You are here

Junosz 402 élesztés/összerakás (lezárva)

Tiszteletem a szakiknak:!
kaptam egy junoszt 402 .A gond csak annyi hogy kivolt tépve belőle a tápcsati és szét volt esve. Volna pár szakadt vezeték amik nem tudom hova kell kötnöm.
Elméletileg tökéletesen működik.Mindent le fotóztam.
1 fekete a táptól jön ezt emlékezetből forrasztottam a fényerő poti paneljára JÓ helyen van?1 vezeték a tápról ,talán gyárilag piros de a felsőrésze fehér.
A kondiról jön (hátulról jobb oldalt) csak csüng . Az hova való?
1 tranzisztor(?)jobb oldalt fekete vezeték ezt testre kötöttem emlékeim szerint oda megy jó így? ha nem oda akkor hova való?
Pirossal kiemeltem a képen amit kell, mert most csak ilyen képet tudtam csinálni.Kapcsolásit sajnos nem tudok olvasni ezért kérek segítséget.
Válaszokat előre is köszönöm.
Martin

képek (késöb tudok jobb képeket is feltenni)
http://kepfeltoltes.hu/view/150317/IMG0556A_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150317/IMG0557A_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150317/IMG0559A_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150317/IMG0560A_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

"Mondtam neki hogy "elcisszent" a cső mondta hogy kuka.Bátyámnak viszont anno sokat mesélt erről,szal az anód részen a kis "fémdugó" amire a sokszorozó megy ,ne kérdezzétek hogy de kilukadt.Bátyám szöggel meg nagyobbitotta a lukat hogy bele menjen egy őőő ..nem tudom talán simson belső szelep.Szétvertünk egy másik rossz csövet hogy lássuk mennyire kell "beletekerni" ,ha nagyon bele lóg akkor eltéríti az elektronokat ami nem jó kb annyira érjen bele mint az eredeti "fémdugó"körbe ónoztuk.Mostmár erre megy a sokszorozó,ezéert kell a jó kontakt.aztán biztos ami biztos még egy kis gumián paszta a forrasztás köré.A szelepet fordítva raktuk bele mivel vákum kell ezért most így zárul.
csak nem a belső nyomás zárja úgymond ami a gumiban van hanem a belső vákum.Egy bontott nagyobb méretű kompresszorral kiszívattuk a levegőt belőle.MIkor kifogyott a levegő akkor magától zárt állapotba kerül a szelep a rugónyomása miatt."

Itt a vége fuss el véle!
Ami sok az sokkkkk!

Comments
Kalex
Kalex picture
*****

Sziasztok!

In memoriam "glbzs"

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Ki volt ő?

0

Tranzix
Tranzix picture

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Stimmt. Elírtam. A lényegen, persze, ez mit sem változtat.

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Martin
Martin picture

Szia!
Az első vázlatos rajz az nagyon jó!Ez mind két tipusnál ugyan az(kivéve a piros vezetéket az ide nem kell). köszönöm.Nekem csak 3 érintkező láb van ,az enyém egy másik típus.nézd meg a képeimet az ujakat.
Azon jobban látszik,egy olyan képet nem tudnál felrakni amin egyszerre látni a jobboldali két kondit és a sorkimenő felöli panel teljes oldalát?
Illetve az enyémnek egyben van a vhf és uhf sáv bemenete.
amúgy a feketét azt pont jó helyre forrasztottam. Most már csak a kondiról jövő vezetéket kell jó helyre forrasztani és ha szerencsém van akkor működni fog.
üdv

0

zsugori
zsugori picture
***

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Hello

Azt nézd meg milyen kapacitású kondenzátorról jön a vezeték akkor megtudom mondani hová való.
Vagy nézd a képet próbáld ez alapján beazonosítani.
Pirossal van jelölve a fényerő szabályzó kis panel és a leszakadt vezeték lehetséges helyei.

0

Martin
Martin picture

A fényerő potira menő vezeték jó helyen van az már nem gond.
Nem tudom melyik a farádszám ezt tudtam róla le olvasni
K50-6 258 2000 és "valami" gondolom ez a farád jelölése, és 0785

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Ez a 2000µf C136 a pozicio, az egyik vége az egyenirányító mínusz,a másik vége a biztosíték és a graetz + valamint ami a hűtőbordán van T34 tranzisztor annak az emittere/vagyis arra a panelre megy ami a tápegység/
De ha nézed a képet te is látod,piros nyíllal jelölve.

0

Martin
Martin picture

Basszus gyerekek most értettem meg a rajzót!!! Ezer köszönetem:)))
Elösször össze csavartam a kondi és a sorvég tranyó vezetékét majd láttam hogy hiányzik még egy vezeték.Ez pedig a biztosíték táblára menő kék a diódák másik fele nem is ment sehova.Szóval oda ésrtettem a gép nem indult sorvég trnyó elszállt,túrtam egy másikat a "fekete láb" testre ment a kondi lába pedig a diódák másik felére és jelentem a ruszki csoda elindult:))))
majd holnap még írok róla.Már nagyon kómás vagyok hogy bármit is csináljak.
Jó éjszakák és ezer köszönet mindenkinek!
Üdv Martin

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Jól látom hajnal 1/2-4 ig csináltad? Hogy áll a dolog,

0

Martin
Martin picture

Helló
Utóbbi időben nem voltinternetem ezért nem írtam.Igen jól látod,ne tud meg másnap milyen kómás voltam egész nap csak vedeltem a kávét:D Eléggé nehezen de haladok,le kellet légtelenítenem a képcsövet úgy hogy már van kép is.
A gond csak annyi hogy nem tudok fényerőt állítani mert a poti tengelyén ott szaladgál a 220.
úgy hogy ezt kidobtam belőle.és kapott egy billenő kapcsolót, a poti rész maradt.
Most a tunerrel küzdök és a tápba kell egy huzal ellen állás mert elégett,így utólag nem nagyon ismerem fel.
plusz minden csupa kontatktos szal,arra gondoltam van egy régebbi fajta tunerem aminek külön van az uhf és a vhf az bele lehet szerkeszteni? és még egy kérdés a sokszorozót letudom itthon "gyártani"? Ebből pont kifogytam,ami benne van meg már nem sokáig húzza, és még 3 hét mire megjön a bontott.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Jó sok kérdés! Írtam hogy először a tápot csináld meg,egy 12v-os UA7805-el ki tudod váltani,csak ez a típus jó,a többi nem 1.5 A-os a kis panel sem kell csak a hűtőborda, a rajta levő tranzisztor sem kell.Ez kipróbált dolog.

A fényerőszabályzót //meg minden potit/ be kell fújni kontakt spray-vel és jó lesz.

Elvileg bármilyen régebbi tunert be lehet tenni ha megoldod a sávváltást,a hangolást,az AGC-t,nem javaslom.....! Szerintem a sávkapcsolókkal és a potikkal lesz ott a gond, ide is mehet a kontakt spray.

Ha van IR diódád a szelén helyett, és több kV-os kondi elvileg javítható,de a műanyag háznak patentul kell zárni mert a nagyfesz. kijön.
Neked ezt sem javaslom, csak csak gyakorlottnak./Tűzveszélyes!!/

Mit csináltál a kécsővel?légtelenítetted?

0

Martin
Martin picture

Heló
Jelentem kész a táp,a potik is rendben vannak.Azért nem tudtam fényerőt állítani mert mert a tuner panelje ful szétmállott akárhogy forrasztottam ujra.Most kompletten bele rakok egy másik junosztból bontott tuner plusz hangolóegységet ,ugyan úgy 4 lába van kivéve egy vezetéket ami a fényerő paneljéről jött a tuner paneljére.
A légtelenítésről apu mesélt hogy anno nem tudom 80as vagy 90es években egy kis ideig olyan helyen dolgozott pesten ahol úgymond képcsöveket "javítottak".Le vágták az ágyút az ujjat bepozicionálták és légtelenítették, működött is de nem igazán érte meg.Ő csak raktáros volt és karbantartó vagy valami hasonló de a kolegái mesélték neki hogy elméletben hogy is volt ez.Nekem erről annyira nem mesélt mert"jaj a pofádba robban a cső" meg hasonló félelmei/kifogásai vannak.
Mondtam neki hogy "elcisszent" a cső mondta hogy kuka.Bátyámnak viszont anno sokat mesélt erről,szal az anód részen a kis "fémdugó" amire a sokszorozó megy ,ne kérdezzétek hogy de kilukadt.Bátyám szöggel meg nagyobbitotta a lukat hogy bele menjen egy őőő ..nem tudom talán simson belső szelep.Szétvertünk egy másik rossz csövet hogy lássuk mennyire kell "beletekerni" ,ha nagyon bele lóg akkor eltéríti az elektronokat ami nem jó kb annyira érjen bele mint az eredeti "fémdugó"körbe ónoztuk.Mostmár erre megy a sokszorozó,ezéert kell a jó kontakt.aztán biztos ami biztos még egy kis gumián paszta a forrasztás köré.A szelepet fordítva raktuk bele mivel vákum kell ezért most így zárul.
csak nem a belső nyomás zárja úgymond ami a gumiban van hanem a belső vákum.Egy bontott nagyobb méretű kompresszorral kiszívattuk a levegőt belőle.MIkor kifogyott a levegő akkor magától zárt állapotba kerül a szelep a rugónyomása miatt.
A szelep végét gumián pasztával pluszban lezártuk ha a szelep megadná magát.
A cső működik van kép de hogy hogyan meg meddig bírja az majd akkor derül ki mikor adok neki képjelet.
Ez amolyan "kontár kókány" módszer volt a részünkről,ki is cserélhettük volna de pl van itthon tisza tévém aminek ugyan ez baja van is erre egy szó csak nem jut eszembe amikor levegős egy képcső. Úgy voltunk ha jó akkor tovább fejlesszük amennyire tőlünk telik,ha nem meg már úgy is mind1 ennek a csőnek. Biztonság kedvéért az uj sokszorozó mellé még "rendeltem" csövet is.De ha a módszer működik akkor tisza és duna tévéimmel is megcsináljuk.
A sokszorozót akkor megpróbálom megépíteni mivel ki van dobozolva csak látom ha fűstöl vagy tönkre tehet mást is?
Mert ha igen akkor nem foglalkozom vele,inkább megvárom a bontottat.van egy raduga tévém talán majd abból kitermelem ami kell.

2

city217
city217 picture

Rád is ráférne már egy jó baszás. :)
Lehet törölni lehet kirúgni, de hülyét ne csináljon belőlem senki!

Pusszantalak!

5

Kari
Kari picture
*****

Sziasztok!
"Mit csináltál a kécsővel?légtelenítetted?"
Azt meg hogyan kell csinalni-kèrdenèm tisztelettel?
Kari

0

Martin
Martin picture

Üdv Az ott rendben van, be van ott kötve igaz a 4 nagy kondit kicseréltem mert szakadás volt bennük ugyan olyanra ,a táp már nem zúg csak a trafó.Ez a fehér ez még ment tovább valahova.és mivel rövid csak ott a T34 "közelében" lehetett bekötve.Most a fémvázban jelenleg ott a "fesz" ha hozzá érek kézzel akkor a hifi recsegni kezd.

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Van 402 TV-m. Ha lesz időm. akkor körbefotózom. De, ha zúg, akkor nem fog működni.
Ha menet közben tépték szét az is ártani szokott neki.

0

Martin
Martin picture

Helló!
Nem volt áram alatt mikor "szétment". Csak haza hoztam és beállítottam meg kipucoltam mert mocskos volt.Aztán ott hagytam szétszedve csavarok meg minden nélkül,aztán bátyám arrébb tette mert kellet a hely az asztalon ekkor "mentszét".A felső nagy lehajtható panel kiugrott a helyéról ezért szakadtak szét a drótok.De hogy tápcsati hogy szakadt ki a biztosíték táblával együtt az már érdekesebb. Nagyon szépen köszönöm neked és mindenkinek aki hozzásazolt akkor várom a képeket közben én is csináltam párat amin jobban látszik aminek kell.Hátha valakinek eszébe jut még valami.
üdv
http://kepfeltoltes.hu/150318/150318-152522_www.kepfeltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/150318/150318-152614_www.kepfeltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/150318/150318-152650_www.kepfeltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/150318/150318-152719_www.kepfeltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/150318/150318-152754_www.kepfeltoltes.hu_.png

0

DINO54
DINO54 picture

Üdv a topiknyitónak !
Sajnos avval kell hogy elkeserítselek mint volt Ramovill szervizesnek, akikhez tartozott anno a Junoszt tv-k hogy ennyi felkészültséggel csak biztos úton jársz hogy végképp "kicsináld" a tv-t.A tanácsom: Ha nem volna meg, letölteni a készülék rajzát, és lépésről lépésre beazonosítva bekötni azokat a "drótokat".Sajnos meg van rá az esély hogy közben tönkre ment akár a sorvégfok akár a táp "kis" paneljén valami, Sőt bármi.
Üdv. Laci

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Tételezzük fel hogy hogy jól összerakod és nem működik vagy füstöl ha bekapcsolod,akkor hogyan tovább?

Mond meg mennyire ismered az elektronikát és alkatrészeket akkor lehet tudok segíteni.

0

Martin
Martin picture

Helló!
Alapvetően ismerem jelenleg villanyszerelőnek tanulok.
Alkatrészeket felismerem amit nem arra ott a google.(pl ic ilyesmi)
Mérni is tudok kivéve ha szkóppal kell ahhoz nem értek,és nincs is nekem.
Jó kérdés most megfogtál, attól függ hol és mi? Vagy mit produkál?
Ha nem megy akkor ,se kép se hang akkor tapasztalatból ami ugyan nem sok van az is autodidakta módon szedtem össze gyerekként, cserebere alkatrészenként. 30 tévém 42 videóm van itthon szal alkatrészekből nincs hiány.Egyelőre csak össze szeretném normálisan rakni aztán bízom benne hogy sikerül.Amúgy nem is kell mindennek működnie mert enerprisehoz lesz monitornak ilyet meg 12 éves korom óta csinálok kép legyen és hang. remélem sikerül
Kis kiegészítés:megtaláltam egy régi rajzómat, a fényerő potin lévő fekete vezeték okés egyik fele a diódákra megy ami a lemezre van csavarozva.
A tranzisztor és a kondiról csüngő vezetékről viszont semmi.De úgy rémlik az a láb testelve van arra a lemezre amint a 4 kondi van.
A tápja okés ,zúg és a diódák is rendben vannak,de tovább nem néztem.
Szóval elméletileg ha az az 1 vezeték a helyére kerül akkor ad e életjelet.Tehetnék még valamit hogy megkönnyítsem a dolgod?
üdv

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Ha jól látom akkor az a T29 GT906 sorvégtranzitsor a képen, a tranzisztor 3 lába jelölve,próbáld lekövetni a pozíció számokat figyeld és megtalálod a helyét a drótnak.
Az emitter van a d22 diódán
A kollektor van a testen
A bázis pedig a TP1-es meghajtó trafón van.

Tápfeszültséget tudsz mérni?

0

Martin
Martin picture

Köszi szépen most már megvan:! A fekete az a test igaz rá kellett gugliznom a lábkiosztására a tranzisztornak a fekete az bizony a test ezt kötöttem a fémvázra. Természetesen honnan mérjem? De jól értelmezem e? A dióda d22 az a "gréc" ami a tranzisztor alatt van be forrasztva? a meghajtó pedig a kis fémlemez alatt lévő trafó ami mellett egy poti is van? ( nem jut eszembe mit állít csak azt tudom hogy képet) A 4 kondira nagy is rá mérjek?

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Nem, nem jól értelmezed.A D22 /T29 ez a GT906/ /ennek a meghajtó trafója a TP4/ Tehát ez a sor vezérlés

Ami lóg drót az pedig a tápegységhez tartozik,ehhez olvasd az ID:297172 válaszom.

Legelőször a tápegységet tedd rendbe,hogy a sassira rámenjen a 12V,amíg ez nincs meg ne menj tovább./ami a képcső alatt van bazi nagy tüskés hűtő bordán

0

city217
city217 picture

Szia.
Igaz kicsit hosszabb lesz de segítünk mi rajzot olvasni, te csak megmondod honnan /fel van szitázva/ és mi megmondjuk hogy hova. Ja persze az orosz betűk ismerete is kell. :) ...de még a fordításban is segítünk.
Kezdjük a fehérrel ami az első képeden van.
Üdv.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Martin!

Villanyszerelőnek tanulsz és nem ismered az alkatrészek jelölését a kapcsolási rajzon? :(
Vagy a suli mellé jársz? Így nehéz lesz...
"A tápja okés ,zúg" Ha "zúg", akkor az már nekem gyanús. Utolérte a "Junoszty-betegség". :)
Kiszáradtak benne a kondenzátorok. És nemcsak a tápban. De lehet ott még más hiba is...

Üdv: Laci

0

Martin
Martin picture

szia Laci!
Szégyellem magam de még most fogjuk venni eddig érettségin voltam , most fejeztem:S Nem nem járok mellé:D Bár be vallom 4-es átlaggal vagyok ami eléggé lustaságnak tudható be,de igazság szerint én inkább gyakorlatias vagyok ha elöttem van valami. Szétszedem összerakom és már tudom is hogy áll össze ,vagy hogyan működik mindig is ilyen voltam.Ez így eléggé félre érthető most kicsit rosszul fejeztem ki magam de azért remélem érthető.
Szóval sajnos még ez nem igazán megy még.
Tápnak nem tudom van e baja mindjárt kiderül.megnézem akkor a kondikat is de majd csak akkor ha már egyelőre csak a tápnál.
üdv

0

Tranzix
Tranzix picture

0

Martin
Martin picture

Este lesznek jó minőségű képek most csak ennyire futotta.
Az első képen a fehér vezeték a képcsőalatti kondin van.
A másodikon a tranzisztor amit arra a lemezre kötöttem amint a táp kondik vannak.
A következőn a fekete,ami az egyenirányítókról megy a kibe kapcsoló fényerő poti paneljáre. Ez ott is volt a csak a helyére nem emlékszem pontosan hova volt.Az utána lévőn meg hogy hova forrasztottam.

0

Martin
Martin picture

Bocsánat elég szétszórt vagyok. Ha esetleg valaki tenne fel egy képet a tv belsejéről amin látszik hogy a drótokat hova kell kötni/hova mennek az sokat segítene.

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha tudsz innen válogathatsz rajzot és az lenne a biztos.
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=junoszt%20402&kategoria=&kat2...
Üdv.

0

Martin
Martin picture

szia!
Nagyon szépen köszönöm,de sajnos nem tudok kapcsrajzot olvasni.
Bocsánatot kérek tudatlanságomért. Pont ezért lenne jó egy kép vagy valami támpont.
üdv Martin

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Hidd el, tudsz rajzot olvasni, csak akarni kell. Az alkatrészek jelölése fent van a neten, ami meg köztük van fekete vonal, az a valóságban rézfólia, néha drót, de az is jelölve van.

Üdv: Jácint

0

Martin
Martin picture

Szia! okés akkor nekifutok még egyszer "Büngyürkézek egy kicsit" aztán majd meglátjuk.
üdv

0

Sponsored links