You are here

Jelábra generátor

18 posts / 0 new
Last post
mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Vettem egy kollégától egy jelábra generátort pár hete apró hibával amit azóta is nagy megelégedettséggel használok a hiba ellenére is. Nekiállnék lassan megjavítani, ehhez kérem a tanult kollégák segítségét.

A típusa TR-0631/T045, szervízdoksi:

http://elektrotanya.com/?q=showresult&megnev=&megnev2=tr-0631&kategoria=...

A hibajelenség az, hogy a hirtelen intenzitás változás mentén fűrészfog-szerű anomáliák figyelhetőek meg. Valami ilyesmi:


A tápfeszt ellenőriztem, a 6.5V el volt picit csúszva, azt beállítottam, egyébként a tápok atomstabilak, tehát azzal nincs gond.

Én a szinkronjelre ráülő esetleges zavarra tippelnék így elsőre. Gondolom ebből a műszerből minden veteránnak van otthon, van esetleg típushiba ami ilyen jelenséget produkál, vagy nem úszom meg a keresgélést?

Továbbá nagyban megkönnyítené a hibakeresést, ha a műszerben levő HTM0001/HTM0002/HTM0003 IC-ről lenne adatlap. Ha jól látom, ezt az egykori HT gyártatta le bérgyártás keretében valamilyen távol-keleti céggel. Van erről bármi doksi azon túl ami a szervizkönyvben szerepel?

Köszönöm,
DM

File attachment: 
Comments
exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz DM!
Ide csatolom a róla megtalálhatót!
Üdv:
exGelkás

File csatolás: 

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Köszönöm, ugyan ez van benne a műszer szervízdoksijában is. :)

DM

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz DM!
Sajnálom, ez a T 046 gépkönyvéből való, reméljük, hogy valakinek van részletesebb adata is ezekről.
Üdv:
exGelkás

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz DM!
Sajnálom, ez a T 046 gépkönyvéből való, reméljük, hogy valakinek van részletesebb adata is ezekről.
Üdv:
exGelkás

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Valahol megvolt a HTM IC-k doksia, de lehet, hogy már kidobtam, majd utána nézek. Amúgy a HTM0001 egy szinkrongenerátor IC, ami leosztogatja az órajelet és előállítja a szinkronjelhez szükséges jelalakokat.

A jelzett jelenség a színsávábrán nem hiba. A fűrészfog maga azért látszik, mert a visszafutási idő alatt is megy a színsegédvivő oszcillátor. A képvisszafutási impulzus ideje nem egész számu többszöröse a PAL oszci periódusidejének ezért fáziscsúszás következik be. Azaz a páros és a páratlan képeknél eltérő időben vált fázist a színvektor. Ez a PAL rendszer egyik hibája. A fűrészfogat úgy lehetne eltüntetni, hogy ha a színsegédvivő oszcit a félképváltó impulzussal triggerelnénk. Erre viszont az régebbi PAL dekóderekben lévő PLL képtelen lett volna egy burst alatt ráhúzni. Ezért az elvi hiba, úgymond szándékosan maradt benne a PAL szabványba. Ma már megoldható lenne.

A fűrészfog viszont nem áll, hanem függőlegesen szalad. Ami azért van, mert a PAL kóder saját kvarccal rendelkezik és a színsegédvivő nincs szinkronban a szinkronjelet előállító kvarccal. A fűrészfog a színvektor fázisváltásánál látszik. Ha össze lenne szinkronizálva a két freki (pl. PLL-el) akkor a fűrész állna, így viszont függőlegesen szalad.

Szerintem barátkozz meg ezzel, mert az összes HTSZ generátor ilyen. Esetleg vezesd ki az RGB jelet a TEA 1002 IC 2-3-4-es lábairól (szintillesztő erősítővel) és akkor SCART-on gyönyörű ábrát láthatsz.

A FF képnél kapcsold ki a burst-öt és akkor nem lesz színes a fehér vonal.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő magyarázatot. A fura az egészben az, hogy olcsóbban adták el nekem, mert ilyen "csipkés" a kép és aki eladta, nem kezdőnek tűnt.

De ezen esetben elfogadom a jelenséget és nem akarom megjavítani ami nem hibás.

Üdv,
DM

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: első ránézésre tápfesz-brummnak látszik.Nézdd át a testeléseket, árnyékolásokat. Az ic-k tápfeszlábait szkópold meg,és az ic-k +/- lábaira tegyél 47-100nF kondikat.
Egy Urbán-féle generátornál nekem ez volt a probléma.

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Amit látsz, az két dologból eredhet.
-Az egyiket leírtátok: A tápfeszeknek a videovégfokban is és a modulátorban is, teljesen zavarmenteseknek kell lenniük, mondjuk 10 mV alatt. Tegyük fel, hogy ez jó.
-A másik ok, hogy a PAL színsegédvivőt látod a képen a függőleges vonalaknál. Kapcsold ki a színsegédvivőt és a fekete-fehér képen eltűnik a zavar, a függőleges fehér vonalakról?
Ha ez van, akkor ennek "csak" két oka van.
1. A TV-d nem szűri ki eléggé a képjelekből a PAL színsegédvivőt.
2. Namost mivel nem szűri ki tökéletesen, ÉS ráadásul a generátor pedig egy egyszerűsített módon állítja elő a színsegédvivőt, eltérően a stúdió generátoroktól, ez bizony látszik az ilyen TV-ken. Magyarul a HT teszter nemszabványos PAL színsegédvivőt állít elő, gyárilag.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Első ránézésre sorfázis hibának tűnhet, de ha megnézed szkóppal a szinkronjelet, vagy TV-n a rácsmintát, nyilvánvalóvá válik, hogy nem az, hanem színfázis hibáról van szó.

Táphiba ilyet nem okozhat, hacsak ki nem veszed belőle az összes puffeelkót.
1. A képen jól látszik, hogy a bal oldalon a színváltásnál inkább világos, jobb oldalon inkább sötét pixelek vannak a színsávok közt. Ez ellentmond a táphibának.
2. A világosságjel amplitúdója illesztés esetén 700mV. Ahhoz, hogy a képen látható közel 50%-os fényerő moduláció keletkezzen 350mV-os zajra van szükség. A 10-20mV-os brumot észre sem veszed a képen.
3. A tápszűrő elkók után stabilizátorok vannak. Mivel a bemenő táp jóval nagyobb, mint a stabilizált, a bemeneten akár 3V brum is megengedhető.

A TV több mint elégendően kiszűri a színsegédvívőt, mivel eleve kikapuzza a burst-öt. Ha mégsem szűrné ki (tegyük fel), akkor egy 4,43MHz-es zavarójelet látnál. Ami nem szín, hanem fényerő modulációként jelentkezne a teljes képterületen. Olyan lenne a jelenség, mint amikor kissé rossz a vétel és zajos a kép.

A generátor teljesen megfelel a szabványnak. A PAL kóder IC elég egyszerű és lassan vált fázist a modulátora. Ezért 180 fokos fázisváltáskor a színsegédvívő amplitúdója „sokáig „ 0 lesz. A régi TV-k ezt észre sem veszik, viszont a maiakban olyan gyors és kis időállandójú PLL van, hogy azonnal szabadonfutóvá válik ilyenkor. Ezért a pillanatnyi gradációval azonos fényerejű monokróm pixel(ek) jelenik meg a színsávváltásnál.

0

gbenyov
gbenyov picture

Edmundson: bocsika, a kütyüt mi csináltuk. Sajnos ez a mondat nem állja meg a helyét:"A generátor teljesen megfelel a szabványnak"
Elhiszed, vagy elmagyarázzam a jelenség egyik lehetséges okát?
Szerintem hívj fel, de csak ha érdekel, mert mint a TV jelforrás szempontjából ez a trükk nem "szoroz" semmit.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Persze, hogy érdekel.

0

gbenyov
gbenyov picture

Megírtam.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:engem meg furdal a kíváncsiság.

Bálint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Fog is! Anti(Gabor)COCOM listás. :D
Üdv! Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!
És már ketten tudják :-)

Üdv: Jácint

0

gbenyov
gbenyov picture

Fúrja az oldalatok, miiiii? Egy pontért megmondom, aki itt lent ezt el meri olvasni, küldje meg!

Idemásolom, ha megnézitek a kapcs rajzot, rá is lehet jönni...

Hello,
tehát arról van szó, hogy a sorfreki és a színsegédvivő freki között (is) pontosan meghatározott matematikai összefüggés van, azért, hogy a két frekvencia folyamatosan EGYMÁSBA SZÖVŐDJÖN ÉS A KÉPEN AKKOR SE LEHESSEN LÁTNI, ha egyáltalán nincsen kiszűrve a színsegédvivő az Y jelből. (Ezt azért csinálják, hogy ne csak 3,5 MHz legyen az Y átvitel, hanem akár 6 MHz is lehet!!!)
A HT-ben a színsegédvivő és a sorfreki között szintén matematikai kapcsolat van, de az az áramkör, ami a színsegédvivőt és a sorfrekit kialakítja egyszerűbb, mint a szabványelőírás.
A színsegédvivő ravaszul, NEM FOLYAMATOSAN AZONOS FREKVENCIÁJÚ!
Ez (is) látszik azon a fényképen!

BG.

> Szia!
>
> Persze, hogy érdekel a véleményed. Én is dolgoztam a HT-ben és sokáig gyanakodtam arra, hogy ismerlek valahonnan. Bár személyesen nem ismerjük egymást nagyon sok jót hallottam rólad. Sok közös ismerősünk van.
>
> Írd le légyszíves miért nem szabványos, vagy ha nem zavarlak adj egy Skype elérhetőséget.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:küldtem más helyett is.
Nekem egy amatőr, Urbán-féle egyszerű képminta generátorom van, ott a hasonló hibát jelentősen csökkentette a dupla tápszűrés, abban nem célorientált IC van.

Bálint

0

Sponsored links