You are here

Videoton RA 6363S jobb oldal recseg-elhal.

Sziasztok, tudna valaki segíteni? Van egy 6363S erősítőm és hosszabb ideje nem volt használva. Most bekapcsolás után 10-20mp-el a jobb oldal elkezd erősen recsegni susogni (mint mikor belefúj a szél a mikrofonba). Kis hangerőn is. Egy perc után már szinte nem is jön ki semmi hang. (Mintha elfogyna a szufla belőle.) Hangfal jó. Végfokon VR47-es ellenállás kicsit púpos volt, cseréltem, hiba maradt. Potmétereket befújtam kontakttisztítóval. Pici sustorgás bal oldalon is van minimális hangerőnél. Van valakinek valami javaslata? Előre is köszönöm.

Comments
Szendrey Zoltán
Szendrey Zoltán picture

Úgy tűnik megvan a bűnös. Kicseréltem a két végtranzisztort és most jól szól. 809-810 volt benne. Olyan már nincs helyette a sokak által javasolt 911-912 került bele. Kérdésem, hogy a másik oldalt is cseréljem, vagy mehet így is? Köszönöm

0

welding alt
welding alt picture

Szia Zoltán!

Mivel üzemképes a másik oldal, nem látom értelmét a cserének ( majd akkor,ha ez az oldal is meghibásodik).

Üdv. welding alt

0

Szendrey Zoltán
Szendrey Zoltán picture

Szia, nem értek hozzá de ezt olvastam másik fórumon:

"Egy másik hozzászóló pedig a féloldalason melegedő végfokproblémával bajlódik. Ennek elsőszámú hibája a tanzisztorok épsége, aztán a védő diódák ( N125) épsége, valamint, a meghajtó tranzisztorok épsége, itt természetesen még a tranyók ß-ja is \"beleszólhat\" az \"elhúzásba\". Ezt azzal támasztanám alá, hogy az alacsonyabb ß-jú tarnzisztor működés közben a terhelést is figyelembe véve, megpróbál \"utána\" menni az ép tranyó után, de ezt csak nagyobb áram felvétellel tudja, így abban a pillanatban, amikor eléri az erősítési küszöbét, saját magát gerjeszti fel. Ezért nagyon fontos, hogy a kvázi-komplementer erősítők szinte minden tranyója -ahol párok vannak- ß-ra egyezzenek, 5%-os eltérés már okozhat beállítási és működési problémákat. "

Mivel még a típus sem azonos így gondolom még inkább gondot okozhat.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,

az idézett szöveg érvényes egyik, ( ritkábban mindkét) végfokra adott időben. Mivel azt írtad, hogy az L oldal eddig is jó volt, ezért nem látom értelmét a cserének. ( Megtörténhet, hogy valaki megcáfol, de majd abból is lehet tanulni).

Üdv. welding alt

0

Szendrey Zoltán
Szendrey Zoltán picture

Kicseréltem a tranzisztorokat (kivéve végsőket 809-810). Ha teljesen letekerem a mély hangot akkor eltűnik a hiba, amint tekerem fel akkor kezd recsegni és eltűnni a hang. Olyan mintha elfogyna a szusz belőle, de pufferkondi hiba ugye nem lehet mert mikor megcseréltem a végfokokat akkor a hiba is ment vele.

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Ha nem boldogulsz küldd el postán a végfokot végtranyóstul és gatyábarázom 8)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: első lépésként a hibás panelt átforrasztani új ónnal
Ha nem javul, működés közben fagyasztóspray az elkóknak és félvezetőknek

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Meg lehetne próbálni kiszerelt "szabályzó" modullal bekapcsolni mivel letekert hangerőnél ezen modul kimenőjele változatlanul jut el a végfokozatok bemeneteire. Sajnos ezen a modulon van a végfokokat némító FET-ek vezérlése is ami némileg bekavar a képbe. A mennyiben ezen akció közben nem jelentkezik a zaj akkor nagy valószínűséggel nem a végfok modulok a zaj forrása.
Laci

0

Szendrey Zoltán
Szendrey Zoltán picture

Hát ez sajnos nem segített. Továbbra is "fúj a szél a mikrofonba". A hangerő növelésével a zaj is hangosodik.

0

zgyula
zgyula picture

Ilyen jelenséget okozhat félvezető is (Pioneer A-401 -ben ugyanilyen tünetet okozott egy 2SC2705 a végfokban).
Hűtőspray-vel, vagy ha nincs pákával működés közben egyenként melegítsd a tranzisztorokat és el fogja magát árulni a bűnös. Máskülönben illik a visszacsatoló ágban és a bemenetnél leellenőrizni a kondikat is.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Zoli!
Az elöerösitökben azonosak a munkaponti feszültsegek? Ha van szkopod megnezhetned, hogy honnet nö meg a zaj, egyebkent (tök "tudomanyos* modon) lecserelnem elöl a felvezetöket, ha nem megoldas utana az ellenallasokat, majd a hidegitö/csatolo kapacitasokat is...
Eredmenyest, Kari

0

Szendrey Zoltán
Szendrey Zoltán picture

Kivettem a végfokokat és megcseréltem őket és a hiba is követte a cserét, gondolom akkor a végfok a rossz. Nincs oszcilloszkópom, nem vagyok szakmabeli de kicsit azért konyítok a dologhoz. Mindent cseréljek a panelen? Vagy van ésszerű sorrend? Van valakinek alkatrészlistája a most is kapható elemekkel?
A működő oldalon a sustorgás néha kicsit erősödik, néha visszamegy. Lehet, hogy azt is újra kellene építeni?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha SzBálint tanácsát megfogadva még mindig csinálná a "csodát", próbáld meg kivenni a VT03 BF244A FET-et a hibás végfokpanelról. Ezzel kizárod a némító áramkör FET tranzisztorának hibáját. Ha megszűnik a jelenség akkor a FET, ha nem akkor a végfok egyéb alkatrészei közül lesz valamelyik hibás. Figyelem! FET nélkül ki/ be kapcsoláskor elég nagyot fog koppanni ezért ezt a műveleteket letekert hangerőnél végfezd!
Laci

0

Szendrey Zoltán
Szendrey Zoltán picture

Kivettem a FET-et. Úgy is rossz volt. Kicserélem az összes tranzisztort, és a 3 kondenzátort. Kérdés: VC48- nak jó 63V -os? Mert az van vahy 250-es. 100V-os sajnos nincs.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha a 250V-os viszonylag kényelmesen befér akkor inkább azt. Ezt eddig senki sem kérdezte: Nem látni illetve nem láttál a hibás modul panelján ázásnyomot ami esetleg átvezetést, ebből következően zajt okozhat?
Laci

0

Szendrey Zoltán
Szendrey Zoltán picture

Szia, nem látszik rajta semmi. Látszólag tökéletes. Az említett kondenzátor ellenállás a 4,7 ohmos volt kicsit elszineződve, de műszerrel megmérve az is jó volt, de azért kicseréltem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: már volt szó róla, fagyasztósprayval egyenként végigfújni a félvezetőket, elkókat

Bálint

0

DINO54
DINO54 picture

Szia ! A csurgás nyomot azért kérdeztem mert hosszabb tárolás során minden megeshet. Anno mikor még cigiztem, a párom merő jóakaratból egy kicsit nedvesebb kendővel mosta le a szkópomat a nikotintól. Volt öröm főleg hogy nem tudva a művelet részleteiről csak úgy egyszerűen bekapcsoltam. A nagyfesz tette a dolgát... :)
A kérdéses soros RC tag egyébként gerjedésgátló szerepet tölt be. Tartósabb magasfrekvenciás jel a végfok kimenetén enyhén túlterhelhette a 4,7 ohm-ot.
Laci

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusz!
Na és ott van még a némító ák.is.
Üdv,

0

Szikravadász
Szikravadász picture

Szia!
Próbáld meg a Phono kapcsolót pöcögtetni, ki-be kapcsolni. Annak a kontakthibája is csinál ilyet.
___________________________________________________
Mérd mikrométerrel, jelöld krétával, vágd baltával!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Gondolom, a végfok okozza a hibát. /Ha leszabályozott hangerőnél is recseg, akkor biztosan a végfok/ A jó oldallal összehasonlítva talán egyszerűbb javítani. Talán hűtőspray is segíthet...

Üdv: formasu

0

Sponsored links