You are here

STUDIOMASTER AX3500 végfok működése

26 posts / 0 new
Last post
nayan
nayan picture

Sziasztok! Nagyon elgondolkoztatott ez a nagy teljesítményű erősítő működése, kapcsolástechnikája. A végfokban párhuzamosan kötött 6db NPN 2SC5200 és 6 db PNP 2SA1943 végtranzisztoroknál az emitterre csatlakozik a + és - tápfeszültség, a collektorok pedig szigetelés nélkül vannak a hűtőbordára csavarozva. Normál esetben ez lenne akkor a hangszóró kimenet, itt viszont mindkét hűtőborda vastag vezetékkel le van földelve. A hangszóró testpontja is földelve van. A végfok zárlatos erősítőt sikerült megjavítanom, szól rendesen, sajnos szerviz rajzot nem találtam hozzá. Nagyon sok erősítőt javítottam már, de ezt most nem nagyon értem.

Comments
Guest
Guest picture

Kerestem egy a most már a tisztázottaknak megfelelő, illetve a tiedhez nagyon hasonló kapcsolást.
Sőt, a két FET-eket vezérlő "öcsipanel" is ott figyel a kapcs. rajzon, ahogyan azok a fotódon is látszanak.
A teljes doku a Tanyán itt: https://elektrotanya.com/qsc_mx3000a_sm.pdf/download.html
A lényegi rész a csatolmányban.
-
Visszatérve a "működéshez".
A  terhelés (hangszóró) egyik pólusa és a közösített kollektorok a testre vannak kötve. A terhelés (hangszóró) áramköre a pozitív félperiódusban a pozitív ág tápegységén és a pozitív ág végtranzisztorain és kapcsolószerepet betöltő FET- ken keresztül záródik. A negatív félperiódusban értelemszerűen a negatív ág tápegységén, végtranzisztorain, FET-ein keresztül. A hagyományos (elszigetelt kimenetűnél) is ez az "ábra" csak ott az áramkör másik, a tápegység közös pontjánál van a testre kötve.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!

Elgondolkodtam "Guest #436690" hozzászólásán. Ilyen rajzot még én sem láttam!
Lehet ez a megoldás.
Én arra gondoltam, nem lehet, hogy egyszerűbb kapcsolású végfok ? TO247 tokozású tranzisztorokkal ami alá nem kell szigetelés és a földelő vezeték a bordára csak gerjedés kivédése miatt van. Megmérném a teljesítmény tranzisztorok kollektor lábkivezetésein a feszültségeket testhez képest. Ebből minden kiderül.
Ez csak egy ötlet.
Vagy rosszul gondolom?
Üdv.

0

nayan
nayan picture

Szia! A tranzisztorok nem szigeteltek és tényleg a testhez képest egyen 0 V van a kollektorokon.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ez esetben Guest -nek lesz igaza. Csak próbáltam tippelni, segíteni, de ezek szerint nem jött össze.
Sajnálom.
Üdv.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Nem TO247 szigetelt tokozásúak a 2s.... tranzisztorok.?A többi  fém hátú alkatrészek szigetelve szereltek a kép alapján.
Szerintem a földelő vezetékek a bordák földje a gerjedés kivédése miatt.
Nézd meg a tranzisztorok kollektor lábkivezetései a nyákpanelen hova mennek! Mérj rajtuk feszültséget testhez képest.
Az emittereken ott vannak a 0,25 Ohmos ellenállások!

Lehet rosszul gondolom?
Üdv.

0

zsoca33
zsoca33 picture

Hali!
Itt is van pár Studiomaster rajz:
http://scematicdiag.blogspot.com/2017/09/studio-master-amplifier-circuit...
Hátha elvben hasonlít valamelyik.
Üdv: Zsoca

ps: már most látom más is linkelte...

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Próbáltam hirtelen egy szemléltető képet keresni, az elvet bemutatni jó lesz. Az elv szempontjából most lényegtelen a konkrét kapcsolásod, kollektor kimenetűnél ugyan ez a helyzet.
A tápegység közös pontja lebeg, a terhelés ezen közös pont és a testelt, vagyis testre kötött kimenet közé csatlakozik.
-

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Azt írta a kérdező, hogy a "kollektorok testre mennek". Szerintem nem! Az emittereken ott vannak a 0,25 Ohm -ok.
Üdv.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Az a rajz csak az elvet szemlélteti. Teljesen mindegy hogy a végfokozat emmiterkövető vagy kollektor kimenetű.
De csatoltam egy nagy rajzot is, Azt nézzétek!
Igen, több gyártó végfokaiban is találkoztam hasonló kialakítással.

0

nayan
nayan picture

A tranzisztorok kollektora mind össze van kötve, az ellenállások az emitteren vannak a táp irányába.

0

Guest
Guest picture

Más gyártók is előszeretettel használják a megoldást mivel nem kell szigetelni a végtranzisztorokat és a kimaradt csillám, stb. okán a hőátadás is jobb.
https://elektrotanya.com/PREVIEWS/63463243/23432455/qsc/qsc_3800.pdf_1.png
-

1

nayan
nayan picture

Szia! Nézem a kapcsolási rajzot, de nem is olyan egyszerű értelmezni. Itt dupla a táp és dupla a végfok rész is és akkor nincs a tápegység oldalon szűrő kondi az 51 és 95 V-os tápfeszültségeken?

0

Guest
Guest picture

Ez egy H-osztályú kapcsolás. Vezérléstől függően megemeli a végfok tápfeszét +/-51V-ról +/-91V-ra. Pontosabban belép a 91V-ról üzemelő tranzisztorcsoport is.
Ezzel a megoldással csökkentik a végfok disszipációját, csak a vezérlés csúcsokban van a magasabb tápfesz aktivizálva.
Ott van benne a 12 db pufferkondi (a rajzon a végtranyók közelében) mint a Te ketyerédben.
Szerintem nagyban azonos a két kapcsolás, csak a tiédben 3+3 végtranyó van párhuzamosítva tápfeszáganként, vagyis egy végfokban összesen 12 db.
Valamint a te végfokodban is összesen 4, 2-2 plusz és minusz tápfesznek kell lennie mert a hűtőborda végén lévő gyors diódák (BYV72EW) a két tápfesz szétválasztását szolgálják, pontosabban hogy a magasabb tápfeszű rész aktivizálódása esetén a kisebb tápfesz irányába ne történjen visszatáplálás.

0

nayan
nayan picture

A Studiomaster erősítőben a pozitív ágon 6 db tranzisztor van párhuzamosan kapcsolva, ugyan így a negatív ágon is. Alap állapotban az összes emitteren 45 V tápfesz van, IRFZ44N FET-ek kapcsolják rá az erősítőre a 91 V-ot, vagy még nagyobb kivezérlés esetén a 138 V tápfeszt. Ezt 2-2 párhuzamosan kapcsolt IRFZ44N FET végzi el.

0

Guest
Guest picture

Ez lett volna a következő kérdésem/ megjegyzésem. Az IRFZ Fet-eket csak sejtettem a fotód alapján, elég rosszul látható a felirat. Így már tisztább a kép.
Vagyis hogy három-három tápfesz van. Ezért van akkor a két gyors dióda a panel végén, ami a két alacsonyabb feszt választja le a legnagyobb aktivizálódásakor.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Biztos vagy Te abban, hogy a kollektorok össze vannak kötve, és testen vannak? Mert szerintem az alu felületének eloxálása szigeteli el a fémes érintkezéstől, vagy van alattuk csillámlemez.

0

nayan
nayan picture

Szia! Nincs alattuk csillám lemez egyértelműen mérhető az összeköttetés. A TO247 tokok sem szigeteltek, csak a rögzítő csavarnál, azaz ezeknél nem kell szigetelő gyűrűt alkalmazni. Mivel szedtem le végtranzisztort párat, mert zárlatosak voltak, így ugyanúgy szigetelés nélkül raktam vissza mindet. Amikor meg a hűtőbordára visszacsavaroztam a föld vezetéket, akkor lestem igazából nagyot.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
 " Mivel szedtem le végtranzisztort párat, mert zárlatosak voltak, így ugyanúgy szigetelés nélkül raktam vissza mindet. Amikor meg a hűtőbordára visszacsavaroztam a föld vezetéket, akkor lestem igazából nagyot."

Kifejtenéd bővebben, miért is? Had okuljunk!
Köszi.
Üdv.

0

nayan
nayan picture

Szia! Teljes végfok zárlat volt a készülékben, mindkét tápágban voltak zárlatos tranzisztorok, 2SA 1943 és 2SC5200, a többi tranzisztort is próbáltam mérni, mivel volt sok csere alkatrészem, ezért azokat próbáltam bétára összeválogatva belerakni, hiszen elég nagy áramok mennek át ezeken, így összeválogatott végtranyókat illik beletenni. A FET-ek is zárlatosak voltak, azokat is párokba válogatva kellett cserélni. Mivel megmértem, hogy a hűtőbordára fémsen csatlakozik a 12 db tranzisztor, így ezt gondoltam hangszóró kimenetnek, de amikor le kellett földelni a hűtőbordát, onnantól már nem értettem a működését.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Most komolyan! Tényleg sohasem találkoztál még ilyen kapcsolással? Mert ha igen a válasz, akkor nem sok végfok fordulhatott meg a kezed között.

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ilyen nagy teljesítményűekkel nem. Szerintem már nem is fogok.
Üdv.

0

Guest
Guest picture

Az ilyen kialakítású nagy teljesítményűeket javítani egyébként egy rémálom. Ugyan is nem tudom a szimpla tápfeszesekhez hasonlóan negyed, harmad tápfeszről indítani javításkor és csak fokozatosan emelve a tápfeszt. Rajta az emberen a frász, mikor lesz egy szikra eső, hiszen olyan energiák vannak a pufferekben amivel hegeszteni lehet.

1

Galibali
Galibali picture

Szia!
Átgondoltam az Általad feltett rajzot.
Igen érdekes kapcsolás, legalább is számomra. Most már felfogtam a működését, de még ilyen kapcsolással nem találkoztam és már valószínűleg nem is fogok. Ekkora teljesítményű erősítők már nem az én világom.
Már csak hobbi szintű a tevékenységem de még érdekelnek a szakma újdonságai. Tanulni, okulni mindig lehet és kell is.
Köszi.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: itt vannak S-M erősítők, talán hasonlít

http://scematicdiag.blogspot.com/2017/09/studio-master-amplifier-circuit-diagram.html

Bálint

 

0

nayan
nayan picture

Bálint! Köszi a rajzokat, de ezekhez nem hasonlít. Az erősítőben három tápfeszültség van, +- 45 V, +- 91 V, +- 138 V, ezeket FET-ek kapcsolják a végfogra a kimeneti teljesítmény igény szerint.

0

Sponsored links