You are here

Mi lehet az a speciális szűrő ebben a készülékben?

20 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve picture

Sziasztok! Kérdésem az, hogy mi lehet az a speciális szűrő ebben a kütyüben? http://coolbox-hu.com/ Lehetne-e alkalmazni ezt a technológiát egy lakás hűtésére használni légkondicionáló helyett? (Természetesen átalakítva egy nagyobb változatra) Én már 30 évvel ezelőtt a ház tervezésénél és építésénél gondoltam a léghűtésre/fűtésre és a szobai bevezetések be vannak építve csak össze kell kötni a pincében elhelyezendő aktuális berendezéssel László.

Comments
lizakl
lizakl picture
*****

Hali!
Mégegyszer megnéztem a "műszaki" leírását. Úgy írják, hogy USB-ről táplálkozik(5V), USB-ről a hagyomány szerint 0,5A vehető ki. Akkor a felvett teljesítménye 2,5W! Ez tényleg nem sok.
De, akkor mi lehet a 350W? Csak nem a hűtőteljesítményt akarják ezzel megadni? Ez egy újabb kamu!
Üdv: lizakl

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Valami értelem is legyen.
http://romacsek.uw.hu/hocser1.pdf

1

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Ez egy sima párologtató! A "szűrő" szerepe maximum annyi lehet, hogy megnöveli a párologtató felületet!
Azt viszont nem értem, hogy mihez kell a 350W ? Egy ventilátornak ez sok! Ha viszont melegítik a vizet, hogy jobban párologjon, akkor max gőzfürdőnek lehetne használni egy jól záródó térben(szauna).
Üdv: lizakl

0

proba
proba picture

A 7 szinű led világítás mindent elárul. Csak a komoly funkciójukat jól ellátó szerkezeteket reklámoznak ilyen fontos paraméterrel. Gondolom minél kékebb annál hidegebb, ha pirosodik akkor meg meleg a levegő amit kifúj. Bár a valós hőmérsékletet nem tudom mennyire lehet optikai tuninggal befolyásolni.   

1

agressiv
agressiv picture
*

Én egy átalakított présházban lakok és a klíma kültérije a pincelukban van, így nyáron hidegben van a kültéri, télen pedig relatíve melegben, ezért nagyon jó hatásfokkal megy. Ennél olcsóbb megoldás nem nagyon van. A párásító és egyéb szuper hűtőberendezések nem működnek, legfeljebb kültéren a strandon, ahol a nedvesség elpárolog a testedről. :).

1

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Nem lehet klíma helyett használni. Ha olcsó eszközt akarsz, akkor inkább egy páraventilátort vegyél. Az ilyen reklámokat kritikával kell fogadni. Ez például gyanúsan olcsón kínál alternatívát a klímára. És ez még a jobbik eset. Van, hogy az ilyesmit irreálisan magas áron kínálják, olyan tulajdonságot írnak róla, amivel nem rendelkezik. Ha tényleg jó lenne, a klímások is ilyent árulnának.
Ha pl. ruhát szárítok a lakásban, nem lesz tőle semennyivel sem hidegebb, csak párásabb lesz a levegő. Tehát ez egy párásító berendezés.
A lakás hűtésében első lépés inkább a hőszigetelés, árnyékolás, tehát a passzív eszközök. Ha ez megvan, akkor lehet klímán gondolkodni.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Nekem egy Orion van. A "speciális szűrő" egy végtelenített törölköző, alul a víztartály, abba lóg bele egy tengelyen, felül egy másik tengely, egy motor a ventilátor elé húzza a vizes törölközőt, a többi része meg lent ázik. Kár volt megvenni, csak izzad az ember a kifújt párától. Hírdetésekben láttam, hogy mobil klímának is el akarták adni, ami egy jó nagy átvágás. Szerencsére ezt a törölköző forgatót ki lehet kapcsolni, sima ventillátorként még elmegy.
Csaba

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

A honlapról idézve...
"A készülék beszívja a meleg levegőt, mely a speciális szűrő segítségével elindítja a víz párolgását és hideg levegőt bocsát ki."
Nem gyanús? Szűrővel hogyan is lehet párologtatni?

Ne akarjuk a fizikát megd...ni. :)

Amúgy láttam olyat aki a kútjának a vizével hűtötte a házát. Nyilván ehhez kút kell, megfelelő vízhozammal, stb.
Volt olyan, aki a telken átfolyó patakot használta ki...
De csak példának említettem az alternatív lehetőségek közül ezeket.

KN

3

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Az angolok a gyarmatokon a pincehideg levegőt emelték fel ventillátorokkal légaknákon, befújták a szobákba, a meleget meg kiengedték tetőablakokon.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Persze!
Ez a "kéményhatás". Amikor még nem volt klímánk én is használtam ezt. Pinceablak kinyit pincelejáró ajtó kinyit, emeleten egy vagy két ablak bukóra kinyit! A földszintre bejövő emberek mindig azt kérdezték: Hol a klíma? Mondom: A pincében! :-)

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Papír vagy textil. Kb. olyan lehet, mint az autó légszűrője, az felszívja a vizet és a ventilátor meg elpárologtatja. De bármilyen csodát beépíthetnek, nem fog segíteni, mivel a be- és kimeneti oldal is a szobában van, ezért nem tud elvonni belőle energiát. Viszont még párásabb lesz a levegő tőle, ami elviselhetetlenebbé teszi csak a meleget.
imrus101

5

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez egy nagy átverés! Csak egy ventilátor lehet benne, meg pár LED. A hálózatból felvett energia egy része is hővé alakul, tehát még azt is elfűti. Lehetne ilyet csinálni Peltier elemmel, de annak a meleg oldaláról el kell vezetni a meleget ventilátorral vagy vízhűtéssel. Így működnek a hűtőtáskák és egyes borhűtő szekrények is. Ha egy térbe vezeted a meleget és a hideget is, akkor az pont kiegyenlítődik, amihez még hozzáadódik a veszteség, tehát összességében fűteni fog. Most komolyan USB-ről max 5Vx0,5A=2,5W teljesítményt vesz fel. Komoly hűtőteljesítménye lehet. Ja és akár 8°C-t is hűthet. Nos erre még egy 2,5kW-os klíma is csak nehezen képes.

A hirdetés szerint a speciális szűrő elpárologtatja a levegő víztartalmát. A párolgás valóban lehűlést eredményez, csak hogy a levegőben levő víz már eleve pára, azt nincs hová elpárologtatni. Egy műszakinak tűnő ál hablaty az egész. Olyan mint a 300W-os fűtőtest. Igaz az legalább tényleg fűt.

Üdv.

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Köszönöm, hogy  ismét tanultam valamit.. "Lehetne ilyet csinálni Peltier elemmel, de annak a meleg oldaláról el kell vezetni a meleget ventilátorral vagy vízhűtéssel. Így működnek a hűtőtáskák "
Üdv !

0

AzzA
AzzA picture
*

A marketing

csak össze kell kötni a pincében elhelyezendő aktuális berendezéssel

És nyomod a pince levegőjét a lakásba ?
Ha akkora léghűtőt veszel ami az egész lakásra elég, akkor már nem kell sok és vehetsz klimát is. azzal ugye fűteni is tudsz.
Szóval árban nagy különbség nem lesz.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A fiaméknak volt "vízes" léghűtő . Egy másik típus . Nem ért semmit .

1

Joe
Joe picture

Szia !

Elvileg a párolgás hőelvonással jár. Így működik a klímaberendezés is zárt rendszerben. Kevesen tudják, de az Országház klimatizálását is a kütyühöz hasonlóan a Duna vizének elpárologtatásával oldották meg. A bibi az az, a kütyüvel kapcsolatban, hogy a törülközőt hűti elsősorban. Tehát egy szobaszökőkút elvileg hatásosabb. A másik. ha nem sikerül lejjebb vinni a hőmérsékletet, akkor a páratartalom növekedése növeli a hőérzetet,és a hatás visszájára fordul.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A Parlament épületével kapcsolatban tévedsz. Volt (illetve még mindig látható a vasráccsal befedett teteje) az épület két oldalán 1-1 nagy jégverem. Azokat nyáron feltöltötték jéggel, amin keresztüláramlott az ülésterembe befújt levegő. Zseniálisan egyszerű és üzembiztos klimatizálás. Gondoljuk csak el, mindez 120 évvel ezelőtt!

A párolgás valóban hőelvonással jár, így működik a közönséges szobai ventilátor is (izzadsz, azt lefújja rólad -> lehűlsz). A száraz meleget szabadban akár 50 fokig is el lehet viselni (ld. szauna 70-90°C), de a párás meleg kibírhatatlan.

Üdv, lcsaszar

0

mosomedve
mosomedve picture

Igen, ezt én is tudtam. Az interneten sok amatör megoldást lehet látni, többek között egy jéggel teli tároló dobozon keresztül fujják át a levegöt és igy érik el, hogy hideg levegő jöjjön ki a másik oldalon. De itt a jég ujra termeléséröl kell gondoskodni. Már csak egy automata jégkészitö gépröl kell gondoskodni. Nem tántorit el semmi a kísérletezéstől. Ha visszajövök a wellnessezésböl belefogok. Majd referálok hogyan issikerült illetve vált be vagy nem.
László

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ha jégben gondolkodol, akkor szárazjég! Csak meg ne fulladj!
Széndioxid....

0

Sponsored links