You are here

Vállalkozás szüneteltetése 2020. március végétől?

31 posts / 0 new
Last post
nayan
nayan picture

Sziasztok! Az ember elkezd azon gondolkozni, hogy mostantól minek van értelme, minimális forgalom mellett dolgozni és fizetni a járulékokat, ami akár sokkal több is lehet, mint a bevétel. A másik lehetőség hó végétől szüneteltetni a vállalkozást addig, amíg nem rendeződik a helyzet a vírus miatt. Szerintetek van-e hátránya a szüneteltetésnek? Szünet esetén hogyan lehet fizetni a TB járulékot, ami havi 7.710 Ft? Ez mindenképpen jóval kevesebb kiadás lenne, mint a 90.000 Ft körüli havi járulékok összesen. Az állam biztosan nem segít nekünk elektronikai műszerészeknek, csak más szakmáknak.

Ki hogyan próbálja átvészelni ezt az időszakot?

Comments
Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Én is szünetelek. Ha valaki netán akar valamit, akkor kössünk egy eseti megbízásos munkaszerződést, vagy menjen a pokolba. Nem fogok azért szorongani, hogy vajon összejön-e 12-éig az 50.000 Ft adó vagy sem? Sajnos üzembezárási pont van, erre mostantól csak ráfizetni lehet.

Ha meg netán mégis rohamoznak az ügyfelek, bármikor újraindíthatod. Bármikor. De szerintem nem lesz roham. vécepapírt meg lisztet vettek a pénzükért, fizetést meg ők sem fognak kapni, úgyhogy ami bedöglik, az úgy marad most mindenkinél. :-(

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Szerintem.
A vírus utáni helyzetben . Minden vissza jön . Alacsonyabb szinten,magasabb árakon .
Szerintem.

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ja. Csak éppen egyelőre még a feltételrendszert sem sikerült definiálni, hogy mikor leszünk majd "utána." Ha már nem történi újabb megbetegedés? Ha már mindenki átesett rajta? Ha megtalálták az ellenszert/oltóanyagot ellene? Vagy mikor? Minek kell történnie ahhoz, hogy eltöröljék az összes intézkedést, kinyissanak a korcsmák, röpüljenek a röpülőgépek, rendeljenek a fogorvosok, újraalapuljon a Parlament stb? Még nem tudjuk. Szobafogság van előre nem látható ideig. 0 Ft bevételből meg éppen elég gond lesz a kaját meg a rezsit finanszírozni, ki akarja még e mellett a feneketlen kútba szórni az 50.000 ft-okat is? Én ugyan nem. Örülök, ha ki tudom bekkelni a végéig kevéske spórolt pénzemmel meg a családi ezürst eladogatásával... Lölö bácsi gazdagodását most finanszírozza valaki más!

1

nayan
nayan picture

Helló! Azért kíváncsi lennék a véleményetekre, szerintetek van akár 1 % esélye annak, hogy valami módon az állam kompenzálja a mi szakmánk bevételi kiesését? Gondolom most nagyon sokan örökre lehúzzák a rolót, hiszen akár egy év is eltelhet, mire visszaáll a régihez kicsit hasonló munka mennyiség és bevétel.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Szerintem semmi esélye. Egyrészt a mikrovállalkozásokat korábban sem támogatták, másrészt meg az Illetőnek most valószínűleg sokkal súlyosabb problémák kötik le a figyelmét, mint a megrendelés nélkül maradt tévészerelők nyomora. Ha nincs tartalékod, hogy kiguggold a nehéz időket, akkor szerintem legjobban azzal jársz, ha beadod az egyéni vállalkozás megszüntetése űrlapot, és másnap már regisztrált munkanélküli lehetsz az ÁFSZ-nél. Arra látok némi halovány esélyt, hogy a regisztrált munkanélkülieknek lesz valami krumpliosztás... de a (papíron) működő vállalkozásokat aligha fogják pénzzel tömni. Legjobb esetben is csak elengedik a KATÁt, mint a taxisoknak, de ettől még nem lesz az egyik napról a másikra munkanélkülivé tett pincéreknek, pilótáknak, rendezvényszervezőknek, autógyári munkásoknak stb. pénze arra, hogy megrendelővé váljanak. Most be kell olvadni közéjük, és erőst bízni abban, hogy egy ekkora tömeget nem hagynak teljesen ellátatlanul.

1

nayan
nayan picture

Úgy értesültem munkanélkülire menni sem olyan egyszerű, állítólag 3 hetet is kell várni arra, hogy valakit regisztráljanak. Így legalább a statisztikát sem rontja annyi ember, a valóság meg senkit sem érdekel. Szerintem sok tízezer kisvállalkozás fog megszűnni, mert 3-5 hónap alatt minden tartalékát felélik ezek az emberek. Munka a vírus végével lesz, csak fizetőképes kereslet nem. Fodrász, kozmetikus, órás, cipész, a mi szakmánk a műszerész töredék megrendeléssel fog dolgozni, mert egyszerűen leáll a gazdaság.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Biztosan túlterheltek a hivatalok, nem csodálnám, ha három hetet kellene várni. Ez eggyel több ok, hogy minél előbb elindítsuk az eljárást. Mert tényleg nem lesz fizetőképes kereslet, és most már hivatalosan is lenyilatkozta a Kormányzó Úr, hogy a válságkezelés "egy sajátos magyar formáját" választották, mi szerint a csilliárdos nagyiparosokat kitömik 450 milliárd forinttal, a munkanélküliek meg éljenek meg álomból és reményből a turizmus, egészségipar, film és kreatív ipar stb. újraindításáig. :-(

2

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Én a helyedben a munkát szüneteltetném .(Az ügyfeleket elutasitanám.)
A NAV-nak viszont nem magyaráznék .Fizetném tovább amit kell .
Szerintem.

1

Nagy Péter
Nagy Péter picture

Szia
Így szoktam én is mikor megtalálok Dárius kincseiből egy-egy darabot.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Péter !
Csak tanács .
A barátom , is így tesz . Villamosmérnök . Vállalkozó . Mosógép szerelő .
 Szerintem a barátom jól jár el . Őneki van vastartaléka , amihez nyúlhat. Ha nincs ...Az egy teljesen más tészta .

0

nayan
nayan picture

Szia! Ezt a hozzászólást én nem teljesen értem. Ne dolgozzak, ügyfelekkel se foglalkozzak, de fizessem be hónapokon keresztül a NAV részére a járulékokat? Ezt viccnek szántad humor jel nélkül, vagy tényleg így gondolod?

0

Nagy Péter
Nagy Péter picture

Szia
Nem láttad a feladás dátumát??

0

guriga
guriga picture

Fel kell hívni Palkovics Lászlót ő elmondja de ma mondták, hogy a vállalkozások 20-50 százalékát fizetik. Valójában ez egy szolgáltatás és nem állhat meg, de mindenki felnőtt ember és tud dönteni.
Ennél szebb amit szintén ma bejelentettek, hogy visszaadják a 13.-ik havi nyugdíjat, ami náluk az egy hónap négy évig tart.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Szerintem,járj el úgy,ahogy a neked legmegfelelőbb!

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , ez csak a likviditás kérdesse , mert fordítva sokkal károsabb az egészségre , de költséghatékonyabb .smiley 

0

nayan
nayan picture

"Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. Ha az egyéni vállalkozó tevékenységét szüneteltetni kívánja, köteles azt az e célra rendszeresített elektronikus űrlapon (változás-bejelentési űrlap) a Webes Ügysegéden keresztül bejelenteni.

A szünetelés bejelentését követően, annak tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat.

Az egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni. Az elektronikus úton megtett bejelentés akkor tekinthető eredményesnek, ha az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének nyilvántartásban való rögzítése megtörtént. Az erről szóló értesítés a Webes Ügysegéd felületén elérhető, onnan letölthető.

A szünetelés kezdő napja a bejelentést követő nap! (Példa: ha valaki április 1-től kívánja szüneteltetni a tevékenységét, akkor azt az előző napon kell bejelentenie, azaz március 31-én.)

A szünetelés bejelentését követő 1 hónapon belüli folytatás bejelentése nem minősül megfelelő bejelentésnek, mert a tevékenység szüneteltetésére legalább 1 hónapos időszakra van lehetőség!"

0

asdf-jklé
asdf-jklé picture

Ez mind igaz békeidőben, de most "harcban" állunk a vírussal. Nézd ma a parlamentet:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200330/koronavirus-ma-szavaz-a-parla...
Már más dolgod nem lesz, csak olvasni a kormányrendeleteket. Van a kormánynak ablaka is és talán ott többet tudnak mondani, bár kétlem. Lesznek könnyítések megoldások, már az MNB és a kormány a békeidőkön dolgozik.

Egy kis adalék.
https://24.hu/fn/gazdasag/2020/03/30/koronavirus-veszelyhelyzet-nav-beva...

Ne szüneteltesd rakjál ki egy inkubátort, Eü-re meg csak van annyi apród.

0

aztazeget
aztazeget picture

Szia!
Ez egy kicsit a 22-es csapdája. Ha szüneteltetek, akkor nem dolgozhatok. Ha 10 hívás helyett bejön 3, akkor azokat nem javíthatom meg. Ennek híre megy és leírnak, kiesek a köztudatból. Ha nem szüneteltetek, akkor mehetek a lecsökkent forgalom miatt arra a néhány helyre, ahonnan lesz valamicske bevétel, ami vagy elég lesz, vagy nem. De a fertőzésveszély is fennáll. 

0

kovi
kovi picture

Sziasztok!

Katás vállalkozó vagyok ( bár a feleségem Éva:D ), szállodák zárva (Harkány). Céges munka zéró. A többiről meg...
Könyvelővel beszéltem. Április 1.-től szüneteltetem, de van egy olyan könnyítés,hogy  lehetőség van munkanélküli segélyre menni.
Ez is egy lehetőség.
Üdv,kovi

0

nayan
nayan picture

Szia! Sajnos ez egy dilemma, amiben nem lehet jól dönteni. Most még könnyített kijárási tilalom van, de akkor, ha ténylegesen nem mehetsz csak az élelmiszer boltba, vagy gyógyszertárba, úgy az ügyfelek sem jönnek, vagy Te sem mehetsz hozzájuk. Akkor nem lesz annyi bevétel, amiből kifizeted a járulékokat. Az állam meg minket biztosan nem fog támogatni.

0

uniman
uniman picture
***

Nem "TB járulék" a neve, hanem:  Egészségügyi szolgáltatási járulék 

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez nagyon bölcs és hasznos hozzászólás volt, köszönjük.  sad

0

uniman
uniman picture
***

Köszi az elismerést ! smiley Mivel ezt én is becsületessen fizettem a bevezetése óta (2005.04.01 ?), egészen 2 évvel ezelőttig... Lehet hamarosan újra fizetnem kell, úgy ahogy azt mindenkinek kéne, akinek megszűnik a munkahelye, nem csak a vállakozásukat szünelteltetőknek.
Ráadásul úgy fizettem, hogy 0 jövedelemből...és a kutyát sem érdekelte, hogy hogyan szereztem meg az ehhez szükséges pénzt. OFF!!!

0

sandorverten
sandorverten picture

Szia!
Ebben igazat kell adnom!Nekem sincs munkám már jónéhány éve az epilepsziám miatt, mert kinek is kellene egy ....Nos néhány évi szarakodás, megalázkodás és szinte nulla alá menés után szégyenkezve bementem az önkormányzathoz és kértem az egészségügyi biztosításomat.Megadták,egy évre.Ezt minden évben,ha nem tudok munkát vállalni,vagy nem akarnak alkalmazni, meg kell újítani.Nos, ez van itt Magyarországon,de máshol sem jobb, pláne most.És a vírusnak köszönhetően,többen lesznek munka nélkül,sajna! És mielőtt belekötnél, hogy akkor hogyan tudok netezni,nos van egy barátom, aki segít ebben.
Üdv:Sándor

0

uniman
uniman picture
***

Messze áll tőlem a "belekötés"...én is sokáig a szomszédaimtól kaptam az "ingyen" netet. wink

0

sandorverten
sandorverten picture

Szia! Nem úgy gondoltam.Nekem nincs bajom a felfüggesztéssel, mert nem vagyok vállalkozó,de nagyon lecsapódik ez a vírusos hercehurca.Alig van munka, vagy szinte nincs! Ma is egy bicikliszerelés és egy kv főző kapcsoló csere volt.Hát, nem nagy nyereség.:(( De volt.A macskoszoknak legalább lesz kaja.angelTöbben is kerestek,hogy ez-meg az rossz,de amíg ez a vírus van, nem akarják javíttatni,majd ha lecseng.Megkérdeztem, mit tetszik addig nézni,miben melegít? A négy falat?,Mire,rádiót hallgatok.Hát, az is elromlik egyszer.
Üdv.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Ez talán hasznosabb lesz a kérdező számára a kioktatás helyett.
https://www.billingo.hu/blog/olvas/tudnivalok-az-egyeni-vallalkozas-szuneteltetesenek-bejelenteserol

5

nayan
nayan picture

Köszönöm a választ. Én azt hittem ez most több kollégát is érint, akik egyéni vállalkozóként dolgoznak. Kíváncsi lettem volna az ő véleményükre is.

0

nippur
nippur picture

Sokunkat érint a felvetésed, csak már megszokta az ember, hogy úgyse kap segítséget sehonnan, és körülbelül mindenki ott tart, hogy ha nem lesz valami csoda folytán korrekció a műszerész szakmára, akkor csak a vállalkozás szüneteltetése és a TB fizetés marad.

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Én is szüneteltetni fogom, a könyvelőm megoldja. Már sajnos érezhetően visszaesett a forgalom.

1

Sponsored links