You are here

ATMEGA 324PA Fejlesztő panel építése, RT809H ISP programozóhoz.

10 posts / 0 new
Last post
kekestv
kekestv picture

Kedves kollégák!
Szeretném kiolvasni ennek az IC nek a tartalmát. Építettem egy minimál panelt hozzá de nem tudom kiolvasni. Az a gyanum,hogy a kapcsolási rajz hiányos,amiből megépítettem az áramkört. Jólenne egy igazi tapasztalt kolléga véleménye. Illetve konkrét áramkör. Egy TQFP 44 es nyákot már beszereztem hozzá + próbanyák. Esetleg,ha lenne valakinek eladó panel az is érdekelne.Nyilván én is tudom,hogy a külföldi oldalak tele vannak mindenféle fejlesztő panellal,viszont nem szeretnék most sokáig várni ezek beszerzése miatt. Amit megépítettem,melléklem,illetve egy youtube videó ezzel a programozóval.
https://www.youtube.com/watch?v=Ho4emC7fpUM&list=PL9SuNoccPs2-z1cQBjbHXq...
Kellemes ünnepeket kivánok mindnyájatoknak!
üdv.

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Azt írod szeretnéd kiolvasni az IC-t, de ezt csak akkor lehet kiolvasni ha engedélyezve van. Ha bekapcsolták rajta a memóriavédelmet akkor nem lehet a programhoz hozzáférni. Újra lehet programozni, de először törölni kell a teljes IC-t és utána újraprogramozható, ez azt jelenti a benne lévő program elveszik:

A leírásában  a 347. oldalon találod az ide vonatkozó leírást!

Üdv,
    Oszi

0

kekestv
kekestv picture

Szia!
Köszi a válaszod. Értem de először is meg kellene tudnom,hogy a panel amit építettem,tényleg(üzemszerűen) működik,vagy sem. Ezért kellene egy konkrét rajz,ami tuti,hogy működik. Vagy egy vélemény az enyémről,hogy esetleg gagyi.
üdv.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Ez nem olyan egyszerű kérdés, mint elsőre látszik. Ezeket az IC-ket 4 féle képen lehet programozni.
- Párhuzamos vagy nagyfeszültségű programozás. Ez a mód az amivel mindig lehet programozni. Ha védett akkor csak törlés után, de így gyári állapotra lehet hozni az IC-t. Ezt a módot nem tudja a panelod!
- Soros ICSP: Ezzel szokták általában programozni, de ki lehet kapcsolni, ha úgy programozzák a fuse biteket. Ez a lehetőség rajta van a paneleden egy új IC-vel működnie kell.
-JTAG: Új IC-n ez is engedélyezett, de ez is kikapsolható. A paneleden nincs rajta ez a lehetőség.
-UART azaz soros porton keresztül. Ehhez az IC-be egy bootloader programot kell programozni az előzőekkel és ezzel a programmal kommunikálva lehet programozni. Ezt firmware frissitéshez szokták használni. Ezt támogatja a panelod.

Tehát ezzel a panellel egy űj IC-t tudnod kell olvasni illetve programozni, de arra nincs garancia hogy egy programozotthoz hozzá tudsz férni!

Üdv,
      Oszi

1

DJTacki
DJTacki picture

Sziasztok!

Oszi profin, teljes részletességgel összefoglalta a lehetőségeket. Én annyival egészíteném ki, hogy emlékeim szerint a FUSE biteket akkor is ki tudod olvasni, ha maga a program memória védett. Ennek megfeklelően mindenképpen azzal kezdeném, hogy kiolvasnám a FUSE biteket, így már látni fogod mivel van dolgod. 

Ha nem követsz el triviális elektronikai hibát (fordított tápfesz, rossz lábkiosztás, VCC-nél nagyobb tápfesz), akkor (a biztonság kedvéért megfelelő védőellenállásokkal) a hozzáférés során (ICSP, JTAG, UART) elvileg nem teheted tönkre a chipet vagy tartalmát. Vagyis elektronikai oldalon többször átnézve addig próbálkoznék, amíg nem sikerül kiolvasni legalább a chip azonosítót és a FUSE biteket.

Üdv,

DJTacki

0

kekestv
kekestv picture

Sziasztok!
Köszönöm a széleskörű válaszokat.Mostmár csak azt lenne jó tudni,hogy melyik az a kapcsolás,amivel biztosan ki lehet olvasni legalább a fuse biteket.Mert ugye az már bizonyítaná,hogy a kapcsolás valóban funkcionálisan működik.
üdv.

0

DJTacki
DJTacki picture

Több lehetőség is van, írok 3 tetszőlegesen választottat:

  • PonyProg és a PC parallel portos programozó áramköre (ezt a mai napig használom, működik. Nekem még a buffer IC nélküli változat van, ez a legegyszerűbb, de kevésbé "biztonságos")

http://www.lancos.com/prog.html, AVR ISP (STK200/300) parallel port interface​

0

kekestv
kekestv picture

Szia!
Köszönöm a segítőkész válaszodat.Most megint csak nyitva maradt az a kérdés,hogy a Atmega 324-hez,milyen fejlesztő panelt kellene építeni.Hiszen a programozó adott,és használható.Kellene egy olyan ák.ami a 324-et biztosan kezeli.
üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hiszen Te magad mellékelted a megoldást is. A quartz-ot bekötöd, ahogy a rajzon van, tápot földet megadod neki, aztán resetet felhúzod ellenállással 5V-ra. A MISO MOSI SCK RST meg GND lábakat rákötöd egy dróttal a programozóra, ahogy a rajzon van, és mehet bele a program. 

1

Oszi11
Oszi11 picture

Szia!

Én vennék egy zsír új atmega324p-t, mert azt ki kell tudnod olvasni minden további nélkül. Ugyan üres lesz de attól még kiolvasható illetve programozható így le tudod tesztelni!

Üdv,
      Oszi

1

Sponsored links