You are here

Radiohullamok hatasa az emberi szervezetre

33 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. A szakikat kerdeznem a cimbeli temaval kapcsolatban. Ugyanis lakasvasarlas elott allunk, a kiszemelt panellakas a legfelso emeleten van, a lifthaz tetejere pedig telepitve van egy Vodafone antenna. Az erdekelne, hogy ennek az antennanak a hatasa mennyire karos.  Elore is koszonom.

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
No ez sok mindentől függ.
Van sok-sok orvosi készülék ami rádióhullámokkal gyógyít.
És sok sok mindenhonnan érkező rádióhullám,amit nem orvosi célból sugároznak a delikvensbe.
Tehát ez a kérdés bonyolult.
Érdemes az alapoknál kezdeni.
http://www.fke.bme.hu/oktatas/Biofizikahonlap/Afenybiologiaihatasai/FenyBio.pdf

0

CRC
CRC picture
File csatolás: 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Semmi gond ezzel, csak védekezni kell.

File csatolás: 

2

pika75
pika75 picture

Sziasztok. Koszonom, hogy megosztottatok velem a tapasztalatokat. A dolog most mar dulore jutott. Ahogy egyikotok monda, kizarni az eletembol nem lehet. Inkabb a wifi dobozt szamuzom es lesz csak vezetekes net. Udv mindenkinek.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Még arra kell vigyázni, hogy a mobiltelefont ne tedd közel a fejedhez, használj mindig kihangosítót. A telefont tartsd el jó messze magadtól valami nemfémes tárggyal. Az áruházak pénztárgépeinél is vigyázni kell, a kártyaleolvasók rádióhullámmal működnek. A falban húzódó villanyvezeték is szórja az elektromágneses teret, nem beszélve a hajszárító, villanyvasaló vezetékéről, amihez gyakorta közel kerülünk. Még szerencse, hogy a földfelszíni rádió és TV adások megszűnőben vannak, legalább azok nem sugároznak be bennünket a nap 24 órájában több száz kW-tal.

Üdv, lcsaszar

0

CRC
CRC picture

A földfelszíni sugárzás nincs megszűnőben csak új modulációs módok vannak leginkább a tv adásoknál. A gerincadó hálózat és a többi adó is a korábbiakkal azonos, nemzetközi szerződésekben rögzített teljesítménnyel és sugárzási karakterisztikával működik plusz a gombamódra megszaporodott átjátszók és helyi adók tömege.
http://www.frekvencia.hu/index.html
http://www.fmdx.hu/transmitters-hng.htm
 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Vitatkoznék. Bocs.  A korábbi analóg adók, M1, Rtl, TV2  gerincadók névleges antenna teljesítménye 20kW volt Tokajban.  Névleges, mert a valóságban 17-18 kW, az antenna kimenet mérőszondáján vizsgálva. A helyettük telepített DVB-T  adók a tizedével sugároznak. Bár jóval több van belőlük. A sugárzási karakterisztika nem változott, de a teljesítményük nagyot csökkent. Az általad linkelt táblázaton az ERP teljesítmény van megadva, ami elég megtévesztő.  A nemzetközi szabványok is megváltoztak, a régi UHF felső sávon már mobiltelefon hálózat megy.
Csaba

0

CRC
CRC picture

Az igaz hogy ERP van megadva de nézd meg pl. a szentesi adó adatait: http://www.fmdx.hu/transmitters-hng-szentes.htm
Az egy egy műsorra illetve csatornára jutó teljesítményadatokat nézd. A most tárgyaltak szempontjából az össz. "kakaó" számít.

File csatolás: 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

A teljesítmény csökkenést kompenzálja a multiplexek száma. Ha jól emlékszem, a három Tokaji  analóg tv adó ösz  ERP-je  600 kW körül mozgott. Aztán még ott vannak az analóg FM adók. Úgy kb. a fele körül járunk a DVB-T  sugárterhelésével, ha nem bővítenek újabb egységekkel.
Csaba

0

CRC
CRC picture

Igazából a hozzászólásomat a következő, erősen kifogásolható közlés generálta: https://elektrotanya.com/comment/422606#comment-422606

...Még szerencse, hogy a földfelszíni rádió és TV adások megszűnőben vannak, legalább azok nem sugároznak be bennünket a nap 24 órájában több száz kW-tal....

Ez tényszerűen NEM igaz.
-
Az igazi veszélyt egyébként a sokaknál úton útfélen tapasztalható végnélküli mobilhasználat jelenti a fűlhöz közel üzemelő 2 vagy 1 W-ot elérő adóteljesítménnyel.
Érdemes beleolvasni ebbe: https://elektrotanya.com/sites/default/files/comment/2019/11/mobil.pdf

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

18 évvel ezelőtt még lehet, hogy 1-2 W volt a telefonok adóteljesítménye :)
Akkoriban a NOKIA 5110-essel a pincéből simán tudtam beszélgetni.
De mi a helyzet 2019-ben ?  :)

0

CRC
CRC picture

19 év alatt mi változott volna? Egy adott útvonal üzembiztos átviteléhez hasonló teljesítmény tartozik ma is . Minden eleme számolható, méretezhető. Magán a készüléken egy primitívnek tekinthető antenna van, attól csoda nem várható, a körülményektől függően csak az adóteljesítménnyel lehet azokhoz igazodni. Ha jók a vételi viszonyok, az adóteljesítményt vissza lehet venni a maximumról az elegendőre. A vevőérzékenységekben sincs érdemi eltérés.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

"Magán a készüléken egy primitívnek tekinthető antenna van"
- azt te csak hiszed wink

"A vevőérzékenységekben sincs érdemi eltérés"
- nincs ?  frown talán mV helyett ma már nV-ban mérik, na de kicsire nem adunk :P

"19 év alatt mi változott volna?"
Akkor 19 év alatt nem fejlődtünk semmit  :)
Na jó, akkor én itt kiszálltam ebből az agyrémből laugh olyan mintha az anyámmal beszélgetnék cheeky
 

3

CRC
CRC picture

A tisztázás végett. Jelen esetben a nálunk hordott mobil készülék antennájáról lenne szó és nem a bázisállomásokéról! Ugyan is egy mellék de messze nem lebecsülendő mellékszálként "tévedtünk" a mobilkészülékek RF teljesítményéhez/sugárzásához. Itt nincs értelme és nem hasznos irányított antennát használni és nem is használnak. Ezért a "primitív" jelző, hiszen itt többnyire egy rezonanciára hangolt vezető darabot alkalmaznak klf. alakra hajtogatva. Lásd a következő példákat:
https://www.szarvasgsm.hu/termekek/nokia-antenna.html
https://www.szarvasgsm.hu/webaruhaz/samsung-i9100-galaxy-s2-antenna-modul-csengohangszoroval.html#prettyPhoto
https://www.arumania.hu/belso-antenna-nokia-e63-p231877
A vevők kihasználható érzékenységének elméleti határai vannak. Ilyenek az adott frekvenciasáv zaja, a vevő bemeneti fokozatának zajtényezője, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ezen érzékenységi határt a korábbi berendezések is képesek voltak elérni, a fejlődés nem e téren hanem a miniatürizálás, az adatátviteli sebesség növekedésében és az egyre nagyobb komplexitás terén tapasztalható.
A hangulatjelek túlzott mértékű használata nem pótolja az érvelést és mások épülését.

0

Jaca
Jaca picture
****

A primitív antenna nálam is csak egy darab méretre vágott huzalt jelentene. A mai telefonok antennáját nem nevezném primitívnek, szerintem nem gyenge teljesítményű számítógépek kattogtak rajtta, mire egy ilyen formát kihoztak. Meglehetősen eltér egy hosszú botra keresztberakott rövid botoktól, hogy a teleszkóp antennát ne is említsük. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: valóban, mivel osztott paraméterű hálózatról  van szó, a méretek, frekvencia  és a telefon környező alkatrészei miatt

Bálint

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Primitív is meg nem is.
Tudod ez egy sima hangolt sugárzó.
No persze minden szükséges frekvencián hangolt és ráadásul nem elhanyagolható módon körül van véve mindenféle "parazita" vezető anyaggal és eléggé sokszor "bio" anyaggal is.
Hát ezért kellett kattogniuk.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hagy. Megint itt van, másik néven. Kezd bomlasztani, szokott módon...

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Azért okosakat is mond.

2

kockás
kockás picture

"...19 év alatt nem fejlődtünk semmit. " Ez a lényeg, de nem a sugarakra gondolok! Ezek az antennák irányba sugároznak, közben szórnak, A zsebedben a telefon ugyanezt csinálja. Meg kell tudni hogy ez átjátszó vagy szóró antenna, de valójában mindegy, nem kell felmenni a tetőre.
H.B.

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

yes

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia  !
Ma a pincénkből nem lehet telefonálni a modern mobilokkal .
Ez főleg akkor kellemetlen , ha mobilon keres valaki . Vagy vezetékesen . (Hisz öt emelettel lejjebb a pincében vagyok . ) :))))

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Kedves Császár

Én úgy ítélem meg, hogy a kérdező feltett egy igen értelmes kérdést.
Nem vélem, hogy "hullámfóbiás" lenne.
Nem kéne vele ironikusan gúnyolódni emiatt.
Bennem is többször felvetődött ez a kérdés, hogy az adótornyok mennyire károsak.
Én az összes gúnyolódót úgy büntetném, hogy amikor ők feltesznek egy kérdést (mert feltételezem, nem tudnak ők se mindent) akkor hasonló válaszokat kapnának, mondjuk: "amilyen a mosdó olyan a törülköző" alapon.
Persze lehet viccelődni, de vannak esetek, hozzászólások amik túlmutatnak a viccelődésen.

Erről ennyit, mindenki forduljon magába és gondolja meg mit ír.

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia István!

Igazad van, elnézést a viccelődésért, nem gúnyolódásnak szántam. Csak annyit fűznék még a témához, hogy:
- Amiket írtam, sokak számára nem vicc, hanem igenis szükséges óvintézkedés
- Ezen a fórumon, de még az egész interneten is nehezen találni egzakt, mérésekkel alátámasztott, dokumentált adatokat. Mivel két szakterületet (híradástechnika, élettan) érint, ráadásul az élettani hatás csak hosszabb idő, akár évek alatt jelentkezik, és számtalan egyéb külső tényező is befolyásolja, nehéz egyértelmű ok-okozati összefüggést, konklúziót levonni. A tudomány objektív adatokról, kísérletileg reprodukálható megfigyelésekről szól. Nyilván nem emberkísérletekről van szó, bár ha úgy vesszük, mindnyájan kísérleti alanyok vagyunk.
Mindez nem jelenti azt, hogy a GSM vagy a WiFi nem okoz rákot. Mint ahogy azt sem jelenti, hogy okoz. De hogy ne a levegőbe beszéljek:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_radiation_and_health

Nemrég feltettem a telefonomra a Network Cell Info Light nevű appot. Ez megmutatja, hogy mekkora a GSM és WiFi térerő az adott ponton. Nálam most a GSM -90dBm, a WiFi -60dBm. Azaz 1pW és 1nW. Hogy ez sok, vagy kevés, azt nem tudom. Én úgy gondolom, hogy elhanyagolható, de mindenki abban hisz, amiben akar.

Üdv, lcsaszar

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Köszönöm a hozzáállásod. Csak azt szeretném, ha nem állnál be abba a bizonyos sorba :)
Az adóteljesítményről nekem az a véleményem, hogy sokkal jobban féltem a régi több száz kilowattos vagy megawattos RH  adóktól !
Belegondolni is szörnyű, hogy úgy tudtál rádiót hallgatni, hogy nem kellett hozzá elem :(
Az a teljesítmény átment rajtunk, akik ma 40-60-80 évesek vagyunk.
Magyarországon minden második ember rákos, főleg ebből a generációból (jó, nem csak e miatt)
A mostani fiatalok már ennek az ezrelékét kapják.
Lehet, hogy most mindenütt van wifi meg telefon, de a vevők jóval érzékenyebbek, az adók jóval kisebb teljesítményűek.
Természetesen rákkeltőként ott vannak még az élelmiszerek, a víz, a levegő, a cigi, az alkohol, az atomkísérletek, stb, stb.... :)

Üdv. István.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Az egész gyerekkoromat egy 25kW-os adótorony közelében töltöttem, majd 13 évet ugyanott mint dolgozó. A lakásunkban, egy pár méteres antennával, és  rezgőkörrel, egy szabványos 6V-os első bicikli lámpát a kiégésig meg tudtam hajtani. Akkoriban mindenki szabadon szórta a DDT-t a krumpli bokrokra. Marékkal a fehér port, a kolorádó bogarak ellen. Apámat az amerikaiak hadifogságban tetőtöl talpig befújták vele. 89 évesen rákban halt meg. Ő 40 évet húzott le a fenti adó kezelőjeként. Ki tudja, kire mi vár...
Csaba

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Jobb, ha feletted va, mint ha a szomszéd házon, az ablakoddal szemben.  :)

Viccet félretéve. A szektorsugárzók iránykarakterisztikája olyan, hogy lefele alig jut...  Voda még kultúrált(abb...) Digi ne legyen. Az katasztrófa, amit művel.,.

Állandóan vitatkoznak, mi a hatása. Tények: 15 éve kapom a nyakamba a Száva utcai torony minden átkát, jóságát, fentről. Még élek. Igaz, kivették az epehólyagom, megműtötték az orrsövényem, és majdnem belehaltam (inkább csoda, hogy nem) egy mikoplazma okozta tüdőgyugyuba. 

A BHG-ban építettek mobil mikrohullámú átjátszókat még az átkosban a honvédség számára. Bádog épületben. Rájöttek a technikusok, hogy ha a tápvonal nincs lezárva, megy az adó, nem fáznak télen.. hát.. sokan meghaltak pár évvel később.. ez nem jó ötlet.

Keresztapám egész életében szintén az AH-ban dolgozott. Kapott szépet, jót.. 68 évesen halt meg. (Igaz, rákban...)  Pedig még a HH csöves, analóg mikrós korszakban tojt mindenki mindenre.

Lényeg: kizárni az életedből nem tudod. Ha a kis fejed nem az antenna előtt van,  nem közvetlenül kapod, nem ez lesz az elsődleges halálok. Ha meg nagy a para, ne költözz oda. Minden fejbe  dől el. Ha rágörcsölsz, kikészít. Ha nem szervileg, majd lelkileg. Annyit egy lakás, ház sem ér...

3

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Én is dolgoztam a HH csöves GTT4000/600-as analóg mikróval, azért abban volt anyag, tisztességesen le volt árnyékolva. A csőtápvonalakat üzem közben nem volt ildomos szétszedni. Elejink nem spóroltak a rézzel, és a vassal.
Csaba

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
24órás szolgálatban dolgoztunk az AHRT Tokaj-Kopasz telephelyén, 100kW körüli össz antenna teljesítmény, ebben 600MHz-től  30GHz-ig minden, antennák, parabolák rengeteg. A siklóernyősök méterekre keringtek a torony sugárzók körül. Tokaj 3-év, középhullámú műsor adó 25kW 13 év szintén 24 órában. Apám ugyanitt majdnem 40 évet húzott le. 89 évesen halt meg, én még élek. Viszont tudok olyan katonai radar oszcillátor javítóról, akinek a csőtápvonal vége rá sugárzott, pár száz milliwattal, ő 14 év után meghalt. Nagy ritkán végeztek az adóteremben térerő mérést, ahol a legnagyobb volt, pont ott voltak a fotelek, meg a dohányzó asztal. Arrébb húztuk. Azóta minden automatizálva lett, a személyzet megszünt, mert így olcsóbb. A kollégáim is élnek. Nem hinném, hogy az a pár watt, impulzus üzemben ami a Vodából kijön veszélyes lenne. Amúgy sem lefelé sugároz, ami jön, azt árnyékolja a tető.

0

pika75
pika75 picture

Szia. Koszi, ez mar megnyugtatobb. En is arra gondoltam, hogy a vasbeton teto es a vasbeton lifthaz eleg arnyekolas ahhoz, hegy a sugarzas merteke ne legyen veszelyes. Udv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ezeknél az antennáknál szoktak  "ellensúlyt" is  szerelni a talppont közelében, ami   4-8 db vízszintes rúd, ami a  lefele sugárzást gátolja, vagy drótháló szerű anyagot tesznek.
Azért nem árt  irányfüggő ellenőrző mérést végeztetni

Bálint

0

skorpio
skorpio picture

szervusz
a szakirodalom reszletesen ismerteti...amit megjegyeznek,a military radiolokacios allomasok kb hasonlo frekvenciatartomanyban mukodnek...a kiszolgalo szemelyzetnek,operatornak 2 ora munkaido volt engedelyezve naponta!
panellakasokra nem is volna szabad engedelyezni az ilyen atjatszok telepiteset
a magasfrekvencia mellekhatasai az almossag,levertseg...tudod,mint amikor nyuglodik a gyerek,nem, tudjak mi van vele...pedig csak fel meterre van tole a wifi...

0

Sponsored links