You are here

Vörös,zöld ,kék LED-ekhez kellene egy egyszerű pillanatkapcsolós átváltó áramkör.

31 posts / 0 new
Last post
austin
austin picture

Sziasztok!

Egy olyan egyszerű áramkörre ( kapcsolási rajzra) lenne szükségem, ahol egy vörös, zöld , és kék LED-et lehet egy mikrokapcsolóval váltani, hogy 
melyik világítson. Esetleg ha lehetséges, egy negyedik állasban ne világítson egyik sem.   
Megvalósítható e még, hogy váltáskor  mindhárom egyszerre, vagy kettő ( zöld-kék) , (zöld,piros), (kék-piros) világítson.
Előre is köszönöm a segítséget.
 

Comments
Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Ha gondolod bele írom neked egy PIC16F84-esbe.
(azért ebbe mert ez olcsó, egyszerű és a DIP tokkal könnyű dolgozni)
Írj privit ha érdekel.

István.

1

austin
austin picture

Rendben. Köszönöm!

0

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok,
Akkor az egyszerűség és a kis méret jegyében én egy PIC10F222-t gondolok felhasználni. A kimenetei 25mA-t tudnak mindkét irányban, azaz ha ez jó a LED-eknek akkor nem kell előtét ellenállás. A nyomógombhoz a bemenetre nem kell felhúzó ellenállás, mert a PIC tartalmazza. El is használtuk a 4 IO lábat, már csak egy Lithium cella kell rá, meg program bele és örömködés.
A kapcsoló pergés mentesítése SW úton lehetséges. Ennél kisebb HW nincs. (Hacsak a feladatra nem elég a színváltós LED)
Szóval ez a megoldás 1 alkatrészt tartalmazhat a kapcsoló meg  a 3 LED-et leszámítva és ez az alkatrész is SOT23-6 tokban van.
Üdv: cs_laci

0

proba
proba picture

" A kimenetei 25mA-t tudnak mindkét irányban, azaz ha ez jó a LED-eknek akkor nem kell előtét ellenállás." 
A ledek ezt az áramot már nem szeretik. Lehet róla használni, de akkor mivel alkotunk jobbat a Kínai 3 percig biztonságosan működő csodalámpáktól. Tényleg olyan fontos az az 1cm2 hely, és max 50 forint ? 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hát nem tudom, körömnyi LED-ek világítanak tartósan 300mA-ről. Igaz, van nekik kiképezve hűtőfelület a nyákon. Főleg, hogy ide nem csak visszajelzésnek kell a led, meg hogy megtaláld a sötétben. Olyan ledet kell választani, ami bírja. Kínaiból meg olyat, ami a háromszorosát bírja :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Azért az nem úgy van, a kimenetekre kell előtétellenállás, mert nem áramgenerátoros a kimenet, hanem FET-ek kapcsolják tápra, vagy földre.

1

cs_laci
cs_laci picture

Szia,
Pedig a tapasztalat és a katalógus lap azt mutatja, hogy rövidzár esetén sem folyik nagyobb áram, azaz korlátozza belül. Kisáramú LED-ekhez én is tennék egy legalább 1K-s előtétet, de hidd el, használom előtét nélküli LED meghajtásra a PIC-et (mondjuk PIC16F628A-at, de az is +-25mA-t tud). Tudom, hogy nem elegáns egy LED-et előtét nélkül használni, de itt nem okozunk bajt.
Üdv: cs_laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Na, ezt kipróbálom, kíváncsivá tettél.

0

m_stuart
m_stuart picture

Jelen felállásban nem árt figyelembe venni a következő ábrát a nagy, három ellenállást érintő spórolásban!
http://lednique.com/current-voltage-relationships/iv-curves/

0

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok!
Azt hiszem utoljára írok ebbe a témába. m_stuart grafikonja szerint, nagy bajban lehetnének a LED-ek, ha az IC kimenete feszültség generátoros lenne mondjuk 100mA-ig. De nem az. A kimeneti fokozat áramkorlátozása miatt egy LED okozta terhelésnél beáll a feszültség a kimenetén, egy a tápfesznél kevesebb értékre ami a LED anyagától (színétől függ). Nem fog a LED-en folyó áram megfutni. Az a 3 ellenállás, a kapcsolás teljes alkatrész mennyiségének 75%-a. Azt nem is hozom fel, hogy a teljesen feltöltött LiIon cella maximális feszültsége, ami az IC-t táplálná 4.2V "csak". Ez a téma ki van vesézve rendesen. Ha valaki valamit nem ért, kérdése lenne privátba keressen.
Szép napot: cs_laci

0

m_stuart
m_stuart picture

Részemről ezt a grafikont azért tettem be hogy bemutassam, a különböző színű LED -ek eltérő nyitófeszültsége miatt bárhogyan is van az áramkorlátozás megoldva, a három LED -et nem lehet egységesen kezelni főleg ha igény a nagyjából egyforma fényerő is innen-onnan választva azokat.

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
természetesen   ... másképp elképzelve
 

File csatolás: 

0

austin
austin picture

Szia!

Köszönöm a tippet neked is.

0

zsugori
zsugori picture
***

nincs mit

File csatolás: 

1

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia
Konkrét megoldás az elmondottakhoz...

Üdv, Feri
 

File csatolás: 

2

austin
austin picture

Üdv.

Köszönöm szépen.

0

m_stuart
m_stuart picture

Kettőtöknek: Részemről úgy értelmeztem a topik nyitó kérdését hogy Ő a nyomógomb nyomásakor, vagyis váltáskor szeretné kigyújtani mindhárom LED-et.
Ezt a nyomógombról a három kapcsoló tranyó  bázisára vezetett egy egy diódával megtehető. Sőt, kis árammal hajtott LED-ek esetén maga a kapcsoló tranzisztorok is kihagyhatók, csupán az egyes LED -ek által meghatározott előtét ellenállásra van szükség a diódákon kívül.
A Ti verziótok további négy kombinációként kezeli az együttes bekapcsolásokat, a kérdező nem ezt szeretné. Ő felvetett egy olyan lehetőséget is hogy váltáskor az akkor nem aktív diódák gyulladjanak ki. Ezt a lehetőséget már zűrösebb egyszerűen megvalósítani.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Rosszul értelmezed.
Gyűrűs számlálót akar.

1

m_stuart
m_stuart picture

A 4017 gyűrűs számlálót, még pedig egy Johnson Ring Counter-t tartalmaz 10 dekódolt kimenettel amelyekből egyszerre csak egy ad aktív szintet. (ezért dekódolt)
Mellesleg a kérdező egy szóval sem említi hogy "gyűrűs" számlálót szeretne.

0

Jaca
Jaca picture
****

Egy mikrokapcsolót említett. Ez kétféle megoldást takar, az egyik, hogy a nyomógomb megnyomásakor dekódolja az agyból érkező hullámokat, és a megfelelő színt kapcsolja be, a másik, hogy a gomb többszöri megnyomásával lehet kiválasztani sorrendben, hogy melyik szín világítson. Ez utóbbi pedig mikrokontroller, vagy gyűrűs számláló és diódák. És így már 10 féle variációt lehet kapcsolni, illetve kilenc és a kikapcsolt.

0

m_stuart
m_stuart picture

Már a kikapcsolt helyzetet is egy negyedik, esetleges lehetőségként említi/kérdezi meg.
Az együttes kigyújtást a gomb nyomása idejére kéri/szeretné.
Amennyiben 4017 lenne a kiszemelt ák. akkor a Q0 üres, a Q1, Q2, Q3 kimenet vezérli az egyes ledeket és a Q4 -ről kell a resethez a jelet levenni.
A korábbi állításomat annyiban tartom a kapcsoló tranyók szükségességét illetően ha elégséges a LED-nek 1,8 - 3,5 mA a tápfesztől (5 -15 V) függően.
Ami problémás lehet, az a nyomógomb egyszerű de hatásos pergésmentesítése.

0

Jaca
Jaca picture
****

File csatolás: 

0

m_stuart
m_stuart picture

Igen, így képzeltem. Az RS tároló helyett én valamikor pénztárgépből bontott hall elemes nyomógombot tennék.
De ilyen keveseknek lapulhat manapság a fiókjában.

Szerettem volna ilyet vagy hasonlót ajánlani de csak aranyáron találtam hála a mai "eldobós" világnak.
 

1

Jaca
Jaca picture
****

Régen PC-s billentyűzetekben is használtak ilyet.

0

zsugori
zsugori picture
***

.

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia Feri
Köszönöm

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

A mikrokapcsolóval léptetsz egy számlálót. A számlálónak legyen annyi állapota ahány különböző kijelzést akarsz megmutatni, ha ezt eléri álljon vissza alapálapotba. Dekódolod a számláló állását hogy minden állás egy és csak egy kimeneten legyen aktiv. Diódákkal megoldható hogy több LED is világitson egy bizonyos állásnál.
Max. 10 lépésre a számláló lehet egy 4017 számláló, példát is találsz: http://www.learnerswings.com/2014/08/animated-demonstration-of-johnson.html

Remélem segítettem.
sanyika45
 

0

austin
austin picture

Üdv!

Köszönöm segítséged.

0

ladacsi007
ladacsi007 picture

Üdv,
Megoldható. Van több megoldás is. pl.: 4017-es IC és egy pár félvezető dióda(1n4007). Kissé elavult technológia, de olcsón, egyszerűen meg lehet oldani. Az IC
Q0-Q2 kimeneteket egy-egy diódán keresztül a ledekre kell kötni, a Q4-et MR bemenetre kötni, a többi kimenetet szabadon hagyni. A mikrokapcsolót pedig a CLK bemenetre és szintén diódákon keresztül a ledekre kell kapcsolni.
Vagy egy kevésbé kölcséghatékkony de kevesebb alkatrésszel járó megoldás egy olcsó mikrovezérlő és egy rá írt egyszerű program. (C-ben kb 7-8 sor).

0

austin
austin picture

Üdv.

Köszi!

0

Sponsored links