You are here

AIWA R-450 Deck indításkor kikapcsol Lezárva.

12 posts / 0 new
Last post
tvservice
tvservice picture

Üdv Mindenkinek

Egy barátomtól került hozzám a gép AIWA deck R450 "pultos" néven volt ismeretes a "80-as években. Régóta nem használták ékszíj hibára gyanakodtam. Szétkapva nem tűnt túl rossznak a lapos szíj de azért kicseréltem. Ezután az produkálja, hogy egyrészt elindul az Előre vagy Hátra csévélés de ki is kapcsol azonnal. Ha folyamatosan nyomom a csévélés gombot szakaszosan, de teker. Másrészt a lejátszást elindítva megy egy darabig  kb 4-5 mp.majd a lejátszási üzemmód kapcsoló függvényében kikapcsol, vagy fordítja a fejet a másik irányba és ott is kikapcsol.
Nekem úgy tűnik, hogy nem mechanika hiba lehet mert szépen indul, forog a fej minden irányba, csévél előre-hátra, működik a pause, sőt pause üzemben nem is áll le. Ebből gondolok arra, hogy úgy tűnik mintha valahol figyelné egy opto vagy valami a fordulatot, és ez miatt nem működik.
Rajzot nem találtam, hozzá meg egyenlőre nem is látok ilyen optot-t. Addig nem túrnám szét a mechanikát, hátha Valakinek volt már régről ilyen tapasztalata. Minden hozzászólást - esetleg rajzot szívesen fogadok.

Tamás

Comments
tvservice
tvservice picture

Üdv Mindenkinek

Legfőképpen a segítő hozzászólásoknak. Ma tudtam elővenni a gépet. Levettem a jobb oldali orsót, a fényes  felület tiszta fekete volt v.mi anyagtól. Tisztítás után minden Ok. Még egyszer köszönöm a hozzászólásokat.

Szép Estét 

Tamás

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:jobboldalon felül a kazettafészek mikrokapcsolóját  tisztítottad?

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A két csévélő orsót szokták figyelni reflexiós optóval. Ha elkoszolódik a LED, a fényérzékelő vagy az órsó alatti fényes felület, akkor azt hiszi, hogy az orsó nem forog. Normál működés esetében ez a szalag végén fordul elő ezért kapcsol ki vagy vált irányt.

Persze lehet elektomos oka is, pl. ha nem világít a LED.

Üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia! Hasonlóan tippelek.
Üdv. Feri

File csatolás: 

1

tvservice
tvservice picture

Szia!

Az irányváltó ledek világítanak és az irányváltó mód kapcsoló is megfelelően működik. Kitakarítom a ledeket, ezt még viszonylag nem jár nagy bontással ha leszedem az orsókat. Most áttanulmányozva a rajzot valóban megtalálható a két db opto. Átmérem az egészet meglátjuk..

Tamás

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Baromirég javítottam már ilyeneket,  FR601  3,3Ohm 1/2W nem szakadt?
 

0

tvservice
tvservice picture

Üdv!

Természetesen kazettával is próbáltam, de ezt a tippet köszönöm, holnap megnézem, most félre van már rakva.
 Tamás

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem írtad, vagyis lehet én nem látom.. kazettával próbáltad?
Üdv,Z.

0

tvservice
tvservice picture

Hi

Nem írtam, de kazettával is ezt csinálja.

Tamás

0

tnema
tnema picture
*****

Szia Tamás!

Ez a doksi https://elektrotanya.com/aiwa_ad-r450.pdf/download.html miért nem jó Neked?
Ha valamit keresel, teheted (" ") idézőjelbe is és akkor biztos megleled.
Persze az hiba, hogy a Kollégák a készüléken, vagy doksin lévő -kötőjel helyett _aláhúzásjellel választanak el, ami nem baj, de sok időt vehet igénybe kereséskor. Használhatsz töredéket is. Pl.: "R450", vagy AIWA "450".
Amennyben fent van biztos megtalálod.
Javítási tippet nem adok, mert egynél többet nem javítottam életemben, de úgy emlékszem kopások okozták az ilyen jellegű hibákat.

Üdv! tnema

0

tvservice
tvservice picture

Köszönöm, tényleg itt van fenn a rajz csak H. voltam rossz típus alapján kerestem.

Tamás

0

Sponsored links