You are here

Videoton TS 5355 (ICC5) képhiba, nehezére esik a fekete

Üdv! Problémám adódott a tárgyban említett, egyébként jól működő készülékkel. Így került hozzám.

Azt csinálja, hogy "nehezére esik a fekete". Ez abban nyilvánul meg, hogy ha világosabb képet mutat, akkor a kép sötét részei egyre világosabbak lesznek, a fekete szürkén világít. Ha teljesen fekete képet adok neki egy világosabb kép után, akkor közel fél perc kell neki, mire fokozatosan elfeketedik. A CRT panelen egy Videotonokban jártas ember tanácsára kicseréltem a 10nF / 2kV kondit, de nem javult. Működését úgy ellenőriztem véletlen szerűen, hogy rámértem a kondi egyik lába és a chassis ground közé. 78V-ot jelzett váltóáramnál egy gagyi multiméter. Mérésnél lerántja, ha befejezem a mérést, akkor >1 másodpercig megugrik a fényerő. Ezt már befeketedett képnél mértem. Tehát, ha megjön a fekete, akkor tudja tartani. Namost, ha sokáig világos képet adok neki pl.: beltéri menüje, akkor egy perc után már halvány, visszafutó csíkok is jelentkeznek, ezt tartja is egy darabig. Ha ezután adok feketét, akkor eltelik az a szűk fél perc, mire befeketedik és a csíkok is akkor tűnnek el. A G2 a minimum fölött van egy kicsivel, épp úgy, hogy ne torzítson a kép. Minimumnál is meg tudja csinálni világosnál a csíkokat, kipróbáltam. Röviden ennyi a gond vele.

Az előző gazdája elmondása szerint kétszer volt javítva a készülék villámkár miatt.

Köszönöm előre is a válaszokat!

Comments
Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ezen a képen:
A képcső panelon látható a fókusz/G2 potméter. Neked a G2 mászott feljebb. A poti műanyag váza szokott öregedni és elporladni. Vagyis óvatosan nyúlj bele, nehogy szétessen! UG2 a jelölés.
Élőben így néz ki:
http://monitor.espec.ws/files/telefunken_618.jpg

0

K. Gábor
K. Gábor picture

Szia! Ép a potméter és a háza. Pontosan reagál a szabályzásra.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

És sikerül optimálisra beállítani?
Ha nem, akkor vagy az RGB végfok (képcső panel) vagy a képcső a hibás.

0

K. Gábor
K. Gábor picture

Igen, sikerül beállítani. Közel a minimumon van jelenleg, úgy állítottam be, hogy ne torzítson a kép (elmosódás) és ne látszódjanak a csíkok... Ez egy nagyon kicsi tartomány, a két jelenség között épp, hogy egy millimétert mozdul az UG2 poti. Ha valahonnan tudnék szerezni egy képcső panelt, az megoldhatja a hibát, ha nem a cső hibás, így érted?

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Igen. Már több hasonlóan viselkedő panellel találkoztam. Mivel mindig volt cseredarab, ezért nem bonyolódtam bele...

0

K. Gábor
K. Gábor picture

Úgy néz ki, hogy nekem is lesz cseredarab. Köszönöm a segítséget!

0