You are here

PC alaplapi hangkimenet bekötése mobiltelefon mikrofonjára hogyan lehetséges?

19 posts / 0 new
Last post
Valve
Valve picture

Sziasztok !
Számítógép alaplapi hangkimenetet szeretném a mobiltelefon mikrofonjára kötni, úgy hogy híváskor is a számítógép hangkimenet jelét kapja, de sejtem hogy impedancia, jelszint különbségek lépnének fel.
Ezért kérném egy szakértő segítségét.
Régi, hagyományos nyomógombos telefonos megoldás is érdekel!

köszönöm!
 

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture

Használj Bluetooth-t

0

Valve
Valve picture

Kösz a választ!Ezen a telcsin nincs Bluetooth. De ha lehhe olyan, amin van, hogyan küldöm ki a PC hangszóró kimenetét a Bluetooth-on keresztül GSM hálózatra?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Szerintem a legkönnyebben és univerzális felhasználási lehetőséggel egy drótos headset vezetékét felhasználva férhetsz hozzá a mobil mikrofonbemenetéhez és fejhalgató kimenetéhez. Ez a megoldás tetszőleges mobilhoz használható bármilyen előkészület nélkül! Rádiós vagy IR kapcsolat csak bonyolítaná az életet.
Ha a PC vonalkimenetét (itt jelen van a PC-hez csatlakoztatott mikrofon jele is) leosztod 20-30dB-el, már nem vezérli túl a mobil mikrofonbemenetét. A mobil füles kimenete pedig mehet direktben a PC vonalbemenetére. Vezetékes telefon PC-hez csatlakoztatásához léteznek erre a célra konstruált kész áramkörök/készülékek (zömmel műsorszóró alkalmazásra és többszáz dollárért) de a legegyszerűbb áramkör mely biztonságos a hangkártyára nézve is, kb. ilyen: (a magnó csatlakozók helyett a PC ki/bemenete értendő)
https://electronics.stackexchange.com/questions/42981/connecting-a-telep...

Laci

0

Valve
Valve picture

Szia

Köszi a részletes választ!
A 250V-os kondik 47nanoF és elektrolit? Ilyet  értékűt nem találok, csak poliésztrebe, kerámiába
Esetleg valaki Bp vagy környékén vállalná a zaj megszűntetését? Természetesen pénzért

Kösz

0

kozakg
kozakg picture

Szívesen segítek ha Bp.-en élsz. (Én is)
Ahogy az eddigi leírásodból kiveszem, a helyzet a következő.
Vagy asztali PC-re csatlakoztatott mikrofonnal dolgozol vagy laptoppal a belső esetleg külső mikrofon használatával.
Innentől minkét eszközt egyként említem.
Adott a (vélhetően okos) telefonod, melyeknél kétféle szabványú headset bekötés létezik. Lásd a csatolmányt.
Ha egy ilyen vagy hasonló adapterkábelt beszerzel, a további csatlakozásokat megoldhatod szokványos kész, gyári 3,5mm-es jack/jack kábelekkel forrasztgatás nélkül.
https://www.amazon.com/Kingtop-Adapter-Tablet-Headsets-Version/dp/B01I3A...
A linken egy almás telóhoz való van de biztos létezik a másik szabvány szerinti is.
Értelemszerűen a telefonról jövő fülhallgató kimeneteket egy kábellel a PC vonalbemenetére csatlakoztatod.
A PC vonalkimeneteit pedig a telefon mikrofon bemenetére. És itt van a nagy probléma. A PC két vonalkimenetét mely sok esetben azonos a fülhallgató kimenettel, nem célszerű direktben összekötni mert nem biztos hogy tetszeni fog neki. A telefonnak viszont mono mikrofon bemenete van. 
Az egyik megoldás hogy egy olyan kábelt használsz ide melyen sztereo jack-ek vannak, de csak az egyik meleg pont van összekötve.
A másik hogy ebbe a kábelbe beépítünk egy boxot mely pár alkatrésszel megoldja ezt a problémát valamint szintállítási lehetőséget is kaphat a túlvezérlések elkerülése végett. Valamint nem árt kondenzátoros leválasztást is használni mert a mikrofonbemenet a telefonnál különböző ellenállással történő lezárása média lejátszó vezérlését is szolgál(hatja).

A panaszolt zajproblémád vélhetően az eltérő szabványú bekötésből adód(hat).
Ha úgy gondolod, privát üzenetben keress meg.

Az esetleges vezetékes telefon csatlakozás a ma már digitális jeltovábbítás korában is problémás mert az egyszerű készülékek csatlakoztathatósága miatt továbbra is szükséges a telefon és valamilyen modem közötti vonalon a DC feszültség biztosítása hiszen a működésükhöz ebből nyerik a táplálást. Ettől a feszültségtől pedig csak trafós leválasztás védi meg nagy biztonsággal a PC és a telefon ki/bemeneteit.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Ha nem vezetékes telefonra akarsz rákötni, akkor felesleges a fenti rajzzal küzdened.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
akassz rá egy fűlest a telefonra

0

Valve
Valve picture

Köszi 

Félreérthető volt, javítottam
 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Két lehetőség van, vagy a pc-be dugsz egy fülest, pl egy ilyet: és rányomod a mikrofonra, vagy kondenzátorral leválasztva egy osztóval bekötöd a mikrofon helyére a vonalkimenetet. Az osztó alsó tagja 1k, a felső valahol 10k és 100k közt legyen, és a kondit az osztó után tedd.

0

Valve
Valve picture

Köszönöm szépen a válaszokat!

DINO54 kösz a választ, ennyire bonyolult áramkör kell, trafóval, hogy egyik eszköznek se legyen baja? Bocs de miért vannak 250V -os ellenállások?
Vagy Jaca megoldása is elég lenne így? Próbáltam lerajzolni, 100K trimmerrel, így jó lenne? A kondenzátor kerámia, multilayer vagy elko legyen?
A 4 pines jack microfon bekötése se egyértelmű, van modell, ahol a 3-as, van ahol a 4-es a microfon. Ez meg egy régebbi Xperia

Köszönöm
 

0

DINO54
DINO54 picture

Szia!
Van egy ilyen dolog mely a vezetékes telefont illeti:
http://nmhh.hu/cikk/171006/Digitalis_atallas_az_otthoni_telefonalasban
Hogy ez manapság mennyire igaz az ország egész területére, azt egy e területen aktívan dolgozó tudná nekünk megmondani, ténylegesen hol tart a dolog.
A régi, hagyományos analóg vonalon névlegesen 48 V egyenfeszültség van és felemelt kagylónál 10-20 mA áram folyik a vonalon. Amikor a központ felől hívás érkezik, erre ráül kb 50-60 Veff  25Hz-es  "csengető" feszültség. Ezen feszültségek valamint a vonal sok helyen légvezetékkel történő megoldása indokolja a túlfeszültségtől és a villámcsapástól való védelmet. Ezt a szolgáltató is megteszi de kényesebb készülékek csatlakoztatásánál azok ki/bemenetét is további védelemmel kell ellátni! A csatolt rajzom ezt az esetet tételezi fel, ez indokolja a 250V-os kondenzátort és az össz. 1W ellenállást mely a csengetőfeszültségtől óvná meg a két szembekapcsolt zener által a csatlakoztatott hangfrekvenciás ki és bemenetet.
.
A digitális átállás után értelmezésem szerint már nincs alapsávi jel, ezért nincs mit a PC hang ki/bemeneteire vezetni!
Ebben a felállásban egy modemet kap az előfizető (mely sajnos helyi táplálást igényel a korábbi nulla energiaigénnyel szemben).
A modem telefonkészülék csatlakozóján már a hagyományos, ma már jellemzően nyomógombos, DTMF tárcsázást alkalmazó készüléket fogad.
Hogy egy ilyen modem csatlakozó felületén milyen jelszintek vannak, arról nincsenek ismereteim révén nem ennek a területnek vagyok jó ismerője de azt vélem hogy itt is szükség van némi jelszint korlátozásra a PC felé.
ADSL vonal vagy IP telefonvonal esetében szintén ez a helyzet, egy modemhez csatlakozik a telefonkészülék.
.
A mobil csatlakoztatása is rejthet veszélyeket a mobilra nézve hiszen a PC kapcsolóüzemű tápról üzemel, különösen abban az esetben ha a mobilra éppen csatlakoztatva van a töltője is!
Itt a jelszintekkel komolyabb probléma nincs, de ezt már leírtam korábban. Egy leválasztást szolgáló trafó azért itt is igen hasznos lenne!
Szerintem az egész "projektet" bízd egy nálad tapasztaltabb szakemberre.
Laci

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!

Hogy egy ilyen modem csatlakozó felületén milyen jelszintek vannak

Biza sima analóg jelszintek! (48 volt vonali egyenfesz és 80~110 volt csengető váltófesz)
Szia!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szerintem az egész "projektet" bízd egy nálad tapasztaltabb szakemberre.

Ekkora baromságot! A vezetékes telefont nem is igazán értem, miért keverted ide, a nyitóban mobilról van szó.
Tölteni a PC-ről kell egy USB kábelen keresztül, aztán le van tudva az egyéb potenciálkülönbség, hiszen kapásból össze lesz földelve. (Ennyit a hozzáértő szakemberről)...
Szóval simán egy kábel, egy osztó, aztán kész.
De  ha headset van csatlakoztatva, akkor úgy kell bekötni, hogy a headset kimenőjelét rá kell tenni a PC hangbemenetére, mert olyankor a saját hangszórója némítva lesz.

Jácint

0

DINO54
DINO54 picture

Sziasztok !
Számítógép alaplapi hangkimenetet szeretném a mobiltelefon mikrofonjára kötni, úgy hogy híváskor is a számítógép hangkimenet jelét kapja, de sejtem hogy impedancia, jelszint különbségek lépnének fel.
Ezért kérném egy szakértő segítségét.
Régi, hagyományos nyomógombos telefonos megoldás is érdekel!

köszönöm!
 

Aztán most kellene odébb tolni a biciklit!

0

Jaca
Jaca picture
****

Nokia 3210 régi és nyomógombos...
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Bolhapiacon vegyél egy headsetet, kb 500ft (úgyis kell 4 gyűrűs jack kábel). Ki is tudod próbálni. A mikrofonját kiveszed, és bekötöd az áramkört, kicsit belefirkáltam. 

File csatolás: 

1

Valve
Valve picture

Sziasztok Urak!
Szia Jaca!

Köszönöm a válaszokat!
Csak most volt időm foglalkozni a headsettel. Egy WH-101 -ből
https://www.aliexpress.com/item/3-5mm-Headset-Earphone-For-Nokia-WH-101-HS-105-2680-6500-E66-E71-Nova-5000/32827667429.html
ki lett forrasztva a mikrofon. A mikrofon vezetékeit leforrasztottam a kis nyákról és bekötöttem a Jaca által linkelt kép szerint, A jack dugó fém, a kábel is árnyékolt, igaz olcsó volt.. De felhív-va a telefont, PC-be dugás nélkül, hosszabbítótól távolabb is búg, valamint ütemesen "pattog", elég zavaró. Átkapcsolva a telefont hangszóróra, a búgás megszűnik. Lehet hogy rajta kellett volna hagyni a vezetékeket a nyákon és arra forrasztani?
A nyákon ránézésre külön test van a fülhalgatóknak és külön a mikrofonnak. A headsetet egyébként valószínűleg impedancia alapján ismerte fel a telefon.
Elég láma vagyok e téren, a mikrofon jack bemenet egyébként jól van  bekötve úgy hogy a kép alapján 
https://elektrotanya.com/sites/default/files/comment/2019/01/elektro_ful...
a T betűvel jelzett az egyik jack csatornára, az 1-es számú pedig a jack testre lett kötve?

Köszönöm szépen a választ

 

File csatolás: 

0

Sponsored links