You are here

Harman Kardon AVR 460/230 készenléti trafója hány V-os? MEGOLDVA!

13 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
A fenti készülék készenléti trafója megszakadt. Azt kérdezném, tudja-e valaki, hogy a szekunderen hány V AC-nak kell lennie?  A rajzot nézve én úgy 15-15V-ot gondolok, de jó volna biztosra menni...
Köszönettel:
Attila

Comments
DINO54
DINO54 picture

Szia!
A segédtáp meglehetősen sok opcionális elemet tartalmaz, ezért csak az előtted levő példányba beépített alkatrészek alapján tisztulhat a kép.
Az IC95 pozícióba jelölt low drop voltage regulátornak akkor van létjogosultsága az adott pozícióban ha kevés a "nyersfeszültség". Ha ez van beépítve és az IC94 hiányzik, akkor az R905 -ön eső feszültséget is figyelembe véve akár 12V környékén lehet a C906 pufferen a "nyersfeszültség" már amennyiben 12V-os a nagytrafót kapcsoló relé. Ebben az esetben 9V körüli AC feszültség elegendő lehet a trafó tekercsén. Ezek egyelőre kérdőjeles dolgok.
Azt nem tudom a +24V előállítására jelölt elemek be vannak e építve illetve a nálad levő gépben használva van e egyáltalán, ha igen , mire?
L.
P.s. Más modellekben a rajzon jelölt rajzszámú relé 6V-os! Erre utalás közvetve a készülék blokkvázlatán is van! Ez esetben az 5V körüli trafó feszültség a sanszos.

File csatolás: 

0

hifista
hifista picture

Helló!
Nincs előttem a javítandó készülék, így még azt is el tudom képzelni, hogy a szaggatott vonallal keretezett alkatrészek nincsenek is beépítve ebbe a típusba ( R914, D903,C920, C921 ).
Amennyiben a D1, D901, D961 diódáktól "felfelé" indulsz el, a D902-őn keresztül jutsz oda amiről írtam, vagyis a relé 1-es lábára, és a C911-re, ami 16 Voltos.
Ha kibontod a panelt.látni fogod, hogy a relé 12 Voltos. Véleményem szerint ha 24 Volt lenne az adott ponton, akkor 24 Voltos lenne a relé is.
 

0

attilacsep
attilacsep picture

Szervusz, és a kollégáknak is!
Rövidre zártam a dolgot, betettem egy 12V-os trafót, és kifogástalanul működik. Egy biztos:A panel sem teljesen ugyanaz, mint a rajz.
Köszönöm a hozzászólásokat, és a segítséget!
Üdvözlettel:
Attila

0

hifista
hifista picture

Helló!
Én továbbra is kötöm az ebet a karóhoz.
A készenléti trafó egy 12V-os relét táplál, illetve egy 5,6V-ot előállító stab. IC-t. A relét is csak addig kell táplálnia, amíg a főtrafótól meg nem jön a + 15V, az átveszi a terhelést.
A stab. IC pedig a procit, illetve az infra vevőt táplálja készenléti módban. Csatolom az igazán fontos részt.
Sok Harmant javítottam már, többet ilyen hibával is.
Ja és a puffer kondi 16 V-os. Ez azt mutatja, hogy nem lehet ott magasabb feszültség-elvileg!

File csatolás: 

1

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm a hozzászólásodat. Én azt látom ezen a rajzon is, hogy a D901, D1, D961 (ezek katódja közös) után, a R914, D903 végén egy 24V szerepel. Ebből gondolom, hogy mégiscsak a 18V körüli trafó kellene. Nem?
Üdvözlettel:
Attila

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Attila!
Gondolom a mellkeletek segitenek.
Eredmenyest!
Kari

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia, Kari, és Kollégák!
Én is ezt a rajzot néztem, és ott azt láttam, (ha jól láttam), hogy az egyik elmenő fesz 24V DC. ebből gondoltam, hogy a trafó kb. 15-16V-ot ad le AC-t, ebből lesz aztán egyenirányítás (graetz) és pufferolás után kb. 24V DC. Az elkón is 35V szerepel, ami erősíti a gyanúmat. Igazából, az lett volna a jó, ha valaki "tudja". Így marad az a megoldás, hogy veszek két trafót, és a kisebbel kezdek. Egyetlen gond, hogy vagy ötven csavart kell kiszedni, plusz a melódia...
Köszönöm a segítségeket!!!
Üdvözlettel:
Attila

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

15-16V-ot ad le AC-t, ebből lesz aztán egyenirányítás (graetz) és pufferolás után kb. 24V DC.

Ezt elszámoltad. 20V AC alatt ne is próbálkozz. Amennyiben 24V DC kell kis brummal, akkor ez a minimum feszültség, amivel korrekten működik a rendszer.

Kalex

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia, Kalex!
 Nem számoltam, csak tippeltem, de a kérdés, hogy jól okoskodtam-e a rajz alapján, azaz, jogos-e a 24V DC vélelmezésem.
Nagyon köszönöm a segítségedet!
Üdvözlettel:
Attila

0

hifista
hifista picture

Helló!
12 Volt már jó, de felmehet akár 15 Voltig is. Nem kritikus a dolog - ez gyakorlati tapasztalat.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Úgy tűnik, jól láttad, a 12V-os trafóval  működik.
Üdvözlettel:
Attila

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nézd meg az elkókat a készenléti tápban

Bálint

0

Sponsored links