You are here

Gorenje WA50100 fűtés hiba

Kellemes estét kívánok!

Az alábbi probléma megoldásában szeretnék Önöktől tanácsot, segítséget kérni. Mosógép típusa : Gorenje WA50100 tapasztalatom szerint, csak nagyon lassan fűti fel a vizet, és azt sem teljesen. Pl egy 60°-os program esetében 1 óra múlva csak 36-37°-os a víz. A Fűtőszál teljesen új, 1700W-os. Mi okozhatja a problémát? Lehet elektronika hiba?

Köszönöm.
József

Comments
Gépklinika
Gépklinika picture

Józsi!
Van valami fejlemény?

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!

Sajnos elkapott egy kis nátha, így most 2 napja nem tudtam tovább lépni. remélem holnap már tudom folytatni.
J

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A víz felmelegítéséhez 2520J-ra lenne szükség. 40 perc alatt betáplálsz 3974J-t. Ebből az következik, hogy a víznek még melegebbnek kellene lennie, mint 60 fok. Szerintem nem fűti végig az időt a gép. Tegyél rá egy relét a főszállal párhuzamosan, aminek a nyugalmi érintkezőjével meghajtasz egy hang és fényjelzést. Így rögtön észre veheted, ha hiba van a kréta körül.

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Írta volt lejjebb:
"A Fűtőszál stabilan kapja a 230V-ot.."
Én ezt úgy értelmezem, hogy nem kibe kapcsolgatva, hanem bekapcsolva és egészen a hőfok eléréséig feszültség alatt tartva. No persze ki-hogy értelmezi. Vagy gondolja. De, ha ezt írta és mégsem igaz... Akkor vagy hazudik vagy nem mond igazat.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Addig amíg mérte. Biztos nem tartotta rajta 40 percig. Ezért javasoltam a relés megoldást. Úgy nem kell mellette állni, mert csak akkor jelez, ha hiba van. Én már nem hiszek a csodákban, így abban sem, hogy "minden jó, de mégsem megy"!

Üdv! Kalex

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!

Igen, valóban nem mértem végig a 40 percet, az elején mértem kb 5 percig, de addig folyamatosan és stabilan ment a 230V és folyt 7,2 A.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ezért aztán a víz hőfokából visszaszámolva meghatározhatod, mikor kapcsol ki a fűtőszál. Nagyjából olyan 10-12 percet fűthet. Valószínű, hogy az NTC szórakozik, vagy a professzor nem tudja kezelni a bejövő adatokat.

Üdv! Kalex

0

JZSEF
JZSEF picture

Az eddigiek alapján:
Amikor a fűtőszál dologozik, 230V 7,2A (1700W) a víz elkezd melegedni. (lehúzott NTC-vel nem áll ki hibára, de nem indul el a fűtés sem.)
Akkor megpróbálok mérni egy fűtés időt, meg egy pontos vízmennyiséget, hogy össze tudjuk vetni a számolásokkal, mert a lent megadott képlet és Kalex számolása alapján is az jön ki, hogy valami csak nem stimmel, mert fel kellene melegítenie a vizet az adott hőfokra, ám mégsem teszi, tehát vagy az NTC korlátozza a fűtést, hibás adatok miatt, vagy a professzor nem jól értelmezi az NTC jelet. Az biztos, hogy valamit érzékel, mert NTC nélkül nem fűt.
Akkor eddig jól gondolom, ugye?
Az ORCZY-nál ha jól látom, 2e körül van az NTC.
J

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"professzor nem jól értelmezi az NTC jelet"

Mielőtt költségbe vered magad: a lehúzott ntc helyére tegyél egy ugyanolyan értékű ellenállást. Mivel annak nem fog változni az értéke, a fűtésnek mennie kell rogyásig, ha amúgy a többi rész jó. Innen kell továbblépni.

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Amikor nekem volt hasonló gyanúm, simán rásaruztam egy próbalámpát párhuzamosan. Létezik BOSCH saruhoz papa-mama toldó elem. No azzal egyszerű! És legalább nem szopatom magamat.

0

city217
city217 picture

Szia.
A hőfok időre megy nem hőfokra, ha nagyon hideg a vized akkor elképzelhető hogy nem melegíti fel rendesen. Csak a túlmelegedés ellen van egy klixon, ami lehet ebben az esetben is hibás.
Üdv.

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!
Kb9-10 fokos a bemenő víz, ez persze valóban elég hideg, de szerintem mégis csak fel kellene melegítenie, bár lehet, hogy 20 fokos víz kellene bele? De hát tél van :-)
Egyébként klixont én ebben nem találok, csak ntc-t.

Köszi
J

0

city217
city217 picture

Szia.
Akkor most próbálj meg egy képet csinálni vagy szóban elmondani, hogy a fűtőbetétről hogy megy a vezeték a panelra. Ha látsz valami furcsát akkor azt jól írd körül. :)
Üdv.

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!

A képek:
http://kepfeltoltes.hu/view/150222/IMG_9062_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150222/IMG_9059_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A barna és a kék vezeték a panelról közvetlenül megy a fűtőszálra. Az NTC pedig a 2 vékonyabb piros vezetékkel csatlakozik.
J

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Helló!
Ha nem írtad volna, hogy új, akkor vízkőre tippelnék. No-de, aki kicserélte a fűtőszálat az feszültséget nem tudott mérni????
Ha nem, akkor legalább egy villanykörtét beköthetett volna a fűtőszál helyére próbára, hogy hogyan is világít?? Rendesen megkapja a 220-t vagy csak valami maradék jut neki?
Remélem az áramütés veszélyével tisztában vagy! A mosógép nincs leválasztva a hálózatról és, ha agyoncsap, akkor az csak a te hibád!

0

JZSEF
JZSEF picture

Üdvözöllek Gépklinika.

Köszönöm a hozzászólást, és a figyelmeztetést is. Természetesen megpróbálok teljes körültekintéssel javítani. Néhány darabon túl vagyok, de ilyenne, hogy lassan fűt fel, vagy nem fűt fel a megfelelő értékre, még nem találkoztam. Este megpróbálom az NTC-t is kicserélni. Tegnap teszt során a 60° helyett 37°-os lett a víz, kb 30-40 perc alatt.
A Fűtőszál stabilan kapja a 230V-ot, pont ezért is vagyok bajban, hogy mi lehet még?
Le is mennek a programok, tehát tovább is lép. (Ezek szerint azt érzékeli, hogy 60°-os a víz pl az adott programnál?!)
Esetleg az NTC értéket lehet tudni, hogy mekkora különböző hőfokok esetében?
Van erről valamilyen táblázat esetleg?
Köszönöm.
József

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Helló!
Álljunk csak meg egy pezsgőspohárra!
Fejből fogalmam sincs, hogy időre fűt-e vagy klixonnal lépteti tovább magat, de az a 1700 watt az csöppnyinek tűnik a behemót üsthöz képest!!!!
http://elektro.hyperinzerce.cz/pracky/inzerat/6040803-gorenje-wa50100-na...
Te ilyet tettél bele: http://www.orczy.com/main.php?mode=term_detail&c_oid=23714802&termekar=3...
De van nagyobb! Nem ilyen való bele?
http://www.orczy.com/main.php?mode=term_detail&c_oid=7472877&termekar=34...

Itt dumcsiznak róla: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/gorenje-wa50100-mosogep-vezerlo-pa...

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!

A kép és a teljesítmény alapján pontosan ilyen fűtőszálat vettem bele.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Oké. De az való bele? Nem a nagyobb?

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!

Igen, 1700W-os való bele.
Tényleg kicsinek tűnik, az üst méretéhez képest, de ha ezt rakták bele, nincs jobb ötletem.
J

0

Jópapholtigtanul
Jópapholtigtanul picture

Helló József ! Ha jól értem - azt írod : A Fűtőszál stabilan kapja a 230V-ot - akkor mégis benne kell keresni a hiba okát . Mivel a fűtőszál egyszerűen egy ellenállás , mérhető érték . A többi már az OHM törvényből következik . Ha a mérés 30-35 ohm , akkor annak le kell adni az elvárt teljesítményt . Ha ettől jelentősen eltér , akkor bizony a fűtőszál szórakozik , bár ez nem túl jellemző , de előfordulhat . Nem kívánt átmeneti ellenállás lehetséges , de annak jele is van ( melegedés ) a nem várt helyen . Találkoztam már szar új alkatrésszel , gondolom neked is volt már ilyen "élményed".

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello Jópapholtigtanul!

Köszi. Igen, találkoztam már néhány "fűtőszál hibás" esettel, de erre nem nagyon illik az adott hiba, és ahogy írtam, a saját, és a teljesen új fűtőszállal sem melegít rendesen.
Ezért állok egyenlőre értetlenül.
J

0

Kari
Kari picture
*****

Szavasz J!
Az OK, hogy a fütöszalon van 230V, de mennyi aram folyik, nincs ott valami (vezerlesi?) bibi? Mi lenne, ha rövid idöre egyenesben adnal neki halozatot_aramot is merve, s ovatosan eljarva? (NTC/aramköret ellenörizhetned helyette betett potival is-vagy nem...)
Kari

0

JZSEF
JZSEF picture

7,2A folyik, szóval ez véleményem szerint megfelelő érték.

Egyenlőre továbbra sem találom a megoldást.
J

0

aztazeget
aztazeget picture

Szia!
Mondataidat ha összegzem: az adott fűtőbetét 30-40 percig 220V-on 7.2A-t felvéve 10°C-ról 37°C-ra melegítette a vizet. Fizika házi feladat is lehetne, hogy hány liter víz volt melegítve.
Én ilyen esettel akkor találkoztam, amikor a túl alacsonyra helyezett kifolyócsőből folyamatosan csordogált ki a víz az üstből, és időnként hideg utánpótlást kapott a gép a szintentartás miatt.
Üdv:
NA

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!
Akifolyó kb 90cm-en van (mosdó) nem szív vizet utánpótlásra üresen a szintentartás miatt. Ruhával természetesen 1-2 alkalommal van utánpótlás.
J

0

Kari
Kari picture
*****

Szia NA!
Hmm, ezt itt sem lehetne nagyon kizarni, de kerdes pl, hogy mennyire vana fütötest elmeszesedve-kövesedve?
Kari

0

aztazeget
aztazeget picture

Hello!
Jöhet a kizárásos alap. Megérne egy próbát, hogy a mosigép elindítva a fűtés kezdetéig, ott áramtalanítás és fűtőbetétről vezetékek le, direkt 230V rá 35-40 percre. Végén vízhőfokmérés. A teljesség kedvéért időnként kézzel megforgatva a nagy szíjtárcsát a keveredés érdekében. Ha több, mint 37°C akkor a fűtőbetét teszi a dolgát.
Következő teszt, hogy eredeti állapotban próbalámpát rácsatlakoztatnia fűtőbetétre és végiglesni azt a fűtési időt, hogy folyamatos-e. Közben időnként kapocsfeszt mérni. A kontakthiba 1700W terhelésnél az idő előrehaladtával egyre nagyobb átmeneti ellenállást, vagyis feszültségesést képvisel. (Ilyen kontakthiba lehet a konnektor kötődobozában, a konnektor bekötésénél. a konnektor rugóinál, kínai hosszabbítóban, oxidált dugvillánál, mosógép főkapcsolójánál, beégett relénél, hőfokszabályzónál, laza csúszósaruknál.)

Üdv:
N.A.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Azért egy kilowatt felett az a kh biza már füstöl...

0

JZSEF
JZSEF picture

Teljesen tiszta, és újjal is probáltam, de az eredmény ugyan az.

0

Kari
Kari picture
*****

Irtam volna tovabb: Ha ez nem igy lenne, kerdes, hogy miert hat ugy minthe a fütötest teljesen ellenne kövesedve?...
K.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Írta valahol, hogy új a fűtés.
Ha nem folyik ki a víz, akkor viszont az üst áll vízben minimum kötényig!
Tényleg valaki kiszámolná (Akinek a matek a hobbija, valamint esetleg fizikából is jó!) a szükséges hőmennyiséget?

0

clarke2001
clarke2001 picture

Adott tömegű víz felmelegítéséhez szükséges Q hőmennyiség:

Q = c*m*(T2-T1)

c = 4130 J/(kg*fok) a víz fajhője, csak tipikus adat

m = a víz tömege kg-ban, gyakorlatilag a literszámmal egyezően

T1 = kezdeti hőmérséklet
T2 = véghőmérséklet
(mindegy, hogy celsius vagy kelvin, mivel a különbségük kell a képletben)

Az eredmény J (Joule)-ban adódik.

Ez csak a hasznosuló hőmennyiség a "kimeneti oldalon".

A befektetett energia(munka):

W = U*I*t

szintén Joule-ban

ahol t a fűtés időtartama másodpercben

Átváltás a hőmennyiség régi mértékegységébe:

1 J = 0,0002388 kcal

Just what do you think you're doing, Dave?

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello Clarke2001

Hálás köszönet a képletekért. :-)
J

0

JZSEF
JZSEF picture

Hello!

Normál vízszint, üresen kb az ajtó aljáig ér.
Kb 10-12 l-re saccolom.
J

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Én fordítva gondoltam. Mármint, hogy kívűről áll vízben és az a belvíz-árvíz hűti. Más ötletem nincs, pedig már ez is hülyeség teteje...

0

city217
city217 picture

Új!

0

JZSEF
JZSEF picture

Üdv Kari!

Reggel megmérem, hogy mennyi áram folyik a fűtőszálon.
J

0

city217
city217 picture

Károly.
A fűtés egyenesen kapja! De látom már kezdesz mindenhez érteni. :)
Józsi.

0

Kari
Kari picture
*****

Okoska; azert valami oda kapcsolja/vezerli, s ott lehet gond_ha mas nem masszivan elegett-elkrateresedett jelfogo pogacsak, Triac felig elszallva stb :-)
K.

0

Sponsored links