You are here

PC alaplapi hangkimenet bekötése mobiltelefon mikrofonjára hogyan lehetséges?

19 posts / 0 new
Last post
Valve
Valve picture

Sziasztok !
Számítógép alaplapi hangkimenetet szeretném a mobiltelefon mikrofonjára kötni, úgy hogy híváskor is a számítógép hangkimenet jelét kapja, de sejtem hogy impedancia, jelszint különbségek lépnének fel.
Ezért kérném egy szakértő segítségét.
Régi, hagyományos nyomógombos telefonos megoldás is érdekel!

köszönöm!
 

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Használj Bluetooth-t

0

Valve
Valve picture

Kösz a választ!Ezen a telcsin nincs Bluetooth. De ha lehhe olyan, amin van, hogyan küldöm ki a PC hangszóró kimenetét a Bluetooth-on keresztül GSM hálózatra?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Szerintem a legkönnyebben és univerzális felhasználási lehetőséggel egy drótos headset vezetékét felhasználva férhetsz hozzá a mobil mikrofonbemenetéhez és fejhalgató kimenetéhez. Ez a megoldás tetszőleges mobilhoz használható bármilyen előkészület nélkül! Rádiós vagy IR kapcsolat csak bonyolítaná az életet.
Ha a PC vonalkimenetét (itt jelen van a PC-hez csatlakoztatott mikrofon jele is) leosztod 20-30dB-el, már nem vezérli túl a mobil mikrofonbemenetét. A mobil füles kimenete pedig mehet direktben a PC vonalbemenetére. Vezetékes telefon PC-hez csatlakoztatásához léteznek erre a célra konstruált kész áramkörök/készülékek (zömmel műsorszóró alkalmazásra és többszáz dollárért) de a legegyszerűbb áramkör mely biztonságos a hangkártyára nézve is, kb. ilyen: (a magnó csatlakozók helyett a PC ki/bemenete értendő)
https://electronics.stackexchange.com/questions/42981/connecting-a-telep...

Laci

0

Valve
Valve picture

Szia

Köszi a részletes választ!
A 250V-os kondik 47nanoF és elektrolit? Ilyet  értékűt nem találok, csak poliésztrebe, kerámiába
Esetleg valaki Bp vagy környékén vállalná a zaj megszűntetését? Természetesen pénzért

Kösz

0

kozakg
kozakg picture

Szívesen segítek ha Bp.-en élsz. (Én is)
Ahogy az eddigi leírásodból kiveszem, a helyzet a következő.
Vagy asztali PC-re csatlakoztatott mikrofonnal dolgozol vagy laptoppal a belső esetleg külső mikrofon használatával.
Innentől minkét eszközt egyként említem.
Adott a (vélhetően okos) telefonod, melyeknél kétféle szabványú headset bekötés létezik. Lásd a csatolmányt.
Ha egy ilyen vagy hasonló adapterkábelt beszerzel, a további csatlakozásokat megoldhatod szokványos kész, gyári 3,5mm-es jack/jack kábelekkel forrasztgatás nélkül.
https://www.amazon.com/Kingtop-Adapter-Tablet-Headsets-Version/dp/B01I3A...
A linken egy almás telóhoz való van de biztos létezik a másik szabvány szerinti is.
Értelemszerűen a telefonról jövő fülhallgató kimeneteket egy kábellel a PC vonalbemenetére csatlakoztatod.
A PC vonalkimeneteit pedig a telefon mikrofon bemenetére. És itt van a nagy probléma. A PC két vonalkimenetét mely sok esetben azonos a fülhallgató kimenettel, nem célszerű direktben összekötni mert nem biztos hogy tetszeni fog neki. A telefonnak viszont mono mikrofon bemenete van. 
Az egyik megoldás hogy egy olyan kábelt használsz ide melyen sztereo jack-ek vannak, de csak az egyik meleg pont van összekötve.
A másik hogy ebbe a kábelbe beépítünk egy boxot mely pár alkatrésszel megoldja ezt a problémát valamint szintállítási lehetőséget is kaphat a túlvezérlések elkerülése végett. Valamint nem árt kondenzátoros leválasztást is használni mert a mikrofonbemenet a telefonnál különböző ellenállással történő lezárása média lejátszó vezérlését is szolgál(hatja).

A panaszolt zajproblémád vélhetően az eltérő szabványú bekötésből adód(hat).
Ha úgy gondolod, privát üzenetben keress meg.

Az esetleges vezetékes telefon csatlakozás a ma már digitális jeltovábbítás korában is problémás mert az egyszerű készülékek csatlakoztathatósága miatt továbbra is szükséges a telefon és valamilyen modem közötti vonalon a DC feszültség biztosítása hiszen a működésükhöz ebből nyerik a táplálást. Ettől a feszültségtől pedig csak trafós leválasztás védi meg nagy biztonsággal a PC és a telefon ki/bemeneteit.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ha nem vezetékes telefonra akarsz rákötni, akkor felesleges a fenti rajzzal küzdened.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
akassz rá egy fűlest a telefonra

0

Valve
Valve picture

Köszi 

Félreérthető volt, javítottam
 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Két lehetőség van, vagy a pc-be dugsz egy fülest, pl egy ilyet: és rányomod a mikrofonra, vagy kondenzátorral leválasztva egy osztóval bekötöd a mikrofon helyére a vonalkimenetet. Az osztó alsó tagja 1k, a felső valahol 10k és 100k közt legyen, és a kondit az osztó után tedd.

0

Valve
Valve picture

Köszönöm szépen a válaszokat!

DINO54 kösz a választ, ennyire bonyolult áramkör kell, trafóval, hogy egyik eszköznek se legyen baja? Bocs de miért vannak 250V -os ellenállások?
Vagy Jaca megoldása is elég lenne így? Próbáltam lerajzolni, 100K trimmerrel, így jó lenne? A kondenzátor kerámia, multilayer vagy elko legyen?
A 4 pines jack microfon bekötése se egyértelmű, van modell, ahol a 3-as, van ahol a 4-es a microfon. Ez meg egy régebbi Xperia

Köszönöm
 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Van egy ilyen dolog mely a vezetékes telefont illeti:
http://nmhh.hu/cikk/171006/Digitalis_atallas_az_otthoni_telefonalasban
Hogy ez manapság mennyire igaz az ország egész területére, azt egy e területen aktívan dolgozó tudná nekünk megmondani, ténylegesen hol tart a dolog.
A régi, hagyományos analóg vonalon névlegesen 48 V egyenfeszültség van és felemelt kagylónál 10-20 mA áram folyik a vonalon. Amikor a központ felől hívás érkezik, erre ráül kb 50-60 Veff  25Hz-es  "csengető" feszültség. Ezen feszültségek valamint a vonal sok helyen légvezetékkel történő megoldása indokolja a túlfeszültségtől és a villámcsapástól való védelmet. Ezt a szolgáltató is megteszi de kényesebb készülékek csatlakoztatásánál azok ki/bemenetét is további védelemmel kell ellátni! A csatolt rajzom ezt az esetet tételezi fel, ez indokolja a 250V-os kondenzátort és az össz. 1W ellenállást mely a csengetőfeszültségtől óvná meg a két szembekapcsolt zener által a csatlakoztatott hangfrekvenciás ki és bemenetet.
.
A digitális átállás után értelmezésem szerint már nincs alapsávi jel, ezért nincs mit a PC hang ki/bemeneteire vezetni!
Ebben a felállásban egy modemet kap az előfizető (mely sajnos helyi táplálást igényel a korábbi nulla energiaigénnyel szemben).
A modem telefonkészülék csatlakozóján már a hagyományos, ma már jellemzően nyomógombos, DTMF tárcsázást alkalmazó készüléket fogad.
Hogy egy ilyen modem csatlakozó felületén milyen jelszintek vannak, arról nincsenek ismereteim révén nem ennek a területnek vagyok jó ismerője de azt vélem hogy itt is szükség van némi jelszint korlátozásra a PC felé.
ADSL vonal vagy IP telefonvonal esetében szintén ez a helyzet, egy modemhez csatlakozik a telefonkészülék.
.
A mobil csatlakoztatása is rejthet veszélyeket a mobilra nézve hiszen a PC kapcsolóüzemű tápról üzemel, különösen abban az esetben ha a mobilra éppen csatlakoztatva van a töltője is!
Itt a jelszintekkel komolyabb probléma nincs, de ezt már leírtam korábban. Egy leválasztást szolgáló trafó azért itt is igen hasznos lenne!
Szerintem az egész "projektet" bízd egy nálad tapasztaltabb szakemberre.
Laci

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!

Hogy egy ilyen modem csatlakozó felületén milyen jelszintek vannak

Biza sima analóg jelszintek! (48 volt vonali egyenfesz és 80~110 volt csengető váltófesz)
Szia!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szerintem az egész "projektet" bízd egy nálad tapasztaltabb szakemberre.

Ekkora baromságot! A vezetékes telefont nem is igazán értem, miért keverted ide, a nyitóban mobilról van szó.
Tölteni a PC-ről kell egy USB kábelen keresztül, aztán le van tudva az egyéb potenciálkülönbség, hiszen kapásból össze lesz földelve. (Ennyit a hozzáértő szakemberről)...
Szóval simán egy kábel, egy osztó, aztán kész.
De  ha headset van csatlakoztatva, akkor úgy kell bekötni, hogy a headset kimenőjelét rá kell tenni a PC hangbemenetére, mert olyankor a saját hangszórója némítva lesz.

Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Sziasztok !
Számítógép alaplapi hangkimenetet szeretném a mobiltelefon mikrofonjára kötni, úgy hogy híváskor is a számítógép hangkimenet jelét kapja, de sejtem hogy impedancia, jelszint különbségek lépnének fel.
Ezért kérném egy szakértő segítségét.
Régi, hagyományos nyomógombos telefonos megoldás is érdekel!

köszönöm!
 

Aztán most kellene odébb tolni a biciklit!

0

Jaca
Jaca picture
****

Nokia 3210 régi és nyomógombos...
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Bolhapiacon vegyél egy headsetet, kb 500ft (úgyis kell 4 gyűrűs jack kábel). Ki is tudod próbálni. A mikrofonját kiveszed, és bekötöd az áramkört, kicsit belefirkáltam. 

File csatolás: 

1

Valve
Valve picture

Sziasztok Urak!
Szia Jaca!

Köszönöm a válaszokat!
Csak most volt időm foglalkozni a headsettel. Egy WH-101 -ből
https://www.aliexpress.com/item/3-5mm-Headset-Earphone-For-Nokia-WH-101-HS-105-2680-6500-E66-E71-Nova-5000/32827667429.html
ki lett forrasztva a mikrofon. A mikrofon vezetékeit leforrasztottam a kis nyákról és bekötöttem a Jaca által linkelt kép szerint, A jack dugó fém, a kábel is árnyékolt, igaz olcsó volt.. De felhív-va a telefont, PC-be dugás nélkül, hosszabbítótól távolabb is búg, valamint ütemesen "pattog", elég zavaró. Átkapcsolva a telefont hangszóróra, a búgás megszűnik. Lehet hogy rajta kellett volna hagyni a vezetékeket a nyákon és arra forrasztani?
A nyákon ránézésre külön test van a fülhalgatóknak és külön a mikrofonnak. A headsetet egyébként valószínűleg impedancia alapján ismerte fel a telefon.
Elég láma vagyok e téren, a mikrofon jack bemenet egyébként jól van  bekötve úgy hogy a kép alapján 
https://elektrotanya.com/sites/default/files/comment/2019/01/elektro_ful...
a T betűvel jelzett az egyik jack csatornára, az 1-es számú pedig a jack testre lett kötve?

Köszönöm szépen a választ

 

File csatolás: 

0

Sponsored links