You are here

Hickok 800 csővizsgálót szeretnék kalibrálni 6V6 vagy bármilyen más csővel

11 posts / 0 new
Last post
Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Sziasztok.
A manual szerint minden lépést megcsináltam, csak a biztonság kedvéért szeretnék egy test csövet is létrehozni.
Amit mértem :
Anode 62.3 V AC 19.4 mA AC  126 V DC 32 mA DC
Rács  2.3 V AC 60 Hz  2.3 V DC
Hogyan számítom ki a MICRMHO-t
Köszönettel  Gyuri
Köszönöm mindenkinek a segítséget, úgy néz ki, hogy jól mér.
Gyuri

Comments
DINO54
DINO54 picture

És ha már iskolapad: /Barkhausen egyenlet/
http://forums.melaudia.net/attachment.php?aid=1229
L.
 

1

DINO54
DINO54 picture

Szia Gyuri!
Tudom, nem teljesen az amit vársz, de jól jöhet...
Csodálkozom hogy ez a gyakori cső nem szerepel a 800-as csőlistáján.
http://www.saegerradio.com/downloads/Consolidated%20Test%20Data%20For%20...
Ebből a listából össze lehetne hasonlítani  az adatokat a 800-as listájában is szereplő csövekkel, egyébként ebben a listában benne van a 6V6.
Vagy el lehetne indulni az ekvivalensei felől is.
http://www.vacuumtubes.com/6v6.html
.
Plusz, ha nem lennének meg neked:
https://stevenjohnson.com/hickok/data/hickok-800-800a-euro-tube-test-dat...
http://www.radiolaguy.com/PDF_Files/Hickok800-800Acalibration.pdf
Üdv. Laci

1

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Laci
Megvan az összes adatom,könyvek a 800-hoz megmértem a csöveket (8 db-ot) csak biztos akarok lenni, hogy jól mér a tester.
Az ebayen tudok venni calibrált csövet, de nem bízok benne. A kérdés hogy jön ki a mért adatokbol a 4100 Micromho ??
Üdv  Gyuri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Gyuri!
Azt szeretném tudni hogy a topik nyitószövegében közölt értékeket hogyan mérted. Külső eszközzel gondolom a csőlábaknál.

A mikromho az USA-ban használatos/elterjedt mértékegység a vezetőképességre. Itt a nem yenkiknél smiley, a reciproka van használatban. Legalább is a csöves technikában.
A 4100 mikromho az 4,1 mA/V -nak felel meg az európai gyakorlatban. Bocs, de ezt nem elsősorban a Te számodra írom!
Itt van a szóban forgó cső egyik változatának adatlapja:
http://www.tungsol.com/specs/6v6gt-tung-sol.pdf
Ebben van egy 180V anód és segédrács feszültséget tartalmazó beállítás mely közel áll a teszteredben rendelkezésre álló feszültséghez.
Ezeket a katalógus adatokat kellene a méréskor közelíteni. Talán a legfontosabb beállítani való egy adott anódfeszültség (mely jelen esetben pulzáló, nem szűrt, kétutasan egyenirányított 60 Hz-es váltófesz.) mellet, az a rácselőfeszültség (Bias) hogy a csövet vezérelve előbbihez hasonló szintén pulzáló feszültséggel, a cső az Ia/Ug görbe hasznosítható részének közepén dolgozzon, túlvezérelve szimmetrikusan kezdjen el vágni!
Én azt csinálnám hogy a teszteredhez keresnék egy olyan csövet/csőtípust mely egyrészt tudhatóan új és megbízható forrásból származik, másrészt van hozzá való beállítási adatsor. Ha hozza a méréskor az elvárt értéket, akkor rámérnék mind az anódra mind a G2-re mind a G1-re szkóppal is hogy mekkora feszültségek mérhetőek egy jónak tudott csőnél. Az anódáram változást osztva a rácsfeszültség változással a katalógus adathoz közeli értéket kell kapni. Nyilván ha túlvezérelem a csövet, akkor kisebb lesz a mért érték mert az anódáram változás már nem tudja követni lineárisan a vezérlőfeszültséget. Kis vezérlőfeszültségnél pedig egy emisszió gyenge cső is porodukálhat katalógus adat meredekséget de ez a katód tényleges teljesítőképességéről keveset árul el. Ennek a fajta mérési metódusnak az előnye ebben mutatkozik meg, a gyakorlati alkalmazáshoz közeli állapotok uralkodnak a csövön.
Laci

1

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Laci
Igen a csőlábakon mértem.
Köszönöm a részletes infót, megvan minden ahhoz, hogy összerakjak egy próbapanelt. Pl 509-esekkel kínlódtam sajnos mind gyenge volt.
Sok segítséget kaptam akkor is.Javítasz-e még erősítőket ?
Gyuri

0

DINO54
DINO54 picture

Szia Gyuri!
A mérésedről: Ha valamilyen effektív értéket mérő AC volt/ampermérővel mértél akkor 19,4 mA / 2,3 V =  8,4347 mA/V meredekség adódna ami kb. a duplája a katalógus adatnak. De ha csúcsértékekkel számolunk, az eredmény ugyanez lesz.
A készülékben a g1 a g2 tápjának a nullpontjára (trafó N kivezetés) csatlakozik. A katódot ehhez képest a g2 tápból leosztott és állítható feszültséggel megemelik, így áll elő a negatív előfeszültsége a g1-nek a katódhoz képest. Erre az előfeszültségre ül rá a trafó P Q kivezetése közötti 2,5 V váltófeszültség. Ez a 2.5 V nincs egyenirányítva, ezért csúcstól csúcsig amplitúdóval vesz részt a cső vezérlésében. Vagy is a helyes számítási metódus (szerintem) 19,4 mA / 4,6 V = 4,2173 mA/V (a Te mért értékeiddel számolva) ami már jól egybevág a katalógus adattal.
Ferenc.P említette hogy nem találja az anódtáp és a g2 tápegység nullpontjának összeközösítését, én sem találtam vagy csak nem volt elég türelmem a meglehetősen kusza rajzon keresgélni, de lehet hogy a rajz hibás e tekintetben.
.
Bár több mint egy éve nyugdíjas vagyok, a vállalkozásom bezártam, de ha valaki megkeres a problémájával, nem dobom ki az ajtón.Most már inkább arra koncentrálok amivel eddig a pénzkeresés közben nem volt időm foglalkozni. Két saját építésű műszer mint futó projekt.Wobbler 200 MHz (kicsivel jobbat mint egy átlagos üzemi gép) és egy legalább 500 MHz-es spektrum analizátor. Tudom, az utóbbi nem lesz olyan mint egy gyári a maga csili vili képernyőjével, de igyekszem a rádióamatőr építési tevékenységet jól kiszolgálóra építeni.Én még mint sokan mások itt a Tanyán a csöves korszakban illetve annak végén kezdtem a pályát, ezért minden újabb technikába természetes módon bele kellett tanulni.
Laci 

1

Kari
Kari picture
*****

Szia Gyuri!
Gondolom ez tovabb segit?
Eredmenyest, Kari

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Kari.
Nagyon bonyolult. Egy képletet keresek mit mivel osztani szorozni etc. hogy megkapjam a mutatott értéket.
Kösz. Gyuri
Nagyon lassú a Tanya

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Lekövettem a mérés elvét.
Sajnos, nem találom a közös kapcsolatot az Anód-Katód áramköreivel.

Üdv. Feri

1

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

...összehasonlítás végett, a Hickok 800A:

1

Sponsored links