You are here

ASRock B85M Pro3 rev. 1.02 LGA1150-es alaplapnak, a +3.3V-os főága zárlatos

48 posts / 0 new
Last post
NZPERIX
NZPERIX picture

Üdvözletem!

Van a címben említett alaplapom és abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan szabad feszültség alá helyezni úgy, az alaplap +3.3V-os ágát (amely közvetlenül a tápból érkezik, nem 12V-ból vagy 5V-ból állítja elő az alaplap...), hogy megtaláljam a zárlatot okozó alkatrészt? Láttam az interneten, hogy egy külső labortápot rákapcsolnak az alaplap megfelelő pontjaira (csak laptop alaplappal láttam ilyet eddig) amelynek bizonyos részét előtte sűrített levegővel lehűtenek. Amikor a feszültséget rákapcsolják, akkor szépen elpárolog a "jég" a zárlatos területről.

Az alaplapon volt két pici, fekete smd ellenállás (ha jól tudom..), az integrált hangkártya és annak előlapi kimenete közelében. Ezeknek a közvetlen környezetében fura ezüstös kicsapódás látható. Gondolom ezek elfüstöltek a zárlattól anno. Mivel jobb ötletem nem volt, ezért leforrasztottam és helyetesítettem őket, ideiglenesen. Végül a tanácsaitokra hallgatva elvetettem ezt az ötletet!

Előre is köszönöm ha tudtok segíteni az ügy előremozdításában vagy megoldásában!

Comments
Megyo
Megyo picture
*

Szia!

Sajnos sok esetben nem igazán lehet jól kimérni a zárlatot, csak az áram korlátról hajtós melegítős módszerrel.
Én csináltam magamnak egy célszerszámot, amivel le tudom kapcsolni bármelyik tápsínt a tápegységen és labortápról meg tudom hajtani a kérdéses ágat.

Az egész cucc kb. 2ezer Forint és két-három óra munkából megvan.

Anyagszükséglet:

6db 1 áramkörös kapcsoló
5db banán aljzat 
1db műszerdoboz (érdemes legalább 130x70x35mm-est venni)
1db 30cm-es ATX 24pin toldó kábel
kb 1 méter zsugorcső

A kapcsolás végtelenül egyszerű a banán aljzat megy az elmenő vezetékre, a kapcsoló egyik fele a táp felől a másik fele az alaplap felé. Ha be van kapcsolva akkor a tápegység hajt, ha ki van kapcsolva akkor labortápról lehet hajtani a kimenetet. Illetve én azért raktam rá még egy csatit, mert rendszeres a super IO hibás lap amin értelmesen akkor lehet csak mérni ha kézzel be van indítva a tápegység. Ezt a célt szolgálja a PS-ON kapcsoló (16-os pin földre húz).

A fagyasztó spray jó megoldás, de én nem szeretem még elszívó mellett se belélegezni ahogy párolog, úgyhogy én izopropil alkoholt használok. (nem annyira látványos, de ugyanúgy elpárolog a zárlatos alkatrész felületéről, arról nem beszélve, hogy egy meleg chipset nyakon fújva -55 fokkal vicces szituációkat tud okozni. BGA felrepedéstől kezdve mag repedéstől bármit. Szóval kinek megszokás alapján, ha nem vagy tapasztalt akkor inkább valami kevésbé radikális módszerrel kezdj.)

Remélem tudtam kicsit segíteni.

üdv Megyó

2

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia Megyo!

Az ötleted frappáns és egyszerű! Köszönöm, lehet én is építek egy ilyet.

Jelenleg a josef.48 által fejlesztett és ajánlott HALL szenzoros készülék megépítését tervezem. Mivel azzal elvileg megtalálható lenne mindenféle "hókuszpók" nélkül, akár egy zárlatos kis smd alkatrész is.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Megyó ! Ha már melegitös modszert alkalmazol ,tedd a hömérséklet külömbségeket láthatóvá egy ilyen kis adapterrel ,android telefonhoz is csatlakozható.
https://www.banggood.com/de/HT-102-Mobile-Phone-Thermal-Infrared-Imager-...
Én azt a tulajdonságot alkalmaztam hogy a folyó áram a vezetö mentén egy mágneses téret is kelt ,terét követem egy Hall szenzorral a zárlatig.Mert a forásból(tápból) az áram mindég a zárlat felé folyik (és természetesen vissza de más vezetéken)Kis áram és feszültség alkalmazható a zárlat áramkörében ,igy a többi elektronikára a nyákon nincs semilyen káros kihatásnak kitéve.üdv.Jóska

File csatolás: 

3

Mosószaki
Mosószaki picture

Persze, mint oly sok minden az ebay-n olcsóbb...
https://www.ebay.com/itm/HT-102-Mobile-Phone-Thermal-Infrared-Imager-Vid...

0

Megyo
Megyo picture
*

Ez a csatlakoztatható hőkamera dolog nagyon bejön köszönöm a tippet. Azt hiszem beruházok egybe.

A hall szenzoros műszert értem és a működési elvét is, de elvétve van olyan hiba amit ne lehetne néhány perc alatt behatárolni mi okoz. Ha lesz egy olyan alaplap amit talpra kell nagyon állítani és nem sikerül megtalálni a hiba forrását tuti meg fogom csinálni a szerkezetet, csak addig dolgozni kell :(

üdv Megyó

 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
A Huawei Andridos telefonra a Thermal Camera HD Effect alkalmazás telepíthető a Gogle Play-ból .

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ez igencsak effekt, nem a valós hőképet mutatja, csak szimulált.
Olyan telefon kellene, (pl. a CAT-nak van olyan típusa) amiben beépített hőkamera van, vagy külön csatlakoztatható USB hőkamera. (elég durva árak vannak...)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Helló!
Ez csak effect!
Vagyis annyit tud, mint amennyit a teló kamerája.
Az tud infrát érzékelni?
Lehet, hogy használható mégis, mert ami melegebb azért azt megmutatja. De lehet, hogy nem. Ezt csak a konkrét eset és a próba döntheti el.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Igen .

0

pankotain
pankotain picture

Szia!

Probáld levenni a LAN chipet is, az alaplapoknál az is érzékeny pont.

 

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Egy ilyen komplex rendszeren, mint egy alaplap, elég nehéz behatárolni a hibás, zárlatos alkatrészt. A labortáp használható módszer, a zárlatos SMD kondi szépen megmutatja magát. Természetesen áramkorláttal kell használni, hiszen nem cél elégetni az egész alaplapot. A fagyasztó sprayben levő anyag nyom nélkül elpárolog, szobahőn és normál légköri nyomáson gáz halmazállapotú lesz, eközben hőt von el a környezetétől.  Elvileg még öngyújtógáz is használható lenne, ha nem lenne amúgy tűzveszélyes. A felületet csak rövid időre hűti le, így páralecsapódás gyakorlatilag nem lesz.

A két pici, fekete ellenállást (?) megmérted, vagy csak "ránézésre" rossz? Ex hasibusz módszerrel egyébként sem cserélgetünk ellenállásokat, meg semmilyen alkatrészt. (Még a csöves technikában bizonyos határok között elment...) Egyáltalán az sem biztos, hogy ellenállás, induktivitástól a kondenzátoron és a 0ohmos ellenálláson keresztül a diódáig lehet akármi... Ha más nem, megnézed mihez tartozik, (mondjuk teszem azt,  az audio procihoz) akkor keresel adatlapot, és kibogarászod, mekkora lehetett...

Amúgy, ha kívülről, az audio jack felől kapott valamit, ott más is elszállhatott...Esélyes, hogy qka a lap. Bár így ránézésre az USB portokhoz is tartozhatott, akkor lehet az elégés oka egy zárlatos USB kütyü...Ilyen esetekben az alaplap meg szokta úszni, csak az adott USB port tápellátása szakad meg...

1

Shizo
Shizo picture
**

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia NZPERX ! Egy rövidzárlatot okozó alkatrész  pontos helyét egyszerüen meg lehet találni.Én készitettem egy ilyen készüléket. Már nem itt közöltem le,hanem egy nemzetközi itt nyugaton megjelenö folyóiratban.A szerzödés alapján én itt nem irhatók erröl többet.A müködése a már általunk jól ismert fizikai tulajdonságra alapozodik.Elkészitése egyszerü és használata az áramkörökben alkalmazott  félvezetökre  hatástalan.Kérlek légy megértö.üdv.Jóska

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia josef.48!

Én teljesen megértő vagyok de úgy érzem, hogy ezzel nem lettem beljebb! :D

Esetleg a folyóirat neve vagy a műszer neve, mint támpont (angol, német, francia nyelvű?) jól jönne. :)

Ez kb. olyan volt, mint a népmese az eszes lányról, amelyben Mátyás királynak vitt is ajándékot meg nem is. :)

Azért köszönöm az iránymutatást és gratulálok a műszerhez!

Üdv:

Zoli

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Zoltán ! Vártam a válaszod ,közben utánanéztem és találtam egy ilyen oldalt /Elektor Labs Magyarország/ .A folyóirat két havi 6/2018 kiadásban van a cikk..Azt tudom hogy több nyelven jelenik meg és több országban is.üdv.Jóska

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Kedves József!

Én nem találtam Elektor Labs Magyarországot csak sima külföldi, angol nyelvű oldalt.
Egyébként ebben (https://www.elektormagazine.com/magazine/elektor-67) a számban van benne az említett készülék?

Köszönettel:

Zoltán

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
https://www.elektormagazine.com/magazine/elektor-52/42096

Két egységből áll a készülék. Van egy áramgenerátor, ami 0.25 vagy 0.5A-es (választható) áramimpulzusokat generál és van egy detektoregység, amiben egy ACS712 típusú Hall-érzékelő van. A Hall IC az áramimpulzusok által gerjesztett mágneses teret érzékeli, amint az meghalad egy küszöbértéket, egy LED-et kigyújt. Az áramgenerátor Li-ion akkuról működik, mini USB csatlakozón keresztül tölthető az akku.
Ezt a fent említett oldalról tudtam meg, a leírás, a képek és a felhasznált IC-k adatlapja alapján.
Ötletes szerkezet amúgy, gratulálok Jóskának.

imrus101

1

Guest
Guest picture

1

NZPERIX
NZPERIX picture

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
A legérzékenyebb, 5A-est célszerű megvenni.

imrus101

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

Ilyen kütyüt nem lehet kapni készen? Mert, ahogy elnézem a megépítése nagy falat olyannak, mint én (aki nem sokat konyít ehhez). Nyák tervezés, "maratás", alkatrészek beszerzése stb. sok-sok macera. :)

Üdv:

Zoli

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A HP-nek volt ilyen műszere , anno . Talán , kéz alatt , talán használtan , talán nyugatról használt műszert behozó cégtől , ...stb .
jano

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Kedves Janó!

Egyébként olyan "egyszerű" keresőt nem lehetséges készíteni, amely úgy működik mint egy rádióvevő és változó erejű hangjelzésnek köszönhetően behatárolható lenne a hiba (mint egy fém kereső).

Gondolom én, mint laikus, hogy egyfajta kiemelkedő elektromágneses jel is megjelenik a zárlatnál. Úgy, mint amikor a villámlás elektromos zaja is bele hallatszik a rádió adásba, csak nyilván itt sokkal kisebb jelet, jeleket kellene észlelni és hallhatóvá tenni.

Üdv:

Zoli

0

varga jano
varga jano picture
*****

Kedves Zoli !
"Ha a nagy tiszteletnek örvendő tanszékvezető egyetemi tanár a hallgatója kérdésére azt mondja , hogy nem lehetséges . Akkor biztosak lehetünk abban , hogy a prof. ,téved ."-Dr.Puskás Andor .
Komolyra fordítva a szót . Én már nyugdíjas vagyok .
Én a helyedben , egy használt miliOhm mérőt vásárolnék !
Szerintem .
Üdv Jano

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Kedves János!

Értem, akkor nem feszegetem tovább a témát! :)

Köszönöm, szétnézek hátha találok miliOhm mérőt!

Még annyi, milyen műszert érdemes keresni mérési határértékek terén (vagy bármi jó, ami mér ilyet)? Nem nagyüzemi felhasználásra, csak alkalomszerűen lenne rá szükségem.

Üdv

Zoli

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hogy is írta tanult kollégám ? " a problémához elég egy LM317-el készült milliohm mérő is...".Hozzá teszem , hogy univerzál panelon is meg lehet építeni az áramkört egy példányban.
U.I. A Bálint esr méröje a gyakorlatban . Mint  miliOhmmérő.Lásd fotó.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ESR-mérővel is tudsz mérni mOhmot

Bálint

3

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia Bálint!

Az van itthon, egy LCR-T4 kínai "csoda". Szerinted átalakítható erre a célra, hogy lehessen mérni vele, mint egy multiméterrel vagy a beforrasztandó vezetékek ellenállása miatt felejtős?

Köszi a tippet!

Üdv

Zoli

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Én egy mérözsinórt forrasztanék a két méröpontjára .Pirosat , feketét .Kb.15cm hosszút .A másik végére  1,5-2 mm átméröjü kemény huzalból mérö pálcát készitenék .Kb. 45-50mm hosszút .Rövidre zárva mérhetö ,hogy hány Ohm így .0-0,2 Ohm.A zárlat kb. 0,3-0,4 Ohm lehet (?) Gondolom én (?) De ,lehet ,hogy tévedek (?)Bálint ! Szerinted ?
jano

0

kozakg
kozakg picture

Köszönjük a Tanár Úrnak (nem havas) a mérőzsinór színek aktuális divattrendjének ismertetését!
De.
Nem igazán érzem hogy tisztában lenne a miliohm mérővel való zárlathely meghatározás mikéntjével.
Az hogy az adott panelen zárlat van, ez tény ezen nincs mit méregetni. "Csak" a helye a kérdéses. CSAK!
Ha egy A5 méretű panelt veszünk, egy tápfeszsín ellenállása 0,1 ohm környékén vagy alatta lehet. Ezen a sínen egy zárlatos alkatrész helyének megtalálása csak úgy lehetséges ha az ellenállásmérőnk ennél két három nagyságrenddel kisebb ellenállás különbségek indikálására is képes.
Tehát nem az abszolút érték az érdekes hanem a relatív különbségek!
Ahhoz hogy ilyen mértékű különbségeket érzékelhessünk, a mérő áramot állandó értéken kell/szükséges tartani hogy a mérővezeték, annak csatlakoztatási/átmeneti ellenállása, maga a mérendő tápfeszág ellenállása NE befolyásolja a mérő oldal működését.
A mérési elv: Im * Rx = Ux
Ahol Im a mérő áram, Rx a mérendő/indikálandó ellenállás, Ux az ezen ellenálláson mérhető feszültség.
Az előzőekből az következik hogy négyvezetékes mérőösszeállításra van szükség. Ezt a négyes vezetéket Kelvin vezetéknek is nevezik.
Az egész mérési eljárás elméleti alapja itt olvasható:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Thomson-h%C3%ADd
Aztán a vállalkozó kedvűek számára egy "újabb" :) kapcsolás a csatolmányban. Egyetlen hátránya hogy nem készítik a dzsunkások, cserébe viszont
egy bütykölős emberke a fiókszemétből megépítheti.
A rajzon van egy hiba, de komoly érdeklődés esetén feltárom a helyét.
kozakg

3

NZPERIX
NZPERIX picture

Üdv

Nah, az LCR-T4, mint milliOhm mérő, egy nagy bukta sajnos. Lehet, hogy valami komolyabb ESR mérő beválna erre a célra de ez nem! Mindenhol ugyanannyi ellenállást mér (~0.23Ohm). A két mérővezetéket összekapcsolva is ugyanezt mutatja!

Az általatok korábban említett LM317-en alapuló műszer, hogyan működik és milyen fokú ismeretek, alkatrészek kellenek a megépítéséhez?

Köszönettel:

Zoli

0

proba
proba picture

Ezzel szerintem csak annyi a gond, nem tudjuk hova milyen keresztmetszetű vezeték megy. Amúgy egy rövidzár kereső módszer, adsz neki áramkorláttal pl 0.3A-t és méred hol mekkora feszültség esik. Ha eltalálod a zárlatos alkatrész két lábát, akkor mindenhol ugyan annyi lesz a feszültség, ha nem, akkor a két pont helyzetének/huzalozásának  függvényében változnak az értékek.Bár gyanítom a teli tápfeszültség rétegek nem fognak segíteni sem a miliohm, sem a feszültségesős módszerben. És mégegy tévhit, zárlatos dióda, kondenzátor ,tranzisztor nem melegszik.( 0V* 10A = 0W)  A másik megjegyzésem, miből gondolod, hogy zárlatos? Pufferkondenzátorokat vizsgálva, meglepődve tapasztaltam, a 3,3V-on meglepően kis ellenállásokat lehet mérni ( üzemszerűen a táp elvileg 10-20A-t is ad, na ez már ohm törvénye szerint az átlag embernek rövidzár és mégis minden jó)  Ami még szóba jöhet, az a kapcsolóüzemű tápok induktivitása, egyenáramúlag valóban rövidzár, és néha a tápágon ezt is lehet mérni. ( egy alaplapon van belőlük bőven, mondjuk nem tudom melyik feszültséget szokták konvertálgatni.)   

1

AzzA
AzzA picture
*

Én a helyedben , egy használt miliOhm mérőt vásárolnék !

Annyiból  inkább  vegyen a egy jó alaplapot :D
Bármi amire ez van írva " ASRock " azt méterekre el kell kerülni.

1

agressiv
agressiv picture
*

Ne keverd a gagyibájttal...

0

AzzA
AzzA picture
*

Ezek a lapok nagyon válogatják a ramokat, ha elsőre eleve nem sikerül indulnia,<\p>

Szerinted összekevertem ? smiley

1

varga jano
varga jano picture
*****

yes
Ha egy alaplap javításához kell a műszer , akkor inkább  alaplapot vegyen mint műszert .

1

AzzA
AzzA picture
*

Igen, mert ez az alaplap kb 12eFt, annyiért meg amit kap műszert az olyan mint maga a lap.
Ha 50 alaplap javításához kellene műszer, akkor talán érdemes.
De ehhez a problémához elég egy LM317 -el készült milliohm m érő is, meg egy kis tudás is.
 

2

varga jano
varga jano picture
*****

yes

0

N3szt0r
N3szt0r picture

Áram korlátozó nélküli táppal neki se állj. Laptop tápok (normálisabbakat) nem fogod tudni 3v körüli feszkó közelébe se kényszeríteni. 19v osokból jó ha 12 környéke kihozható.

Fagyasztó spray és hasonlók jó dolgok de a diagnosztikához elég ha gyógyszertárban kapható alkohollal nyakon öntöd. Ha komoly zárlat van akkor az pillanatok alatt el fog párologni jelezve a helyét.

Egyébként az audio ic gyanús mivel a hd audio kivezetésnél van elégve az ellenállás.

Megnézném az audio ic táp lábját hogy a bemeneten van gond vagy utána. Esetleg a tápját meg is szüntetném. 
De ezek előtt a 2 kondit megmérném :) 

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

Leszedtem a hang és az i/o chipet de a zárlat maradt, nagy a gyanúm, hogy chipset lesz a zárlatos sajna (vagy valamelyik kis "köcsög" smd a sok-sok között valahol elbújva). :)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Az a levegő inkább széndioxid lehetett. Amit janó ajánlott az is mélyhűtő spray, de drága egy egész alaplapra.
A két elégett ellenállásokat meg ugyan ilyen alaplapról kell lelesni.
Labortápot csak áramkorláttal, mert eléghetnek a vezetősávok a többrétegű nyákban! Pl 50mA ról indulva.

1

kozakg
kozakg picture

miliohmmeter
https://www.allaboutcircuits.com/projects/build-your-own-low-resistance-...
http://www.nutsvolts.com/blog/post/build_an_audible_milliohmmeter
stb. stb.....
A zárlatos alkatrésztől távolodva a tápvezeték és a GND között egyre nagyobb ellenállás mérhető.
 

1

monty15
monty15 picture
Too much,Thanksfully
köszönöm

0

AzzA
AzzA picture
*

Szia !
"Ilyen sűrített levegőm jelenleg nincs és a használta szerintem hordoz némi rizikót magában," Semmit mert az nem víz.
"Az alaplapon volt két pici, fekete smd ellenállás (ha jól tudom..),"  " leforrasztottam és helyetesítettem őket, véletlenszerű értékűekkel"
És a jég hordoz némi rizikót ? :D

Ilyen jellegű megszólalásokat a borozóba, vagy a sarki kocsmába kellene írnod.

0

NZPERIX
NZPERIX picture

Köszönöm a felvilágosítást és a tanácsot! Mint írtam, amatőr vagyok ebben a témában!

Úgy gondoltam ha lehűtünk valamit, majd felmelegítjük, a kicsapodó pára vízből van, akkor "tévedtem" ezek szerint. Az ellenállásokat csak a próbához való előkészületként cseréltem ki működőképesekre, nyilván ez is barbár megoldás, mint az is, hogy rákötünk egy külső áramforrást, amelytől azt várjuk hogy "izzon" a hibás rész.

Én úgy tudom, hogy kocsmába inni szokás, nem írogatni!  :D

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Fújkáld meg KALTE75-el. Itt kapható : https://hqelektronika.hu/75400-spray-kalte-75-400ml
jano

1

Sponsored links