You are here

Panasonic DMR-EH57EP-S DVD író - tápkondik cserélhetők más értékűre?

7 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Tisztelt Mesterek!

A címben szereplő DVD-író tápjában van 1-2 púpos elektrolit kondi. Gondoltam, akkor már kicserélem mindet. A gondom, hogy elég hülye értékűek vannak beépítve. Pl: Secunder körben: 1200uF, 1800uF, 820uF, Primerben: 68uF.
A rajz alapján ezek a kimeneteken L-C szűrőket alkotnak. (lásd kép) Ha megváltozik a kapacitás értéke, nem nő meg pl. a tápzaj vagy a hullámosság?
Kell-e figyelni a fentiekre? Csak mérjem meg a nem púpos kondikat és ne piszkáljam, vagy kicserélhetem ezeket is könnyebben beszerezhető (gondolom inkább nagyobb kapacitású) típusokra?

Köszönettel:
Gyula

File attachment: 
Comments
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat! Cserélem mindet nagyobb kapacitásúakra.

Üdv:
Gyula

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ha az alulàteresztö szürödbe nagyobb kapacitasokat teszel be=> eltolodik a 3db-es savszelessege a melyebb frekik fele, azaz az adott 50/100Hz-es csillapitasa csak javulni fog!
Kari

0

proba
proba picture

Ezen néha gondolkodtam, persze a kis értékkel növelés nem valószínű, hogy gubancot okoz ( nekem sem okozott még), de egy "jól" tervezett tápegység nem tudom mennyire tolerálja a nagyobb kondenzátor miatti megnövekedett töltőáramokat. ( bár belegondolva, lehet  ez csak bekapcsoláskor jelentkezik.), de adott esetben pont elég lehet. 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Csak ez nem 50/100HZ-es táp, inkább 30KHz feletti, ezért is gázosodnak az elkók, és lényeges az ESR. De az elv ugyanaz, ha kondi csere van.

1

Harley-D
Harley-D picture

Üdv. Számítógép alaplapokban található ilyen értékű, de kérdés az állapotuk. Ha a hely nem probléma, akkor egy számmal nagyobbat nyugodtan betehetsz.  A jókat azért ne dobáld ki belőle.
T...

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Nyugodtan cseréld az összeset, a következő nagyobb szabvány értékűre. Nem kényes rá, pl a 820 és 1200 helyett is jó az 1000uF, vagy az 1200 helyett még 1500uF is simán jó. Ha nagyobbat teszel akkor csak csökkenhet a "kimeneti hullámosság".  Amúgy ha végiggondoljuk, ezek az elkók nem egyik pillanatról a a másikra lettek púposak, és addig is működött a gép, ergo túl vannak méretezve, bőven tud romlani az értékük, mire az elektronika többi részében zavart okoz a hiányuk. Inkább arra figyelj, ez a lényegesebb, hogy jobb minőségű LOW ESR kivitelű elkókat tegyél bele.

0