You are here

Vezetékszakadás keresése kábelkötegben

Sziasztok !
Kamionok javításával foglalkozok és van egy állandó visszatérő problémám.
A vékony vezetékek elszakadnak valahol a kötegben, ezek keresgélése sok időt vesz igénybe és nagyon nehéz megtalálni hol van a szakadás.
Találtam olyan műszert ami hanggeneratoros.
Ebben kernék segítséget, hogy ez a fajta műszer vajon képes-e ilyen feladatra, vagy nem?

Comments
geza682
geza682 picture

Hello! Nekem a telefonos érpárkeresők is jól beváltak. Általában egy hangfrekvenciás jeladóból és egy vevőből /akusztikus/ áll.
Egyszerűbb típus 8E-Ft körül kapható. Van persze 25E-Ft körüli KURTH elektronic gyártmányú az 5km vezetékhossznál is működik. Érzékeny a vevője. Budán a Huszti úton NEW NETWORK nevű üzletben tudtam venni. Egyszerűbbet jobb villanyszerelő boltban is lehet találni. Szeretik a villanyászok is. Van amelyik UTP kábel teszterrel van kombinálva. Én a testhez képest szoktam a jeladót bekötni. Üdv. geza682

1

Luki
Luki picture

Szia !

Próbáld ki a Chesilvale Electronics PTS100/200 érpárkeresőjét.

https://picclick.fr/Chesilvale-Electronics-Pts100-Pts-200-Tone-And-Probe-302959692490.html
Nekem pár alkalommal segített már.

 Üdv!  Luki

0

zsugori
zsugori picture
***

Üdv
jó lenne
mikrosütőt kéne tovább fejleszteni
Próba

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Valami ilyesmire gondolsz?
Elvileg segíthet, annyit megér, hogy kipróbálod...

0

proba
proba picture

Nekem ezek a keresők akkor adtak jó eredményt , ha a kérdéses vezeték túlvégét leföldeltem, a párhuzamosan futókat szintén. ( de elég ha akkura van kötve, vagy egy fogyasztón keresztül testre. Egyébként meg a próba marad, mit biztos támpont. Kábelben működni szokott a két irányból kapacitásmérés, mint sacc, de itt az sem biztos hogy jó, a nem garantálható szimmetria miatt.
 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Ha arra gondolsz , hogy a kábelköteg két végén lévő két csatlakozó között "kicsöngeted" vele  a  vezetéket , akkor jól gondolod .

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Ha viszont a kerdezö a konkret szakadas helyet szeretne behatarolnii (valahol a köpenyben)_ nem egyszerü a helyzet, s szerintem a hanggenerator sem okvetlenül megoldas_ inkabb TDR szerü valami amit a femes környezet sem nagyon befolyasol...
Kari

0

kozakg
kozakg picture

Látom, egyedüliként értetted meg a feladat lényegét. wink
A TDR-es módszert használják pl. a repülésben a gép kábelezésének az állapotát felmérni.
Viszont hiába tudjuk megmérni cm pontossággal a hiba (zárlat/szakadás, stb...)helyét, a kábelkorbács kialakítása és "fektetési" rajza nélkül sokra nem megyünk vele. Szerinted egy ilyen "cuccmákot" mennyiért lehetne beszerezni? Áldozna e rá annyit a kérdező?

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A legegyszerübb TDR altalaban ott lapul a labor asztalodon_legföljebb nem tudsz rola! wink
Az egy kellöen meredek, cèlszerü, impulzus generator & egy szkop! _igaz kell tudni a vezeteken a jel kb terjedesi idejet, de az talan nem tul nagy ügy, föleg ha (bizonyosan?) nem cm-ekben gondolkodnank...
Kari

0

kozakg
kozakg picture

Ott "lapul" rajta négyféle szkóp is különféle feladatra tartva, olyan gyors is mely erre a célra alkalmas. De nem ez a kérdés hogy nálam mi lelhető fel. :)

0

Kari
Kari picture
*****

Ne nyelveszkedj! smiley_altalanos megfogalmazas vagyon...
A szkop sztem nem is kell annyira gyors legyen, sokkal inkabb a betaplalt impulzus: ha kabelkötegben is 3-5ns a futasidö(sosem kellett tudjam) -a pulzus is sztem ilyesmi meredekseget kell legalabb produkaljon, praktikusan pl. egy LVDS kapu jele a felèt sem mutatja.
Ha viszont nem akar a dolgozo meternel nagyon jobban felbontani= a szkop savszelessege / idöalapja pl.=10ns_optimalisabban 5ns_ lehetne, mègha a (5x/10x) nyujtast bekapcsolva is. Manapsag egy 30-60MHz-es szkop ezt asszem produkalja...
Kari
 

0

kozakg
kozakg picture

Bár érik az embert meglepetések hogy kinek milyen műszerezettsége van de inkább tekinthető általánosnak a "gyér" kifejezéssel illetni a probléma felvetők műszerezettségét. Az ESR mérő, forr. páka, elkósdoboz szentháromságnál azért többre van szükség. :)
Ehhez a módszerhez az adott típusban először teszteket kellene végezni egy érpárt kiválasztva/képezve. Mivel jórészt nem koax vagy csavart érpárak fordulnak elő a gk. kábelkorbácsban, eléggé random nagyságú hullámimpedanciával találkoznánk. Valamiféle referencia értékeket volna szükséges képezni hogy a mérés során megbízhatóan diagnosztizálhassuk a zárlat vagy szakadás helyét.
De mint leírtam korábban, ha nem tudjuk hol, milyen nyomvonalon halad a kábel, a centire meghatározott hibahellyel sem vagyunk sokkal előrébb.
Persze aki ésszel csinálja egyszerű eszközökkel akár, az olyan helyeken fogja a hibát keresni ahol a kábelezés folyamatosan hajlingatásnak és egyéb igénybevételnek van kitéve. Nyilván egy védett helyen futó tehermentes kábelezés hibája kevésbé valószínű.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Ha vezeték szakadásának a helye is kell , no , akkor az más tészta . (Nem csak a vezeték cseréje/vezeték befűzése , lesz . )

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

GenRad 2220 Bug Hound tud itt segíteni. eBay-en esetleg beszerezhető, de csak akkor éri meg, ha sokat használod üzletszerűen, és visszahozza az árát.

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Ha valaki egy 10-100uV-t merö keszülekre nem tud-szandekszik 150-200$ raszanni; epithet is egyet, nemreg topik tema is volt, s a Kelvin kontaktus szüksegessege is kilett vesezve. Asszem alacsony ertekü ellenallasok merese volt a topik cime.

Letezik a Huntrontol is 1-2 hasonlo termek, doksija rajzostol az adatbazisban...
DE ITT NEM ELLENALLAST-SZAKADAST AKARNA az ember nyàkon MèRNI, hisz kàbel szakadasi hely keresesröl beszelünk!_ avagy?
Kari

0

zsugori
zsugori picture
***

.
 

0

zsugori
zsugori picture
***

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Volt szerencsém ilyen Bug Hound-dal mérni, ezért ajánlottam. Többféle üzemmódja van. Ebből egyik a vezetékszakadás helyének meghatározása. Ha jól emlékszem, a vezeték egyik végére rá kell csíptetni a mérővezetéket, ami jelet ad, ami szórt teret kelt a vezeték körül, és az mint egy antenna sugároz. A szondával végig kell menni a vezetéken, és két LED jelzi a szonda végén, hogy tőle jobbra vagy balra van a vezeték. Erősödő-gyengülő hangjelzést is ad, jelezve a szonda távolságát a keresett vezetéktől. Azt is jelzi a LED-ek hirtelen kialvása, hogy nincs tovább, ott a szakadás. Sajnos a szórt elektromos erőtér frekvenciájára nem emlékszem.

Szerintem a működési elv ismeretében, némi kísérletezéssel reprodukálható egy hasonló műszer.

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ez OK, meg a müködes elvet is ertsem, de a Te hasznalatod autonal volt, egy femes környezetben-esetleg lemezek köze, tarto gerendakba behuzott kabelezesnel?_gondolom ilyesmi a kamionoknal is elöfordul_ nemtom mennyire lenne hasznalhato...
Kari

0

varga jano
varga jano picture
*****

Zsugori ! #411419

0

Kari
Kari picture
*****

Annyira nem lennek abban biztos:
A mikros tema sztem itt helyböl felejtös, a "bedugos^ detektor meg az esetek többsegeben csödöl be egy auto helyszükös-kanyargos kabelezesenel_ avagy-szerinted?

0

varga jano
varga jano picture
*****

" Zsugori jobban keres a neten , mint a Soros fivérek a New Yorki börzén ! "-idézet bezárva .

0

Sponsored links