You are here

Genius SW-HF2.1 1205 mélynomó hörög, zörög!Megoldva!

39 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok!
Hozzám került  roncs ként egy fent említett 2.1-es hang cucc. Darabokban volt kb 4 hónapos . (Gazda földhöz verte). Sikerült életet lehelni bele , de a mély nem működött. Kicseréltem benne a 4558-as mély csatorna előerősítő  IC-t ami egy dip 8 tokban volt. Most SMD van benne. Szépen szólt is de egy idő múlva elkezdett a mélynyomó olyan hangokat kiadni mint amikor a poti nem érintkezik rendesen.Surrog , dübörög ,de a hangerő szabályzóval szabályozható. Ha leveszem a poti csatlakozóját akkor elhallgat, de ha rövidre zárom csipesszel akkor teljes hangerővel el kezd dübörögni , ami azt jelenti hogy nem a poti a hibás.A kondikat is cserélgettem de semmi változás.Táp fesz egy kicsit ingadozik, kb 200mV ami az erősító kimenetén is látszik (1-2 láb).  Persze minden bemeneti  jelforrás nélkül.Cseréltem IC-t de kis idő múlva ugyan azt produkálta. Ismeri valaki ezt a hangcuccost vagy találkozott már ilyen hibával?
Üdv Belfi!

A hag fájl a kiadott hangot tartalmazza.
Végül is úgy néz ki sikerült elcsendesíteni.Más ötletem nem volt mint roncsokból kitermelt alkatrészekkel egyesével  helyettesíteni a benn lévőket majd mindig kipróbálni. Mikor az 1C10 jelű 100n kondit kicseréltem megszűnt a hörgés ,most már kb egy órája. A kondin semmilyen sérülés nem látszik .Valószínűleg gyári hibás volt, mert egy ilyen fiatal készüléknél nem hiszem hogy elhasználódott volna .Az IC kimenete stabil 00.00 V , teljesen csendes.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Üdv Belfi! 

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Örülök, hogy sikerült megoldani. Bár őszintén szólva nem teljesen értem a dolgot, mert az első műveleti erősítő kimenetén 0V DC van így a második erősítő kimenetén is. Ha a kondi átvezet vagy zárlatba megy (erről lehet szó) akkor is földre húzná a második erősítő bemenetét és a kimenetén nem keletkezhet DC. Legfeljebb az offszet feszültségez zárja rövidre ami nagyon kis változást eredményezhet a kimeneten, hisz csak az 0dB-t erősít. Már csak a kíváncsiság kedvéért érdemes lenne megmérni a két kimeneten megjelenő DC-t, majd rövidre zárni az 1C10-et, hogy mekkora DC változást okoz a második opamp kimenetén.

Üdv.

0

belfi
belfi picture

A kondit kiforrasztottam és a hiba nem szűnt meg. A cseréjével igen . Elképzelhető hogy megnézem mit csinál  úgy hogy most kiszedem a kondit . Úgy is ki kell vezetnem a mélynyomót mert repedt a membránja, és csak nagyobb hangszóróm van de az saját dobozában.
Üdv belfi!

0

kozakg
kozakg picture

Ennél zavarosabb a történet vagy inkább annak kommunikációja. Korábban az is leíratott hogy kivett/lehúzott potival is jelentkezett a hiba. Ezért javasoltam a némító tranzisztor környezetét átnézni.

0

belfi
belfi picture

Szia Kozakg!
Sajnos a történések is igen zavarosak voltak ,és annak megfelelően alakult a történet is.Igen, igaz valóban jelentkezett a hiba poti nélkül is de utólag végiggondolva valójában két hiba volt (vagy több)  jelen egyszerre , meglehetősen hasonló vagy azonos tüneteket okozva. Mikor poti és IC nélkül jött a jelenség , azt a tápszűrő forrasztáshibája okozta.Mikor azt sikerült kijavítani akkor vissza lett forrasztva az IC , remélve hogy  rájöttem a hibára. Sajnos onnan már megint az eredeti hiba állt fenn amit az említett 100n kondi oldott meg . Elvileg. Nem zárom ki a lehetőségét hogy a lakk alatti repedés helyrehozása miatt szűnt meg a hiba .Hozzá kell még tennem hogy a javítás alatt csak a mély hangszóró volt csatlakoztatva , így a táp szakadozását nem sikerült egyértelműen azonosítani. Ha a két széles hangszórót is használtam volna hamarabb kiderül hogy a másik hibával állok szemben , mivel a táphiba miatt azok is recsegtek volna.
Üdv Belfi!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Ez igaz és akkor az egész műveleti erősítős részt is kizártuk. Könnyen lehet, hogy nem maga a kondi csere hozta meg az eredményt, hanem a sok forrasztgatás smiley.

0

belfi
belfi picture

Szia Edmunson!
Lehet,  benne van a pakliban , hogy az lett amit említettél, de a sok forrasztás miatt inkább leváltak a pedek minthogy helyre jöttek volna . De a kondi cseréje után megszűnt a kimenet ugrálása és a zaj is.
Üdv belfi!

0

uniman
uniman picture
***

0

kozakg
kozakg picture

Megtekintve a GENIUS SW-HF2.1-1200 Tanyán is meglévő dokuját és ezt a képet a Tiédről:

szerintem érdemi eltérés nincs a két gép között. Abból indulj ki hogy a készüléket földhöz vágták (ezt írta más is) ami vagy panel vagy olyan alkatrész repedéséhez vezetett mely a mélycsatorna bemeneti összegző/szűrő vagy az azt követő másodfokú aluláteresztő szűrő áramkörében történt. Lehet ez akár egy ellenállás szakadtá válása is némi, az üzemmel járó melegedés után a visszacsatoló körben. Minden esetre a bizonyos idő után jelentkező hiba nem feltétlenül IC hibára utal főleg az előélet ismeretében.
Az 1200-as rajzán azért látok egy vérlázító spórolást (ha igaz/pontos a rajz), nevezetesen hogy a DIP müv. erősítő tápfeszét két szál 100 ohm-on vezetik a puffer elkókról az IC tápfesz kivezetéseire. Se zener se semmi! Még egy árva szűrő kondi sem! Ha a Te gépedben is így lenne, tegyél be két 12V -os zenert egy egy 10uF-al megfejelve! A vacak felbontású kép szerint a tiéd ebből a szempontból rendben van.
Egy repedés lehet egy forrasztás szélénél, szinte észrevehetetlen módon csak a rézfólián, magán a hordozó anyagon pedig nem láthatóan.
Egyébként úgy tűnik, innen regisztráció után leszedheted a Tiédnek a rajzát.
https://www.yumpu.com/en/document/view/21390800/sw-hf21-1205-service-guidepdf-genius
Vacak felbontással reg. nélkül is láthatod, a semminél több...
Update: uniman már feltöltötte (köszi)
Nem derült ki hogy poti nélkül a sub. végfokának bemenetén lévő tranzisztor és környezete benn maradt e? Ez bekapcsoláskor némítaná ezen végfokot a "puffanás" csökkentése végett a bázzissal sorba kötött kondi feltöltődésének idejéig. 

File csatolás: 

0

belfi
belfi picture

Szia! kozakg!
Igen , azoknak lett igaza  akik a szakadásra tippeltek. Úgy fest tényleg az volt , mégpedig a képen látható tápszűrő kondenzátor kiszakadása okozta. Azért nem vettem észre mert a kivezetést vastagon lefestették és a szakadást eltakarta. Most is úgy vettem észre hogy kicseréltem kínomban a kondikat , és elment a fél táp.A mély végfokot vissza tettem  IC nélkül, eddig nem recsegett. Most teszem majd bele az IC-t és próba  mit csinál.
Nagyon köszönöm a a segítséget.
Üdv Belfi.
Sajnos nem ! kb 20 percnyi működés után megint elkezdte a a zörgést.Most megnézem a tranzisztor nélkül  mit csinál mert más már nem igazán jöhet szóba .

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ahol egy ilyen repedés volt, ott lesz több is. Főleg a nagyobb alkatrészek lábainál vizsgálódj, egy hűtőspré jól jöhet.

0

belfi
belfi picture

Szia Jaca!
Már minden ellenállást kimértem , kondit ha nem is újra, de cseréltem , legalább is az elkókat. Sprém az van is itthon . Köszi a tippet. (Most a TV-m kezdett el zizegni  úgy hogy tényleg bolond hónap van .).Üdv Belfi!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia belfi!

Tartsd szem előtt, hogy nagyon fiatal a készülék, és a meghibásodás oka mechanikai behatás. Alkatrész hiba is max annyi lehet, hogy leszakad a lába, akár a trafónak is.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia belfi!

Érdeklődöm, hogy sikerült-e végignézni a korábban javasolt részeket?
1. Végfok visszacsatolása: 1R25-1R24-1C14
2. Végfok alacsony frekvenciás gerjedésvédelme: 1R26-1C15
3. Műveleti erősítő táphidegítése: 1C12-1C11

Továbbá meg kellene nézni a némító áramkör időállandóját. Az 1R31-1C30-1R33-1R32 szakadása bizonytalanságot okoz a némításban. Bár annak nem kellene szubszonikus gerjedést okoznia.
Itt csak halkan jegyzem meg, hogy gratulálok a tervezőmérnöknek, ugyanis maxra tekert basszus hangerő esetén a némító tranzisztor (Q1) gyakorlatilag rövidre zárja a műveleti erősítő kimenetét. Lehet, hogy ezt elviseli az IC, de azért nem normális állapot.

Üdv.

0

belfi
belfi picture

Szia!
Dolgozom az ügyön  de most megpróbálok egy hang fájlt készíteni hogy miről is van szó! Ha gerjedés akkor még ilyet nem hallottam.
Üdv Belfi!
 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Milyen végfok van benne?

Üdv.

0

belfi
belfi picture

Szia Edmundson!
Annyira nem bontottam szét mert közben működik is néha , de ha konkrétan érdekel akkor megnézem .
Üdv!
SI (TDA) 2030A 3db
 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Csak azért kérdeztem, mert én inkább végfok gerjedésre gondoltam volna. Közvetlenül a táp lábainál elhelyezett hidegítő kondik hibája okozhat gerjedést, vagy a kimenetén lévő soros RC tag felszakadása. A leírásodból az derül ki, hogy a fégfok hibát kizárhatjuk. Ha a műveleti erősítő a belinkent rajz szerint soros ellenállásokon kapja a tápot érdemes lenne azokat is GND felé hidegíteni 47uF-al.

A hiba melegedésre jön elő (pl ha megmelegíted hajszárítóval) vagy ettől független?

Üdv.

0

belfi
belfi picture

Üdv Edmundson!
Nem , nem gerjed .Pont olyan hangja van mikor egy rossz, KH-s mély potit csavaragatál kb félhangerő mellet, Sistereg pattog hörög, Ezt akkor is csinálja ha nincs benne IC .Mindent kiszedtem belőle , már ami ide tartozik.Cseréltem végfokot is .Potit is kimértem , illetve tettem bele másikat . Semmi nem segített eddig.Viszont az IC kimenetén vadul ugrál a feszültség -12 és +12 , de volt már több is . Egyszerűen nem tudom mi a gránát van vele . Néha viszont szépen szól , majd rájön és akkor megbolondul.
Üdb Belfi!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha a kimenő fesz +-12V közt ugrál, akkor az bizony gerjed méghozzá elég durván. Olyan mintha felszakadna a visszacsatoló köre.

Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a 2 és 7 lábára menő elkókat mérted?(4560 esetén)
Lehet, hogy már öregek

Bálint

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

belfi
belfi picture

Szia Bálint!
Konkrétan ezt nem , de találtam hasonló rajzot.Nálam a kiment az 1,2 lábon jön ki , a bemenet az 6. lábra megy . Átnézegettem cseréltem de az a helyzet hogy akkor azt csinálja ha nincs külső alkatrész az IC-n. Megszakítottam a közösítő bemenetnél nem e zajt kap de semmi változás . megszüntettem a visszacsatolást semmi. Lehet mind két IC-m kuka.Azon filózom hogy csinálok belőle sima szélessávú erősítőt .Nem fontos a 2.1.Köszi a rajzot .
Üdv Belfi!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Inkább nyák repedést keress. Ha tudod, hajtsd meg szinusszal(youtube tele van), és szkóppal nézd a kimenetet. 

0

belfi
belfi picture

Szia Jaca!
Már átnéztem  nem találok semmit .Át is forrasztottam, de semmi változás . Most pihent egy kicsit , megint jól szól. Néztem brummal ,(A hanggenerátort / szkópot még nem telepítettem a tesztgépre) úgy hogy hozzáértem csavarhúzóval a IC  bemenetéhez de  jól működik.Most még.
Üdv Belfi!

17:20 Eddig tartott. Megint csak recseg, morog ,sistereg.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Lehet potméter törés is. Drótozz bele egy másikat.

0

belfi
belfi picture

Hali poti nélkül is csinálja  de nem mindig Azért holnap beteszek egy másikat, igaz már átkötöttem a belső saját potiját . Van hogy félóráig is szépen megy aztán jön a dörgés.Fogalmam sincs mitől.
Üdv belfi!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
A +/- VCC nem mászik el? 

0

belfi
belfi picture

Hali!
Most nem tudom megmérni mert úgy szétkaptam mint foxi a lábtörlőt. De mikor mértem volt némi eltérés a kettő közt pár  100 mV  de mivel nem stabilizált szerintem belefér.(14, valamennyi , nem tudom pontosan) Egyébként a két hangszóró az szépen tisztán szól ,csak a mély a problémás. Tehát nem hiszem hogy táp gondja lenne de holnap visszarakom , vagy még ma , és akkor meg írom pontosan mennyi.
Üdv !
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a mély végfok bemenetét rákötöd a jobb vagy bal oldal előerősítőjére, akkor is előjön a hiba? Mert így el lehetne dönteni, melyik rész a hibás.

0

belfi
belfi picture

Üdv Jaca!
Nincs külön előerősítője a két oldalnak , csak a mélynek.Amit belinkeltek rajz az nagyon hasonlít hozzá , csak a lábkiosztás más , és néhány érték.Illetve az IC-ben levő erősítők más sorrendben vannak alkalmazva.Amit megfigyeltem , hogy a kimenet közel tápfeszen van nyugalmi állapotban , de mikor elkezdi a zörgést piszokul ingadozik.Sajnos nem tudom hogy a teljes tápfesz az jellemző e erre a megoldásra .Ilyenkor ha ráadom a mélyet , persze jelforrás nélkül ,olyan mint ha egy hagyományos tranzisztoros végfok zárlatba menne .Vissza csavarva  ugyan úgy zörög csak halkabban . A két .L-R kimenet önmagában tökéletesen működik.
Üdv Belfi!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: bocs, elnéztem, BA  4560 van benne?
Az ic körében a két csatoló elkót cserélni kellene, mielőtt ic-t cserélsz

Bálint

https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=ba4560&skat=

NTE 928 is jó helyette

0

belfi
belfi picture

Szia SzBálint!
Bekötésre megegyeznek az IC-k , csak át kellet számoznom a lábakat. Vannak eltérések de  el lehet igazodni .Köszi még egyszer .

Üdv Belfi!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ennyit megér egy csere?
https://kontel.hu/spd/060291/TDA2030AV-TO220-5

Bálint

0

belfi
belfi picture

Szia Bálint!

Van itthon végfokom , de a végfok jó. Ha le van kötve az elő erősító rész , akkor nem csinálja , hanem csendben van . a bemenetéhez nyúlva teljes hangerőn brummog úgy hogy majd kiugrik a hangszóró. De semmi rendellenes zaj nincs.Viszont 4558 már elfogyott , és nem tudok beszerezni. (Drága a szállítás az IC árához képest). Ha nem lesz meg a hiba lesz belőle egy széles erősítő.De még nem adom fel.
Üdv belfi!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
A 4558 elég gagyi ic, a tl072, 082 tökéletes helyette.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az Onkyomban egy marék NJM4558 van
Egyébként itt csak a mélyhez kell.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Kenwoodokban is JRC4558 van, a BOSS, Marschall is használja. Az a kategória, mint nálunk a 741. Semmi kiugró tudása nincs, audio célokra tökéletes. 

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Sponsored links