You are here

Melódia, M-10 áthangolása

9 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Ugyan nem HI-FI, de rádió... Behoztak egy M-10-es (csöves) rádiót egyrészt "gatyába rázni", másrészt megoldani, hogy fogja a CCIR sávot. Nos, a gatyában már benne van, szépen működik, és az OIRT normán is jön egy adó. (Skálahúrozás, beragadt tengelyek, csúszkák, potik javítása, elkötések javítása után állt helyre.) Arra gondoltam, hogy egy 27Mhz-es keverővel oldom meg a kérdést. Annak idején sima ügy volt, de az igazság az, hogy azok nem csöves gépek voltak. Egy TO 42-vel felépített keverővel, aztán egy autórádióhoz használt keverővel próbálkoztam, de semmi eredmény ... Tudna valaki segíteni?
köszönettel:
Attila

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Tudom, szentségtörés, de én tennék bele egy tunert, amit DC-vel lehet hangolni, meg egy potmétert a hangológombra. Egyrészt meglesz a teljes sáv, másrészt az már mindegy, hogy egy modern keverő vagy egy modern tuner van benn.

Üdv: Jácint

1

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Nekem ezzel a kapcsolással működik egy Resprom 102 aminek a URH doboza megegyezik a Melódiával. A tápot a fűtőfeszültségből állítom elő egy graetz segítségével és egy pufferkondival. Ha több átkapcsolható kvarcot használsz átfoghatod a teljes sávot. A csőfoglalatot nézd meg mert a kontakthibák miatt érzékenység csökken.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az antennakört sem szabad kihagyni a hangolásból, a 25 pF-et  15-16 pF-re cserélni

Bálint

2

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Attila!
A korrekt megoldást a variométerek átépítése (áttekercselése) adja.
Az OIRT frekikre nem nagyon van már szükség.
Üdv:
exGelkás
 

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Ebben teljesen egyetértünk. De annak idején sok esetben találkoztam olyan o normás készülékkel, (NDK-s, lengyel) amit egyszerűen nem lehetett áthangolni, vagy a tuner kialakítása (elektromos felépítése), vagy az alkalmazott áramköri elemek (tranzisztor, cső) miatt, mert nem voltak alkalmasak (pl. nem mentek el addig frekvenciáig) a 100Mhz körüli működésre. Ezért gondoltam a konvertálásra.
Üdvözlettel:
Attila

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
ECC85 van az FM hangolókörben ha jól emlékszem. Pár éve én is gatyába ráztam egy ilyet, az áthangolás sem volt nehéz. Sajnos nem írtam fel az értékeket azt gondolván hogy úgyse gyakran kell ilyet csinálnom... Ha megnézed a rajzot szerintem meg tudod oldani yes

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Egy-két menet le a tekercsekről, aztán a kondikkal utána lehet menni. Én csináltam Alfát, Pacsirtát is... de rá kellett jönnöm, hogy nem sok értelme van küzdeni velük, először mert nem fogják át a teljes sávot, csak kb. a felét, másodszor meg mert ezeknek a készülékeknek sem az érzékenysége, sem a szelektivitása nem elegendő a mai, sok kisteljesítményű adóval telezsúfolt sáv minőségi vételére. (Az ő korukban egy adó volt, nagy teljesítménnyel, arra jók is voltak.)

4

attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Köszönöm a hozzászólásokat. A tuner szétszedését mindenképpen el szerettem volna kerülni, azt annak idején is utáltam, de muszáj volt. Ha esetleg volna valakinek egy tuti jó keverője, vagy beszerzési forrása...  A végek lemaradását már az elején megbeszéltük a tulajjal.
Üdvözlettel.
Attila
 

0

Sponsored links