You are here

PC indulási probléma

Üdv!

Laikusként szeretnék kérdezni:
- egy régebbi Lenovo ThinkCentre számítógépem van; nemrég egy ideig a hálózati csatlakozó ki volt húzva, mert hosszabb ideig nem használtam. Amikor újra bedugtam a konnektorba és be akartam kapcsolni, SEMMI. Cicergett egy kicsit a beépített hangszórója, de semmi egyéb. Kihúztam, visszadugtam, nézegettem, nem indul.

Elkezdtem mással foglalkozni - és egyszer csak hallom, hogy felzúg a táp (ez régen is mindig így volt áram alá helyezéskor: rögtön felpörgött a táp ventilátora - de ekkor maga a gép nem kapcsolt be). Elindítom - és tökéletesen működik. 

A helyzet az, hogy ezen kívül semmi baja - de továbbra is bármikor reprodukálható a jelenség - ha kihúzom a tápot, a visszadugás után kb. 3-5 percet várni kell, hogy el lehessen indítani. Szóval az biztos, hogy a jelenség nem normális - és akár előjele is lehet valami komolyabb meghibásodásnak. Köszönettel várnám a tanácsokat, ötleteket!

Nagy Imre

Comments
agressiv
agressiv picture
*

A készenléti táp kondenzátor hibás, tipikus jelenség.

0

Nagyimre
Nagyimre picture

Igen, én is a táppal kapcsolatos hibára gondoltam - de - mint írtam, laikus vagyok - ha ez a hiba, ezt lehet/érdemes javítani, vagy cserélni kell?

0

agressiv
agressiv picture
*

Ha magad cisnálod 200Ft-ból kész a javítás. Szedd ki a tápot, amjd szedd szét és fényképezd le a belsejét, ha tudod persze és megmondjuk, hogy mit kell cserélni. Nagy valószínűséggel szemmel látható lesz a probléma.

0

Nagyimre
Nagyimre picture

Szétszedtem, néhány kép:

https://photos.app.goo.gl/3pqUEBTgwRkUfDa47

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a hűtőborda melletti bekarikázott elko biztosan cserélendő

Bálint

0

Nagyimre
Nagyimre picture

Kösz. Ennyi? Mint mondtam, laikus vagyok - de van pákám és nem félek használni smiley 

(gyerekkoromban, 35-40 éve a Bp. V.-ker. Arany János u. 10-ben volt egy "rádióépító" szakkör, amit egy darabig látogattam,  ezért annyit tudok, hogy melyik vége szúrós... na de bocs a nosztalgiázásért)

Az olyan gyakorlati kérdések is izgatnak, hogy hol jutok hozzá a szükséges alkatrész(ek)hez. Budapesti vagyok, V. ker.

0

Kari
Kari picture
*****

Imre; milyen pakad van konkretan?
Az erösaramu tapok-foliak nagy hö elvono kepessege miatt ne lepödj meg ha kiforrasztaskor nehezsegekbe ütközöl!
Jo meleg, il.l kellö hökapacitasu hegy/paka kell, s akkor is a kondilab & forraszhoz egyidöben nyomott hegyre böven kell adakolnod uj, tovabbi forraszto ont (gyantas cint) is- lehetöleg mindket labra egyszerre, s egyszercsak kifogod tudni huzni az elkot a 3. kezeddel (kb)_ közben persze ügyelni kell rà, hogy a paka hegyevel na szurd fel a forrszemet, ill. "ne told arrebb" a nyaklapon, nomeg ne egesd össze-ne süsds meg a nyaklapot.... Uj elkoknak lehetöleg 105C-t  vasarol!
Eredmenyest, Kari

0

Nagyimre
Nagyimre picture

Van egy ilyen: https://photos.app.goo.gl/ioEbCg6k8xw7fdkGA meg egy pillanat páka, olyan hajlított rézdróttal az elején; gondolnám az előbbit használnám.

Szerintem hétfőn-kedden megejtem az akciót és beszámolok róla. És köszönöm mindenkinek a javaslatokat!

0

Kari
Kari picture
*****

Nem ismerem a Fahrenheit hasznalhatosagat-gyanitom, hogy a pisztolypaka lehet a megfelelöbb_legalabbis a kiforrasztashoz.

0

agressiv
agressiv picture
*

A készenléti táp kondenzátorát kell cserélni az pedig sima egyoldalas nyák vékony vezetősávval, bármivel ki lehet forrasztani. Ez azért nem PC alaplap. :)

0

agressiv
agressiv picture
*

Igen, az a készenléti táp kondenzátora, kicseréled és menni fog.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mivel az Arany János utcában  a Ferencz József boltja rég megszűnt, lehet vásárolni pl. a HQ-ban (Kerekes utca)vagy a Lomex-nél(Lehel u)
Ha csak ez az elkórossz, akkor szerencséd volt
A tápegységben az elkók hamar öregszenek, ezt csak kiforrasztva, megfelelő műszerekkel mérve ehet eldőnteni

Bálint

0

Nagyimre
Nagyimre picture

Köszönöm, megpróbálom!

0

uniman
uniman picture
***

Nem ártana pontosítani ennek a ThinkCentre számítógépnek a típusát !

felzúg a táp

...ezek a PC-k akkor "indulnak" így, ha hiba van a "BIOS setup"-ban.
Lehetséges, hogy az alaplapon található elem cseréjével megoldódik a gond...CR2032 ?

1

Nagyimre
Nagyimre picture

Üdv mindenkinek, aki hozzászólt!

Lehetséges, hogy nem fogalmaztam pontosan, és nem adtam meg minden szükséges infót...
Lenovo ThinkCentre 6088 A-94 a számítógép típusa. Amikor azt írtam, hogy "felzúg", az nem azt jelenti (ilyet is hallottam már), hogy hangosan, 30-40 mp-ig (vagy még tovább) a legnagyobb teljesítményen sivít. Nem - itt arról van szó, hogy mintegy érzékeli a rendszer, hogy áramot kapott, megpördül a ventilátor. Ez általam használt több (gyári összeszerelésű, pl. HP, Fujitsu, Lenovo, stb.) számítógépnél is tapasztalt normális jelenség.

Az sem fedi teljesen a valóságot, hogy "5 percig indul"; ez az idő olyan, mintha nem lenne a táp bedugva - ezután a ventilátor felpörög a ventilátor (1-2 mp), és innentől be tudom kapcsolni, ha akarom. Ha bekapcsolom, 25-30 mp alatt feláll a rendszer. Korábban azért nem vettem észre semmit, mert folyamatosan be volt dugva a konnektorba.

Igen, a BIOS miatt is előfordul ilyen indulás, nem kifejezetten hiba miatt, hanem ha pl memóriát cserélek - ekkor egy HANGOS és HOSSZÚ zúgással jelzi, hogy képjek be a BIOSBA és erősítsem meg, hogy a konfiguráció változott. De; ha folyamatosan áram alatt van a táp, akkor nincs ez a jelenség; megnyomom a bekapcsológombot, és szépen indul. 

Véleményem szerint az akku/elem sem rossz - minden beállítást megőriz és két éve amikor vettem, nem is volt benne, én tettem bele. Ha valaki meg akarja nézni, egy telefonos videót készítek az egész procedúráról

köszönöm, Nagyi

0

agressiv
agressiv picture
*

Ezesetben pontosan az történik, amit jeleztem korábban. Amikor bedugod a tápot, a készenléten megjelenik néhány voltnyi fűrész jel a rossz kondenzátorok miatt. Közben a feszültség szépen emelkedik, majd amikor eléri azt a szintet, ahonnan az IO kontroller stabilizátora már képes stabilan 3.3V-ot szolgátatni, akkor kapcsol be, de mindjárt le is áll, az OEM gépek valóban ezt csnálják, de a készenléti feszültség 5V helyett ilyenkor is kb 4V környékén járhat (mármint az átlaga, mert iszonyatosan hullámzik).

A hangszóró azért zizeg, mert az összevissza ugráló tápfesz "triggereli". :)

 

A táp szekunderén kell cserélni néhány kondenzátort és menni fog rendesen. viszont így ne nagyon járasd, mert a készenléti IC tápfesze ilyenkor nagyon megnő és hajlamos kinyírni az IC-t, akkor pedig pukkanás lesz.

0

Nagy Imre
Nagy Imre picture

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget! A kondenzátort kicseréltem, a jobb középső ujjamat megforrasztottam - de a táp tökéletesen működik!
És még az alkatrészt is lejmoltam... :)
Nagyimre

0

Kari
Kari picture
*****

:-)
Gratula!

0

Nagyimre
Nagyimre picture

Ok, köszönöm, olvastam a másik hozzászólásod is - ezen az úton indulok!

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Még régen, egy barátom előző alaplapjánál volt szinte ugyanaz a jelenség, mint nálad. Úgy emlékszem, hogy voltak ott "púpos' kondik, és a kondik cseréjével megjavult. Sok munka volt, /a kondikat kicsíptük, és a megmaradó rövid lábakra forrasztottuk az újakat, ami nem a legszebb látvány volt, de a gépben ez nem látszott, és a lényeg, hogy működött!/ és a sok kondi megvétele is pénzbe került. Utólag azt mondom, nem biztos, hogy megérte.

0

agressiv
agressiv picture
*

5 percig akkor sem tartana az indulás, ha nincs benne elem. Amint megvan a készenléti táp, már arról kapja a feszt a bemenet, ami egyébként az elemről. Amúgy ha a BIOS visszaáll alapértékre és az idő is, akkor lemerült az elem, de ezt nem említette a kolega.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a keresőben elsőre 8 klf típus ugrik fel

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Noha nem vagyok PCs; mikor volt a belsö litium eleme cserelve?_7-10 ev utan erösen aktualis.
Ha az adaptere rendben_masikkal leprobalhato?_ akkor az elkokra gyanakodnek => szerviz eset...
Kari

0

yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok!
Kari: ez egy belső tápos PC, nem laptop. Egyébként egyetérték, meg kellene próbálni másik tápegységgel. Mondanám, hogy küszködj a javításával, de ma már 3-4 ezer forintért kapható jó minőségű táp bele, egyszerűen nem éri meg az idődet szerintem.
Üdv, János

0

Kari
Kari picture
*****

Hello Janos!
OK, de BIOS-eleme annak is van, nomeg elkok a tàp(àg)ban ugyszinten_ezekröl (is) irtam...
üdv-Kari

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Bíztos? Kapható? 3~4 ezer?

Talán tudni kéne melyik is az amelyik.....
https://www.google.hu/search?q=Lenovo+ThinkCentre&num=50&newwindow=1&rlz...

0

Sponsored links