You are here

Mi lehet az a speciális szűrő ebben a készülékben?

20 posts / 0 new
Last post
mosomedve
mosomedve's picture

Sziasztok! Kérdésem az, hogy mi lehet az a speciális szűrő ebben a kütyüben? http://coolbox-hu.com/ Lehetne-e alkalmazni ezt a technológiát egy lakás hűtésére használni légkondicionáló helyett? (Természetesen átalakítva egy nagyobb változatra) Én már 30 évvel ezelőtt a ház tervezésénél és építésénél gondoltam a léghűtésre/fűtésre és a szobai bevezetések be vannak építve csak össze kell kötni a pincében elhelyezendő aktuális berendezéssel László.

Comments
lizakl

Hali!
Mégegyszer megnéztem a "műszaki" leírását. Úgy írják, hogy USB-ről táplálkozik(5V), USB-ről a hagyomány szerint 0,5A vehető ki. Akkor a felvett teljesítménye 2,5W! Ez tényleg nem sok.
De, akkor mi lehet a 350W? Csak nem a hűtőteljesítményt akarják ezzel megadni? Ez egy újabb kamu!
Üdv: lizakl

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Valami értelem is legyen.
http://romacsek.uw.hu/hocser1.pdf

1

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Szia!
Ez egy sima párologtató! A "szűrő" szerepe maximum annyi lehet, hogy megnöveli a párologtató felületet!
Azt viszont nem értem, hogy mihez kell a 350W ? Egy ventilátornak ez sok! Ha viszont melegítik a vizet, hogy jobban párologjon, akkor max gőzfürdőnek lehetne használni egy jól záródó térben(szauna).
Üdv: lizakl

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba

A 7 szinű led világítás mindent elárul. Csak a komoly funkciójukat jól ellátó szerkezeteket reklámoznak ilyen fontos paraméterrel. Gondolom minél kékebb annál hidegebb, ha pirosodik akkor meg meleg a levegő amit kifúj. Bár a valós hőmérsékletet nem tudom mennyire lehet optikai tuninggal befolyásolni.   

1

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Én egy átalakított présházban lakok és a klíma kültérije a pincelukban van, így nyáron hidegben van a kültéri, télen pedig relatíve melegben, ezért nagyon jó hatásfokkal megy. Ennél olcsóbb megoldás nem nagyon van. A párásító és egyéb szuper hűtőberendezések nem működnek, legfeljebb kültéren a strandon, ahol a nedvesség elpárolog a testedről. :).

1

Vote up!

You voted ‘up’

hjozsefgosfa

Szia!

Nem lehet klíma helyett használni. Ha olcsó eszközt akarsz, akkor inkább egy páraventilátort vegyél. Az ilyen reklámokat kritikával kell fogadni. Ez például gyanúsan olcsón kínál alternatívát a klímára. És ez még a jobbik eset. Van, hogy az ilyesmit irreálisan magas áron kínálják, olyan tulajdonságot írnak róla, amivel nem rendelkezik. Ha tényleg jó lenne, a klímások is ilyent árulnának.
Ha pl. ruhát szárítok a lakásban, nem lesz tőle semennyivel sem hidegebb, csak párásabb lesz a levegő. Tehát ez egy párásító berendezés.
A lakás hűtésében első lépés inkább a hőszigetelés, árnyékolás, tehát a passzív eszközök. Ha ez megvan, akkor lehet klímán gondolkodni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csaba1002

Szia!
Nekem egy Orion van. A "speciális szűrő" egy végtelenített törölköző, alul a víztartály, abba lóg bele egy tengelyen, felül egy másik tengely, egy motor a ventilátor elé húzza a vizes törölközőt, a többi része meg lent ázik. Kár volt megvenni, csak izzad az ember a kifújt párától. Hírdetésekben láttam, hogy mobil klímának is el akarták adni, ami egy jó nagy átvágás. Szerencsére ezt a törölköző forgatót ki lehet kapcsolni, sima ventillátorként még elmegy.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

kovacsna_mb

Szia!

A honlapról idézve...
"A készülék beszívja a meleg levegőt, mely a speciális szűrő segítségével elindítja a víz párolgását és hideg levegőt bocsát ki."
Nem gyanús? Szűrővel hogyan is lehet párologtatni?

Ne akarjuk a fizikát megd...ni. :)

Amúgy láttam olyat aki a kútjának a vizével hűtötte a házát. Nyilván ehhez kút kell, megfelelő vízhozammal, stb.
Volt olyan, aki a telken átfolyó patakot használta ki...
De csak példának említettem az alternatív lehetőségek közül ezeket.

KN

3

Vote up!

You voted ‘up’

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó's picture

Az angolok a gyarmatokon a pincehideg levegőt emelték fel ventillátorokkal légaknákon, befújták a szobákba, a meleget meg kiengedték tetőablakokon.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl

Persze!
Ez a "kéményhatás". Amikor még nem volt klímánk én is használtam ezt. Pinceablak kinyit pincelejáró ajtó kinyit, emeleten egy vagy két ablak bukóra kinyit! A földszintre bejövő emberek mindig azt kérdezték: Hol a klíma? Mondom: A pincében! :-)

0

Vote up!

You voted ‘up’

imrus101

Hali!
Papír vagy textil. Kb. olyan lehet, mint az autó légszűrője, az felszívja a vizet és a ventilátor meg elpárologtatja. De bármilyen csodát beépíthetnek, nem fog segíteni, mivel a be- és kimeneti oldal is a szobában van, ezért nem tud elvonni belőle energiát. Viszont még párásabb lesz a levegő tőle, ami elviselhetetlenebbé teszi csak a meleget.
imrus101

5

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Ez egy nagy átverés! Csak egy ventilátor lehet benne, meg pár LED. A hálózatból felvett energia egy része is hővé alakul, tehát még azt is elfűti. Lehetne ilyet csinálni Peltier elemmel, de annak a meleg oldaláról el kell vezetni a meleget ventilátorral vagy vízhűtéssel. Így működnek a hűtőtáskák és egyes borhűtő szekrények is. Ha egy térbe vezeted a meleget és a hideget is, akkor az pont kiegyenlítődik, amihez még hozzáadódik a veszteség, tehát összességében fűteni fog. Most komolyan USB-ről max 5Vx0,5A=2,5W teljesítményt vesz fel. Komoly hűtőteljesítménye lehet. Ja és akár 8°C-t is hűthet. Nos erre még egy 2,5kW-os klíma is csak nehezen képes.

A hirdetés szerint a speciális szűrő elpárologtatja a levegő víztartalmát. A párolgás valóban lehűlést eredményez, csak hogy a levegőben levő víz már eleve pára, azt nincs hová elpárologtatni. Egy műszakinak tűnő ál hablaty az egész. Olyan mint a 300W-os fűtőtest. Igaz az legalább tényleg fűt.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

hangya02

Szervusz !
Köszönöm, hogy  ismét tanultam valamit.. "Lehetne ilyet csinálni Peltier elemmel, de annak a meleg oldaláról el kell vezetni a meleget ventilátorral vagy vízhűtéssel. Így működnek a hűtőtáskák "
Üdv !

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA

A marketing

csak össze kell kötni a pincében elhelyezendő aktuális berendezéssel

És nyomod a pince levegőjét a lakásba ?
Ha akkora léghűtőt veszel ami az egész lakásra elég, akkor már nem kell sok és vehetsz klimát is. azzal ugye fűteni is tudsz.
Szóval árban nagy különbség nem lesz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Szia !
A fiaméknak volt "vízes" léghűtő . Egy másik típus . Nem ért semmit .

1

Vote up!

You voted ‘up’

Joe

Szia !

Elvileg a párolgás hőelvonással jár. Így működik a klímaberendezés is zárt rendszerben. Kevesen tudják, de az Országház klimatizálását is a kütyühöz hasonlóan a Duna vizének elpárologtatásával oldották meg. A bibi az az, a kütyüvel kapcsolatban, hogy a törülközőt hűti elsősorban. Tehát egy szobaszökőkút elvileg hatásosabb. A másik. ha nem sikerül lejjebb vinni a hőmérsékletet, akkor a páratartalom növekedése növeli a hőérzetet,és a hatás visszájára fordul.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Szia!

A Parlament épületével kapcsolatban tévedsz. Volt (illetve még mindig látható a vasráccsal befedett teteje) az épület két oldalán 1-1 nagy jégverem. Azokat nyáron feltöltötték jéggel, amin keresztüláramlott az ülésterembe befújt levegő. Zseniálisan egyszerű és üzembiztos klimatizálás. Gondoljuk csak el, mindez 120 évvel ezelőtt!

A párolgás valóban hőelvonással jár, így működik a közönséges szobai ventilátor is (izzadsz, azt lefújja rólad -> lehűlsz). A száraz meleget szabadban akár 50 fokig is el lehet viselni (ld. szauna 70-90°C), de a párás meleg kibírhatatlan.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve's picture

Igen, ezt én is tudtam. Az interneten sok amatör megoldást lehet látni, többek között egy jéggel teli tároló dobozon keresztül fujják át a levegöt és igy érik el, hogy hideg levegő jöjjön ki a másik oldalon. De itt a jég ujra termeléséröl kell gondoskodni. Már csak egy automata jégkészitö gépröl kell gondoskodni. Nem tántorit el semmi a kísérletezéstől. Ha visszajövök a wellnessezésböl belefogok. Majd referálok hogyan issikerült illetve vált be vagy nem.
László

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Ha jégben gondolkodol, akkor szárazjég! Csak meg ne fulladj!
Széndioxid....

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content