You are here

Nehezen lehet a távirányítóval csatornát váltani.

87 posts / 0 new
Last post
Billentyűs
Billentyűs picture

  T. Fórumos Kollégák!
A TV-t jelöltem meg fórum témának, de ez egy műholdvevő beltéri egység. AMIKO ALIEN 2 TRIPLA  beltéri.Először a távirányítóban elemcsere,semmi javulás. Szétszedve a távirányítót, minden rendben lévőnek látszott. Érintkező tisztítóval áttisztítás, /  2 db infradióda van az adó oldalon./  Összerakás. Nincs változás!
Nehezen lehetett csatornát váltani, menüpontokat elérni. Szétszedés után a tápegységben 2 db 470 uF-os kondenzátor kicsit púposodott. Kicseréltem. Valamivel jobb lett, de továbbra is keservesen váltott csatornát. A vevő rész is jónak tűnik. Az infra vevő típusát nem tudni, nincs elérhető PDF a készülékhez. Esetleg felmerült az adó-vevő infrák hibája, de nem tudom azonosítani őket.
   Ha valaki találkozott már hasonló problémával, tud segíteni, várom a válaszát.

        üdv.
     Billentyűs

Comments
Joe
Joe picture

Szia!

Ezzel az "Érintkező tisztítóval áttisztítás"-sal tetted tönkre. Ha távirányítót tisztítasz kizárólag csapvízzel, finom mosogatószerrel, puha fogkefével szabad.  A nyomtatott áramkört is. Ha megtörtént a "mosogatás" szárítani akár fűtőtesten, (nem gázkonvektoron), napon szabad. Az IC-k, egyebek alól a vizet ki kell fújni. Így nem mosod le a gombokról a vezető réteget. Útólag siránkozni kár, a gombok lapkáit antisztatikus (grafit) spray-vel festem újra vékonyan. Ha porszáraz lehet összerakni.

0

Joe
Joe picture

Ja, még egy: Ha csipesszel, (karcolás nélkül!) összezársz kér kontaktot akkor simán mennie kell a kiválasztott gombnak. HA nem akkor a távirányítóval van továbbra is gond. Chekkolás, szkóp, másik vevő OC kimenetén hangszóró, LED stb.
Mondom mosd el a szétszedett távirányítót a csap alatt.(Mint fent említettem.) Minden részét fogkefével, a gombokat, azok helyét, a panelt is, minden részét

Csak a csapvíz-mosogatószer kombináció nem marja le a vezető réteget!!!.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Üdv!
Ha már itt vagyunk a távirányítóknál, akkor hadd kérdezzem meg, hogy olyan(okos) távirányító van-e, amin pl. az egyes billentyű benyomásakor pl. a 149-es csatornára vált, a kettesnél a 66-osra, a hármasnál a 97-esre stb...  és ezt én tudom hozzárendelni a gombokhoz!

0

uniman
uniman picture
***

0

lizakl
lizakl picture
*****

Hali!
Pedig ha tetszik, ha nem ez is távirányítós topik, még ha nem keresem-kínálom is! :-)
 

0

welding alt
welding alt picture

Szia uniman!
Igazad van, sajnos a feltett kérdéshez csak itt tudtam hozzászólni.
Üdv. welding alt

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Van, amelyik tud makrót, azzal megoldható. PL a Silvercrest LCD-se tud makrót, ha jól rémlik.

0

Joe
Joe picture

Szia! 

Az emlékeim szerint igen. Több Lids is van, mind tudja.

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Évekkel ezelőtt a Lidlben vásároltam egy SILVERCREST SFB 10.1 C3 univerzális távot. Most kíváncsiságból elővettem a használatiját és írja, hogyan kell programozni a makró üzemmódot. 
Üdv.

1

lizakl
lizakl picture
*****

Értem. Köszi, majd megnézem, hogy nekem milyenek vannak, mert kaptam ajándékba sokfélét, amiket megvett valaki, aztán nem vált be, de nem dobta ki, hanem nekem adta! :-)

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szerintem egy kölcsön távirányítóval(univerzális) nézd meg, hogy avval működik-e? Nem fogja tudni az összes funkciót, de a csatornaváltást, ki-be kapcsolást azt biztosan. Ha avval jó, akkor a vevőrész jó!

1

Joe
Joe picture

Szia!

Ezt szoktam csinálni. Veszek egy univerzálisat, az eredetiek meg az elemet kiszedve a fiókban pihennek arra, ha újraprogramozni kell-

0

Billentyűs
Billentyűs picture

        Üdv mindenkinek, aki eddig hozzászólt.

Kiforrasztottam a vevőt. NPN-es tranzisztor kimenete van, amit találtam otthon az PNP-s. A városban nem tudok beszerezni másikat, csak vidéken. 
Közben rájöttem a készüléken található előlapi gombok működésére. Tökéletesen lehet a csatornákat léptetni onnan, a menü is jó. Tehát csak az adó-vevő és esetleg a hozzá kapcsolódó rész a hibás, a készülék és a szoftver jó. A vevő típusa: 4FAA első sor,  1L24B, de lehet TL, IL is. Nem találtam a neten PDF-et. Képet küldök. 

0

AzzA
AzzA picture
*

Már nem nagyon akarok hozzászólni, meg azt csinálsz vele amit akarsz, csrélgetheted a kvarcot meg méregethetsz ESR-t, csak általában a távos készülékeknél 145558966563 db-ból  1-nek rossz a vevője, a többi meg az adó hibája. Lehet szerencséd lesz és nálad vagy az az 1db laugh
Mielőtt mindent szétszedsz meg kicserélsz feleslegesen, műhibákat viszel bele, jobb lenne egy másik távval kipróbálni azt a készüléket.

2

Jaca
Jaca picture
****

Sőt, én már találkoztam olyannal is, ahol telefonon látszott, hogy világt az IR LED, de mégiscsak a cserével volt jó.

0

guriga
guriga picture

Tényleg ritka, az inkább külső behatás, de akkor nem árulnák. smiley

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor nézd meg, hogyan van bekötve! Rajzold vissza. A kimenete hová van kötve egy ellenálláson keresztül? A táphoz, vagy a földhöz?

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Hello Jaca!

A beültetési oldalról nézve, ha a bemenet felém néz, akkor jobbról +5V, közép a test, balról a továbbmenő adat láb.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a felirat a fénykép alapján
(vegyél egy nagyítót)

1L0248

Bálint

0

Billentyűs
Billentyűs picture

   Elismerem, kellene valami segédeszköz. Viszont erre sincs találat.

0

guriga
guriga picture

Nézd a lábait mint a lányoknak és keress olyat, a táv IC frekije megvan, 38-30-stb Khz.
Csörgesd meg a Conrad-ot, biztos segítenek. De mehetnél tovább is, mert lesz még ott kondi ellenállás és még talán kondi mielőtt veszel, és eljutsz a chip-ig.

0

guriga
guriga picture

Nézd meg hány voltos de általában 5V, bármit betehetsz még egy burájától megfosztott AC128-at is. :)
Ja azért a bekötésre figyel! Van egy plusz egy mínusz egy meg továbbítja a jelet, ezt a panelon könnyen megnézheted.

Bocs már rossz a memóriám, az AC128-ból fototranzisztort csináltunk, felejtsd el. smiley

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Van oszcilloszkópod? Ha igen a válasz, akkor a készülékben az összes tápfeszültséget nézd meg, hogy nem e "szőrös"! (Attilacsepp! Itt valóban szőr!)
Ha nincs, akkor bonyolultabb a dolog. Vagy kérsz kölcsön és mérsz vagy kicseréled az összes szűrő elkót. Mint írtad nem akarsz az elkókhoz nyúlni, hát csipesszel, fogóval fogd meg őket!
Ha a tápfeszültségek biztosan atom stabilak, akkor lehet tovább lépni esetleges alkatrész hibát keresni.
Valamint ez egy érdekes tulajdonság: https://elektrotanya.com/comment/438955#comment-438955 kérdés, hogy ez hiba-e vagy a nem pont rávaló program okozza?
Régen azok a gombok működtek? Ha a válasz igen, akkor ott is át kell nézni a dolgokat. (Esetleg nem mátrix van, hanem ellenállásos módszer?
Sok sikert!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az előlapi tasztatúra bekeverése jó ötletnek tűnik, sok bosszúságot tudnka okozni, és fesz nélkül szakadásnak tűnnek. Éremes lenne kivenni azt a pár darabot, és úgy próbálni.
A szoftverről már írt, hogy visszarakta a gyárit, és azzal is rossz volt.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Mosószaki !
Mint tudjuk . Egy ELKO ára kb. 50 Ft/DB . Ha jól látom a fotóján 7 DB ELKO van a gépben . Az testvérek között is csak kb. 350 FT . Érdemes órák óta a TV-t nem nézni cirka 400 FT miatt ?  Szerintem nem . A puding próbája az evés . Cserélje !

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ha van oszcilloszkópja, akkor az utókor kedvéért érdemes lenne a tápfeszeket végig nézni!

Kiegészítés! 
A mérést aktív vezérlő jellel kell végezni (nyomni a távot), mert a DIGI áramkörök igencsak szeretik a tápot rángatni billenés közben.

0

mosomedve
mosomedve picture

Arra nem gondolt senki, hogy nem a távirányító a hibás? Vevő oldali probléma lehetséges. Ez nem csak az infra vevőre korlátozódik vagy a tápegységre, hanem a processzorra, szoftverre, stb. Gondolom a külső zavaró körülmények ellenőrizve vannak. Általában a lassú reagálást az alaplap, processzor szokta okozni. Ott kellene tovább keresgélni. Erre való egyébként az oszcilloszkóp, amivel a jeleket tudnád vizsgálni. Ha nincs, akkor marad a tapogatózás!
László

1

Joe
Joe picture

Szia!

Valóban! Jártam már úgy, hogy a vevő ledje homokszürke volt a sűrű takarítástól. Papírzsepivel lett letörölve, és láss csodát! (Mint ahogy utána a TV a távirányítót!)

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Ha már oszcilloszkóp...
Ebben a mikrokontrollerben két belső időzítésű RC oszcillátor van. Egy gyors, ami a fő órajelet biztosítja: 8MHz +/- 2%.
Ezt csak közvetve, a kimeneten lévő kódsorozatból lehet megállapítani hogy a "helyén van e".
És van egy lassúbb mely a kapcsolómátrixot szkenneli. Ennek frekvenciája 13kHz +/- 50%. Ez utóbbit akár készenlétben akár egy gombot aktiválva szkóppal ellenőrizhető hogy legalább nagyságrendileg az alábbi ábrán lévő időzítések vannak e ott jelen.

File csatolás: 

0

Joe
Joe picture

Szia!

Köszi! Viszont a hőskorban egy infravevő open C kimenetére párhuzamosan egy 8 Ohmos mini hangszótót, és egy ledet raktam előtéttel. Ha a szobában elindult egy távszeros olyan hangzavar lett, nézni se kellett, még villogott is... Többnyire nem a waveform a lényeg, mivel amúgy se ment a távirányító. Forr. hiba, rezonátor, ilyesmi. LED-et nagyon ritkán kellett cserélni, A Flukém telep(kapocs) fesszel mér diódát. (IGBT-is nyitogat-csukogat...)

0

Billentyűs
Billentyűs picture

     Üdv Mosomedve!

A szoftver kilőve, mert másik szoftverrel / Spark / is ugyanígy viselkedik. A vevő oldalon is megnézem még 1x az infra tranyót, a kondikat, van 1 74HCTU04-es IC. Ez 6 db inverter, utána még komolyabb IC következnek.

           üdv.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,

A vevő oldalon is megnézem még 1x az infra tranyót

Mit értesz az alatt, hogy megnézted? Ez nem hagyományos tranzisztor. Ajánlották már, hogy cseréld ki.
üdv.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Ez bizony nagyon nem szimpla fotódióda/tranzisztor a legtöbb esetben! Sőt, szinte sohasem az!
Van bennük egy AGC-zett erősítő, szűrő, demodulátor hogy a fogadó processzornak már csak dekódolnia kelljen a jelet.
Egy példa:  https://hu.mouser.com/datasheet/2/427/tsop321-1766958.pdf
-

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

A háromlábú az tranyó (vagy suszterszék). Ha átlátszik, akkor infratranyó. smiley

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: rosszul írtad a típust
Fél óra keresés után ezt találtam

Bálint

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

A kerámia rezonátor is tud hasonló hibát produkálni.

üdv: Laci

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha elhangolódott a rezonátor a távszabályozóban
Ellenőrizni kellene a frekvenciáját, azonos-e a ráírttal

Bálint

0

Billentyűs
Billentyűs picture

   Szia Bálint!

Mekkora freki szokott lenni? 20-40KHz környéke? Kézzel / csavarhúzóval / tudom hangolni? Esetleg eséstől, kortól függően tud elhangolódni? Holnap megnézem.

            kösz, üdv.

         Billentyűs

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a vivőfrekvencia 30-50 kHz között a leden, de inkább a rezonátorra  írt frekvenciát kellene mérni a rezonátoron, ezt osztják le ízlés szerint, itt 100-300 mV szokott lenni a szint, a frekvencia nem állítható
Ha alacsony a rezonátoron a jel, a kimeneten is kevés lesz
A leden is kellene nézni szkóppal, a fényképezőgépes-telefonos teszt nem mutatja külön a vivőt és kódot.
Ütéstől, leejtéstől  is lehet ilyen hiba
A táv jelének ellenőrzése a legegyszerűbb, ha egy BNC  dugóba forrasztasz egy infra  vevő diódát. és nézed a szkópon
Utána kell ellenőrizni a vevőn a jelet

Bálint

0

Billentyűs
Billentyűs picture

      Üdv. Bálint!

A távban nincs sem rezonátor, sem kvarc. 1 db 16 lábú IC, pár RC. Így néz ki a táv, küldök képeket..

           üdv.

0

proba
proba picture

A távirányítónak a kamerás teszt elég szokott lenni alap problémákra . A gombok átmeneti ellenállásának növekedése nem okoz kódhibát.Ha a kamerán azonnal látszódik a gombnyomás, akkor jó eséllyel  a vevő rész rossz. Kvarchibára szerintem vagy nem indul, vagy olyan vontatott, rendszertelen villogást produkál.
Ha már szét van szedve a vevő, ott is lehet szkóppal nézni a jelet, de vevőnek bármilyen azonos fénytartományú led is jó. 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Üdv. Laci!

Melyik részben van kerámia rezonátor, milyen frekire. Nincs doksi, úgyhogy nemigen lehet tudni a felületszerelt alkatrészeknél, mi micsoda. Ismered különben ezt a beltéri egységet?

      üdv.
 

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!

Nem a beltérire gondoltam, hanem a távszabályzóra. 

üdv: Laci

0

Billentyűs
Billentyűs picture

     Üdv. Laci!

Mire gondolsz a távszabályzóban? Próbálok visszaemlékezni, mik vannak benne. Én a 2 diódára, kondenzátorokra emlékszem, esetleg tranzisztorra. Az az igazság, nem is néztem alaposabban meg, mert más távoknál a tisztítás után nem volt gond. Különben nem volt koszos állapotban a szabályzó. Úgy működik a készülék, mint amikor gyengül az elem vagy koszos az érintkező. Többször megnyomva 1 gombot, 1x csak végrehajtja a műveletet.

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Szia!

Ez a rezonátor. Lehet 3 lábú is, de lehet más alakú is. Az értékét Neked kell leolvasnod ami a távszabályozón van. Ütéstől, leeséstől, stb megváltozhat a frekvenciája és nem az előírt 
frekvencián működik. A kamerás megoldás csak arra jó, hogy lásd az adó működik, de nem biztos, hogy a megfelelő frekvencián. 

SZ BÁLINT leírta részletesen, hogy mit kell leellenőrizned.

üdv:  Laci

0

Billentyűs
Billentyűs picture

     Üdv. Laci!

Szétszedtem a távot. Küldök képeket, nincs rezonátor vagy kvarc. 1 db 16 lábú IC van, kondik, ellenállás.Az IC neve: MRS6900 /AD 009-027/ Elég nehezen olvashatóak a feliratok.

                  üdv.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ja, nincs rezonátor, csak a helye (3 lyuk, meg a hozzávezetések). Valószínűleg a C1 kondenzátor határozza meg a vivőfrekvenciát. Lehet, elöregedett.

Gábor

0

Jaca
Jaca picture
****

Adatlapja legalább van.
 

File csatolás: 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Üdv Jaca!

Én az AD009-02T-t kerestem. Konkrétan az a típus van benne.

            üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor rosszul olvastam?
[Schmidt Laci: #438980]#438985

s.Az IC neve: MRS6900 /AD 009-027/ Elég neh

Bálint
És MRS60900

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Szia!

Pontosan ez  típus: AD009-02T, alatta lévő felirat: MRS60900

File csatolás: 

0

guriga
guriga picture

Nagyon makacs ember vagy, felejtsd már el ez az IC-t, ezen úgyse tudsz javítani!
Menj már a készülékbe és ott mérjél. Kérdeztem, hogy jött ez a hiba lassan vagy pikk-pak?

1

Billentyűs
Billentyűs picture

    Rövid idő alatt jelentkezett. A kollégák írták, nem mindegy, milyen tranzisztor kell a vevőbe. Van 1 régebbi kiadású műholdvevő fototranzisztorom. Dióda mérésben ki lehet mérni a B-E-C kivezetéseket. Először megpróbálom a benti 3 lábat 1 cm után levágni, beforrasztom amit találtam lábhelyesen. A közelben van 1 74hcu04  SMD IC. Valószínűleg oda kapcsolódik

0

Jaca
Jaca picture
****

A 3V-os "fototranzisztor" nem működik normálisan 5V-ról. Szóval nézd meg, hány voltról üzemelt az, amit beleraksz, meg hány volton a bent lévő. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****
File csatolás: 

0

guriga
guriga picture

Várjuk már meg hogy kiderüljön mi a hibás, már hatvan felett van a duma és még el se jutottunk a vevő részhez!

0

zsugori
zsugori picture
***

lehet nem is csak abban a készülékben van a hiba
elhelyezés

0

Jaca
Jaca picture
****

Kit érdekel a hiba? Most fototranzisztort akarunk cserélni! laugh

1

welding alt
welding alt picture

Szia,
még egyszer fussunk neki! IR vevő nem tranzisztor a Te esetedben! ( valóban az IR jeleket lehet detektálni más eszközökkel is).
Sikeres javítást!

0

guriga
guriga picture

Nem akarok rád erőltetni semmit, itt válogathatsz és tanulmányozd.
https://www.google.com/search?q=infra+vev%C5%91+m%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9se&...
 

0

Billentyűs
Billentyűs picture

     Üdv. Bálint!

AD009-02T Ez van az 1. sorban, alatta van az MRS6900, de arra nem találtam IC-t. 16 lábú IC, mikrokontroller. A 2T összetettebb, de sok funkciót kell kezelni a távnak. Nincs kvarc, rezonátor, csak pár RC. 

      üdv.

0

welding alt
welding alt picture

Szia, ne haragudj meg , de elolvasol minden hozzászólást?!
Van még néhány vélemény amiket teljesen figyelmen  kívül hagysz. 
üdv.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Üdv. Gabi!

Rákerestem az IC-re. az AD009-02T az IC neve. Nem 1 egyszerű IC. Mikrokontroller. Nem sikerült letölteni hozzá PDF-et. Vagy nem érhető el a pontos típus vagy regisztrálni kell, / fizetős lehet /.Küldök képet a távról, nagyon sok funkciót kezel, azért kell a rendszervezérlő. Azért van kevés alkatrész, mert az IC  ellát minden funkciót. 

          üdv.

0

guriga
guriga picture

Hagy már békén a távot azzal nem tudsz mit kezdeni, cseréld a vevőt és azt nézd meg milyen ic fogadja a jelet. Mos már ott tölts el ennyi időt, ott lesz a hiba.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
csatlakozom a Te véleményedhez. Talán még az IR vevő is OK, de a további jelfeldolgozással van baj.( U.i. ne feledjük, hogy azt írta cserélt két kondit és látszólag egy kis javulást tapasztalt).
Üdv.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Én már két napja javasoltam az ir vevő cserét, mert 10 ilyen esetből 9 -szer ez a gond. Sokszor órákig nézegettem szkóppal, minden jónak tűnt, aztán 2 perc alatt beletettem egy másikat és jó lett...

0

uniman
uniman picture
***

A "nehezen"  nem érthető  (többen is rosszul értelmezték)...inkább valami más megnevezéssel kellene illetni...
Talán késedelmes reagálásról van szó...az én (másféle) amikóm is így viselkedik/viselkedett:
1x megnyomom a táv gombját, nem történik semmi....majd hoszzú másodpercek múlva végrehajtja a parancsot.
Ha többször nyomok meg  különböző gombokat a távirányítón, azokat a letelt "késlekedési idő" (2mp...20mp) után szépen sorban egymás után végrehajtja...
Feltételezem nálad is így működik... Nos a megoldás meglett, de nem tökéletes...más forrásból (ugyanazt) a firmware-t rátöltöttem, majd újrakerestem a csatornákat...meg most már a kikapcsolását nem "False" módba állítom, hanem normálra, azóta nagyon ritkán "késlekedik"...
Talán a memóriacshippek, vagy a BGA proci "döglődik", emiatt van a probléma.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Szia Uniman!

Nem késleltetés áll fenn. P.l. ha a hangerő szab.-val változtatni akarok, bizonyos idő után eltűnik a csúszka, ha többször megnyomom, 1x csak elindul. Kipróbáltam már d.e. az eredeti programját, a SPARK-ot, de ugyanazt csinálja ott is. ENIGMA2-vel működik, UPC csatornákat lehet kártyával nézni. nemrég eszembe jutott, a készülék elején lévő gombokat nézem, azzal hogyan lehet váltani, de a váltás helyett 1 menü jelenik meg. Ez érdekes.

            üdv.

0

AzzA
AzzA picture
*

Azt tisztázzuk, van olyan gomb / gombok a távszabályzón ami rendesen működik ahogy kell, annyiszor ahányszor nyomod ?
Mert ha van akkor azok a gombok amik nem mennek jól, nem jók !
Ja és az elemek/ akku jók a szabályzóban ?

0

Billentyűs
Billentyűs picture

   Üdv. AzzA!

Minden gomb problémás. Már az elején írtam, teljesen új duracell elemeket tettem be. Leginkább az adó-vevő hiba lehet.

     üdv.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!
Nyugodtan cseréld ki az infra vevőt valami dvd-ből bontott darabra. A típusa nem mérvadó. A lábkiosztása a mellette lévő kondival összemérve simán megállapítható, a bontottnál ugyanígy.
Sokszor cseréltem már, volt olyan hogy a lábak sorrendje nem passzolt, vezetékkel befordítottam hogy jó legyen.
Eddig még mindig működött. Ezek már szinte mindig 5V-osak, a frekvencia nem tér el jelentősen.
Sok sikert!

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Billentyüs!
Az ELKO-ról nem hallunk . (Mérés ? Csere ?)

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Szia Janó!

Ez a 2 kicserélt kondinál szemre látszott, magasabban van a teteje, a többi jónak látszik. Ezek az USB táphoz kapcsolódnak. Egyelőre nem nyúlok a többihez. Megpróbálom a vevő infra tanyóját kicserélni. Az ENIGMA2-ről átváltottam SPARK programra. Ott is ugyanez az állapot állt fenn. Elképzelhető, a vevő nem veszi rendesen az információkat.
 

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A vevő melletti elkót azért még cseréld ki.

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Érdemes lenne ESR-mérővel végigméregetni a többi elkót.
A távirányító javítására, ha a tisztítás nem elég, ár-érték arányban jó megoldás a grafitos gumilap.

0

guriga
guriga picture

Esetleg software vagy firmware volt már?

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Üdv. Gzriga!
Eredetileg SPARK volt rajta, új szoftver került rá már régen, az ENIGMA 2. Évek óta az megy.

      üdv.
 

0

guriga
guriga picture

Sokat elárulna a hiba keletkezése, egy-két funkció hiba, vagy a táv érzéketlensége. Ha az első akkor a táv, ha az utóbbi akkor fordulj a készülék felé.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Üdv Guriga!

Minden funkció elérhető, csak nehezen lehet csatornát váltani, belépni menübe, bármi, ami a távval működtethető. Nincs olyan gomb, amely gyorsan vált, a másik hosszan. Átváltottam Spark rendszerbe is, de ott is ugyanaz a helyzet. Ha 20 cm-re megközelítem a készüléket, akkor sem működik gyorsabban.

      üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Univerzális távval próbáltad ?

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Nincs univ. távom, de elég bonyolult a távirányító, nem csak csatornákat kezel, videó, audió, műhold beállításokat is. Jó állapotúnak tűnik, Jók a nyomógomb ellenállás értékek is. 1K ohm körüliek.
     üdv.

File csatolás: 

0

AzzA
AzzA picture
*

A távirányítót nézd meg jobban mert ha régi, azért hajlamos lekopni a gombok gumis érintkezője, akkor már hiába pucolgatod.
Telefon kamerával tudod ellenőrízni, hogy jó-e. 
(az a két elkó sem volt púpos)

1

lizakl
lizakl picture
*****

Szerintem ez lesz a hiba! Ha lekopott a gumipogácsáról a vezető réteg, akkor szokott ilyen lenni! A legtöbbet nyomogatott gomboknál a legrosszabb,  keveset nyomogatott gomboknál még jó.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

     Üdv. Lizaki!

Mindegyik gomb esetén fennáll a hiba. Amikor szét volt szedve, ellenállásmérővel néztem a pogácsákat, 1K ohm volt nagyjából mindegyik.

0

Billentyűs
Billentyűs picture

    Üdv Azza!
Telefonnal néztem a táviránytót. A kamera mutatja, ha megnyomok 1 gombot, fehér fény jelenik meg. 1 kicsit magasabb volt a 2 kondi a többinél. A fényképen nem biztos,hogy látszik. Ellenállásmérővel néztem a gombok ellenállását, átlagosan 1 KR értéküek voltak. 

         üdv.

           

File csatolás: 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Én a helyedben a többi ELKO-t is cserélném!
Üdv Jano

0

Sponsored links