You are here

elektrolit kondenzátor ESR és élettartam összefüggése

21 posts / 0 new
Last post
ty
ty picture

Üdv!

Véleményetekre lennék kíváncsi az alábbi beszélgetéssel kapcsolatban. A hibás táp púpos kondenzátorairól volt szó.
Hol az igazság?

A: - ... kondik értéke rajta, csere ugyan olyan értékűekre, és ha szerencséd csak ennyi...
A kapacitás értéke ugyan az legyen, a feszültség érték lehet (sőt legyen egy fokkal) magasabb, és fontos, hogy Low ESR kondikra cseréld a puposokat, mert különben azok is kidurrannak rövid időn belül :)

B: - Az ESR és a kidurranás hogyan függ össze? Lomhább kondi miért durranna ki előbb?

A:  - Mert nem bírja a kapcsolóüzemű tápok magas frekvanciáját, ezért megforr benne az elektrolit, ezért

B:  - Ez azért érdekes számomra, mert az alacsonyabb ESR értékhez nagyobb áram érték tartozik. Azt gondolnám itt is működik a p=U^2/R. Magyarul a melegedést okozó teljesítmény
fordítottan arányos lenne az ESR-el az én olvasatomban.

A:  - Próbáld ki nyugodtan, nem lesz jó 

Köszönöm válaszaitokat!

ps.: Az elmélet érdekelne. Kinek van igaza és miért?

Comments
proba
proba picture

Gondolom a töltő/ kisütő áram nem igazán a kondenzátor soros ellenállásától függ (egy bizonyos szintig).Ha egy soros pl 100 ohmos áramkörbe teszünk egy 1 ohm, vagy egy 0.1 ohm ellenállást, az nem oszt nem szoroz. Ha így van, akkor az ellenállás melegedése, ezáltal az elektrolit fűtése, a legfőbb ok.

1

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia proba ! Az elko ESR értéke (Ohm) sorban van az elko Xc értékével(Ohm).Ahoz hogy az egyik értéket le tudjad mérni ,a ket értéket szét kell választani.Az ESR-re jelemzö a szort induktivitása az elko-nak,ezért étéke a frekvenciával nö.Xc a kapacitiv reaktancia értéke az elko-nak a frekvenciával csöken.Egy olyan mérö frkvenciát kell választani ahol Xc értéke elhanyagolható kicsi és az ESR értéke már mérhetö nagy.Ez a frekvencia eleinte pl.40KHz volt,elegendö volt a 90-es évek elején alkalmazot tápokban alkalmazot elkok kiértékelésére pl.jó-nem jó.Ma a 100KHz mérö frkvencia már kevés ,egyes kapcs.üzemü tápok már meghaladják ezt az üzemi frkvenciát.Ilyen esetekben az ESR mérés csak orientativ.Hibás elko kiértékelésére viszont nagyon is még megfel.Az elko-n fellépö vesztesség az amely a meghatározza a max.töltö-kisülö áramot (táp kapcs.impulzusra értendö),nem az Xc ahogyan irtad.üdv.Jóska

1

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

 Szia ty !A felpuposodot elkokat más is okozhatja ,akkor is ha  a táp  áramkörbében mindent rendben találtunk.
A legtöbb esetben/ készenlétben /szoktak az elkok puposodni .Egy kapcs.üzemü táp készenlétben (standby)a legkeskenyebb impulzus szélességel müködik.Feltételezzük hogy 240v ac a bemenet, az opto led teljes fényel világit igy a kapcs.imp.a legkeskenyebb,a szekunder fesz.még megfelelö.Ha a 240v ac valamilyn okból megnö rövid idöre, a szekunder (amplitudó)feszültséget már nincs mi lecsökentse (az imp.szélesség minimum keskeny) a túlfeszültség eléri a szekunderben lévö  elkot is.A kapcsoló FET is érzékeny a keskeny imp.szélességre ,a bemenö G-S kapacitása az impulzust kevéset   szélesiti ,a hosszabb vezetési idö  is túlfeszültséghez vezethet .üdv.Jóska
 
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

A-nak van igaza. Olyan, hogy "lomhább kondi", nincs, talán a kiszáradt, nagy ESR értékűre gondol B. Alacsonyabb ESR értékhez akkor tartozna nagyobb áram, ha pl. 100 kHz-es feszültséggenerátoros táplálást adnánk neki. A kapcsoló üzemű táp nem ilyen.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ty
ty picture

Az alacsonyabb ESR értékhez az ESR definíciójából adódóan nagyobb áram tartozik.
Közelebb áll az ideális kondenzátorhoz, kisebb az ellenállása, gyorsabban adja le és veszi fel a töltést, más szóval nagyobb áram folyik rajta.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

ESR = Equivalent Series Resistance

A soros ellenálláson hőveszteség keletkezik, ez melegíti az elektrolitot, ami hőtágulás hatására felnyomja a kondenzátor tetejét. Ami gyárilag be van X-elve, hogy szét tudjon hasadni, ha kell. Csökkenti a robbanás erejét.

A púposodás némileg öngerjesztő folyamat. "Romlik" a kondenzátor, nő az ESR, ennek hatására jobban melegszik adott frekvenciájú áram hatására.

P = I^2 x R, amint már mások leírták.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

 picture

No de miért is volt szinte elhanyagolható jellemző az ESR az analóg tápok korában? (most csak a tápegység alkalmazásoknál maradva)
Miért is lesz egyre kritikusabb az alacsony ESR érték a frekvencia növekedtével?
Azt hiszem nem állok messze az igazságtól ha azt állítom hogy a low-ESR kialakításhoz kis hozzávezetési ellenállások, kicsi soros induktivitás tartozik mely együttesen biztosít magasabb frekvencián is a parazita tagok miatt nem megnövő impedanciát. Mert hát az alacsony ESR értéknek igazából  az lenne a szerepe hogy 50Hz -nél lényegesen magasabb működési frekvencián is hatékony szűrést produkáljon a kondenzátor.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

szia:
" kis hozzávezetési ellenállások, kicsi soros induktivitás tartozik mely együttesen biztosít magasabb fr"
régebben olvastam egy ismertetőt erről
At alufólia nem sima, hanem  mikromaratott, ezzel 20-50%-kal növekszik a hatásos felület, így kisebb méretben lehet ugyanolyan értékű kondenzátort előállítani, amiből a kevesebb menet révén csökken az induktivitás, a hozzávezetési ellenállás
Ezen felül "öregített" jobb minőségű, vékonyabb szigetelő fóliát használnak
Gyártanak olyan (alacsony feszültségű)elkókat is, ahol az alufólia szigetelést eloxálással biztosítják

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!
Tapasztalat alapján azt látom, hogy ha nő az ESR, akkor nő a feszültség is. Vagyis az U^2/R  képletnél a feszültség négyzetesen nő.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ty
ty picture

Szia!

Azt hiszem rávezettél a megoldásra.
Valószínűleg az a helyzet, hogy a megjelenő energia 90 százalékát elnyeli egy normál kapacitás is, ezzel szemben mondjuk 98 százalékát tudja elnyelni egy a low-ESR kapacitás.
Tehát az elnyelt energia közel azonos. Viszont az ötszörös ESR értékhez ötszörös belső disszipáció tartozik. - ez alapján valóban jobban melegszik a magasabb ESR értékű kondi.

A melegedésre vonatkozó képletek egyébként I^2 * ESR tagot tartalmaznak.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

 picture

Hurrá! Feltaláltad a melegvizet. Nyilvánvaló hogy a soros ellenálláson keletkezik a disszipált hő ha egyébként a használt dielektrikum a működési frekvencián érdemleges veszteséggel nem rendelkezik.
A kapcsoló üzemű alkalmazásnál a töltő/kisütő áram az impulzus szélességétől függően egész durván nagyobb lehet egy 50Hz-es alkalmazáshoz képest.
A frekvencia növekedtével az eldisszipált teljesítmény lineárisan növekszik. (időegység alatt egyre hosszabb ideig folyik a soros ellenállást melegítő áram)
Az low-ESR -t a fegyverzetek és a hozzávezetés megfelelő mechanikus kialakításával lehet elérni. Ilyen szempontból szerintem a régi harangtrimmerek fegyverzetének alakja az ideális.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Semmi köze az impulzusszélességhez. Rajzold fel az ERS-en eső feszültséget egy szinuszos 50Hz és egy négyszög 50Hz közt. Arra a pillanatra figyelj, amikor a feszültséggenerátor feszültsége meghaladja a kondenzátoron lévő feszültség értékét.

0

Vote up!

You voted ‘up’

ty
ty picture

A kérdésre nem tudsz válaszolni, majd becsmérelsz amikor leírom a megoldást.
Igazi öröm, hogy hozzászólsz a beszélgetéshez!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Arról nem is beszélve, hogy a melegedés fokozza az ESR érték növekedését.

0

Vote up!

You voted ‘up’

 picture

Minden baj onnan eredeztethető hogy elkezdték miniatürizálni ezeket az alumínium elkókat.
Biztos hogy próbáltak anyagokat is fejleszteni de leginkább a szigetelés vastagságának csökkentésével érhették el a kisebb méretet.
Ez még egy statikus feszültségen is probléma lehet de folyamatos töltés kisütés mellett még 50Hz-es tápegységekben is melegedhet a névleges feszültség határán üzemeltetve. Adott méretű helyen a csere nem sok lehetőséget biztosít számunkra, legfeljebb jobb megbízhatóságú márkát választhatunk.
 

3

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
***

Szia !
Pl . Az Ariston-Indesit EVO II. panelnél . Az "ökölszabály" mondatja velem. A púpos kondinál , A 16V-os helyére 25V-ost , a 25V-os helyére 35V-ost  teszek . Azonos kapacitásút . Tehát 100UF helyére 100UF-ot. A 470UF helyére 470UF-ot . A 680UF helyére 680UF-ot . A nem LOW ESR helyére LOW ESR-t . Szerintem . Üdv Jano

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

ty
ty picture

Szia!

Szeretem úgy csinálni a dolgokat, hogy tudom mit miért.

A mögötte levő elmélet érdekelne. A témaindító beszélgetésben kinek van igaza és miért?

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

szia:
P=I2xR az átfolyó váltakozó áram teljesítménye, áramosztásról van szó, a kondenzátoron és a kimenetien a váltakozó áram (brumm)oszlik meg
Kondenzátor adatlapokat megtekintve látható, hogy külön típust ajánlanak  a trafós, kúlön típust a kapcsolóüzemű tápegységekre.
A kapcsolós tápokhoz ajánlottaknak kisebb az ESR értéke és jóval nagyobb frekvenciára alkalmas, ez gondolom a más belső felépítés és más anyag/technológia alkalmazásának eredménye.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! A magam józan paraszti eszével, váltakozóáramot (impulzusüzemű táp) figyelembe véve, egy kondinak, van egy soros veszteségi ellenállása is, ESR, ha az kisebb értékű ugyanabban a környezetben a kondi jobban ellátja a feladatát. Jobban is simítja, szűri a kimenő feszültséget, mert kisebb az ellenállása, jobban elviseli a nagyobb áramot is. A Tapasztalati része, hogy raktam már be régebben monitor tápba hagyományos 105 fokos elkót, 2-3 hónap után jött vissza mind, púposan, azóta csak LOW ESR elkókat építek be, azok évekig bírják.

1

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
***

Sajnálom . Ebben nem tudok segíteni .
"Tudni,  nem tudom , csak csinálom ."-Gy.Géza villamos mérnök . (Szoftver/hardver. Később az E...GMK. ügyvezető igazgatója .)

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content