You are here

Az életvédelmi relé a védőföld és a nulla vezető rövidre zárásakor leold

8 posts / 0 new
Last post
bencsi01
bencsi01 picture

Szervusztok!
Ez normális vagy csak nekem fura? 30mA-es a relé. Fázis és védővezető között 10W-os izzóval rendben leold. Nulla és védőföld között nem, ez is rendben. "0" és védőföld között nem mérhető feszültség, összekötve már ugrik is a relé. Így aztán a klasszikus kérdés, de akkor ez most hogyan?
Amit tudni érdemes, hogy túl vagyunk egy elektromos hálózat felújításon, teljesítménybővítéssel együtt.
Üdv, Bencsik

Comments
bencsi01
bencsi01 picture

Szervusztok!
Amint ígértem, mértem.
Mindent ki-és lekapcsoltam. ÉV relét, kismegszakítókat és villanyóra alatti megszakítót is. Így L és N között  ~10mV, N és föld között 35mV.
Minden ki-  és lekapcsolva, ÉV és kismegszakítók is, villanyóra fel: L és N között 42,7mV, N és föld között 74mV, L és föld között 76,5mV.
Minden ki- és lekapcsolva, kismegszakítók is, villanyóra fel, ÉV fel: L és N között 114mV, N és föld között 72mV, L és föld között 136mV.
Minden ki- és lekapcsolva, kismegszakítók is, villanyóra fel, ÉV fel. ha ugyanazon kismegszakító körében lévő 60w-os izzót kapcsolom (persze nem világít) akkor L és N között 0mV, N és föld között 70mV, L és föld között 70mV.
Nos, hát ennyi. A védelem megnyugtatóan működik, de a jelenséget mégsem igazán értem.
Üdvözléssel, Bencsik

0

kozakg
kozakg picture

Szia!
Szerintem kapacitív csatolás útján mérhető feszültséget mutat a műszered melynek vélhetően magas, jellemzően 10 Mohm körüli a bemenő ellenállása, ezért az érdemleges terhelést alig jelent a mért feszültségre nézve. Ezt leginkább az utolsó mérésed bizonyítja, amikor is az izzó relatíve kis ellenállása gyakorlatilag rövidre zárja a kapacitív uton mérhető feszültséget L és N között.
kozakg

0

bencsi01
bencsi01 picture

Szervusztok!
Akkor hurrá! Megint sikerült magamból hülyét csinálni és még közhírré is tenni? Lehet, még tovább rontom a megítélésem de folytatom, hogy még mit tettem. Minden világítótest és elszívó - ami az elektromos hálózat átadását követően lett felszerelve - bekötését bontottam. A sütő kismegszakítóját lekapcsoltam. Elvileg nem volt a hálózaton fogyasztó. Bár... Most amint írok jutott eszembe, lehet, hogy a főzőlap elektronikája még rajta lógott a hálózaton?  Mást nemigen tudok elképzelni. Na azt még holnap megnézem.
Üdv, Bencsik

0

Attee
Attee picture
*

Természetesen normális, (és jól van bekötve) hiszen a védővezető nincs átvezetve a FI relén, a nullavezető viszont igen. A FI (vagy magyarosítva ÉV) relé tulajdonképpen egy transzformátor, amin ha ugyanannyi áram folyik, mint amennyi visszafele is, úgy a vasmag nem mágneseződik fel, nem indukál feszültséget a figyelő tekercsben, magyarán a szekunderben. De mihelyst az egyik ágon (a fázison vagy nullán) kevesebb áram folyik, (mert egy része, vagy az egész a föld felé megy el) és a két ág közötti különbség meghaladja a FI relé érzékenységét (ált. a háztartásokban  30mA, ipari környezetben ez lehet 300mA is) a szekunderben (figyelő tekercsben) elég áram indukálódik ahhoz, hogy működésbe lépjen a megszakító.

0

thomas123
thomas123 picture

Normális, hogy leold a nulla és a védőföld összekötésekor. Viszont csak akkor old le, ha van valami terhelés a fázis és a nulla között ezalatt. Ha semmi nincs, akkor nem old le, hisz nem folyik áram. Ha van terhelés és eközben összekötöd a nullát a védőfölddel, akkor az áram ( ami eddig a fázis és a nulla között folyt) megoszlik a nulla és a védőföld között. Na ezt érzékeli.
Párszor már "megszivatott" engem is, mikor szereléskor az ház egy része már áram alatt van, a másik részen szerelek lekapcsolt kismegszakító( csak az adott áramkör)  mellett. Szokásom egyszerre elcsípni a vezetékeket pl. a kötődoboznál, ha hosszan kilóg. Na ekkor leold...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Nagyon jól teszi. Jól működik.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!
Akkor működik :)  Azért van védőföld külön, egy zárlatos fogyasztót kétféle képen lehet bedugni a konnektorba....
 

0