You are here

ASRock B85M Pro3 rev. 1.02 LGA1150-es alaplapnak, a +3.3V-os főága zárlatos

35 posts / 0 new
Last post
NZPERIX

Üdvözletem!

Van a címben említett alaplapom és abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan szabad feszültség alá helyezni úgy, az alaplap +3.3V-os ágát (amely közvetlenül a tápból érkezik, nem 12V-ból vagy 5V-ból állítja elő az alaplap...), hogy megtaláljam a zárlatot okozó alkatrészt? Láttam az interneten, hogy egy külső labortápot rákapcsolnak az alaplap megfelelő pontjaira (csak laptop alaplappal láttam ilyet eddig) amelynek bizonyos részét előtte sűrített levegővel lehűtenek. Amikor a feszültséget rákapcsolják, akkor szépen elpárolog a "jég" a zárlatos területről.

Az alaplapon volt két pici, fekete smd ellenállás (ha jól tudom..), az integrált hangkártya és annak előlapi kimenete közelében. Ezeknek a közvetlen környezetében fura ezüstös kicsapódás látható. Gondolom ezek elfüstöltek a zárlattól anno. Mivel jobb ötletem nem volt, ezért leforrasztottam és helyetesítettem őket, ideiglenesen. Végül a tanácsaitokra hallgatva elvetettem ezt az ötletet!

Előre is köszönöm ha tudtok segíteni az ügy előremozdításában vagy megoldásában!

Comments
pankotain

Szia!

Probáld levenni a LAN chipet is, az alaplapoknál az is érzékeny pont.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Egy ilyen komplex rendszeren, mint egy alaplap, elég nehéz behatárolni a hibás, zárlatos alkatrészt. A labortáp használható módszer, a zárlatos SMD kondi szépen megmutatja magát. Természetesen áramkorláttal kell használni, hiszen nem cél elégetni az egész alaplapot. A fagyasztó sprayben levő anyag nyom nélkül elpárolog, szobahőn és normál légköri nyomáson gáz halmazállapotú lesz, eközben hőt von el a környezetétől.  Elvileg még öngyújtógáz is használható lenne, ha nem lenne amúgy tűzveszélyes. A felületet csak rövid időre hűti le, így páralecsapódás gyakorlatilag nem lesz.

A két pici, fekete ellenállást (?) megmérted, vagy csak "ránézésre" rossz? Ex hasibusz módszerrel egyébként sem cserélgetünk ellenállásokat, meg semmilyen alkatrészt. (Még a csöves technikában bizonyos határok között elment...) Egyáltalán az sem biztos, hogy ellenállás, induktivitástól a kondenzátoron és a 0ohmos ellenálláson keresztül a diódáig lehet akármi... Ha más nem, megnézed mihez tartozik, (mondjuk teszem azt,  az audio procihoz) akkor keresel adatlapot, és kibogarászod, mekkora lehetett...

Amúgy, ha kívülről, az audio jack felől kapott valamit, ott más is elszállhatott...Esélyes, hogy qka a lap. Bár így ránézésre az USB portokhoz is tartozhatott, akkor lehet az elégés oka egy zárlatos USB kütyü...Ilyen esetekben az alaplap meg szokta úszni, csak az adott USB port tápellátása szakad meg...

1

Vote up!

You voted ‘up’

Shizo
Shizo's picture

1

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia NZPERX ! Egy rövidzárlatot okozó alkatrész  pontos helyét egyszerüen meg lehet találni.Én készitettem egy ilyen készüléket. Már nem itt közöltem le,hanem egy nemzetközi itt nyugaton megjelenö folyóiratban.A szerzödés alapján én itt nem irhatók erröl többet.A müködése a már általunk jól ismert fizikai tulajdonságra alapozodik.Elkészitése egyszerü és használata az áramkörökben alkalmazott  félvezetökre  hatástalan.Kérlek légy megértö.üdv.Jóska

1

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Szia josef.48!

Én teljesen megértő vagyok de úgy érzem, hogy ezzel nem lettem beljebb! :D

Esetleg a folyóirat neve vagy a műszer neve, mint támpont (angol, német, francia nyelvű?) jól jönne. :)

Ez kb. olyan volt, mint a népmese az eszes lányról, amelyben Mátyás királynak vitt is ajándékot meg nem is. :)

Azért köszönöm az iránymutatást és gratulálok a műszerhez!

Üdv:

Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia Zoltán ! Vártam a válaszod ,közben utánanéztem és találtam egy ilyen oldalt /Elektor Labs Magyarország/ .A folyóirat két havi 6/2018 kiadásban van a cikk..Azt tudom hogy több nyelven jelenik meg és több országban is.üdv.Jóska

1

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Kedves József!

Én nem találtam Elektor Labs Magyarországot csak sima külföldi, angol nyelvű oldalt.
Egyébként ebben (https://www.elektormagazine.com/magazine/elektor-67) a számban van benne az említett készülék?

Köszönettel:

Zoltán

0

Vote up!

You voted ‘up’

imrus101

Hali!
https://www.elektormagazine.com/magazine/elektor-52/42096

Két egységből áll a készülék. Van egy áramgenerátor, ami 0.25 vagy 0.5A-es (választható) áramimpulzusokat generál és van egy detektoregység, amiben egy ACS712 típusú Hall-érzékelő van. A Hall IC az áramimpulzusok által gerjesztett mágneses teret érzékeli, amint az meghalad egy küszöbértéket, egy LED-et kigyújt. Az áramgenerátor Li-ion akkuról működik, mini USB csatlakozón keresztül tölthető az akku.
Ezt a fent említett oldalról tudtam meg, a leírás, a képek és a felhasznált IC-k adatlapja alapján.
Ötletes szerkezet amúgy, gratulálok Jóskának.

imrus101

1

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Szia!

Ilyen kütyüt nem lehet kapni készen? Mert, ahogy elnézem a megépítése nagy falat olyannak, mint én (aki nem sokat konyít ehhez). Nyák tervezés, "maratás", alkatrészek beszerzése stb. sok-sok macera. :)

Üdv:

Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia !
A HP-nek volt ilyen műszere , anno . Talán , kéz alatt , talán használtan , talán nyugatról használt műszert behozó cégtől , ...stb .
jano

1

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Kedves Janó!

Egyébként olyan "egyszerű" keresőt nem lehetséges készíteni, amely úgy működik mint egy rádióvevő és változó erejű hangjelzésnek köszönhetően behatárolható lenne a hiba (mint egy fém kereső).

Gondolom én, mint laikus, hogy egyfajta kiemelkedő elektromágneses jel is megjelenik a zárlatnál. Úgy, mint amikor a villámlás elektromos zaja is bele hallatszik a rádió adásba, csak nyilván itt sokkal kisebb jelet, jeleket kellene észlelni és hallhatóvá tenni.

Üdv:

Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Kedves Zoli !
"Ha a nagy tiszteletnek örvendő tanszékvezető egyetemi tanár a hallgatója kérdésére azt mondja , hogy nem lehetséges . Akkor biztosak lehetünk abban , hogy a prof. ,téved ."-Dr.Puskás Andor .
Komolyra fordítva a szót . Én már nyugdíjas vagyok .
Én a helyedben , egy használt miliOhm mérőt vásárolnék !
Szerintem .
Üdv Jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Kedves János!

Értem, akkor nem feszegetem tovább a témát! :)

Köszönöm, szétnézek hátha találok miliOhm mérőt!

Még annyi, milyen műszert érdemes keresni mérési határértékek terén (vagy bármi jó, ami mér ilyet)? Nem nagyüzemi felhasználásra, csak alkalomszerűen lenne rá szükségem.

Üdv

Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Hogy is írta tanult kollégám ? " a problémához elég egy LM317-el készült milliohm mérő is...".Hozzá teszem , hogy univerzál panelon is meg lehet építeni az áramkört egy példányban.
U.I. A Bálint esr méröje a gyakorlatban . Mint  miliOhmmérő.Lásd fotó.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: ESR-mérővel is tudsz mérni mOhmot

Bálint

3

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Szia Bálint!

Az van itthon, egy LCR-T4 kínai "csoda". Szerinted átalakítható erre a célra, hogy lehessen mérni vele, mint egy multiméterrel vagy a beforrasztandó vezetékek ellenállása miatt felejtős?

Köszi a tippet!

Üdv

Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Sziasztok !
Én egy mérözsinórt forrasztanék a két méröpontjára .Pirosat , feketét .Kb.15cm hosszút .A másik végére  1,5-2 mm átméröjü kemény huzalból mérö pálcát készitenék .Kb. 45-50mm hosszút .Rövidre zárva mérhetö ,hogy hány Ohm így .0-0,2 Ohm.A zárlat kb. 0,3-0,4 Ohm lehet (?) Gondolom én (?) De ,lehet ,hogy tévedek (?)Bálint ! Szerinted ?
jano

0

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg
kozakg's picture

Köszönjük a Tanár Úrnak (nem havas) a mérőzsinór színek aktuális divattrendjének ismertetését!
De.
Nem igazán érzem hogy tisztában lenne a miliohm mérővel való zárlathely meghatározás mikéntjével.
Az hogy az adott panelen zárlat van, ez tény ezen nincs mit méregetni. "Csak" a helye a kérdéses. CSAK!
Ha egy A5 méretű panelt veszünk, egy tápfeszsín ellenállása 0,1 ohm környékén vagy alatta lehet. Ezen a sínen egy zárlatos alkatrész helyének megtalálása csak úgy lehetséges ha az ellenállásmérőnk ennél két három nagyságrenddel kisebb ellenállás különbségek indikálására is képes.
Tehát nem az abszolút érték az érdekes hanem a relatív különbségek!
Ahhoz hogy ilyen mértékű különbségeket érzékelhessünk, a mérő áramot állandó értéken kell/szükséges tartani hogy a mérővezeték, annak csatlakoztatási/átmeneti ellenállása, maga a mérendő tápfeszág ellenállása NE befolyásolja a mérő oldal működését.
A mérési elv: Im * Rx = Ux
Ahol Im a mérő áram, Rx a mérendő/indikálandó ellenállás, Ux az ezen ellenálláson mérhető feszültség.
Az előzőekből az következik hogy négyvezetékes mérőösszeállításra van szükség. Ezt a négyes vezetéket Kelvin vezetéknek is nevezik.
Az egész mérési eljárás elméleti alapja itt olvasható:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Thomson-h%C3%ADd
Aztán a vállalkozó kedvűek számára egy "újabb" :) kapcsolás a csatolmányban. Egyetlen hátránya hogy nem készítik a dzsunkások, cserébe viszont
egy bütykölős emberke a fiókszemétből megépítheti.
A rajzon van egy hiba, de komoly érdeklődés esetén feltárom a helyét.
kozakg

3

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Üdv

Nah, az LCR-T4, mint milliOhm mérő, egy nagy bukta sajnos. Lehet, hogy valami komolyabb ESR mérő beválna erre a célra de ez nem! Mindenhol ugyanannyi ellenállást mér (~0.23Ohm). A két mérővezetéket összekapcsolva is ugyanezt mutatja!

Az általatok korábban említett LM317-en alapuló műszer, hogyan működik és milyen fokú ismeretek, alkatrészek kellenek a megépítéséhez?

Köszönettel:

Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA's picture

Én a helyedben , egy használt miliOhm mérőt vásárolnék !

Annyiból  inkább  vegyen a egy jó alaplapot :D
Bármi amire ez van írva " ASRock " azt méterekre el kell kerülni.

1

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Ne keverd a gagyibájttal...

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA's picture

Ezek a lapok nagyon válogatják a ramokat, ha elsőre eleve nem sikerül indulnia,<\p>

Szerinted összekevertem ? smiley

1

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

yes
Ha egy alaplap javításához kell a műszer , akkor inkább  alaplapot vegyen mint műszert .

1

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA's picture

Igen, mert ez az alaplap kb 12eFt, annyiért meg amit kap műszert az olyan mint maga a lap.
Ha 50 alaplap javításához kellene műszer, akkor talán érdemes.
De ehhez a problémához elég egy LM317 -el készült milliohm m érő is, meg egy kis tudás is.
 

2

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

yes

0

Vote up!

You voted ‘up’

N3szt0r

Áram korlátozó nélküli táppal neki se állj. Laptop tápok (normálisabbakat) nem fogod tudni 3v körüli feszkó közelébe se kényszeríteni. 19v osokból jó ha 12 környéke kihozható.

Fagyasztó spray és hasonlók jó dolgok de a diagnosztikához elég ha gyógyszertárban kapható alkohollal nyakon öntöd. Ha komoly zárlat van akkor az pillanatok alatt el fog párologni jelezve a helyét.

Egyébként az audio ic gyanús mivel a hd audio kivezetésnél van elégve az ellenállás.

Megnézném az audio ic táp lábját hogy a bemeneten van gond vagy utána. Esetleg a tápját meg is szüntetném. 
De ezek előtt a 2 kondit megmérném :) 

1

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Szia!

Leszedtem a hang és az i/o chipet de a zárlat maradt, nagy a gyanúm, hogy chipset lesz a zárlatos sajna (vagy valamelyik kis "köcsög" smd a sok-sok között valahol elbújva). :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!
Az a levegő inkább széndioxid lehetett. Amit janó ajánlott az is mélyhűtő spray, de drága egy egész alaplapra.
A két elégett ellenállásokat meg ugyan ilyen alaplapról kell lelesni.
Labortápot csak áramkorláttal, mert eléghetnek a vezetősávok a többrétegű nyákban! Pl 50mA ról indulva.

1

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg
kozakg's picture

miliohmmeter
https://www.allaboutcircuits.com/projects/build-your-own-low-resistance-...
http://www.nutsvolts.com/blog/post/build_an_audible_milliohmmeter
stb. stb.....
A zárlatos alkatrésztől távolodva a tápvezeték és a GND között egyre nagyobb ellenállás mérhető.
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

monty15
Too much,Thanksfully
köszönöm

0

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg
kozakg's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA's picture

Szia !
"Ilyen sűrített levegőm jelenleg nincs és a használta szerintem hordoz némi rizikót magában," Semmit mert az nem víz.
"Az alaplapon volt két pici, fekete smd ellenállás (ha jól tudom..),"  " leforrasztottam és helyetesítettem őket, véletlenszerű értékűekkel"
És a jég hordoz némi rizikót ? :D

Ilyen jellegű megszólalásokat a borozóba, vagy a sarki kocsmába kellene írnod.

0

Vote up!

You voted ‘up’

NZPERIX

Köszönöm a felvilágosítást és a tanácsot! Mint írtam, amatőr vagyok ebben a témában!

Úgy gondoltam ha lehűtünk valamit, majd felmelegítjük, a kicsapodó pára vízből van, akkor "tévedtem" ezek szerint. Az ellenállásokat csak a próbához való előkészületként cseréltem ki működőképesekre, nyilván ez is barbár megoldás, mint az is, hogy rákötünk egy külső áramforrást, amelytől azt várjuk hogy "izzon" a hibás rész.

Én úgy tudom, hogy kocsmába inni szokás, nem írogatni!  :D

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia !
Fújkáld meg KALTE75-el. Itt kapható : https://hqelektronika.hu/75400-spray-kalte-75-400ml
jano

1

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content