You are here

QI töltő

17 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

QI töltő vásárlásán gondolkodom, de rengeteg változat létezik és a korábban vásárolt legolcsóbb kínai nem vált be, ezért szeretnék némi segítséget kapni a témában.

Ugye az alap kivitel 5W, 1 tekercs. Ilyenem van.
Létezik 7,5W és 10W is, valamint 1-2-3-4 tekercses is.
Teljesítményben 5V-on mindegyik 1A-re képes, ám a veszteség miatt ez valójában csak 750-800mA.

-A kérdésem elsősorban az, hogy a tekercsek száma csak a vevő elhelyezkedését könnyíti meg, vagy erősebb lesz, tehát az adó-vevő közti távolság emelhető?

-További kérdés, hogy létezik tranzisztoros változat és IC-s változat... melyik a jobb? (Úgy értem, hogy a tekercsre tranyó vagy 2 IC láb megy rá.)

-10W-os és 5W-os esetében van-e bármi különbség, ha mindkét esetben 1A a kimenő? Esetleg melegedésben lehet kedvezőbb a 10-es?

A jelenleg meglévő gagyi kategória egy szimpla 5W-os 1 tekercses (IC hajtja a tekercset) változat, ami kis fogyasztásra (100mA) be se akar kapcsolni.

A problémám a következő:
1A töltőáramú készüléket kezdenék vele tölteni.
USB-s áramfelvételben csak 0,5A-t használ az adó.
A telefon tévesen 0,9A-t ír, mint töltőáram (direkt kábelnél jól írja).
Ez az érték 1 perc után 0,5A és néhány perc után 0,005A.
Az adó melegszik (3 perc után) és a telefon nem töltődik.
2 különböző vevővel is próbáltam, az eredmény azonos.
Mi okozhatja a teljesítménycsökkenést, főleg úgy, hogy ugye már nem tölt, mégis egyre jobban melegszik?

Illetve létezik ventilátoros adó is, valamint olyan is, ami "elvileg" nem melegszik. Tehát akkor ennek eleve van egy emelt üzemi hőfoka?

Továbbá felmerült még egy kérdés a több tekercses estében:
2 tekercsesnél is van, hogy egymás mellett helyezkedik el (álló/fekvő töltési mód), de van hogy egymást fedve 25%-ban, illetve 3 tekercsnél a középsőt a két szélső akár teljesen lefedi. Melyik a jó elrendezés?

Adók:
Tranzisztoros 2 tekercses modell képe
Tranzisztoros 3 tekercses modell képe
IC-s 1 tekercses modell képe
IC-s 2 tekercses nem melegedő modell képe

Vevők:
Elvileg 100% (lehetetlen) nyereségű csak IC-s vevő képe  IC bekötése
79% nyereségű micro IC-s vevő képe
75% nyereségű IC+tranyós vevő képe
73% nyereségű tranzisztoros vevő képe

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

0

Furmany
Furmany picture

Hello!
Én ezt vettem tökéletesen müködik LG V30 telefonnal.
Nem melegszik gyorsan tölt.
https://www.banggood.com/Inchor-C2-10W-7_5W-LED-Indicator-Fast-Wireless-...
Amikor rendeltem akcios volt 2619Ff 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ez egy vízálló telefon, aminek bölcső töltője van. Azaz állva belerakom (mint egy CB-t) és töltődik... 1A-el. USB-n keresztül csak 500mA-t vesz fel, de mivel 6A aksi van benne, a bölcsőben is 5-6 órát vesz igénybe a töltés.
A bölcső rugós tű érintkezője már többször meg lett tisztogatva, de nem tökéletes az érintkezés így 2 év után, a telefonon pedig a 2 kis érintkező is meg lett kapargatva, mert oxidálódott is és koszolódott is, hiszen pont az alján van.
Amikor lerakom tölteni, döntögetni kell picit, hogy rendesen érintkezzen (rossz érintkezésnél kb 200-500mA-el tölt), ám volt már rá példa, hogy este rendesen töltött, ám reggel látszott, hogy max csak 10 percig lehetett rajta a rendes 1A töltés és 20%-nyi plusszal vettem le egy egész éjszakás töltés után.
Már fél éve szórakozok ezzel és meguntam. Új bölcsőt nem lehet kapni hozzá, az érintkezők a műanyag házba vannak öntve (a vízállóság miatt), így az sem cserélhető, USB-vel meg fél nap alatt töltené fel 0,5A-ről.
Tehát minden elérhető töltési megoldás közül a QI az, ami pillanatnyilag megoldást jelent (500mA-nél nagyobb töltéssel és érintkezőhibákat kizárva) nagyobb átalakítgatás nélkül.

A konkrét kérdésre végül senki nem adott választ, hogy a felsoroltak közül melyiket vásároljam, így magam jártam utána és IC-s (azaz v1.2 szabvány) változatot rendeltem mind adóból, mind vevőből. Texas Instruments QI chip-el van szerelve, amire gyári maximum nyereségként 90%-ot írnak, tehát átlag alatti 750mA-es töltés is több lesz, mint az 500-as USB-s, amihez folyton nyitogatni kéne a vízzáró ajtót.
Majd kiderül mennyire jó, mennyire nem, de az említett "kábeles töltés" esetemben a végét járja, így azt hosszú távon el lehet felejteni, ha meg 6 helyett 8-9 órán át tölt, nekem az sem gond, eddig is egész éjjel töltőn volt és többnyire 40% alá ritkán merítem, azaz 1A/4h töltéssel tele is van.

Tehát az idő nem kérdés QI esetében, csak az volt a kérdés, miért ejti el, mialatt még melegszik is... de az újakra azt írják, hogy kevésbé melegszenek és komolyabb alkatrészekből, dupla huzalozású tekercsekből áll.

Köszönöm a hozzászólásokat, de a probléma a töltő érkezéséig jegelve.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Megérkezett az adó is és a vevő is.
Az új adó nagyságrendekkel jobb, sőt!
Távolságban is jól bírja a vastag burkolatot, illetve teljesítményben is megvan az 1A, ami ugye csak 70-80%-ban kéne átmenjen.
Bár fogyaszt 1,7A-t, az 1A-es töltőáramot megkapja a telefon a vevő után.
Minden infót kijelez az adó, 50 fokos így maxra hajtva 20 perc után.
A vevő sem volt mindegy. Az átlag kínai usb-s teló hátuljára tehető változattal egy átlag telefont 800mA-al töltött, illetve hát annyi áramot vett fel (mert ott csak a bemenőt mértem, a telóban már nem), tehát 500mA lehetett a töltőáram max. A szóban forgó túlélőteló ezzel a vevővel csak ki/be kapcsolgatta a töltést.
Vevőből is egy nagyobb/vastagabb tekercses, vastagabb tükrözőrétegű, minőségi chip-est rendeltem. (Nem USB-s, szimplán 2 szál vezeték jött ki belőle.)
Ez tudja a fent említett értékeket, azaz 1A a telefonban mérve ugyanúgy megérkezik, mint a gyári bölcsőn keresztül.

Tanulság: gagyi helyett mindig érdemesebb a minőséget megvenni, még ha kicsit drágább is... és a drágább mint látszik a szabványokon is túlmutat, hiszen az 1A megérkezik (60-70% veszteség mellett)... és lehet több is átmenne, ha a tel többel lenne tölthető.

0

dankasan
dankasan picture

Szia! Majd egy képet tehetnél fel,hogy akkor melyik is a jobb mert ugyanebbe a problémába vagyunk mi is. De én nem telefont akarok tölteni hanem vezetéknélküli távirányítót.
Üdv.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A vevő képét már mellékeltem a kezdő részben, az a bizonyos 100%-os átvitelű... és végül tényleg az átvitten... ha nem is 100%, de az 1A megvan.
https://www.aliexpress.com/item/VEEAII-DIY-PCBA-QI-Wireless-Receiver-5W-5V1A-Wireless-Charger-Receive-PCBA-for-Lightning-iPhone-Android/32960021888.html
Durván 2 hét alatt meg is érkezett.

Adóból egy komolyabbat vettem, bár nincs burkolata... oldalt nincs burkolat, illetve az alján a 2 oldalú panel ritkán forrasztott (alkatrész nélküli) oldalán sincs külön burkolat. Bár vannak ragasztott talpak alul-felül, azért egy fém asztalra nem szívesen tenném le (de nálam nem is ilyen helyen van).
2 chip dolgozik benne, tudja a 9V-os gyorstöltést is, amihez mellékeltek egy kábelt is, továbbá saját műszerrel rendelkezik, ami V, A, Wh, mAh egyidejű kijelzésére is alkalmas, emellett 0.1-30A-ig állítható védelemmel rendelkezik, alsó és felső feszültségkorláttal (30V-ig). Sípol, ha a beállított ponton túlmenne és leállítja a töltést. Sípol ráhelyezéskor, levételkor. A feszültséget töltés nélkül jól méri, töltés közben viszont 5V bemenő mellett 4,8 körül mér... igaz lehet hogy a tényleges átvitelt méri olyankor, ami terhelt tekercsnél már kevesebb.
https://www.aliexpress.com/item/ATORCH-Mobile-phone-charger-Qi-Wireless-Charger-for-iPhone-8X-8-Plus-Samsung-Galaxy-S8-S9/32881247351.html
Szép szürke papírdobozban küldik, ami később utazáshoz praktikus.
Nyitott oldalai miatt porolódik, tehát lehet érdemesebb a feketét rendelni, én átlátszót választottam.

Úton van még egy, ami fele annyiba kerül, igaz nem is tudja a 9V-ot (gyorstöltés) (de nincs is rá szükségem).
Látszólag gagyibb, de IDT chippel van szerelve, azaz QI1.2-t is tudja. Elvileg burkolatot is küldenek hozzá, ha igen, akkor az lesz a hordozható számomra, ha nem, akkor beépítem valahova.

Ez pedig az, ami nem tudja az 1A-t, de régi 0,6-0,7A igényű készülékekhez még ideális lehet:
https://www.aliexpress.com/item/New-Universal-Qi-Wireless-Charger-Receiver-Charging-Adapter-Receptor-Receiver-for-Samaung-Lenovo-Xiaomi-Huawei-Micro/32618539253.html

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A töltő 1 és negyed óra után 67 fok körül kikapcsolta a töltést (folyamatosan 1,8A fogyasztással dolgozott), ezt hanggal és villogó piros fénnyel jelezte. Tehát a hővédelem is működik benne. Mivel oldalt nem zárt kivitel, néhány fújás után (talán 55-60 fok körül) ismét visszakapcsolt. Bár jelenleg is (stabilan) 61 fokos 2 óra elteltével, már 75%-on van az aksi 13%-ról. (6A-s aksiról van szó gyárilag 5-6 órás töltési idővel.)
Azt korábban nem jeleztem, hogy a töltési időt is jelzi a töltő (ha épp nem tölt, megáll az óra, majd folytatja ha ismét tölt), valamint a hőfokot is mutatja, innen a pontos adatok.
Már csak az utolsó 10%-ra várok, ugyanis akkor lassul a töltés a 90%-ot elérve 500mA körülre egyre csökkenve.
Mivel 100%-on sem szűnt meg soha a töltés, hanem kb. kábelről működött, így nem várható, hogy kikapcsol a végén, tehát a csepptöltés is maradni fog... de ha lesz infóm róla, jelzem.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: több akkumulátor töltésről szóló cikk azt javasolja (a WIN10 is) hogy az (Liion)akkut ne töltsük 80% fölé, úgy tovább lesz üzemképes

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ez nem reális, hiszen az első 90% nagyon hamar töltődik, de ugyanolyan hamar merül is. Az utolsó 10% esetemben 1,5 óra vagy több is szokott lenni, míg 3 óra alatt 90%-ot tölt.
Ellenben, ha 89% (1A-s töltés) környékén leszedem a töltőről, akkor kb. 2x olyan hamar lemerül tapasztalatom szerint, mintha végig hagyom a 90%-tól fölfelé egyre csökkenő töltési értékkel (90%=500mA, 98%=200mA, ...).
Konkrét példa: ha teljesen feltöltöm éjjel, este 45-55%-on van az aksi még. Azonos használat mellett, ha pl. rosszul érintkezett a töltő és reggel csak 80-85%-on vettem le (ami érintkezési hibáért a QI-t választottam), akkor este 15% körüli értéken már jelzi a közeli lemerülést és még van hátra a napból, de ha pl. ilyenkor egy vakut (zseblámpát) kapcsolok, akkor a 15% kb 3-4 perc alatt elfogy, míg ha ez rendesen fel van töltve, az a 15% több, mint fél órás világításra még elegendő, miközben max hangerőn szól a zene mellette.
Tehát én tényekkel, tapasztalatokkal tudom cáfolni, hogy a megszakított (80%) töltés jó lenne.

A Win10 javasolja??? Akkor egy gépbe épített aksinál (azaz nem levehető aksis laptop) ezt hogy oldod meg, hogy 220-ról használd, de ne töltse az aksit? Szétszeded és raksz bele 1 kapcsolót? Vagy aksiról használod (ezzel 1-1 ciklust elhasználsz az élettartamából)? Nem reális ez sem. Konkrétan egy átlag felhasználónak kivitelezhetetlen. (Én mindig 220-ról használom az laptopot, aksit nem tudom leválasztani, mert ahhoz darabokra kéne szedni a gépet. 3 éve megvan, ha olykor mégis leveszem a 220-ról, 1,5 órát még bír most is.

További megjegyzés, hogy kezdetek óta így töltöm a telóm, azaz ha 70%-ig van, este akkor is belekerült a bölcsőjébe minden nap és reggel 100%-on vettem ki... mindezt 2 éve minden nap és a teljesítménye nem csökkent, ahogy ezt a HVG cikke írja a névtelen batteryuniversity-re hivatkozva. Egy Varta, GP, Energizer állított ilyet, akinek ez a szakterülete évtizedek óta és az ő aksijai vannak a készülékekben???

"Minden Li-ion akku töltési ideje 3 óra körül alakul, 1 C kezdeti töltőárammal töltve. A cella a töltés alatt hideg marad. A teljes feltöltöttséget jelzi, ha a feszültség a felső, tartási határértéken marad, miközben a töltőáram a kezdeti érték 3%-a alá csökken. A töltőáram növelése a Li-ion töltőnél nem sokkal rövidíti le a töltési időt. Bár hamarabb érjük el a feszültségcsúcsot, az utána következő záró töltés hosszabb lesz.

Az alábbi ábra mutatja a töltő feszültség és áramgörbéit, amikor a Li-ion cella a töltés első, majd második fázisába lép."
 

"Egyes gyorstöltők egy óra, vagy még rövidebb idő alatt töltik fel a Li-ion akkut. Az ilyen töltő kihagyja a második fázist és rögtön készet jelez, miután először éri el a feszültség a maximális értéket az első fázis végén. Ekkor a tényleges töltöttségi fok 70%. A záró töltés tipikusan kétszer addig kell tartson, mint a kezdeti töltés! Csepptöltést fölösleges alkalmazni, mert a Li-ion cella képtelen elviselni a túltöltést. A csepptöltés egy olyan, fémes lítium réteget képezne a felületen, amely a cellát labilis állapotba hozná. Ehelyett, egy korrekt záró töltés pótolja az akku kismértékű önkisülését és védőáramkörének fogyasztását. A töltő minőségétől, valamint a telep önkisülésétől függően célszerű minden 500 óránként vagy 20 naponként záró töltést végezni. Jellemzően a töltés akkor kapcsol be, ha az üresjárási nyitott kapocsfeszültség 4,05 V és akkor áll le, ha a feszültség újra 4,2 V/cella."

Az általad említett problémát pedig a wiki boncolja:
"Az újratölthető lítiumion-akkumulátorok élettartama véges, a folyamat kémiai jellegéből adódóan: egy töltésciklust jelent, mikor az akkumulátor lemerül, tehát 100%-osan elhasználják a kapacitását. De ha félig lemerül az akkumulátor, és újratöltés után másnap ismét így tesz, akkor ez is egy töltésciklust jelent. Minden alkalommal, amikor elhasznál egy töltésciklust, kissé csökken az akkumulátor kapacitása."

Ez nálam is igaz, mivel én mindig rátöltök (50% alá ritkán megyek), de én még nem vettem észre különbséget, gyengülést 2 év eltelte után sem... és 2-3 évet jósolnak a Li-Ion aksiknak általában, azaz a minimum értéket már túlélte észrevehető romlás nélkül.

Tehát ha soha nem töltöd fel rendesen, és ezért mindig hamarabb lemerül (mert 20%-ot "elpazarolsz" a töltési ciklusból), sűrűbben kell töltened, azaz hamarabb éri el a romlási szakaszát.
A túltöltést pedig csak gagyi aksiknál lehet elérni (pl. bluetooth mini vevő, ahol az aksiba nem raktak külön védőáramkört, mert nem fért volna el, így csak a főpanel szabályozza... de az meg 20mA-al tölt maximum, azaz eleve esélytelen a túltöltés, mert annyira lassú amúgy is).
Minden értelmes aksiban (még az olcsó kínaiakban is) megfelelő védőáramkör van, ami leállítja a csepptöltést is, ha tele van. Ilyenkor a készülék 220-ról üzemel és bár a töltésjelző jelzi, hogy tele van, töltőre van dugva, az már nem tölt tovább, csak jelzi az állapotot.

Az UPSBatteryCenter másként vélekedik a rátöltésekről:

Összegezve ahány oldal, annyiféle megközelítés van. Nekem a 100%-os töltés vált be, sőt pl. régi elfeledett telefon esetében az aksi feltöltése utáni töltőn tartás Li-Ion aksi esetében 3-5 ilyen (12 órás töltési) ciklus elteltével teljesítményben észrevehető volt. Míg mondjuk első töltésnél fél órát bírt, addig 1 hét után már 1,5 órát működött... mindezt egy régi aksival, aminél még észrevehetőbb, ha nem 100%-ig töltöm, mert azonnal erősen el kezd csökkenni a teljesítménye, míg feltöltve egyenletesen, lassan.

Szóval ki honnan tájékozódik... Én a tapasztalatom alapján inkább mindent feltöltök (hiszen túltöltés ellen véd az aksi belső elektronikája).
Ja ha már belső elektronika... az aksi gyártója teszi bele, tehát tudja mi jó az aksinak, hiszen ő kísérletezte ki a modellt... ha valóban csak 80%-ig kéne tölteni, szerinted a felhasználóra bíznák, hogy húzogassa le a töltőről és nem ők szabályoznák az elektronikát lejjebb, hogy biztosra menjenek és csak 80% lenne a 100%?
Az autógáz-tartályt csak 80%-ig lehet tölteni a tágulás biztosítása miatt... abban van is szelep (mint aksiban a védő/töltőelektronika), ami nem engedi tovább. Nem a benzinkutasra, sofőrre bízzák, hogy mennyit töltsön bele (biztonságos szintig vagy tele).

QI-ra visszatérve... ahogy a grafikon is jelzi, nálam is 90%-nál kicsit leszakadt a QI-ről (gondolom akkor mért rá az aksira töltés nélküli módban), majd folytatta lassabban. Maga a csepptöltés megmaradt, mert nem kapcsolt ki a QI 100%-nál, akkor is közel 300-400mA-t fogyasztott. (Bölcsőben töltve is 125-250mA-es csepptöltés jellemezte a végét.)

0

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok!
Az első ábrához van hozzáfűzni valóm. Ott a mélykisülésben lévő cellát (1V-on áll a töltés kezdetekor) rögtön a maximális 1A-rel kezdi tölteni. A teljesen kisütött cella 3V környéki kapocsfeszültségen áll, ott lehet adni neki a teljes töltőáramot, de amelyik cella 1V-os kapocsfeszültségen áll, - azt már nem is használnám- azt a maximális töltőáram 10%-aval tölteném addíg, amíg a kapocsfeszültség a 3V-ot el nem éri.
Köszönettel: cs_laci

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Egyik ábra sem saját, mind a neten fellelhető Li-Ion töltéssel kapcsolatos képként. Az eredeti angol is megtalálható, ha valaki képekre keres. Azaz én csak mások írásait idéztem, ahol az utolsó 10%-os töltés volt a lényeg, a "80%-ig töltés"-re reagálva.
Amúgy 3V-os (vagy gyengébb) aksit kívülről soha nem sikerült még elindítanom, minden esetben a cellára kötöttem rá közvetlenül 4V-ot kb. addig, amíg 3,5V-ot el nem ért, onnantól pedig az elektronikáján keresztül folytattam.
Sokak túlmerítik az aksit: "nem raktam töltőre egész hétvégén, miután lemerült, ma meg már tölteni se tudom"... a tel pl. ébresztés vagy automata indulás miatt bekapcsolgatott és túlmerítette magát. Ilyenkor szoktam az elektronikát megkerülve "bebikázni" az akit, ami tudom, hogy nem használ neki, de mégsem vesz 3e-ért másikat az illető, hanem használja tovább ingyen és legközelebb figyel a túlmerítésre.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
energia zabáló
jobb azt vezetéken vezetni szerintem
tekerj 60mm átmérőjű 0.6mm cuz huzalt 8 menet,tegyél rá egy 10mm-es ledet és nézd meg  egy kis időre ,nem ismeri a töltő így majd lekapcsol

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Az elv hasonló, mint az indukciós lapoknál.
A teljesítmény szint más és a vezérlés meg sokkal gagyibb.
Apropó! Indukciós lap, mint QL töltő??? Biztosan nem fogyna ki a teljesítmény! Csak úgy rotyogna a teló!

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem lehetetlen, csak a páraelszívóra kell tenni a telót :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a leírt hatásfokokról írt számok az EU minősítő intézet által is igazolt?

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Gondolj a hatásfokra ...szerintem .
Üdv varga jano

0

Sponsored links