You are here

Távtáplált mikrofon előerősítő építésben kérek segítséget Megoldva.

17 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Csináltam egy kisebb hangosítás szettet egy templomba. Egész jól szól, de a mikrofonok hosszú kábele miatt van némi zaj, ami zavaró. Arra gondoltam hogy teszek a mikrofon házba a dinamikus betétek helyett kondenzátor mikrofont, de az sokkal gerjedékenyebb - és sajnos nem hajlandók a felhasználók a mikrofon közelébe tartózkodni és emiatt elég határesetesre állítottam be. Azt mondanom sem kell hogy nagyon olcsó megoldás kellene...
Ezért az újabb ötlet egy kicsi és egyszerű előerősítő beépítése a mikrofon házba.
Olyan rajzot keresek ami bevált kapcsolás. Van néhány ötlet amiből kísérletezhetnék ki, de ha van valakinek  ilyen akkor egyszerűbben menne a dolog.
A fantom táp jó lenne ha 15V lehetne mert a szabványos 48V nem áll rendelkezésre a keverőben.

Előre is köszönöm!
Joco

Comments
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Több megoldást is kipróbáltam, a nyerő a szimetrikus jeltovábbítás lett. A kis transzformátor is jól szerepelt, de annyira kevés a jel az egyik mikrofonnál hogy az előerősítő zaja már túl nagy lett. ( Közelebb kellene menni a mikrofonhoz, de nagy a mozgástér. És ez nem igazán térmikrofon hogy így is "hallja" )

Beépítettem egy-egy műveleti erősítővel működő szimetrikus bemenetű előerősítőt. A kapcsolás nagyon egyszerű, csatolok róla képet. A tápellátás szimetrikus. A bejövő kábel árnyékolását a keverő kimenetének testjéhez kötöttem, mert a bemenet testjére téve hozott egy kis brummot. Az előerősítő kimenete csatlakozik az eredeti bemenetre. A csatlakozók maradtak az eredetiek, csak most az első kettő szimertikus bemenet.

Az előfok erősítése miatt most elég érzékeny, de legalább fél hangerő állásnál is jól szól.

Mindenkinek köszönöm a segítséget és az építő hozzászólásokat!
 

File csatolás: 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: esetleg egy kikapcsolható emitterkövető( fázisforgató fokozat a kisjelű részen segíthet a gerjedésen

Bálint

0

zsoltimester
zsoltimester picture

Szia!

Van egy egyszerű, de jól bevált módszer, ha a mikrofontól a jelet szimmetrikusan viszed a keverőig, de a keverő bemenete asszimetrikus, akkor egy 1:1-es kis transzformátorral meg tudod oldani a szimmetrikus-asszimetrikus átalakítást. Nekem ez bevált évek óta működik  egy templomban a hangosítás ezzel az átalakítással. Én kondi mikrofont nem javaslok mert a templomba lévő nagy hőmérséklet ingadozás tönkre teszi.

Itt a link a transzformátorról:

https://lomex.hu/hu/webshop/#/group/802/illesztokszurok/page,0/fbtn,0/flist,0/discount,null/instock,null

 

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Lehet hogy ez lenne a jó irány. Mielőtt megépítem az előerősítőt kipróbálom a kis transzformátoros illesztővel. Elvileg a jel veszteség minimális. Valószínűleg a szimetrikus kábelezés csak félmegoldás enélkül az illesztés nélkül.
Köszi!
Joco

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Szimmetrikus kimenetű műveleti erősítővel építs egy sima erősítőt. Ha a vevő oldal (erősítő) nem tud szimmetrikus jelet fogadni, akkor oda kell egy közösítő erősítő. A gerjedés csökkentésére használj puskamikrofont vagy tegyél a mikrofonra egy szivacs csövet.

Üdv.

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Amit leírtál, az két különböző káros jelenség:
1. Zaj. Elsősorban a kábelt, csatlakozókat kell átnézni, egy bizonytalan érintkezés okozhat zajt, búgást. Ha szimmetrikus a rendszer, annak megfelelően kell bekötni. Átlagos minőségű kábellel is lehet a mikrofon kis, néhány mV-os jelét akár 20-30 m távolságba továbbítani, megfelelő minőségben.
2. Gerjedés (akusztikusan). A mikrofonok és a hangsugárzók megfelelő elhelyezése, megfelelő iránykarakterisztika. A legtöbb mikrofon vese karakterisztikájú, valószínű, ez is az. Tehát, jóval érzékenyebb az elölről jövő hangra, mint a hátulról jövőre. És ez így jó. Hangsugárzót ne helyezzünk a mikrofon érzékeny terébe, különösen nem azzal szembe fordítva. Ha a hangsugárzók elhelyezése már adott, pl. falra rögzített és van olyan, amelyik elhelyezéséből eredően gerjedést okoz, azt ki kell kötni, így a többire nagyobb hangerőt lehet adni.

A bonyolult megoldásokat, mint kapszulacsere, előerősítő, kizárhatjuk, ha olcsó megoldás kell. Esetleg a meglévő rendszerről írhatnál valamit (típusok).

1

Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Próbálok minden felmerült kérdésre válaszolni. A gerjedés fő oka hogy a hangfalak eredetileg az orgona mellé vannak felszerelve mivel az orgona helyett mp3 -fájlokból szól a "kántor". Erre lett rákeverve a mikrofon is. Sajnos az épület kialakítása olyan hogy ebből a pontból a hangot mindenhová elvezeti, így a mikrofonokhoz is. Valahogy a boltívek osztják szét.
A mikrofonokhoz külön hangsugárzók lesznek felszerelve, ez biztosan sokat javít a gerjedékenységen. Amúgy a mikrofonok és a keverő annyira olcsó kategóriás hogy típus sincsen rajtuk. A keverő bemenete asszimetrikus, de a kábelezés már szimetrikusra lett átalakítva mert enélkül teljesen vállalhatatlan a zajszint. Egy jobb keverővel biztosan jobb lenne a helyzet, de ez megint nem túl olcsó megoldás lenne. 
Egy jobb minőségű kábel is szóba jöhet, esetleg ha találok használt jobb keverőt... Ettől azért tartok mert a minőségjavulás nem kétségtelen csak valószínű.
Az előerősítő beépítése azért tűnik jó ötletnek, mert pár forintból megépítem és mehet bele a mikrofon házába. Ebben a rendszerben belefér ennyi barkácsolás, a keverő is olyan mintha házi készítésű lenne.
Közben kaptam egy tippet pü-ben, a bsselektronika oldalán van egy előerősítő három tranzisztorral. Ezt kipróbálom.
Tudom hogy a korrekt megoldás az egész rendszer átépítése lenne, ha beletehetnénk 50-100 ezer forintot. Viszont annyira nem rossz hogy ezt ráköltenék, lehet hogy legjobban engem zavar ez a kis földhurok szerű morgás.

Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Megírom hogyan sikerült a dolog.
Joco

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Léteznek már alacsony fogyasztású műveleti erősítők, egy duál tokkal megoldható a szimmetrikus kimenet, és egy 9V-os elemről elmennek, vagy akár egy kisebb POWERBANK-ról is, csak egy USB csati kell hozzá.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Jó ötlet, csak azért próbálom a fantomtápos megoldást megvalósítani hogy ne kelljen az elemcseréről, akkutöltésről és főleg a kikapcsolásról gondoskodni. Jelenleg egyetlen kapcsolóval indítható és leállítható az egész szett. Lehet hogy a műveleti erősítő táplálása is megoldható így. Főleg ha találnék egy kipróbált kapcsolást.

Köszi!
Joco

0

Jaca
Jaca picture
****

1

zgyula
zgyula picture

Szia!
Helyettem szóltál, pont ezeket akartam leírni yes   + az adott teremnek is lehet több olyan pontja, ahol néhány frekvencián kiemelés van...

0

uniman
uniman picture
***

Írhatnál valamit a kábelről, annak bekötéséről...ugye szimmetrikus
Persze az erősítő bemenetének is szimetrikusnak kéne lennie...de ugye nem az?
https://studiotech.blog.hu/tags/DI-BOX

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Szintén a szimmetrikus jeltovábbításra szavaznék. 

0

Elek
Elek picture

Szia!

Megveszitek ezt:

https://www.jofogas.hu/heves/Beag_erositok_82911047.htm

hozzá még ezt:

http://zeneszborze.hu/hirdetes/beag-md-210-studio-mikrofon

és egy életre meg van oldva a probléma.

Nem kell lenézni ezeket a holmikat, ezek erre lettek kitalálva és elég mostoha körülmények között is 1000 évig mentek...
Nem mellesleg van benne egy 50 W-os erősítő a mikrofonokhoz pedig a szimmetrikus/aszimmetrikus átalakító trafó, amitől jobb elektronikát csinálni (elvileg)lehet ugyan de mennyiért és minek.
A mikrofonhoz 3 erű kábel kell aszimmetrikusra bekötve és akár 50 méter hosszú is lehet.

http://cruisher.digitaltrip.hu/beag/MD%20210%20220%20mikrofon/md210-220.pdf

Ha lehetne még szerezni plusz 2 mikrofont akkor az lenne a kánaán, mert a körerősítésed összegződne és a pap akár suttoghatna is...

Sok sikert.
Elek

ui: Azért nem a 100 V-os rendszert ajánlottam mert a kimenetre 15-20 méter ("vastagabb")hangszóró kábelt nyugodtan ráköthetsz, elég teljesítmény lesz még akkor is, a 100 V-os rendszert azt  100 méter fölötti  távolságokra kell használni...

ui2: ebéd után tele hassal :) egy dinamika kompresszor drámaian tud a beszéd érthetőségen javítani, beszéd hangosításnál szinte elengedhetetlen.
pl: a mellékelt rajz egy nagyon egyszerű kapcsolás (a forrást nem tudom megjelölni, (a "barátunk" hozta a képeken) valamelyik régi Rádiótechnika újság).  

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Valójában ebből a Beag erősítőből van is kéznél egy elég jó állapotú darab. Majd kipróbálom. Annak idején tényleg nem nagyon foglalkoztunk a szimetrikus bemenet előnyeivel, hát most itt az ideje. De úgy emlékszem a keverő fokozat elég zajos volt, és nem segített az sem ha a tranzisztorokat jobbakra cseréltük.
Lehet hogy kellemes meglepetést fog okozni ez a készülék - ha még megvan valahol.
Köszi!
Joco

0

Elek
Elek picture

Arra kell figyelni, hogy ehhez csak a 200 Ohm-os szimmetrikus mikrofonok jók!
MD-21, MD-21N, ......de a legjobb amit fentebb linkeltem az MD-210, az iránykarakterisztikája miatt. Tisztességes mikrofon kábellel, helyes bekötéssel nem igen volt ez zajos. 
Hajrá, és sok sikert.
Elek

0

Sponsored links