You are here

Vegyes tüzelésű kazán huzatszabályzó probléma...

31 posts / 0 new
Last post
Sunnus
Sunnus picture

Üdvözlet Mindenkinek!
 

Adott egy török kazán -típust nem tudok, így vettem a házat-, igazából más típusnál is problémát jelenthet, ami az én bánatom.
A huzatszabályzó rendesen teszi a dolgát... DE!
...amikor 30 fok alá kerül a víz hőfok, mert elfogyott az éghető anyag, elkezdi nyitni az ajtót, így még gyorsabban hűti le a vizet.
Arra gondoltam, hogy vagy szervóval, vagy elektromágnessel "le kellene ejteni"  a helyére, ha x hőmérséklet alá megy a víz hőfok.
Minden építő jellegű ötletet szívesen vennék. Természetesen mechanikus megoldások is érdekelnek.
Köszönöm a tapasztaltak hozzászólását előre is!

Comments
koboraram
koboraram picture

Nem olcsó,de van elektronikus huzatszabályzó is,amit esetleg egy csőtermosztáttal,ki lehet kapcsolni akár a szivattyúval (ha van) együtt.
https://netkazan.hu/termek/4421/regulus-rt3-e-3-4-es-huzatszabalyzo#adatlap

0

proba
proba picture

Az is kérdéses begyújtásnál, leégett tűzre rakásnál mit csinál. Ezt teljesen automatán szerintem nem lehet megoldani. Nálunk is a kézzel lezárom ha leégett "automata" van. 

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Ha már csak 30 fokos a víz, az gyakorlatilag semmit sem fűt. Ha keringető szivattyú van, az leáll. Ha gravitációs, akkor szintén leáll a keringetés, mert a hideg víz nem fog felfele áramlani. Tehát, egy teljesen kihűlt kazán vize nem hűti a lakást, vagy csak jelentéktelen mértékben.Attól az időtől kezdve, hogy a kazán már nem állít elő fűtésre alkalmas hőmérsékletű vizet, mindegy, hogy a kazánban a víz lassan, vagy gyorsan hűl le a kazánházban lévő hőmérsékletre.
Egy megfelelően méretezett puffertartály megoldhatná az éjszakai fűtést. Nappal rakod a tüzet, este már nem raksz többet rá, hagyod leégni, ha már csak parázslik, kicsire állítod a huzatszabályozót, és a puffertartályból történik a melegvíz-keringetés.
 

1

Sunnus
Sunnus picture

Üdvözlet Uraim!

Úgy látom a Jaca értette meg igazán a problémát! Ok, hogy ki lehet akasztani a láncot, le lehet tekerni a szabályzót, vagy rakni a tűzre, de én a leégett, kifogyott tüzelőjű kazánról beszélek. Mindez éjszaka! Nem akartam vitát kirobbantani!

Köszönöm a segítségeteket még egyszer!

Szép napot mindenkinek!
 

1

nippur
nippur picture

Szerintem azért érdemes lenne egy próbát tenni, mit spórolsz ezzel az egésszel. Mondjuk megmérni két azonos átlaghőmérsékletű napon, ugyanannyi tüzelővel mennyi idő alatt hűl le a kazán 35 fokról 25-re ha hagyod a huzatszabályzót, és úgy is, hogy leakasztod 35 foknál. Szintén javaslom: nézz be a kazánba, mennyi parázs van benn 35 foknál.
Aminek én értelmét látnám, az, hogy mikor teljesen leégett a tüzelő, és csak parázs van már, akkor teljesen lezárni. De ezt már nehezebb automatizálni :)! Azaz nem is feltétlen: a kémény hőmérsékletét mérve meg lehet csinálni.

0

Jaca
Jaca picture
****

A legnagyobb problémát itt a nyílt tüzelőberendezés okozza. Amíg nyitva van az ajtó, addig a kültérből a szellőzőn (ablakrésen, ajtórésen) keresztül jön be a hideg a helységbe (illetve a helységből megy ki a meleg a kéményen keresztül). A huzatajtó lezárásával csökkentjük a légcserét és a veszteséget. 

0

nippur
nippur picture

És mi a probléma? A vegyeskazán általában nem a lakótérben van, hanem pincében, mellékhelyiségben.

1

Jaca
Jaca picture
****

Nekem például a műhelyem a kazánházban van. Azért nem árt, ha ott sem van hideg. 

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Annak a kazánnak úgy kell működni ahogy írtad,gondold végig ha hűl a kazán akkor több levegőt ad neki hogy jobban égjen.
Azt nem tudja a kazán hogy te már nem akarsz rá tenni éghető anyagot.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nemúgyvana! Ha a víz le tud hűlni 35-40 fokra, akkor abban a kazánban már nincs tüzelő. Akkor már felesleges nyitva lennie az ajtónak.

1

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Olvasd el még egyszer amit írtam.
 

1

Jaca
Jaca picture
****

Elolvastam. Ha csökken a víz hőmérséklete, nyitja az ajtót, ez eddig rendben is van. De ha elfogy a tüzelő? Akkor tökig nyitva van az ajtó. És melegszik a víz? Nem. Sőt. Lehűl. Na, ilyenkor viszont zárjon le az ajtó.

1

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló!

Ugyan azt írod amit én mondok csak mégsem.
Idézlek..."Elolvastam. Ha csökken a víz hőmérséklete, nyitja az ajtót, ez eddig rendben is van. De ha elfogy a tüzelő? Akkor tökig nyitva van az ajtó".
Igen ha csökken a víz hőmérséklete akkor a kazán próbál egyensúlyt tartani a beállított termosztát függvényében,ezért hogy jobban égjen a tűz több levegőt ad neki mivel a víz hőfoka csökken.
Na ezért nyit ki teljesen az ajtó,mert ugye a kazán azt nem tudja hogy te nem akarsz már rá tenni,csak vélelmezi.

Egyébként le lehet zárni a huzat szabályzót manuálisan ha már nem akarsz tüzelni, de ahhoz le kell tekerni a szabályzó hőfokát.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

De miért ne akaszthatná le magát a lánc, ha már visszahűlt Amíg van benne tüzelő, addig úgysem fog lemenni 30 alá.

1

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok!
Induláskor valami késleltetést bele kell vinni, mert a víz 30 fok alatti, de nem fog 'huzatot' kapni a tűz, ha működik a tervetek.
Üdv: cs_laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, ez természetes. De amikor begyújtunk, még ébren vagyunk, viszont mikor kihűlik, akkor már alszunk :) Szóval meleg kazánnál kell aktiválni a rendszert.

0

kis864
kis864 picture

Sziasztok!
Én egy kis szellőző ventilátor zsalumozgatóját használtam fel, de mosógépek termikus zárja is jó lenne.
Szereltem elé egy villanybojler hőfokszabályzót amivel a hőfokot is beállíthatom.
Valószínű ennél van ésszerűbb megoldás is,de ez volt.

File csatolás: 

0

Sunnus
Sunnus picture

Jó reggelt!

Feri99 és Jaca a befutó! Mindenkinek, aki foglalkozott a kérdéssel köszönöm, hogy szánt rá időt. Még nem tudom melyik megoldás lesz, de mindkettő működőképes, megbízhatónak tűnik.

Szép napot!
Zsolt

0

Jaca
Jaca picture
****

1

Sunnus
Sunnus picture

Bocs, közben mást is csinálok, most látom, hogy van még két ötlet. :)

Ty! Bocs, a Tiéd elvetve, mert megint csak az van, hogy éjjel le kellene jönni a pincébe leakasztani.
A Jaca ötlete, már jobb, csak azt kell kitalálnom, hogy amikor a csőtermosztát kikapcsol, hogy "szerezzek impulzust" az elektromágnes leejtéséhez...

0

feco99
feco99 picture

Szia,

Munkahelyemen van olyan excenteres présgép aminek az indítását  kondenzátor impulzussal csinálták.
Lényeg hogy legyen nyitó és záró érintkezője a mikrokapcsolónak .
Mindegy hogy a lábpedál vagy a csőtermosztát kapcsol.
Üdv:
Feri

File csatolás: 

1

ty
ty picture

A keringetést kell leállítani ilyenkor. A kazánban lévő maradék melegvíz szerintem mindenhol veszteség, ez független a huzatszabályzó állásától.

Huzatszabályzók egyébként 1-2 év után tönkremennek. Javaslom, hogy tehermentesítsd (akaszd le róla az ajtót) amikor nem megy a kazán.

2

Jaca
Jaca picture
****

Engem is érint a megoldás, mivel nekem inkább ott jelentkezik a veszteség, hogy a szellőzőn ilyenkor áramlik befelé a hideg levegő, így a kazánházból szökök a meleg.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A felvetés jogos. Az elektromágnes is jó ötlet. A mágnes alap esetben tapadjon rá az elektromágnesre, és ha lecsökken a hőfok, akkor a termosztát adjon egy impulzust az elektromágnesnek, ami letaszítja magáról az állandó mágnest. Csak arra kell nagyon vigyázni, hogy menet közben ez semmiképp ne történjen meg, mert ha épp lobog ezerrel a tűz, és akkor csapódik le a kis ajtó, akkor szeret visszadurrogni a kazán. 
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nem véletlenül működik így, ha hibátlan

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bálint !
Nekem azt tanították , LÁNG-IGNIS kazán-DANFOSS égőautomatika,hogy az ember "nem javít bele" egy kazán v. égőautomatikába.Mert lehet , hogy a bíróságon találkozunk . Szerintem . Üdv Jano

1

Berti
Berti picture

Szia Jano!
Igazad van, nem javítunk  bele égőautomatikába, de ez elektronika nélküli (huzatszab. mechanikus automatika...)vegyes tüzelésű kazán, ha nem, vagy rosszul  működik, max. lezár a huzatszab. és  elalszik a tűz...(persze a szomszédok beszólnak a széngáz miatt, amíg el nem alszik)
Egyik kollégám (N.L.- fakedli.hu) pic-kel, és 1m3-es hőtároloval leautomatizálta a vegyes züzelésű kazánt, nagyon gazdaságos lett.(nem fűti túl a lakást, besegít a melegvízbe)
ödv: Berti

 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Berti !
Gratulálok a kollégádnak .
Öröm ilyen hírt hallani .smiley
Üdv jano

0

Sunnus
Sunnus picture

Szia Bálint!

Hibátlan, de ez folyamatos tüzelést feltételez. Este/éjjel már nem tesz a tűzre az ember fia.

Jó lenne -mint írtam is-, ha 30-40 fok körül lezárna a kis ajtó, mert a huzat nem hűtené le gyorsan a vizet a kazánban. A keringtetés kikapcsol, de a kéményen keresztül távozik a megmaradt kevés hő...

0

nippur
nippur picture

Én néhányszor elzártam ilyenkor kézzel, azaz levettem a huzatszabályzó láncot az ajtóról, de gyakorlatilag semmi különbséget nem tapasztaltam, nem tartotta tovább észrevehetően a meleget. Ha a tűztérben a tüzelő leégett, de még sok a parázs, akkor az ajtó amúgy is zárás közelében van, mikor a víz már csak 30-40 fokos, alig van benn pár szem parázs. Nálam.

2

Sponsored links