You are here

Talk-Over építése

11 posts / 0 new
Last post
aatis7
aatis7 picture

Sziasztok!

Valakinek van egy talk-over kapcsolása, mert egy meglévő hangosításhoz keverőt akarok majd készíteni. A neten találtam egyet, de nekem  IC-s kellene. A talk-over annyit csinál, hogy lehalkítja a zenét és a mikrofon jelet úgy hagyja, hogy ne kelljen hangerő potikat tekergetni.
Előre is köszönöm!

Comments
DINO54
DINO54 picture

Álljon itt még egy leírás NL kiadású Elektor-ból kiollózva. Komplett készülék nyáktervekkel, igaz ezek minősége a szkennelés miatt kifogásolható. Összesen 7 ma is beszerezhető IC amiből kettő a hangszin, hangerő, balansz elektronikus szabályzását végzi csatornánként, egy pedig a tápban van. Összességében a szolgáltatásaihoz mérten egy egyszerű kapcsolás. És ami még elmondható a "védelmében", hogy egyszerűen beilleszthető egy meglévő hangláncba a végfok előtt minden fúrás faragás nélkül!
L:

File csatolás: 

2

uniman
uniman picture
***

Hello! Ez 1977-ben jelent meg a cseh AR magazinban. Én meg is építettem. Ugyan nem IC-s, hanem egyszerű, BC109-es zajszegény tranyókkal működik, 9V-os elemről.
Ráadásul a két zenecsatorna "átúsztatását" is tudja. De nem automata - diszkóban mindig nagy a "zaj"-, hanem kapcsolókkal lehet aktiválni az óhajtott műveletet. 

File csatolás: 

1

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Csatolom a Diszkónika könyvben lévő kapcsolást, ez sokkal egyszerűbb a gyári Behringer kapcsolásnál.
Ebben a zenecsatornákat LED és fotoellenállás páros alkotta optocsatolóval szabályozza a kapcsolás.
A mikrofon erősítő ezen a kapcsoláson nincs rajta. Ha felkeltette az érdeklődésed akkor küldöm a további, a könyvben lévő ábrákat is.
Laci

File csatolás: 

3

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Laci!

Ez már barátságosabb, nem olyan alkatrész temető.

De van másik, mely a "Hobbim az integrált áramkör" című könyvben jelent meg annó.

Itt tárgyaltunk róla.:

https://elektrotanya.com/comment/10842#comment-10842
 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Ez a másik véglet az egyszerűség oldaláról nézve de abban a topikban tárgyalt alkalmazásra (beszédátvitel) teljességgel megfelelő.
Ebben a szabályzást egy passzívnak tekinthető feszültségosztó végzi melyben az alsó tagot egy FET D-S ellenállása képezi. Ez mint olyan, mérsékelten tűri a nagyobb jelszintet és a torzítása is hagy kívánnivalót.
Ennél toronymagasan jobb a Diszkónika könyvben lévő kapcsolás a fotoellenállással megvalósított aktív, a müv. erősítő visszacsatolásában a bemeneti soros ellenállásként való alkalmazásával. A LED/fotoellenállás párost profi alkalmazásokban is előszeretettel alkalmazzák előnyös tulajdonságai miatt.
Persze ehhez a kapcsoláshoz azért dukál egy korrekt, nem agyon egyszerűsített mikrofonerősítő EQ-val. Esetleg az egytelepes táplálás helyett lehet váltani kéttelepesre annak előnyös tulajdonsága végett.
Laci

1

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Természetesen, lehet ragozni, mint a HIGH-END cuccokat... Egyelőre nem tudjuk, hogy miféle hangosításhoz kell.
Csak mint alternatívát mutattam meg.

Annó én vidámparkosoknak raktam össze. Oda, a "zaj elnyomásra", és "zaj keltésre" tökéletesen megfelelt!smiley

Természetesen a megépítés során a HI-FI cuccommal teszteltem. Hidd el, meglehetősen szépen szólt az egyszerűségéhez képest!!!

Valójában, a torzításról ez esetben csak a mikrofon hang megjelenése esetén beszélhetünk, hiszen itt nem zene átúsztatására használjuk. A mikrofon hang meg elvisel némi pici torzítást arra az időre, míg át nem úszik...

Szóval, mint egy alternatíva...

0

DINO54
DINO54 picture

Az is lehet hogy jobban járna a topiknyitó ha felhajtana egy régebbi DJ keverőt. Gemini, Omnitronic, Numark vagy hasonlót. Ezekben minden benne van amire szüksége lehet, akár 3-4 zenecsatorna is. Plusz a kiíánt funkcióval a mikrofoncsatorna.
Legfeljebb az esetleges hibás fadereket kellene benne cserélni. Ezzel nem lebeszélni akarom a keverőgyártásról, csak tudom hogy rengeteg tervező és kivitelező munkával jár ha egy normálisat szeretne csinálni. ma már csak olyanba szabad belefogni ami készen nem kapható.
Laci

1

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

ma már csak olyanba szabad belefogni ami készen nem kapható.

Jogos! Na de az alkotás öröme?! smiley

Annó, a középsulis diszkóhoz a 747-es opampból készült keverő... Régi szép idők.laugh

Egyébként, ha nem sok csatornát akar keverni, csak inkább az auto fading a lényeg egy rendezvény során, akkor az általam mutatott kapcsolás keményen megállja a helyét!!!
 

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
A régi régi "Diszkónika" könyvben van ilyen kapcsolás. Asszem IC-vel.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Ebben van ilyen "fícsör". https://www.electronica-pt.com/esquema/audio/behringer-audio/behringer-d...
Kiollóztam a megfelelő áramköröket. A rajzok nem kifogástalan volta miatt elnézést, ezek csak képernyő mentések!
A zene jelútját szabályzó M5241 -ről itt találsz adatlapot: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/161310/MITSUBISHI/M5241L...
Üdv. Laci

0

Sponsored links