You are here

Fusion PAA-600P (Rec) végfok jobb oldala nem működik MEGOLDVA!

50 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott a témában megnevezett ukrán/orosz végfok. Sajnos rajzot nem találtam hozzá. A jobb oldalon 7V dc van a kimeneten és világít a protect led, de ennek ellenére a védelem relé meghúz bekapcsolás után, amit nem értek. Ha lekötöm a kimenetről a védelmet a protect led akkor is világít és meghúz a relé. Ez is érdekes. Az elkók nagy részét már valaki előttem cserélte, valamint a gyári KT818 és KT819 végtranyók helyett BD 317 és BD318 tettek bele, amiből 3 pár egy gyártmány és valószínűleg egy sorozatból való a rajtuk lévő adatok alapján, de a 4. pár 2 féle gyártó terméke. Kiforrasztva megmértem mind a 8db-ot, valamint a meghajtókat és a többi kis tranyót is a panelon, de egyik sem zárlatos, vagy szakadt. Ellenállások és diódák is jók. 2 szerelőnél is járt, de ők sem tudtak vele mit kezdeni és sajnos eddig nekem sem sikerült. Amit megfigyeltem, hogy 2 pár végtranyónál a kollektorokon +-70V-ot mérek és a másik 2-nél +35 és -28V-ot. Tehát gondolom ebből kifolyólag van a kimeneten 7V körüli dc. A jó oldalban teljesen egyforma ez a mért feszültség, ott +-32V-ot mérek. Már átnéztem amit lehetett, de rajz nélkül gőzöm sincs merre induljak el, illetve hol keressem a hibát.

Comments
djhalasi
djhalasi picture

Na úgy néz ki megoldódott a probléma. :) Egy szakadt 10kohm ellenállás elkerülte a figyelmemet. Bár nem stimmel teljesen az a rajz, amit itt küldtetek, de ha jól látom, akkor e szerint a rajz szerint az R39 ellenállás. Csere után tökéletesen beállt a kimenet, 0,014V-ot mérek, viszont a másik oldalon, ami elvileg jó 0,506V van a kimeneten, de szól rendesen, csak szerintem ez nem teljesen egészséges. Kérdés, hogy a rajz szerinti R35 trimmer esetleg szimmetriát állít, vagy mi a szerepe? Csak mert ha azt állít, akkor megpróbálom beállítani vele rendesen. R67 trimmer ha jól sejtem a nyugalmi áramot állítja.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha leakasztottad volna a végtranzisztokat (2 ellenállást kellett volna kiszedni), már rég kiderült volna, hogy az eleje sem áll be tápközépre.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

A kérdező ugyan bevallása szerint "csak" hobbysta de nálad biztosan több gyakorlata lévén az érintett területen nem hallgatott a zseniális tanácsaidra. Szerintem nem is bánja.

0

Jaca
Jaca picture
****

Az megvan, mikor a műveleti erősítő tápágaiba tesznek ellenállásokat, és arról hajtanak tranzisztort a kimenő áram növelése céljából?

Ugyanez itt is, csak fel kellene ismerni egy műveleti erősítőt, ha tranzisztorokból van összerakva.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
A végleges tisztázás végett: Ez a végfok a teljesítményfokozatot illetően "emeletes" kapcsolással van megoldva kényszerből az alkalmazott végtranzisztorok alacsony, 90V Uce feszültsége okán. A kimenő ponthoz közvetlenül csatlakozó tranzisztorok egy teljesen szimpla kapcsolású végfok végtranzisztorainak felelnek meg, a meghajtásuk is a szokásos módon történik.
A tápfeszültséghez közeli végtranzisztorok a meghajtást a kimeneti pont és a hozzájuk tartozó tápfesz ág közötti feszültségosztóról kapják biztosítva a két tranzisztorcsoporton a közelítőleg azonos feszültségeloszlást is egyben. Természetesen a disszipáció is megoszlik a sorba kötött végtranzisztor tagok között.
Amennyiben az ID:394310 hozzászólásod szerint járnál el, a 90V Uce feszültségű tranzisztorok +/-70V tápfeszültséggel találnák magukat szembe. Ha az egyik tápág tranzisztora teljesen kinyitva van miközben a másik tápágé természetszerűleg lezárás közelében, garantált a siker, lehet menni a boltba új végtranzisztorokért.
Laci

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Jól gondolod a két trimmer szerepét. Ha állítod az offset-et (szimmetriát), ne legyen a kimeneten terhelés mert nem tudhatod hogy egy kis mozdítás is a trimmeren mennyire billenti el a kimenetet. Csak óvatosan!
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Oké, köszi!Megyek is csinálom aztán írom mi a helyzet .

0

djhalasi
djhalasi picture

Na sikerült belőni! :) 0.012v és 0.015V. Elég érzékenyen reagált, de szerintem így tökéletes lesz. Szkóppal nézve is tökéletes a jelalak mind a 2 csatornán. Jöhet a műterheléses járatás. Még 1x köszi mindenkinek a segítséget! :) (már majdnem feladtam)

0

djhalasi
djhalasi picture

Na még csak most sikerült időt szakítani a hétvégén egy műterheléses tesztre. 8 ohmmal terheltem, de amit észrevettem, hogy kb 5 perc járatás után süt az előlap alja a tranzisztoroknál (kb 60-70 fok) pedig össze van rakva és a tranzisztorok előtti levegőterelő lemez is fent van a helyén. Beszéltük itt, hogy elég szar konstrukció ez így, na de ennyire? Az előlapon a szellőző résekre belül valaki felragasztott egy vékony szivacsot, aminek tulajdonképpen nem értem a szerepét, mert nem onnan szív, hanem arra fúj. Ezeket levéve sem lett jobb a helyzet. Nyilván zenével terhelve talán nem melegedne így, mint folyamatos szinusz jellel, de ez akkor sem valami biztató. Félek menet közben megfogják sütni. Amit még megfigyeltem, hogy a javított csatornán 8 ohmon kb 34-35V-nál kezd peakelni, a másik csatornán meg már 26-27V-ra kivezérelt állapotban kezd pislákolni. Kérdés miért? A peak elvileg egy zénerrel van megoldva a kimenetről, tehát ennek elvileg ugyanott kéne jelezni mind a 2 csatornán.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
A hűtéssel kapcsolatosan már kifejtettem korábban a nem épp hízelgő véleményem ezen típusnál.
Az egyik, a"hulladékról" csatolt fotód alján úgy látom, a ventilátor eredeti. Ezek újkorukban sem csendes jószágok, viszont komoly a levegő szállításuk.
Ha zenével hajtod, lényegesen kedvezőbb lesz a helyzet, nem csak ennél hanem bármely más végfoknál. Persze csak akkor ha nincs folyamatosan túlvezérelve! A zenei jel átlagteljesítménye lényegesen kisebb. Ennél az erősítőnél, de sok másiknál is ahol a hűtés nincs a toppon, 4ohm-os terhelésnél durvul el nagyon a helyzet. Más márkánál pl. az Ágota DS1200 egy hűtőfelülettel nem túl felvértezett típus. A FET-sor egy női tenyérnyi alulemezen!
.
A peak kijelzésnél valami alkatrész érték eltérés lesz. Elég trágya LED-eket tettek anno több cuccba, akár az is okozhatja az eltérést. De ha kicseréled egyformára azt a 3-3 alkatrészt, nem okoz anyagi csődöt.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Na megnéztem a peak részt. Úgy látszik valaki már ezt is tákolta benne, ráadásul a rajz szerinti 5,1kohm ellenállások helyett 1 kohm ellenállások vannak mind a 2 oldalt és 33V-os zénerek (amik szintén látszik, hogy cserélve voltak), de nem tudom rajz szerint hány voltosaknak kellene lenniük, mert csak a pozíciószám van feltüntetve. Ellenállásokat cserélem a rajz szerintire, de diódákból milyet?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Ha abból indulunk ki hogy mindenütt 2x300W/4ohm teljesítménnyel említik ezt a végfokot, ráadásul a típusjelzés is a szokásos megadással egyezik. Ebből az következik hogy kb.35V eff kimenő feszültség kell a névleges kimenő teljesítményhez. Ez kb.49V csúcsfeszültséget jelent, vagy is ennek közelében kell lennie a peak jelzés aktiválási szintjének. Ha hagyunk valamennyi feszültségesést a korlátozó ellenállásra is plusz a LED égési feszültsége, akkor 33-39V tartományba választott zener megfelelőnek tűnik. Igazán ezt az eredeti rajzon szereplő előtéttel lehetne megnézni precízebben labortápról, mekkora feszültségnél gyújt be a LED. Azt tapasztaltam anno hogy ezek a meghibásodott 5mm-es orosz(?) LED-ek sokszor egészen durván kisebb előtéttel hajlandóak csak pislákolni.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Rendben köszi, akkor megnyugodtam. Kap 2 új ledet, meg azt a 2 zénert meg 2 ellenállást is cserélem. Lényeg, hogy egyébként tökéletesen működik.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha terheléssel járatod, arra ügyelj hogy az elején legyen feltéve a burkolat a tranzisztorokat tartó hűtőlemezre valamint a tetőt is tedd rá ha nem is csavarozod össze! Csak így lesz a légáramlás megfelelő irányú és intenzitású. Mint láthatod, ez a végfok kb. három perc alatt főne meg ventilátor nélkül mint arra már korábban utaltam.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Persze ezt én is láttam egyből. Teljesen összeraktam. A teszt holnapra marad, de zenével meghallgattam már halkan, egész tűrhető a hangja.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ha precíz akarsz lenni, a mérést a hőegyensúly beállása után is ismételd meg, ez általában 10-20 perc járatást jelent.

Bálint

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Sziasztok! A végfok nyugalmi áramát milyen értékre kell állítani?
Köszönöm!

Üdv. Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Akkorára hogy a keresztezési torzítás eltűnjön. Ja hogy ez nem konkrét érték? Hát ez van.
Nem hiszem hogy azzal előbbre leszel ha azt írom 10mA vagy 200mA. Majd a sokadik esetnél rájössz hogy nincs értelme konkrét értéket megadni a sok befolyásoló tényező miatt.
L.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Laci!
Köszönöm! Egy tipikus értékre gondoltam amit a szervíz manuálban szokás megadni.

Üdv. Feri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Életemből sok jobb sorsra érdemes percet vett el anno ez az ukrán szemétláda. Ritka egy ótvar készülék, különösen az alap hűtő felület nagysága ami "magával ragadó". Az eredeti tranzisztorai KT818 és KT819. Amit Te védelemnek hiszel az egy nyomógombos bekapcsoló áramkör ami öntartóvá válik idővel.
Csatolok két illetve három fotót a legautentikusabb kiviteléről. Bár a harmadik is gyárinak tűnik, én ezzel a változattal nem találkoztam.
https://obrazki.elektroda.pl/41_1266613951.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/61_1266613951.jpg
https://www.olx.ua/obyavlenie/stereo-usilitel-rec-paa-600-p-fusion-IDsg0...
Csatolok egy rajzot is csak a végfok részről igaz, de ne légy telhetetlen. Szerintem egyezik a valósággal.
Laci

File csatolás: 

0

djhalasi
djhalasi picture

Fúú, örök hálám!!! Igen, ez a hulladék lesz az, bár az enyém kicsit másképp néz ki de a panel és a felépítés ugyan ez. Esetleg valami ötlet a hibajelenségre? Én már kezdem feladni. Kzel 10 munkaórám van eddig benne és nem találtam még meg a baját, minden alkatrész jónak tűnik.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Ez a más egyéb végfokokban is szokásos soros megoldás. Tápáganként kettő kettő tranzisztor van egymás fölött sorban.
A kaszkód kapcsolások tudnak meglepetést okozni, de nem tudom mi lett korábban cserélve benne. Bár az emiterek jelölése némileg hiányos, de azt hiszem nem nehéz elboldogulni így sem. Már van egy rajzod ellenállás értékeket is beleértve. Ha helyettesítenél a meghajtókban, a 140V össztápfesz miatt az MJE340/350-eket ajánlanám. OLcsók és mindenhová jók lesznek.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Ránézésre csak a végtranyók lettek cserélve meg az elkók, minden más eredetinek tűnik.

0

DINO54
DINO54 picture

Azokban az orosz/ukrán tranyókban azért ne bízz meg 100 %-ban! Feszültség alatt simán átvezethetnek! Ne feledd! 140V az össztápfesz!
L.

0

djhalasi
djhalasi picture

Lehet akkor cserélem mindet MJE-re, hátha...Hirtelen jobb ötletem nincs, mert amit lehetett átmértem.

0

djhalasi
djhalasi picture

Még arra gondoltam, hogy a jó oldallal megcserélem a meghajtókat, mert ez a legegyszerűbb, ha marad a hiba, akkor 1 hibalehetőség kizárva, ha megjavul, akkor meg tudom, hogy cserés. Így nem kell feleslegesen rendelgetnem, ha esetleg mégsem az a gond.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

http://forum.cxem.net/uploads/monthly_10_2009/post-29987-1256364426.gif
Hogy ne folyjon ki a szemed.
Itt meg látszanak, melyik tranzisztorok p-sek vagy n-esek.
http://img.radiokot.ru/files/123457/medium/19jhv6oucv.jpg

A 0.22-Ohmos ellenállásokat felkötném tápra, így ki lehet zárni a felső tranzisztorok hibáját, azoknak csak annyi a dolga, hogy a kimenő jelnél csak kicsivel nagyobb tápot adjanak a végtranzisztoroknak, csökkentve a disszipációt, de terhelés nélkül nem számít.

Üdv: Jácint

0

zsugori
zsugori picture
***

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ezeket a feszültség beírásokat nagyon gyorsan el kellene felejteni! Azt a fórum oldalt ahonnan ez és hasonlók származnak szándékosan nem citáltam ide mert részben egy hibás állapotról számolnak be részben hülyeségeket irkálnak a rajzra! Aki ezekkel nincs tisztában, annak csak megzavarja a fejét.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Na közben átnéztem a rajzot és a panelt de totál nem stimmelnek a pozíció számok és nem is teljesen ugyan az az egész. Annyit csináltam eddig, hogy átcseréltem az összes meghajtót tranyót (8db) a jó oldalban lévőkkel, de a hibajelenség így is ugyan az. Holnap még megteszem ugyan ezt a végtranyókkal, de más ötletem nincs. Ha nem lesz változás úgy sem akkor sajnos megy vissza a gazdájának. Nem véletlenül adták már fel előttem ketten is.

0

djhalasi
djhalasi picture

Íme néhány fotó erről a hulladékról. PAA-600P egyébként, a rajz meg PAA-600S. Gondolom ezért az eltérés. Neten rákeresve is 2 féle belső elrendezéssel és panellal látok ilyen véget.

0

djhalasi
djhalasi picture

Erős a gyanúm, hogy ezekkel lesz a bibi, mert felemásak és ki tudja milyen gyártmány némelyik. Ahogy lesz egy kis időm átrakom az eredeti KT-kat a másik oldalból.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha kiveszed a végtranzisztorokat meghajtó 270 Ohmos ellenállásokat, be kell állnia nullára a kimenetnek, illetve a 270 Ohmok helyén egyforma, max +/-2V-os feszültséget kellene mérni.
Az egész egy tranzisztorokból felépített műveleti erősítő (differenciál erősítő), ami a tápágába tett ellenállásokról hajtja meg a végtranzisztorokat.
A félrehúzást akár az áramkorlátozó tranzisztorok is okozhatják.

Üdv: Jácint

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
hát késő radírozni

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Eddig ez a legjobb, mert legalább feszértékeket is látok. :)

0

djhalasi
djhalasi picture

De 140V a tápfesz, a tranzisztorok meg csak 100V-ot bírnak, ezért vannak sorosítva ha jól tudom. Szerintem ez nem jó megoldás, de majd valaki hátha megerősít ebben, vagy cáfol.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ezt én nem láttam, csak a kapcsolástechnikát figyeltem. Adjál neki kisebb tápot, vagy kihasználva azokat a tranzisztorokat, stabilizáld le a végfoktranzisztorok tápját. Azok ott sima áteresztő módban működő tranzisztorok. Egy hibalahetőséggel kevesebbet kell figyelembe venni.

Üdv: Jácint

0

djhalasi
djhalasi picture

Csak ez a sok mókolás, meg külön táp gyártás (mivel nincs a polcon), stb sokkal nagyobb szo..ás, mint átrakni a jó oldalból a meghajtókat, meg a végtranyókat. Ez számomra nem járható út.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Olyan tanácsot fogadj el ahol az elfüstölt alkatrészek árát előre utalják! :)
Egy minden eddiginél használhatóbb rajz (egy átszerkesztett/ tűrhető felbontású és félvezető tipusokat is tartalmazó rajz.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Még1x örök hálám! Végre egy normálisan látható rajz! Meló után nekiesek megint. Első körben átrakom a működő oldal meghajtóit a rossz oldalba, így azokat ki tudom szűrni hamar. Ha nem segít, akkor keresgélek tovább, legalább van most már rajz.

0

djhalasi
djhalasi picture

Igen, én is erre gondoltam, de mérve mind jó. A kis tranyók helyett sztem mpsa92/42 jó lehet, a kt-k helyett meg mj15003/15004. Csak mérve mind jó ez a bajom.

0

djhalasi
djhalasi picture

Igen, erre én is rájöttem, csak arra nem, hogy mi okozza a 7V dc-t a kimeneten, illetve az eltérést a 2 alacsonyabb feszültségnél. Kiforrasztottam a kis hűtőlapokra szerelt meghajtókat, megmértem és össze is hasonlítottam a mért értékeket is, de közel azonos mind, egyik sem szakad és zárlatos sincs. Ugyanígy a kisebb tranzisztorokkal is megtettem ezt. Diódák is megmérve, mind jó. Egyedül az ellenállásokat nem forrasztgattam még ki, de panelban mérve jónak tűnik mind és égés nyom sincs sehol. Még a kis néhány nanós kondik maradtak, amikhez nem nyúltam, illetve 4-et már kiszedtem azokból is, de mérés után azok is jónak tűnnek, legalábbis megvan az értékük és 200Mohm állásba kapcsolva a műszert sem vezet át egyik sem. Sajnos csak egy multiméterem van, ami mér kapacitást is, illetve egy kínai szkópom. Ezekkel kellene megoldani a javítást. Eddig mindent sikerült életre keltenem, de ez kifogott rajtam. Nálad mi volt a gond, milyen hibákkal találkoztál?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kis értékű emitterellenállásokat ESR mérővel vagy mOhm mérővel ki tudod mérni.
Ha valamelyik végfoktranzisztor visszárama megnőtt, borul az egyensúly
D23,D26 diódákat és a végén levő két db 50uF elkót is nézd meg.

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Elkókat előttem mindet cserélte valaki, diódák jók. Emitter ellenállások egy tekerccsel vannak megoldva minden végtranyónál ami nem szakadt és ránézésre elég vastag huzalból van. Végtranyók jónak tűnnek, legalábbis dióda állásban mérve multival.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ahogy elnézem, három részre bontható az erősítő. Van egy előfok, egy meghajtó ott középen és a vég. A véget leakasztva is be kellene állnia a DC-nek.

Üdv: Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Nem kéne. És ilyen tanácsot sem kéne adni!

0

Jaca
Jaca picture
****

Nézd meg a visszacsatolást. VT33-R81 VT37-89 től simán levehető. Ha ott elbillen, akkor az elejében van a hiba.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: gondolom, nem volt párba válogatva

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Gondolom, nem Én tettem bele, de állítólag ezek még évekkel ezelőtt kerültek bele és tökéletesen működött éveken keresztül. Pár hete/hónapja működés közben egy gerjedés szerű hang jelentkezett és azóta torzan szól a jobb oldal, valamint világít a protect, de a relé nem old le.

0

Sponsored links