You are here

Az életvédelmi relé a védőföld és a nulla vezető rövidre zárásakor leold

8 posts / 0 new
Last post
bencsi01

Szervusztok!
Ez normális vagy csak nekem fura? 30mA-es a relé. Fázis és védővezető között 10W-os izzóval rendben leold. Nulla és védőföld között nem, ez is rendben. "0" és védőföld között nem mérhető feszültség, összekötve már ugrik is a relé. Így aztán a klasszikus kérdés, de akkor ez most hogyan?
Amit tudni érdemes, hogy túl vagyunk egy elektromos hálózat felújításon, teljesítménybővítéssel együtt.
Üdv, Bencsik

Comments
bencsi01

Szervusztok!
Amint ígértem, mértem.
Mindent ki-és lekapcsoltam. ÉV relét, kismegszakítókat és villanyóra alatti megszakítót is. Így L és N között  ~10mV, N és föld között 35mV.
Minden ki-  és lekapcsolva, ÉV és kismegszakítók is, villanyóra fel: L és N között 42,7mV, N és föld között 74mV, L és föld között 76,5mV.
Minden ki- és lekapcsolva, kismegszakítók is, villanyóra fel, ÉV fel: L és N között 114mV, N és föld között 72mV, L és föld között 136mV.
Minden ki- és lekapcsolva, kismegszakítók is, villanyóra fel, ÉV fel. ha ugyanazon kismegszakító körében lévő 60w-os izzót kapcsolom (persze nem világít) akkor L és N között 0mV, N és föld között 70mV, L és föld között 70mV.
Nos, hát ennyi. A védelem megnyugtatóan működik, de a jelenséget mégsem igazán értem.
Üdvözléssel, Bencsik

0

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg

Szia!
Szerintem kapacitív csatolás útján mérhető feszültséget mutat a műszered melynek vélhetően magas, jellemzően 10 Mohm körüli a bemenő ellenállása, ezért az érdemleges terhelést alig jelent a mért feszültségre nézve. Ezt leginkább az utolsó mérésed bizonyítja, amikor is az izzó relatíve kis ellenállása gyakorlatilag rövidre zárja a kapacitív uton mérhető feszültséget L és N között.
kozakg

0

Vote up!

You voted ‘up’

bencsi01

Szervusztok!
Akkor hurrá! Megint sikerült magamból hülyét csinálni és még közhírré is tenni? Lehet, még tovább rontom a megítélésem de folytatom, hogy még mit tettem. Minden világítótest és elszívó - ami az elektromos hálózat átadását követően lett felszerelve - bekötését bontottam. A sütő kismegszakítóját lekapcsoltam. Elvileg nem volt a hálózaton fogyasztó. Bár... Most amint írok jutott eszembe, lehet, hogy a főzőlap elektronikája még rajta lógott a hálózaton?  Mást nemigen tudok elképzelni. Na azt még holnap megnézem.
Üdv, Bencsik

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Természetesen normális, (és jól van bekötve) hiszen a védővezető nincs átvezetve a FI relén, a nullavezető viszont igen. A FI (vagy magyarosítva ÉV) relé tulajdonképpen egy transzformátor, amin ha ugyanannyi áram folyik, mint amennyi visszafele is, úgy a vasmag nem mágneseződik fel, nem indukál feszültséget a figyelő tekercsben, magyarán a szekunderben. De mihelyst az egyik ágon (a fázison vagy nullán) kevesebb áram folyik, (mert egy része, vagy az egész a föld felé megy el) és a két ág közötti különbség meghaladja a FI relé érzékenységét (ált. a háztartásokban  30mA, ipari környezetben ez lehet 300mA is) a szekunderben (figyelő tekercsben) elég áram indukálódik ahhoz, hogy működésbe lépjen a megszakító.

0

Vote up!

You voted ‘up’

thomas123

Normális, hogy leold a nulla és a védőföld összekötésekor. Viszont csak akkor old le, ha van valami terhelés a fázis és a nulla között ezalatt. Ha semmi nincs, akkor nem old le, hisz nem folyik áram. Ha van terhelés és eközben összekötöd a nullát a védőfölddel, akkor az áram ( ami eddig a fázis és a nulla között folyt) megoszlik a nulla és a védőföld között. Na ezt érzékeli.
Párszor már "megszivatott" engem is, mikor szereléskor az ház egy része már áram alatt van, a másik részen szerelek lekapcsolt kismegszakító( csak az adott áramkör)  mellett. Szokásom egyszerre elcsípni a vezetékeket pl. a kötődoboznál, ha hosszan kilóg. Na ekkor leold...

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Nagyon jól teszi. Jól működik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!
Akkor működik :)  Azért van védőföld külön, egy zárlatos fogyasztót kétféle képen lehet bedugni a konnektorba....
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content