You are here

Videoton RA6363S némító áramköri hiba

Segítséget kérnék egy, olyan problémával kapcsolatban, hogy a szabályzó modulra a H2 csatlakozón a táp modulról -0,4V körüli érték érkezik (fehér kábel) és szerintem ezért némít a készülék.Ott +0,5V körüli érték kéne érkezzen!? Miért jöhet negatív fesz.? 2db kondit, 3db N4148-at cseréltem, a tekercsről +3.4V jön le.Előlap érintésre a 10-es kimeneten +25V megjön, de működés közbe +0,6V jön ki, ami miatt némít a végfok. Ötletetek lenne?Köszi!

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Milyen típusúak a végfokokon található némító tranzisztorok? BF244A, vagy BC337-25? Ha FET-es, alakítsd át tranzisztorosra, sokkal stabilabb! (Gyakorlati tapasztalat.)

A H2 ponton állandósult normál üzemben kb. +0,4V feszültség mérhető, ami a némítás aktiválódásakor egy bizonyos ideig negatívra (kikapcsoláskor -1,8V-ra, bekapcsoláskor -0,8V-ra) ugrik. Ekkor a be/ki kapcsolási tranziensek nem hallatszanak a hangszórókban.

A transzformátor tekercséről csak váltakozó feszültség jöhet le, amit TD07 egyenirányít, és TC09 feltöltődik kb. +3,4V-ra, de állandósult állapotban TC10 ezt nem tudja átvinni a némító áramkör felé. TC10 negatív fegyverzetén +0,4V (ezt a némító áramkör előfeszítése határozza meg), pozitív fegyverzetén pedig a TD07-által egyenirányított +3,4V mérhető. Tehát a némító áramkör H2 pontjára a tápegység felől a fehér vezetéken negatív feszültség nem érkezhet, csak a némító áramkörből! Ha kikötöd a vezetéket, és akkor is ott van a nem kívánt -0,4V a némító áramkörön, akkor ez egyértelműen magában a némító áramkörben keletkezik, a hiba oka tehát ott keresendő! Oka lehet például az SR44/1M ellenállás megnyúlása, vagy szakadása. Ez az ellenállás feszíti elő a H2 pontot pozitívra.

Üdv:
Fülesmester

0

Gábor77
Gábor77 picture

Most tudtam foglalkozni a rádióval, épp most mértem a tápokat és stabil 28,4 V-ot mérek az SR44/1M előtt, viszont kiforrasztva az 1M ellenállást 1.36 MOhm-ot mérek, megnyúlt.Nem tudom most cserélni, holnap beszerzek, de remélhetőleg ez okozza a -0,4V-ot utána és nem a +0,5V áll be, illetve ezért nem a -10V megy a kimenetre, hanem +3,+4V-t.
Holnap megírom a végeredményt :-).
Köszi mégegyszer!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A helyedben a többi elemet is ellenőrizném, illetve újra cserélném a némító áramkörben. Minden alkatrész cseréje pár száz Ft-ból megúszható, és utána biztosan jól fog működni a modul ezen része.

Üdv:
Fülesmester

0

Gábor77
Gábor77 picture

Szia!

Tökéletes lett a némítás az 1M Ohm csere után.
Köszi!

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Gratulálok! :oke:

Üdv:
Fülesmester

0

Gábor77
Gábor77 picture

Kedves Fülesmester!

Köszönöm segítségedet, olyan észrevételem van, hogy a TD07 után és nálam a TC10 10UF-os kondin beáll a 3,48V. A TC15 220UF kondi negatív fegyverzetén -0,4V-ot mérek.Sőt a szabályzó modulról lehúzva a csatit (fehér vezeték) a levegőbe és mérek a táp panel forrpontján vagy a TD18 anódján (egy ponton van a kettő ugye) még -3,5V-ot is tudok néha mérni, és változó ahogy megfogom a fémvázat az erősítőn bárhol.Ha megfogom, akkor megy le -0,3 -0,4V-ra.Ha a csatit visszakötöm, a végfokra +3V némító fesz megy, persze hogy nem szól.Egyébként BC337-el szereltek a végfokjaim gyárilag.Valami földelésprobléma lehet a tápnál, vagy mi okozza ezt a negatív feszt. és érintésre változik?
Köszi tanácsaidat!
R Gábor

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez az egyik hátránya a DMM-es mérésnek! Lebegő ponton is mutat határozott feszültség értékeket. Nem kell mindent elhinni, ami a kijelzőn megjelenik!
Azt se hagyd figyelmen kívül, hogy a készülék elemei levett burkolat esetén antennaként mindenféle dolgot összeszednek, amit egy P-N átmenet képes egyenirányítani. SD48 katódján határozott +25V-nak kell lenni, amiből az SR44, SD51 feszíti elő +0,4V-ra a H2 pontot.

Üdv:
Fülesmester

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Fülesmester!
Tanárember nem vész el, csak átalakul! :-)
Üdv:
exGelkás

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Kérdés, hogy mivé alakul át, mert ha úgy mint a kalapos inas, akkor az nem igazán előnyös!

Üdv:
Fülesmester

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Gábor77
Gábor77 picture

Kedves Kollega!
Köszi az infókat, de nekem a némító áramkörrel van problémám, ami a szabályzó modulon található és a szabályzó modul 10-es csatlakozó lábán megy a végfokok 7-es csatlakozó lábához.A szabályzó modulon van egy H jelű csatlakozó, amire + - 30V táp jön, az előlap-gombsorról egy vezeték, illetve a (fehér kábel) a táp panelról a trafó mögött.Ezen nem jó táp jön nekem szerintem, mivel -0,4V-ot mérek a +0,5V helyett.Miért lehet ez? Köszi a segítségeket!

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Gábor77
Gábor77 picture

Kedves Zsugori!

Köszi a linkeket, elolvastam.Ha elolvasod Fülesmesternek írt válaszomat, láthatod, hogy egy érdekes hibával állok szembe,ami mintha szivatna és ellentmond a fizikának :-).
Köszi mégegyszer, sok hasznos infót olvastam a hozzászólásokban.
R Gábor

0

Sponsored links