You are here

Schneider screenland 23M901

13 posts / 0 new
Last post
Bagoly69
Bagoly69 picture

Sziasztok!
A fenti típusú LCD TV/Monitor készülékkel adódott az a hibajelenség, hogy készenlétből be tudom kapcsolni, a készülék kijelzőjén megjelenik egy bootolási csík. Amíg működött az éledési folyamat végén megjelent a kép, most sajnos lekapcsol a háttérvilágítás és készenlétbe áll vissza. Az éledési folyamat végén, amíg nem kapcsol le a háttérvilágítás a távirányítóval pl a bemenetválasztó menü is feljön. Tápfeszültségek rendben vannak, megvilágító cső hibájára gyanakszom, de sajnos ilyen hosszú próbacsővel nem rendelkezem. Hogyan tudnék megbizonyosodni a csőhibáról? Minden segítséget előre is megköszönök! Bagoly69

Comments
mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Más baj lesz ott, csőhiba esetén csak az inverter tilt, nem lenne szabad visszaállnia készenlétbe. Első körben tápfeszt kellene ellenőrizni.

DM

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Szia!
Külső tápos, 24V kell neki, belül aztán egy IC-vel rögtön 12V-ot csinál, és az megy minden egység felé. Még annyi, hogy úgy jött elő a hiba, hogy egyre többször kellett, bekapcsolni, hogy elinduljon. Sajnos most már csak a fentebb leírt módon működik. A 12 V megvan, ha indítom akkor sem eseik le, legfeljebb 1-2 tized V-ot. Kondikat cseréltem a belső tápban. Üdv, Bagoly

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Akkor csináljunk egy olyat, hogy lehúzod az invertert és így próbáld meg elindítani. Értelemszerűen nem lesz háttérvilágításod, de ha kívülről belevilágítasz, látni fogod, hogy van-e kép.

DM

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Sziasztok!
Ma 700 km-t kellett autóznom, holnap lehúzom az invertert és megvilágítom a kijelzőt, majd beszámolok. Üdv, Bagoly.

0

city217
city217 picture

Szia.
A külső tápot is nézd át mert lehet hogy amper is kell neki. Remélem érted.
Üdv.

0

Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
Igen nagy a valószinüsége hogy gyengélkedik az a táp.
Próbálj rá egy másik tápot,ha akkor is fennál a hiba mehet az inverter átvizsgálása.

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Sziasztok!
Próbáltam másik táppal, a jelenség ugyan az. Lehúztam az inverter csatlakozóját, bekapcsolás után kb. ugyanannyi idő után készenlétbe megy a készülék ( a bootolási csíkot nem sikerült "bevilágítással" megnéznem). Most már tényleg tanácstalan vagyok, merre kéne elindulnom ??? Üdv, Bagoly

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Amikor visszaáll készenlétbe, akkor a bekapcsolást jelző led el is alszik egy pillanatra, vagy egyszerűen átáll készenlétbe?

Azért erőltetjük a tápot, mert tipikus táphiba, hogy indulna a készülék, de elfogy útközben a szufla belőle és leáll. Rendben, a külső táp jó, hiszen próbáltad másikkal is. De a készülék belsejében elég sok stabkocka van és ezek szabályzott oldalán ugyancsak vannak elkók. Ha valamelyikből eltűnt a kapacitás, akkor az adott tápfesz simán eltűnhet.

Szóval most visszadughatod az invertert, nem ott lesz a probléma. Keresd meg a készüléken a stabilizátorokat. Egy monitorban 2-3 szokott lenni, a tiedben lehet, hogy van 4-5 is. Nem biztos, hogy TO3-ban van, léteznek kisebbek is, illetve egyes helyeken DC-DC konvertert alkalmaznak, annak több lába van. Ezekre mérj rá bekapcsolás közben. Esélyes, hogy valamelyik induláskor leesik, vagy be sem áll a névlegesre. Jellemző értékek: 5V, 3.3V, 2.5V ill. 1.8V. Ezek meglehetősen pontos darabok, egy tized voltnál nagyobb eltérés nem nagyon megengedhető. Szóval ha az 5V-os ágon csak 4.2V van, az gáz.

Üdv,
DM

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Szia Mdecsi!
Neked lett igazad! Találtam az alaplapon egy PQ09RD11 jelű IC-t aminek a bemenetére 2 db sorba kötött 1N4002 diódán jut el a 12 V. Nos az egyik dióda haldoklott, ezt kicserélve tökéletesen működik a készülék. Mire jó ez a diódás feszültség ejtés? Így nem 12 V van az IC bemenetén hanem 11,2 V. És? Ez miért jó?
Nagyon köszönöm a segítőkész hozzászólásokat. Üdv, Bagoly.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Az olcsó stabok úgy stabilizálnak, hogy egyszerűen elfűtik a bemenet és a kimenet közti feszültség különbséget. A diódás trükkel megspórolnak egy kis hűtőfelületet. Gondolom valamelyik mérnők kiszámolta, hogy azon a környéken 0.1W-al több hő keletkezik mint szabadna és így oldották meg a problémát.

Elég gyakori, én már láttam úgy is, hogy nem volt helye a diódának a nyák-on, utólag forrasztották be a stab. lábára kívülről.

Örülök, hogy megjavult a készülék. :beer:

DM

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Szia!
Amiket ajánlottál majd otthon átnézem, köszi a tippeket.
A készenléti ledről: ha a főkapcsolóval bekapcsolom (ez egy mechanikus kapcsoló) azonnal készenlétbe kerül (piros led világít). Kezelőgomb egy sincs rajta, tehát távirányítóval indítom, indul is a fentebb említett (hibás) módon. Amikor bekapcsolódik a készenléti led elalszik, ez normál működés közben is így volt. Most a bootolási folyamat végén gondolkodik egy pár másodpercet, lekapcsol a háttérvilágítás, majd még pár másodperc és kigyullad a led (újra készenlétbe kerül). Innen azonnal újra indítható, de csak ez az utóbbi folyamat ismétlődik.
Ha átnéztem a stabilizátorok környezetét jelentkezem. Köszi, Bagoly.

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Sziasztok!
Csak most értem haza egy szalonna sütésről... Az éleslátásom némi behatás alatt áll. Ti még biztosan nem jártatok így...Most nem fogok már melózni, még ha a lelkesedés vinne is... Jó éjszakát mindenkinek aki még ébren van mint a Bagoly! Üdv, majd holnap...

0

Sponsored links