögzítettem a két fedelet egymáshoz.

Íme teljes pompájában, beszerelve az új motor:

Tökéletesen működik. Sok sikert a javításhoz a sorstársaknak!
 

Comments
palya1983
palya1983 picture

Én tudok egy egyszerűbb és jobb javítási módot :),nem kell Fordot venni:D :D :D na jó csak vicceltem :) amúgy nem :D

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Hát az, hogy az állandó mágnes nem gyengül le, nem tudom ... én gyanúperbe keverném, ugyanis, végállásban a motor áram alatt van ugyanabban a pozízióban.
Kiemelném, hogy ezek a beteg tervezők nem tulajdonítanak jelentőséget a motor végállásánál bekövetkező magas áramnak, terhelésnek stb ezért nincs végálláskapcsoló, had menjen az a hülye motor mindvégig, bírja ameddig bírja. Hát, én nem akartam ezt először megemészteni, de sajnos muszáj volt :( A motort a rugó húzza vissza, de addig amíg aktív, addig áram alatt van, a végállásban, ami nem feltétlenül jellemző a motorokra.
Ugyanezt meg bírták csinálni az ablakemelőnél végállás kapcsolókkal ... ugye ?
Sajnos más modelleknél még xarabb a helyzet. Van olyan hely, ahol légterelőket vezérelnek ezek a motorok. Gondoljatok bele, hogy mennyi üzemórát töltenek el a végállásokban ücsörögve. Életük kb 99%-át :(
Egy motornak ilyen nemű felhasználása már már szadizmus. Tipikusan tervezett öregedés, és nem tudunk ellene tenni semmit :(

Üdv: Dénes István

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Utólag már könnyű "okoskodnom": Ez a (vietnami!) motor egy-az-egyben jó lehet bele.
Méretei: 24.2mm x 18.3mm x 45mm. Bár a súlyát keveslem: 35g (az eredeti 44 grammos lehet?)
Üdv: uniman

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
.Vagy mégsem, mivel ez fordított tengely kivezetésű.
Üdv!

0

uniman
uniman picture
***

Hello Tranzix.

Valóban, nekem fel sem tűnt, csak a "ricni"-s tengelyre öszpontosítottam. Bár úgyis "újradrótozva" van a topicban szereplő új motor, egy "Tanyásnak" nem ügy az a plusz 2x4cm-es vezeték...vagy igen?
De keressünk másik motort (előkeresem a szemüvegem).

Üdv: uniman

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"egy "Tanyásnak" nem ügy az a plusz 2x4cm-es vezeték...vagy igen?"
Úgy látom közvetlenül érintkezik vezeték nélkül, persze bele "faragható" vezetékkel is.
Üdv!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Ha tényleg kell, van ilyen motorom :)

Üdv Stevepapa

0

mfiers
mfiers picture

Szóval nekem valóban jól jöhet egy ilyen...

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Elővadászom őket, kb 2 óra.

Üdv Stevepapa

0

uniman
uniman picture
***

Hello Stevepapa.

Talán inkább a másik topicban..."tényleg kell"-het.

Üdv: uniman

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Szia!

A motor beszerzésre van tippem, 99% ban ugyan ilyen van a sétáló CD mechanikában.
Olvastam hogy Kínából rendelted nekem viszont ebben kellene segítség tehát a kínai rendelés folyamatáról ill. buktatóiról.
Nekem ez kellene

0

pihe
pihe picture
*****

Én az ebay-en szoktam apróbb dolgokat vásárolni. Van, hogy Kínából, van hogy Európából, attól függ, mennyire kell gyorsan a cucc. Kínából 3-5 hét amíg ideér.
Bár én nem ismerem a linkelt aliexpress.com oldalt (nem rendeltem még rajta keresztül), de azt gondolom onnan sem kell különösebben tartani a Kínából rendelt dolgoktól.
Ők nem átverni akarnak, hanem üzletelni veled, eladni minél több vackukat.
Egyedül a posta -és itt a magyar királyi postára gondolok elsősorban- érzem a gyenge láncszemnek.
Ha ekkora értékben vásárolsz, javaslom úgy kérd a postát, hogy legyen tracking száma, amivel nyomon követhető a csomag útja. A nagyobb futárszolgálatoknál (Fedex, DHL, stb..) ez alapból van (úgy tudom).
A standard postázásnál is lehetséges ilyen opció, ha úgy adják fel (bár ekkor már a költsége ugyanott lehet, mint a futárszolgálatoké).
A következő gyenge pontja a dolognak: a garancia. Ha 1 éven belül bedöglik, körülményes lehet a cseréje.

0

helpme
helpme picture

Szia,
csodálom a kitartásod, de elég lett volna a régi motort szétszedni, kommutátort felpucolni, majd összerakni és örülni... :)

Dénes

0

pihe
pihe picture
*****

A kommutátor pucolás nem megoldás a problémára. Mások is próbálkoztak effélével, kevés sikerrel (piszkáld meg a netet e témában kicsit), ezért nem is foglalkoztam a régi motor berhelésével.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Sziasztok! :idea:
Nemrég tettem rendbe 5 ilyen szervót egy Clió-ban. A ferritmágnesek nagyon stabilak, nem gyengülnek le lényeges mértékben. A problémát a trehány tervezés és hibás anyagválasztás okozza. A motor mindössze hármat (!) fordul a két végállás között. A kommutátor lassan eloxidálódik és ráadásul a szeletek közt telemegy grafitporral.

A kommutátor oxidációja a fő oka a problémának. Ráadásul a Cliónál a fogaskereket a kommutátor felől préselik fel, természetesen leszedhetetlenül. Nagy kézügyességet igényel a kommutátor felpucolása, de tartós eredményre vezet.

A szervó doboza üvegszáltöltésű poliamidból van és két félből van összeolvasztva ultrahangos készülékkel. Ez egy disznó munka, ezért óvatos roppantással egy satuban hibátlanul szétjön. Utána poliamid-kötegelővel rögzítjük vissza a helyére, tehát nincs itt semmi gond.

A motor felnyitása problémás. Ezért érdemes célszerszámot köszörülni egy minőségi anyagból készült csavarhúzó beáldozásával. A 3mm-es csavarhúzó végét félkör keresztmetszetűre kell köszörülni. Nálam ez az áldozat elengedhetetlennek bizonyult. Az érintkezőket is ki kell piszkálni és megformázni az összerakás előtt. Sajna a kiesés ellen biztosító lapka már kimarad, de így is eléggé szorulniuk kéne az érintkezőknek a helyükön.

Ha nem babráljuk el, akkor az eredmény újszerű állapottal is fel fog érni. Míg a kiöregedett motor 3V-ról is alig bír forogni üresjáratban, addig a tisztított motor 1V-ról is stabilan forog. A motor bepréselései max. 2-3 további renovációt viselnek el, de így is nagyon jelentős az elérhető eredmény, mivel egy rendbe rakással elvárhatóan minimum 5 évre le lesz a gond! :oke:

0

helpme
helpme picture

Szia,
akkor nekem idáig mákom volt...
Dénes

0

kojot
kojot picture

Igen, mákod volt.
Hasonló probléma Renault Clionál.
De az állandó mágnes nem gyengül le! A szénkefék megkopnak, kicsi lesz nyomás a kommutátoron, ezért nem tud normál mennyiségű áram átfolyni, így nem lesz ereje a motornak. HA nincs nagyon bekopva, akkor csipesszel lehet neki adni egy újabb ívet, amitől megnő a nyomó erő. A motornak megint lett ereje!

0

pihe
pihe picture
*****

Igazítottam a leírás ezen részén.

0

helpme
helpme picture

Szia,
azért a megkopott keféket nyilván észre veszem.
De itt most nem ez volt a kérdés.

Dénes

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"De itt most nem ez volt a kérdés."
Nem volt kérdés, pihe leírt egy korrekt javítást.
Üdv!

0

helpme
helpme picture

Szia,
értem, én kérek elnézést...

Dénes

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Szerintem az alkatrész keresésével legalább annyi időt töltött el, ha nem többet, mint a javítással. Legalább van egy tartalék motorja. 1000.- pénzből megúszni nem a világ, ha megjavítja a régit, ha nem.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Szia!
vagy30 - 40 ilyen uj motort adtam tavaly az egyik tanyasi kolleganak BP kozeleben, ha valaki keresi,segitsen.Egy osszeszerelo automata tesztelesehez adtak 400-at,utana ki akartak dobni,hogy ne kelljen vele elszamolni.A dobozolas nem ragasztott,hanem ultrahanggal van hegesztve(sonotrod).Jelenleg ilyen cegnel dolgozom.
Udvozlettel

0

Sponsored links