You are here

elektrolit kondenzátor ESR és élettartam összefüggése

21 posts / 0 new
Last post
ty
ty picture

Üdv!

Véleményetekre lennék kíváncsi az alábbi beszélgetéssel kapcsolatban. A hibás táp púpos kondenzátorairól volt szó.
Hol az igazság?

A: - ... kondik értéke rajta, csere ugyan olyan értékűekre, és ha szerencséd csak ennyi...
A kapacitás értéke ugyan az legyen, a feszültség érték lehet (sőt legyen egy fokkal) magasabb, és fontos, hogy Low ESR kondikra cseréld a puposokat, mert különben azok is kidurrannak rövid időn belül :)

B: - Az ESR és a kidurranás hogyan függ össze? Lomhább kondi miért durranna ki előbb?

A:  - Mert nem bírja a kapcsolóüzemű tápok magas frekvanciáját, ezért megforr benne az elektrolit, ezért

B:  - Ez azért érdekes számomra, mert az alacsonyabb ESR értékhez nagyobb áram érték tartozik. Azt gondolnám itt is működik a p=U^2/R. Magyarul a melegedést okozó teljesítmény
fordítottan arányos lenne az ESR-el az én olvasatomban.

A:  - Próbáld ki nyugodtan, nem lesz jó 

Köszönöm válaszaitokat!

ps.: Az elmélet érdekelne. Kinek van igaza és miért?

Comments
proba
proba picture

Gondolom a töltő/ kisütő áram nem igazán a kondenzátor soros ellenállásától függ (egy bizonyos szintig).Ha egy soros pl 100 ohmos áramkörbe teszünk egy 1 ohm, vagy egy 0.1 ohm ellenállást, az nem oszt nem szoroz. Ha így van, akkor az ellenállás melegedése, ezáltal az elektrolit fűtése, a legfőbb ok.

1

josef.48
josef.48 picture
*

Szia proba ! Az elko ESR értéke (Ohm) sorban van az elko Xc értékével(Ohm).Ahoz hogy az egyik értéket le tudjad mérni ,a ket értéket szét kell választani.Az ESR-re jelemzö a szort induktivitása az elko-nak,ezért étéke a frekvenciával nö.Xc a kapacitiv reaktancia értéke az elko-nak a frekvenciával csöken.Egy olyan mérö frkvenciát kell választani ahol Xc értéke elhanyagolható kicsi és az ESR értéke már mérhetö nagy.Ez a frekvencia eleinte pl.40KHz volt,elegendö volt a 90-es évek elején alkalmazot tápokban alkalmazot elkok kiértékelésére pl.jó-nem jó.Ma a 100KHz mérö frkvencia már kevés ,egyes kapcs.üzemü tápok már meghaladják ezt az üzemi frkvenciát.Ilyen esetekben az ESR mérés csak orientativ.Hibás elko kiértékelésére viszont nagyon is még megfel.Az elko-n fellépö vesztesség az amely a meghatározza a max.töltö-kisülö áramot (táp kapcs.impulzusra értendö),nem az Xc ahogyan irtad.üdv.Jóska

1

josef.48
josef.48 picture
*

 Szia ty !A felpuposodot elkokat más is okozhatja ,akkor is ha  a táp  áramkörbében mindent rendben találtunk.
A legtöbb esetben/ készenlétben /szoktak az elkok puposodni .Egy kapcs.üzemü táp készenlétben (standby)a legkeskenyebb impulzus szélességel müködik.Feltételezzük hogy 240v ac a bemenet, az opto led teljes fényel világit igy a kapcs.imp.a legkeskenyebb,a szekunder fesz.még megfelelö.Ha a 240v ac valamilyn okból megnö rövid idöre, a szekunder (amplitudó)feszültséget már nincs mi lecsökentse (az imp.szélesség minimum keskeny) a túlfeszültség eléri a szekunderben lévö  elkot is.A kapcsoló FET is érzékeny a keskeny imp.szélességre ,a bemenö G-S kapacitása az impulzust kevéset   szélesiti ,a hosszabb vezetési idö  is túlfeszültséghez vezethet .üdv.Jóska
 
 

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

A-nak van igaza. Olyan, hogy "lomhább kondi", nincs, talán a kiszáradt, nagy ESR értékűre gondol B. Alacsonyabb ESR értékhez akkor tartozna nagyobb áram, ha pl. 100 kHz-es feszültséggenerátoros táplálást adnánk neki. A kapcsoló üzemű táp nem ilyen.

0

ty
ty picture

Az alacsonyabb ESR értékhez az ESR definíciójából adódóan nagyobb áram tartozik.
Közelebb áll az ideális kondenzátorhoz, kisebb az ellenállása, gyorsabban adja le és veszi fel a töltést, más szóval nagyobb áram folyik rajta.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

ESR = Equivalent Series Resistance

A soros ellenálláson hőveszteség keletkezik, ez melegíti az elektrolitot, ami hőtágulás hatására felnyomja a kondenzátor tetejét. Ami gyárilag be van X-elve, hogy szét tudjon hasadni, ha kell. Csökkenti a robbanás erejét.

A púposodás némileg öngerjesztő folyamat. "Romlik" a kondenzátor, nő az ESR, ennek hatására jobban melegszik adott frekvenciájú áram hatására.

P = I^2 x R, amint már mások leírták.

Üdv, lcsaszar

0

kozakg
kozakg picture

No de miért is volt szinte elhanyagolható jellemző az ESR az analóg tápok korában? (most csak a tápegység alkalmazásoknál maradva)
Miért is lesz egyre kritikusabb az alacsony ESR érték a frekvencia növekedtével?
Azt hiszem nem állok messze az igazságtól ha azt állítom hogy a low-ESR kialakításhoz kis hozzávezetési ellenállások, kicsi soros induktivitás tartozik mely együttesen biztosít magasabb frekvencián is a parazita tagok miatt nem megnövő impedanciát. Mert hát az alacsony ESR értéknek igazából  az lenne a szerepe hogy 50Hz -nél lényegesen magasabb működési frekvencián is hatékony szűrést produkáljon a kondenzátor.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
" kis hozzávezetési ellenállások, kicsi soros induktivitás tartozik mely együttesen biztosít magasabb fr"
régebben olvastam egy ismertetőt erről
At alufólia nem sima, hanem  mikromaratott, ezzel 20-50%-kal növekszik a hatásos felület, így kisebb méretben lehet ugyanolyan értékű kondenzátort előállítani, amiből a kevesebb menet révén csökken az induktivitás, a hozzávezetési ellenállás
Ezen felül "öregített" jobb minőségű, vékonyabb szigetelő fóliát használnak
Gyártanak olyan (alacsony feszültségű)elkókat is, ahol az alufólia szigetelést eloxálással biztosítják

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Tapasztalat alapján azt látom, hogy ha nő az ESR, akkor nő a feszültség is. Vagyis az U^2/R  képletnél a feszültség négyzetesen nő.

0

ty
ty picture

Szia!

Azt hiszem rávezettél a megoldásra.
Valószínűleg az a helyzet, hogy a megjelenő energia 90 százalékát elnyeli egy normál kapacitás is, ezzel szemben mondjuk 98 százalékát tudja elnyelni egy a low-ESR kapacitás.
Tehát az elnyelt energia közel azonos. Viszont az ötszörös ESR értékhez ötszörös belső disszipáció tartozik. - ez alapján valóban jobban melegszik a magasabb ESR értékű kondi.

A melegedésre vonatkozó képletek egyébként I^2 * ESR tagot tartalmaznak.

 

0

kozakg
kozakg picture

Hurrá! Feltaláltad a melegvizet. Nyilvánvaló hogy a soros ellenálláson keletkezik a disszipált hő ha egyébként a használt dielektrikum a működési frekvencián érdemleges veszteséggel nem rendelkezik.
A kapcsoló üzemű alkalmazásnál a töltő/kisütő áram az impulzus szélességétől függően egész durván nagyobb lehet egy 50Hz-es alkalmazáshoz képest.
A frekvencia növekedtével az eldisszipált teljesítmény lineárisan növekszik. (időegység alatt egyre hosszabb ideig folyik a soros ellenállást melegítő áram)
Az low-ESR -t a fegyverzetek és a hozzávezetés megfelelő mechanikus kialakításával lehet elérni. Ilyen szempontból szerintem a régi harangtrimmerek fegyverzetének alakja az ideális.

1

Jaca
Jaca picture
****

Semmi köze az impulzusszélességhez. Rajzold fel az ERS-en eső feszültséget egy szinuszos 50Hz és egy négyszög 50Hz közt. Arra a pillanatra figyelj, amikor a feszültséggenerátor feszültsége meghaladja a kondenzátoron lévő feszültség értékét.

0

ty
ty picture

A kérdésre nem tudsz válaszolni, majd becsmérelsz amikor leírom a megoldást.
Igazi öröm, hogy hozzászólsz a beszélgetéshez!

0

Jaca
Jaca picture
****

Arról nem is beszélve, hogy a melegedés fokozza az ESR érték növekedését.

0

kozakg
kozakg picture

Minden baj onnan eredeztethető hogy elkezdték miniatürizálni ezeket az alumínium elkókat.
Biztos hogy próbáltak anyagokat is fejleszteni de leginkább a szigetelés vastagságának csökkentésével érhették el a kisebb méretet.
Ez még egy statikus feszültségen is probléma lehet de folyamatos töltés kisütés mellett még 50Hz-es tápegységekben is melegedhet a névleges feszültség határán üzemeltetve. Adott méretű helyen a csere nem sok lehetőséget biztosít számunkra, legfeljebb jobb megbízhatóságú márkát választhatunk.
 

3

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Pl . Az Ariston-Indesit EVO II. panelnél . Az "ökölszabály" mondatja velem. A púpos kondinál , A 16V-os helyére 25V-ost , a 25V-os helyére 35V-ost  teszek . Azonos kapacitásút . Tehát 100UF helyére 100UF-ot. A 470UF helyére 470UF-ot . A 680UF helyére 680UF-ot . A nem LOW ESR helyére LOW ESR-t . Szerintem . Üdv Jano

File csatolás: 

0

ty
ty picture

Szia!

Szeretem úgy csinálni a dolgokat, hogy tudom mit miért.

A mögötte levő elmélet érdekelne. A témaindító beszélgetésben kinek van igaza és miért?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:
P=I2xR az átfolyó váltakozó áram teljesítménye, áramosztásról van szó, a kondenzátoron és a kimenetien a váltakozó áram (brumm)oszlik meg
Kondenzátor adatlapokat megtekintve látható, hogy külön típust ajánlanak  a trafós, kúlön típust a kapcsolóüzemű tápegységekre.
A kapcsolós tápokhoz ajánlottaknak kisebb az ESR értéke és jóval nagyobb frekvenciára alkalmas, ez gondolom a más belső felépítés és más anyag/technológia alkalmazásának eredménye.

Bálint

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A magam józan paraszti eszével, váltakozóáramot (impulzusüzemű táp) figyelembe véve, egy kondinak, van egy soros veszteségi ellenállása is, ESR, ha az kisebb értékű ugyanabban a környezetben a kondi jobban ellátja a feladatát. Jobban is simítja, szűri a kimenő feszültséget, mert kisebb az ellenállása, jobban elviseli a nagyobb áramot is. A Tapasztalati része, hogy raktam már be régebben monitor tápba hagyományos 105 fokos elkót, 2-3 hónap után jött vissza mind, púposan, azóta csak LOW ESR elkókat építek be, azok évekig bírják.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Sajnálom . Ebben nem tudok segíteni .
"Tudni,  nem tudom , csak csinálom ."-Gy.Géza villamos mérnök . (Szoftver/hardver. Később az E...GMK. ügyvezető igazgatója .)

0

Sponsored links