You are here

Genius SW-HF2.1 1205 mélynomó hörög, zörög!Megoldva!

39 posts / 0 new
Last post
belfi
belfi picture

Sziasztok!
Hozzám került  roncs ként egy fent említett 2.1-es hang cucc. Darabokban volt kb 4 hónapos . (Gazda földhöz verte). Sikerült életet lehelni bele , de a mély nem működött. Kicseréltem benne a 4558-as mély csatorna előerősítő  IC-t ami egy dip 8 tokban volt. Most SMD van benne. Szépen szólt is de egy idő múlva elkezdett a mélynyomó olyan hangokat kiadni mint amikor a poti nem érintkezik rendesen.Surrog , dübörög ,de a hangerő szabályzóval szabályozható. Ha leveszem a poti csatlakozóját akkor elhallgat, de ha rövidre zárom csipesszel akkor teljes hangerővel el kezd dübörögni , ami azt jelenti hogy nem a poti a hibás.A kondikat is cserélgettem de semmi változás.Táp fesz egy kicsit ingadozik, kb 200mV ami az erősító kimenetén is látszik (1-2 láb).  Persze minden bemeneti  jelforrás nélkül.Cseréltem IC-t de kis idő múlva ugyan azt produkálta. Ismeri valaki ezt a hangcuccost vagy találkozott már ilyen hibával?
Üdv Belfi!

A hag fájl a kiadott hangot tartalmazza.
Végül is úgy néz ki sikerült elcsendesíteni.Más ötletem nem volt mint roncsokból kitermelt alkatrészekkel egyesével  helyettesíteni a benn lévőket majd mindig kipróbálni. Mikor az 1C10 jelű 100n kondit kicseréltem megszűnt a hörgés ,most már kb egy órája. A kondin semmilyen sérülés nem látszik .Valószínűleg gyári hibás volt, mert egy ilyen fiatal készüléknél nem hiszem hogy elhasználódott volna .Az IC kimenete stabil 00.00 V , teljesen csendes.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Üdv Belfi! 

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Örülök, hogy sikerült megoldani. Bár őszintén szólva nem teljesen értem a dolgot, mert az első műveleti erősítő kimenetén 0V DC van így a második erősítő kimenetén is. Ha a kondi átvezet vagy zárlatba megy (erről lehet szó) akkor is földre húzná a második erősítő bemenetét és a kimenetén nem keletkezhet DC. Legfeljebb az offszet feszültségez zárja rövidre ami nagyon kis változást eredményezhet a kimeneten, hisz csak az 0dB-t erősít. Már csak a kíváncsiság kedvéért érdemes lenne megmérni a két kimeneten megjelenő DC-t, majd rövidre zárni az 1C10-et, hogy mekkora DC változást okoz a második opamp kimenetén.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

A kondit kiforrasztottam és a hiba nem szűnt meg. A cseréjével igen . Elképzelhető hogy megnézem mit csinál  úgy hogy most kiszedem a kondit . Úgy is ki kell vezetnem a mélynyomót mert repedt a membránja, és csak nagyobb hangszóróm van de az saját dobozában.
Üdv belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg
kozakg picture

Ennél zavarosabb a történet vagy inkább annak kommunikációja. Korábban az is leíratott hogy kivett/lehúzott potival is jelentkezett a hiba. Ezért javasoltam a némító tranzisztor környezetét átnézni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Kozakg!
Sajnos a történések is igen zavarosak voltak ,és annak megfelelően alakult a történet is.Igen, igaz valóban jelentkezett a hiba poti nélkül is de utólag végiggondolva valójában két hiba volt (vagy több)  jelen egyszerre , meglehetősen hasonló vagy azonos tüneteket okozva. Mikor poti és IC nélkül jött a jelenség , azt a tápszűrő forrasztáshibája okozta.Mikor azt sikerült kijavítani akkor vissza lett forrasztva az IC , remélve hogy  rájöttem a hibára. Sajnos onnan már megint az eredeti hiba állt fenn amit az említett 100n kondi oldott meg . Elvileg. Nem zárom ki a lehetőségét hogy a lakk alatti repedés helyrehozása miatt szűnt meg a hiba .Hozzá kell még tennem hogy a javítás alatt csak a mély hangszóró volt csatlakoztatva , így a táp szakadozását nem sikerült egyértelműen azonosítani. Ha a két széles hangszórót is használtam volna hamarabb kiderül hogy a másik hibával állok szemben , mivel a táphiba miatt azok is recsegtek volna.
Üdv Belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson picture
*

Ez igaz és akkor az egész műveleti erősítős részt is kizártuk. Könnyen lehet, hogy nem maga a kondi csere hozta meg az eredményt, hanem a sok forrasztgatás smiley.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Edmunson!
Lehet,  benne van a pakliban , hogy az lett amit említettél, de a sok forrasztás miatt inkább leváltak a pedek minthogy helyre jöttek volna . De a kondi cseréje után megszűnt a kimenet ugrálása és a zaj is.
Üdv belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman picture
**

0

Vote up!

You voted ‘up’

kozakg
kozakg picture

Megtekintve a GENIUS SW-HF2.1-1200 Tanyán is meglévő dokuját és ezt a képet a Tiédről:

szerintem érdemi eltérés nincs a két gép között. Abból indulj ki hogy a készüléket földhöz vágták (ezt írta más is) ami vagy panel vagy olyan alkatrész repedéséhez vezetett mely a mélycsatorna bemeneti összegző/szűrő vagy az azt követő másodfokú aluláteresztő szűrő áramkörében történt. Lehet ez akár egy ellenállás szakadtá válása is némi, az üzemmel járó melegedés után a visszacsatoló körben. Minden esetre a bizonyos idő után jelentkező hiba nem feltétlenül IC hibára utal főleg az előélet ismeretében.
Az 1200-as rajzán azért látok egy vérlázító spórolást (ha igaz/pontos a rajz), nevezetesen hogy a DIP müv. erősítő tápfeszét két szál 100 ohm-on vezetik a puffer elkókról az IC tápfesz kivezetéseire. Se zener se semmi! Még egy árva szűrő kondi sem! Ha a Te gépedben is így lenne, tegyél be két 12V -os zenert egy egy 10uF-al megfejelve! A vacak felbontású kép szerint a tiéd ebből a szempontból rendben van.
Egy repedés lehet egy forrasztás szélénél, szinte észrevehetetlen módon csak a rézfólián, magán a hordozó anyagon pedig nem láthatóan.
Egyébként úgy tűnik, innen regisztráció után leszedheted a Tiédnek a rajzát.
https://www.yumpu.com/en/document/view/21390800/sw-hf21-1205-service-guidepdf-genius
Vacak felbontással reg. nélkül is láthatod, a semminél több...
Update: uniman már feltöltötte (köszi)
Nem derült ki hogy poti nélkül a sub. végfokának bemenetén lévő tranzisztor és környezete benn maradt e? Ez bekapcsoláskor némítaná ezen végfokot a "puffanás" csökkentése végett a bázzissal sorba kötött kondi feltöltődésének idejéig. 

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia! kozakg!
Igen , azoknak lett igaza  akik a szakadásra tippeltek. Úgy fest tényleg az volt , mégpedig a képen látható tápszűrő kondenzátor kiszakadása okozta. Azért nem vettem észre mert a kivezetést vastagon lefestették és a szakadást eltakarta. Most is úgy vettem észre hogy kicseréltem kínomban a kondikat , és elment a fél táp.A mély végfokot vissza tettem  IC nélkül, eddig nem recsegett. Most teszem majd bele az IC-t és próba  mit csinál.
Nagyon köszönöm a a segítséget.
Üdv Belfi.
Sajnos nem ! kb 20 percnyi működés után megint elkezdte a a zörgést.Most megnézem a tranzisztor nélkül  mit csinál mert más már nem igazán jöhet szóba .

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Ahol egy ilyen repedés volt, ott lesz több is. Főleg a nagyobb alkatrészek lábainál vizsgálódj, egy hűtőspré jól jöhet.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Jaca!
Már minden ellenállást kimértem , kondit ha nem is újra, de cseréltem , legalább is az elkókat. Sprém az van is itthon . Köszi a tippet. (Most a TV-m kezdett el zizegni  úgy hogy tényleg bolond hónap van .).Üdv Belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia belfi!

Tartsd szem előtt, hogy nagyon fiatal a készülék, és a meghibásodás oka mechanikai behatás. Alkatrész hiba is max annyi lehet, hogy leszakad a lába, akár a trafónak is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia belfi!

Érdeklődöm, hogy sikerült-e végignézni a korábban javasolt részeket?
1. Végfok visszacsatolása: 1R25-1R24-1C14
2. Végfok alacsony frekvenciás gerjedésvédelme: 1R26-1C15
3. Műveleti erősítő táphidegítése: 1C12-1C11

Továbbá meg kellene nézni a némító áramkör időállandóját. Az 1R31-1C30-1R33-1R32 szakadása bizonytalanságot okoz a némításban. Bár annak nem kellene szubszonikus gerjedést okoznia.
Itt csak halkan jegyzem meg, hogy gratulálok a tervezőmérnöknek, ugyanis maxra tekert basszus hangerő esetén a némító tranzisztor (Q1) gyakorlatilag rövidre zárja a műveleti erősítő kimenetét. Lehet, hogy ezt elviseli az IC, de azért nem normális állapot.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia!
Dolgozom az ügyön  de most megpróbálok egy hang fájlt készíteni hogy miről is van szó! Ha gerjedés akkor még ilyet nem hallottam.
Üdv Belfi!
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Milyen végfok van benne?

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Edmundson!
Annyira nem bontottam szét mert közben működik is néha , de ha konkrétan érdekel akkor megnézem .
Üdv!
SI (TDA) 2030A 3db
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Csak azért kérdeztem, mert én inkább végfok gerjedésre gondoltam volna. Közvetlenül a táp lábainál elhelyezett hidegítő kondik hibája okozhat gerjedést, vagy a kimenetén lévő soros RC tag felszakadása. A leírásodból az derül ki, hogy a fégfok hibát kizárhatjuk. Ha a műveleti erősítő a belinkent rajz szerint soros ellenállásokon kapja a tápot érdemes lenne azokat is GND felé hidegíteni 47uF-al.

A hiba melegedésre jön elő (pl ha megmelegíted hajszárítóval) vagy ettől független?

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Üdv Edmundson!
Nem , nem gerjed .Pont olyan hangja van mikor egy rossz, KH-s mély potit csavaragatál kb félhangerő mellet, Sistereg pattog hörög, Ezt akkor is csinálja ha nincs benne IC .Mindent kiszedtem belőle , már ami ide tartozik.Cseréltem végfokot is .Potit is kimértem , illetve tettem bele másikat . Semmi nem segített eddig.Viszont az IC kimenetén vadul ugrál a feszültség -12 és +12 , de volt már több is . Egyszerűen nem tudom mi a gránát van vele . Néha viszont szépen szól , majd rájön és akkor megbolondul.
Üdb Belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ha a kimenő fesz +-12V közt ugrál, akkor az bizony gerjed méghozzá elég durván. Olyan mintha felszakadna a visszacsatoló köre.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia:a 2 és 7 lábára menő elkókat mérted?(4560 esetén)
Lehet, hogy már öregek

Bálint

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Bálint!
Konkrétan ezt nem , de találtam hasonló rajzot.Nálam a kiment az 1,2 lábon jön ki , a bemenet az 6. lábra megy . Átnézegettem cseréltem de az a helyzet hogy akkor azt csinálja ha nincs külső alkatrész az IC-n. Megszakítottam a közösítő bemenetnél nem e zajt kap de semmi változás . megszüntettem a visszacsatolást semmi. Lehet mind két IC-m kuka.Azon filózom hogy csinálok belőle sima szélessávú erősítőt .Nem fontos a 2.1.Köszi a rajzot .
Üdv Belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Inkább nyák repedést keress. Ha tudod, hajtsd meg szinusszal(youtube tele van), és szkóppal nézd a kimenetet. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Jaca!
Már átnéztem  nem találok semmit .Át is forrasztottam, de semmi változás . Most pihent egy kicsit , megint jól szól. Néztem brummal ,(A hanggenerátort / szkópot még nem telepítettem a tesztgépre) úgy hogy hozzáértem csavarhúzóval a IC  bemenetéhez de  jól működik.Most még.
Üdv Belfi!

17:20 Eddig tartott. Megint csak recseg, morog ,sistereg.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!
Lehet potméter törés is. Drótozz bele egy másikat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Hali poti nélkül is csinálja  de nem mindig Azért holnap beteszek egy másikat, igaz már átkötöttem a belső saját potiját . Van hogy félóráig is szépen megy aztán jön a dörgés.Fogalmam sincs mitől.
Üdv belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!
A +/- VCC nem mászik el? 

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Hali!
Most nem tudom megmérni mert úgy szétkaptam mint foxi a lábtörlőt. De mikor mértem volt némi eltérés a kettő közt pár  100 mV  de mivel nem stabilizált szerintem belefér.(14, valamennyi , nem tudom pontosan) Egyébként a két hangszóró az szépen tisztán szól ,csak a mély a problémás. Tehát nem hiszem hogy táp gondja lenne de holnap visszarakom , vagy még ma , és akkor meg írom pontosan mennyi.
Üdv !
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Ha a mély végfok bemenetét rákötöd a jobb vagy bal oldal előerősítőjére, akkor is előjön a hiba? Mert így el lehetne dönteni, melyik rész a hibás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Üdv Jaca!
Nincs külön előerősítője a két oldalnak , csak a mélynek.Amit belinkeltek rajz az nagyon hasonlít hozzá , csak a lábkiosztás más , és néhány érték.Illetve az IC-ben levő erősítők más sorrendben vannak alkalmazva.Amit megfigyeltem , hogy a kimenet közel tápfeszen van nyugalmi állapotban , de mikor elkezdi a zörgést piszokul ingadozik.Sajnos nem tudom hogy a teljes tápfesz az jellemző e erre a megoldásra .Ilyenkor ha ráadom a mélyet , persze jelforrás nélkül ,olyan mint ha egy hagyományos tranzisztoros végfok zárlatba menne .Vissza csavarva  ugyan úgy zörög csak halkabban . A két .L-R kimenet önmagában tökéletesen működik.
Üdv Belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: bocs, elnéztem, BA  4560 van benne?
Az ic körében a két csatoló elkót cserélni kellene, mielőtt ic-t cserélsz

Bálint

https://hqelektronika.hu/termekek/?keres=ba4560&skat=

NTE 928 is jó helyette

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia SzBálint!
Bekötésre megegyeznek az IC-k , csak át kellet számoznom a lábakat. Vannak eltérések de  el lehet igazodni .Köszi még egyszer .

Üdv Belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: ennyit megér egy csere?
https://kontel.hu/spd/060291/TDA2030AV-TO220-5

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

belfi
belfi picture

Szia Bálint!

Van itthon végfokom , de a végfok jó. Ha le van kötve az elő erősító rész , akkor nem csinálja , hanem csendben van . a bemenetéhez nyúlva teljes hangerőn brummog úgy hogy majd kiugrik a hangszóró. De semmi rendellenes zaj nincs.Viszont 4558 már elfogyott , és nem tudok beszerezni. (Drága a szállítás az IC árához képest). Ha nem lesz meg a hiba lesz belőle egy széles erősítő.De még nem adom fel.
Üdv belfi!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!
A 4558 elég gagyi ic, a tl072, 082 tökéletes helyette.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: az Onkyomban egy marék NJM4558 van
Egyébként itt csak a mélyhez kell.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Kenwoodokban is JRC4558 van, a BOSS, Marschall is használja. Az a kategória, mint nálunk a 741. Semmi kiugró tudása nincs, audio célokra tökéletes. 

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content