You are here

Végfok hűtőventillátor audio zaj

17 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok!

Adott egy kínai végfok, amiben a ventillátorok audio zajt keltenek a kimeneten teljesen letekert hangerőnél is. Ha lehúzom őket a tápról, akkor a zaj megszűnik. Mit lehetne ezzel kezdeni? Hurkoljam át párszor a vezetékeiket egy ferritgyűrűn, vagy mi lenne erre a jó megoldás?

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha csatlakozós, akkor egyesével húzd le a ventilátorokat, hogy kiderüljön, csak egy okozza, vagy mindegyik. Ha be van forrasztva, vagy nehéz hozzáférni, akkor egy fülpiszkálóval meg lehet akasztani a ventilátort, simán kibírja.
Rövidrezárt audióbemenetnél is hallatszik a zaj?

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
Hasonló

File csatolás: 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Ritkán kérek ilyet de lehetne egy képet erről a "szörnyről" amiben négy ventilátor lakik? Vagy legalább a típusát. Légyszi! Légyszi! Légyszi!
Eleddig kb. 12 éve találkoztam egy géppel amiben négy, cca. 40x40 mm-es volt. Egy jó nevű cég D osztályú P.A. végfokában.fordult elő. Abban a négy végfok hűtőfelületeinek kialakítása, elhelyezkedése diktálta ezt a megoldást.
Nem tudom a Te nálad levő gépben mit "követtek" el a gyártók de ez a "levett hangerővel is" azért elég nagy gyalázatot sejtet.
Laci 

0

djhalasi
djhalasi picture

Szia! Sirus SXA-600. Sajnos semmi rajz nincs róla sehol. Valami kínai gyártású "német" cucc. Hibásan vettem annó, már javítottam, a jobb oldalában cseréltem végtranyókat, de nem igazán foglalkoztam aztán vele, félre volt téve. Most amikor használni akartam akkor szembesültem ezzel a problémával. 2-2 venti van a 2 borda végein és sajnos a ventik tápja a végfok panelekre van rádugva és gyanítom ezért van a zaj. Még azt nem néztem, hogy a vezérlésük is a végfokpanelokon van-e esetleg, vagy mi okból van így megoldva. 2 fokozatuk van az biztos, hidegen fél fordulaton megy, aztán 70 fok felett felkapcsol maxra.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Szerintem ebben a gépben eredetileg csak kettő ventilátor van. Mégpedig a hátlapnál mint minden "rendes" esetben. A képeden az előtérben lévők utólagos "buhera eredménye" lesz, már a nem egy síkban lévő elhelyezésükön is látszik. 
De jelentkezzen bárki aki látott már ilyen ökör módra pluszban berakott ventilátorokat! Százszámra fordult elő a kezem alatt szinte minden márka darabjai, de ilyet egyikben sem láttam.
Laci

0

djhalasi
djhalasi picture

Pedig ez gyári! Azért nincs egy síkban, mert az előlapon is van egy panel és attól csak így fér el, de látszik a felfogatásokon és a csatlakozókon is, hogy minden gyári, nem kókány. Elöl szív, hátra fúj.

0

DINO54
DINO54 picture

0

djhalasi
djhalasi picture

Szia! Igen! Annó félretettem, mondván megcsináltam, majd használom vagy eladom. Most használni akartam és akkor szembesültem ezzel a problémával.

0

djhalasi
djhalasi picture

4db van benne. Megpróbálom őket egyesével, hátha csak az egyik rossz, de másnem van egy pár számítógépből kiszerelt 8cm-es ventillátorom, max elkezdek azokkal játszani, hátha találok 4 zajmenteset. Egyébként egyik venti sem hangos, szépen dolgoznak, bár ez nem jelent ezek szerint semmit.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Nem gondoltál még táphibára? Van szkópod? Ja nincs, mert akkor már nézted volna vele..

-1

Ebit
Ebit picture

Szia!
Érdemesebb lenne , másikra cserélni.

-1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Esetleg cseréld kommutátor nélküli (Hall-generátoros) típusra.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: először próbáld áttenni más  táppontra, vagy sorba egy fojtótekercset a tápvezetékre
Nem árt a ventillátor kivezetésére egy 100 nF kerámiakondenzátor sem
A tápvezetékre is lehet tekerni pár menet vezetéket tekerni, egyik végét testelni
De az is lehet, hogy kezd tönkremenni a ventillátor

Bálint

0

city217
city217 picture

Bálint.
Erre már akaszthatsz tekerhetsz bármit, ez "visszadolgozik"! Persze ha érted amit írtam!
Ezt cserélni kell!
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tudom, én rögtön cserélném, viszont nekem van itthon 10 db különféle

Bálint

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akassz rá egyet, és nézd meg, hogy azzal is zajos-e.

0

Sponsored links