You are here

Jég/jegesedés érzékelő készítése

31 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Érdekes kérdésem lenne. Adott egy tálca, amibe időnként csöpög a víz, viszont ha befagy, meg kellene fűteni, kiolvasztani. Ehhez kellene egy egyszerű jég érzékelő. Sima hőmérő nem jó, mert ugye -10 fok is lehet, de ha nincs ott víz, nincs, ami megfagyjon.
Ami az én kobakomban megfordult, mérni, mennyi idő alatt melegszik -1 fokról +1 fokra. Mert ha jég van körülötte, akkor több idő kell. Egy kisebb fém lapot fűtenék, amire hőmérő szenzor van erősítve. Ha egyenletesen emelkedik a fenti hőmérséklet tartományban, akkor nincs körülötte jég, ha nulla közelében megtorpan, mert a jég olvadásához több energia kell, akkor elvileg van jég az érzékelő körül.
Az még egyszerűbb lenne, ha maga az eszköz, amit felfűtök, változtatja az ellenállását is, így egyben lenen a hőmérő és a fűtőszál is. Jó lenne a TV-kben lévő PTC, csak hát a stabil kontakt lenne macerás. Mi lenne még olyan alkatrész, amivel lehet fűteni is?

Üdv: Jácint

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ezzel az a gondom, hogy hidegben ha elkezd csepegni a klíma, akkor lehet, hogy meg sem telik a tálca, hanem a csepegés alatt egy kis jéghegy alakul ki.

Tegyél a tálcába egy marék sót és akkor jó eséllyel nem fog befagyni. A só nem párolog csak a víz, így elméletileg nem kell pótolni. A másik ötlet lehetne egy optó. Mondjuk egy egérből kiszerelt optót teszel a tálcába. Ha megfagy a víz akkor megváltozik a törésmutatója vagy a fényáteresztő képessége. Ekkor a vevő dióda kevésbé nyit ki mintha csak levegő vagy cseppfolyós víz lenne az adó és a vevő közt.

Közben született egy biztosabban működő ötletem is. Készítesz egy szolenoid tekercset. A belsejébe teszel egy műanyag rudat. A rúd végére ragasztasz egy mágnest (vagy beleolvasztod a rúdba). A rúd mozgását figyelni kell egy optóval vagy végállás kapcsolóval. A rudat belelógatod a tálcába. A vízszintes elhelyezés praktikusabb lehet. A mérés menete: A tekercsre kapcsolt feszültség hatására a rúd elmozdul valamerre. Majd megfordítod a polaritást és akkor a másik irányba mozdul el. Ha a tálcába víz vagy levegő van, akkor a rúd akadálytalanul fog mozogni. Ha viszont befagy a víz, akkor a rúd nem tud mozogni. Ebben az esetben megkezdődhet a fűtés. Időnként megmozgatod a rudat és mindaddig fűtöd a tálcát amíg a rúd mozogni kezd. Vagy tovább, hogy el is párologjon.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ez a tekercses ötlet tetszik! A tálcája alatt van hová csepegnie, a lyuk felett, ahol csöpög,  lenne figyelve. A só viszont feloldódna a vízben, és kifolyna előbb utóbb, na meg csúnyán nézne ki, ahová csöpög.

0

szoke
szoke picture

Szia Jaca!

Írtam PM-et!

üdv: Szőke

1

kontur
kontur picture

Csak ötletnek:
Ha a külső hőmérséklet 0 fok fölött van, akkor nem jegesedik, ergo nincs probléma.
Ha 0 fok alatt van és megy a klíma, akkor meg bekapcsolnám a fűtést.
Legfeljebb néha fölöslegesen megy kicsit a fűtés. Ez baj?
Ha a tálca egyik oldalána alján van a fűtőtest, a másik oldalon meg a hőérzékelő (termikus kapcsolatban a tálcával), akkor meg önmagát fogja kikapcsolni, ha a tálca elérte a 0 fokot. Kicsit 0 fok fölé célszerű beállítani,akkor biztos nem fagy meg.
Ebayen láttam ezt a gázos hőkapcsolót ezerpárszáz forintért -30-tól +30-ig állíthatót.
Szerintem ennél egyszerűbben és üzembiztosabban nem tudod megoldani.
Üdv: Kontur

 

1

uniman
uniman picture
***

1

Jaca
Jaca picture
****

Igen, kisebb vagyonért. 

1

uniman
uniman picture
***

Igen...de bizonyára nem véletlenül kerülnek annyiba (meg gondoltam találsz benne "átvennivaló" ötleteket a "mikéntre").
De továbbra is fentartom azt a véleményemet, hogy kevesebb "erőbevetéssel" meg lehetne azt oldani, hogy a kondenzvíz hőmérséklete mindenkor fagypont feletti legyen. Továbbá szerintem az elvezető csőcsatorna belsejének felfűtésére is szükség lehet... 
A klíma cseptálcáját üresen is melegen lehet tartani, pl, ha nincs benne víz. Főleg, ha fém az anyaga...

1

Jaca
Jaca picture
****

Az a klíma napjában 2-3 szor van elindítva. Ezért 24 órában fűteni felesleges. De ha működik, sem képződik okvetlenül jég, ez függ a levegő páratartalmától is. Szóval ha megy a klíma, 5 percenként megfűtenék a tálcában valamit, és nézném, hogy egyenletesen emelkedik-e a hőmérséklete, vagy van benne egy vízszintes vonal (halmazállapotváltozás). A kiértékelés egy PIC analóg bemenetén nem okoz gondot. (Még az sem, hoyg a szemben lévő tetőre lézerrel kivetítsem a mért értéket). Azt lenne jó tudni, mi az, aminek elég nagy a teljesítménye, hogy jeget olvasszon.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: régi videoból bontott nedvességérzékelő megfelelő beállításban?

Bálint

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az nem bírná el a kültéri használatot.

1

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!

Az amerikai szabadalmak közt keresgélve az ultrahangos késleltető vonal jutott eszembe. Rá kéne jönni hogyan és hol lenne leghatásosabb a lapka vágása. PIC-el biztosan megoldható a jel előállítása, majd annak mérése (amplitúdójának és/vagy késleltetésének változása??)

Üdv, Feri

File csatolás: 

1

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Jaca
Nyomáskapcsoló
Ha jól tudom a víz amikor elkezd fagyni minusz 4 fokig "dagad" minusz 4 fok fölött soványodik.
Üdv  Gyuri

1

uniman
uniman picture
***

Adott egy tálca

Na de mekkora ? 10 ml, 5 l, 10 m3...nem mindegy! Önszabályozó fűtőkábel !!! Ha írod a válasz...talán mondom a tutit.
A jeget nem detektálni, meg olvaszgatni kell, hanem megakadályozni kialakulását!  "Szerintem" ...ahogy azt tanult kollegánk szokta mondani. ...vagy nem?

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy klíma csepptálcája. Ez úgy kb 30x50cm és 3 centi magas. Oké, hogy nem detektálni, hanem olvasztani kell, de honnan tudjam, mikor kell olvasztani?

1

ty
ty picture

Ki kell fúrni és elvezetni a vizet.

2

Jaca
Jaca picture
****

Hát, amíg folyik a víz, addig el lehet.

1

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Jaca!
Egy klíma csepptálcájába, mikor fagy bele a víz?
Üdv:
exGelkás

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia exGelkás!

Például ha fűtésre is használják!

https://www.youtube.com/watch?v=XQGPwwVVDOg

1

exGelkás
exGelkás picture
*

Szia Jaca!
Így már értem.
Üdv:
exGelkás

1

SzBálint
SzBálint picture
****

1

ty
ty picture

Hello!
Ez így elég talányos, mondhatnál róla többet.
Egyébként két érzékelő kombója kell hozzá szerintem. Pl. optikai + hőmérő, rezisztiv + hőmérő, stb.
Mondok még jobbat, bár kicsit tirpák :)
Megfogsz egy kicsi motort, a tengelyét kihosszabbítod és raksz rá egy hatlapfejű csavart. Hat óránként megforgatod és ha nem forog akkor jég van :)
Ellenőrizheted áram méréssel is.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem is mondtál hülyeséget. Csak a motort IP65-ig fel kell tuningolni. Én még mindig az irányba hajlok, hogy az olvadásponton bevitt energia sokkal több, mint előtte vagy utána. Hullámforrasztós tapasztalat, mikor fűtöttük a kádat, 183 fokig felment a hőmérséklet, aztán ott sokáig állt, míg meg nem olvadt, utána ismét folyamatosan emelkedett a hőmérséklet. Jégnél is ugyanez kell legyen, csak 0 foknál.

1

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Hullámforrasztós tapasztalat, mikor fűtöttük a kádat, 183 fokig felment a hőmérséklet, aztán ott sokáig állt, míg meg nem olvadt, utána ismét folyamatosan emelkedett a hőmérséklet. Jégnél is ugyanez kell legyen, csak 0 foknál

Így van ahogy írod. A jelenség neve rejtett vagy látens hő. Amíg a halmazállapot változás végbe nem megy a hőmérséklet nem emelkedik az olvadáspont fölé. Szerintem egy infraled és egy hozzá tartozó fototranzisztor detektálhatná a jegesedést, akár úgy is, hogy a visszatükröződést figyeli. Vagy egy kellően okos szoftwer és egy hőérzékelő egy a tálcán kiképzett mélyedésben. Ha a hőmérséklet x ideig nem emelkedik akkor jeges a tálca.   

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az okos szoftver nem gond, igazából az érzékelő, amire nincs még konkrét ötletem, de mindenképp a halmazállapotváltozás az, ami számomra a leginkább célravezetőbb.

0

Distributor
Distributor picture

Szia!
Fűtőkábel nem jó? Van belőle vágható típus is. Nem filléres dolog, de nem sok baj van vele. Vezeték, dugvilla, zsugorcső (persze gyantás). Ha nem akarod, h folyamatosan működjön, akkor rakhatsz bele egy hőkapcsolót. Bár nem könnyű találni 10°C alatt.
Típust a kábelre most nem tudok írni, mert nincs a közelben.
Üdv.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Jeget olvasztani jó, de előbb tudni kellene, van-e jég.
Jácint

1

Distributor
Distributor picture

Szia! 
Ha nincs jég, akkor se megy tönkre, csak fűti a környezetet.
Való igaz, az üzemeltetése nem gazdaságos, de egyszerű.
Jégérzékelőre ötletem sincs.
 

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én külön bontanám. Ami belekerül a piklibe, az mindig víz, de idővel megfagy, gondolom...

Én tennék bele valami mérleg megoldást. Kis kar, rajta hungarocell, meg súly, beállítva, hogy a vízre felfeküdjön. Aztán mérnék hőmérsékletet. Ha a hungarocell lebeg, van víz. Ha még hideg is van, kell fűteni.

 

1

jakyg
jakyg picture

Szia!
 
Tranzisztort (diódát) is szoktak hőmérésre használni, bár ahhoz konstans kollektor áram tanácsos, tehát üzemmód váltás kell a fűtő és a mérő időszakok között.
 

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
ragasztópisztoly belseje elég meleg csak bontani kell

1

Sponsored links