You are here

Védőföldelés ellenörző egyszerű teszter készítése.

59 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Üdv mindenkinek.
Egy munkám során nagyon sok konektort kéne ellenőriznem, hogy van e védőföldelése, működő e. Nem kell ebben az esetben a minőséget mérnem csak a meglétet detektálnom.
DE mivel az apartmanokat FI relével szerelték fel egy egyszerű lámpás módszer nem alkalmazható. Mivel a fázisceruzás módszerrel csak detektálni lehet, itt nem jöhet szóba a 230v ellenőrzése sem. ( kábelkapacitás miatt a nem működő vezetéknél is jelezne.) Arra gondoltam egy nagyon egyszerű indikátort kéne csinálnom. A tervem a következő.
Kis glimm lámpa a hozzá tartozó ellenállással és sorba kötve egy 110V körüli VDR.  Ezt kötném a két dugvillára és egy másikat az egyik dugvilla és földelő érintkezőhöz. Ez beleférne egy dugóba. A VDR feladata lenne , hogy csak ha 230V megvan akkor jelezzen a glimm. Ezzel a módszerrel tudnám detektálni, hogy ténylegesen áram alatt van a konektor és be van e kötve a védőföldelése. A glimm 1-2mA árama még nem oldaná le a FI relét.
Az elméletemhez kérnék jártas szakit véleményezze, esetleg hátha kapni olcsón készen ilyen eszközt.
Köszönettel Laci
 

Comments
braunv
braunv picture

Sziasztok ! Csak egy kérdés ! Ha feszültség alatt  kell a védőföld meglétét ellenőrizni, akkor honnan tudom meg hogy a nulla vezeték vagy a védőföld van kötve a védőföld helyére , mivel a  nulla és a védőföld a FI rellé után közös ! Hibátlan  készülék minden további nélkül működni fog  mivel a két vezeték ugyan az !

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ebben a topikban már szó volt róla, ezért határozottan le kell szögezni (ezt is megtették már):

A FI relé után NEM közös a nulla és a védővezető!!!

(Részletesebb magyarázat: a FI relé úgy működik, hogy kivonja a fázivezetőn folyó áramból a nullavezetőn folyó áramot, ami ideális esetben azonos, tehát a különbség nulla. Ha azonban a fázison befolyó áram egy része a védőföld felé folyik el, pl. az emberi testen keresztül, akkor a különbség nem lesz nulla. Ha ez a különbség 30mA-t meghalad valamennyi ideig, akkor a relé mágnese behúz, és megszakítja a fázist és a nullát. Ez a hibaáram és idő úgy van meghatározva, hogy életben maradjon a szerencsétlen, akin átfolyik az áram)

Természetesen a FI relé előtt lehet, sőt kell egyesíteni a nulla- és a védővezetőt.

Üdv, lcsaszar
 

1

braunv
braunv picture

Szia ! Szerintem amit te itt leírtál a topikon levők mind tudják ! A másik ha össze van kötve  a védőföld és a nulla akkor nem ugyan az ? Ha fogyasztó felől nézzük akkor a FI rellé után ha betáp felöl nézzük akkor előtte !  A működésével tisztában lenni meg alapvető dolog !

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Kiveszel egy konnektort, és egnézed. Ha kék van a nullán, és bárhol máshol fel van cserélve, akkor azok a konnektorok használhatatlanok lesznek.
Illetve ha egy üzemelő készülék mellett a védőföldet bármilyen földelt fém tárgyhoz érinted (radiátorcső, vízcső), nem szabad leoldania a fi relének

1

braunv
braunv picture

Szia ! Ugye nem gondolod komolyan a válaszod , attól hogy a színek a helyén vannak attól még előző kötésnél elköthették de igazán a teszter  ezt a hibát
üzemállapotban nem tudja kimutatni csak erre szerettem volna rávilágítani!

0

Kalex
Kalex picture
*****

Jacám!

Mondd csak, hallottál már műanyag víz nyomócsőről, és műanyaggal bevont fűtéscsőről. Na ugye! devil

Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Kalex,
Ha nincs bent víz, azt mondom, oké, nem vezeti az áramot. De majd megnézem, mit mutat a radiátorom. Az biztos, hogy valami valahol össze van kötve az épülettel, de a keringető biztosan földelve van, meg a kazán is.
Üdv: Jácint

0

mpisti
mpisti picture

Szia Jaca!
Az elmélet teljesen helytálló, -feltéve ha a fűtési vagy vizellátási rendszert bekötötték az EPH rendszerbe.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem kell EPH-ban lemmie, elég, ha benn van a falban, betonban. 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Ugye ezt a "tesztelést" senki nem gondolta komolyan???

KN

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
1. A fi relé (RCD) előtt közös a nulla és a védővezeték TN-C rendszer esetén! Nem utána!
2. Az azonosítás vagy méréssel, vagy az RCD leoldásával történhet. A fázis és a nulla közé bekötött fogyasztó nem oldja le az RCD-t. A fázis és a védővezető (föld) közé kötött fogyasztó leoldja a védelmet.
Ennyi.

Kalex

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Laci!
A rendszerváltás után közvetlenül egy szakács használt ipari konyhai berendezéseket kezdett behozni Hollandiából . Ő kért fel az életvédelmi föld ellenőrzésére . Csak azt kellett mérnem . Az emg müszerraktárból kikölcsönzött gelka fejlesztésű/gyártású müszerrel mértem . Volt amelyik a DMM-ével jónak tünt neki . A gelka műszerrel viszont életveszélyes volt.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia Laci!
Nem tudom, hogy ezzel tisztában vagy e:

  • 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet

19. §

(8) A vizsgált berendezés vizsgálati eredményét írásban kell dokumentálni, amely tartalmazza:

a) hogy a felülvizsgálat mely berendezésre terjedt ki;

b) a vizsgálatot végző felelős személy nevét és az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálói vizsgabizonyítványának számát;

c) hogy milyen ok miatt került sor a vizsgálatra;

d) hogy mikor végezték a vizsgálatot és

e) az irat végén a hitelesítést, amely a dátumot és a vizsgálatot végző aláírását foglalja magába.

(9) Az érintésvédelmi szerelői ellenőrzésről és a villamos üzemi próba eredményéről készülő iratnak a (8) bekezdés a)-e) pontjában felsoroltakon kívül tartalmaznia kell legalább a vizsgált berendezés minősítését, amely lehet megfelelő, vagy nem megfelelő.

Kiemelés tőlem. Ez a jelenleg érvényben lévő előírás.
Gondold át a felelősséged. A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet szerint:

24. szerelői ellenőrzés: legalább erősáramú villamos szakképzettség alapján végzett ellenőrzés, amelyhez a szigetelésellenállás-mérésen kívül nem szükséges az áramütés elleni védelem alapvető hibáinak kimutatása céljából műszeres mérés és a mérési eredmények kiértékelése;

valamint:

1.1.26. Az érintésvédelmi szerelői ellenőrzést a saját munkájával kapcsolatban minden olyan személy elvégezheti, aki a feladat elvégzéséhez szükséges előírt villamos szakmai képesítéssel rendelkezik.

Ennek alapján azért elég necces jogi szempontból a munkád.

Kalex

1

perlaci
perlaci picture

Szia Kalex
Igen tisztában vagyok a fent írtakkal.
De mint írtam nekem nem kell mérnem azt már megtették vagy meg fogják. A probléma a hibaelhárítással van. Amikor azt tudod védőföldelés hiba van. Végignézem a konektorokat, detektálom hol a hiba és így keresem a megoldást. Ha megtaláltam hol szakadt meg a föld javítom és utána újra detektálom hogy mindenhol megjavult e a probléma. Akik mérik nem javítanak ezt kell nekünk megtenni. Utána úgy is ellenörzik a jegyzőkönyvben jelzett hiba tényleg megjavult e.
Vagyis azt tudom hogy van hiba egy apartmanban. Megjavítom és utána ellenőrzik műszerrel.
Csak sokkal egyszerűbb egy céleszközzel végignézni hol tűnik el valamelyik szál.
PL: tegnap pont egy konektorban a föld ki volt csúszva, mindenhol jó volt ezért szerencsénk volt, kibontottuk a konektort és látszott a hiba. DE másik helyen itt volt ott nem föld. A hiba az automatáknál volt, úgy meghúzhatták a csavart, hogy egy idő után eltört a rézvezeték, nem volt könnyű megtalálni mert 5 szál jó volt de a rossz elbújt alattuk.
De köszönöm a figyelmeztetést, azért talán ismertek itt annyira, hogy pont én vagyok aki nem szeretem a kontárkodást.
Üdv Laci

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Így már oké. A saját munkád ellenőrzöd, erről nem adsz papírt, csupán megkönnyíted a munkádat. Tartsd is magad ehhez, és akkor semmi gond nem lehet. A lényeg, hogy ne tegyél joghatással járó nyilatkozatot.

Kalex

0

peterpan
peterpan picture

Ez nem olcsó, de ha a hétvégén hazamegyek felteszem a rajzát. Ha jól emlékszem 3 glimm van benne (jóárasítva)
https://www.conrad.com/p/chauvin-arnoux-p01101997z-ca-751-socket-tester-...
https://asset.conrad.com/media10/add/160267/c1/-/hu/000121270ML02/manual...
Üdv.: PP
 

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia PP !
Alul, már a topiknyitás után egy órán belül ezt már javasoltam én is, csak a magyar oldalon, és belinkeltem azt a topikot is, ahová 7 éve feltettem a rajzát. PerLaci írta is, hogy gyorsan után gyártja addig is, amíg megjön Neki Kínából a másik kütyü.
üdv.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Azért gondolhatnál a korábbi topikban írt megjegyzésemre. A mondott kapcsolásban nem látom a kettős hiba elleni védelmet. Baj esetén vállalod a felelősséget? Az elv jó, de a megvalósítás még barkács szinten is cinkes.
Kalex

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Bocs', de most nem értelek. Javasoltam egy gyári ellenőrző kütyüt, ami szerintem pont jó arra, amire Perlacinak kell, és hogy ha nem akar sokat költeni rá, linkeltem egy régi topikot, ahová anno feltettem a gyári kütyü rajzát. Nem tudom, milyen korábbi megjegyzésedre gondolsz, ill. milyen kettős hiba elleni védelmet hiányolsz belőle.
A leírása szerint a fázis helyének meghatározására és a védőföldelés meglétének ellenőrzésére hivatott. Erre jó, mert ha a 3 vezeték (L, N, Pe) bármelyike hiányzik, akkor csak 1 glimm vagy egy sem világít. Egyedül azt nem jelzi ki, ha a nullát a földdel cserélték fel, de akkor meg a fogyasztó azonnal lecsapja a Fi-relét.
üdv.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A kettős és hármas hiba elleni védelem a biztonságtechnika kérdéskörébe tartozik. Az értelmezése, az, hogy 1, 2, 3 alkatrész meghibásodása esetén se következzen be baleset, vagy veszélyes üzemmód. Jelen helyzetben a gond a védővezető ellenőrzés során merül fel. A rajz szerinti elrendezésben az ellenállás vagy a glimm meghibásodása (zárlata) a hálózati feszültség kijutását jelenti a védővezetőre. Ez az 1-ső hiba. A második, ha a védővezető szakadt, és emiatt feszültség alá kerülhet más berendezés is.

Kalex

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Gondolod, hogy ez a védelem benne van ezen kütyük Magyarországon forgalmazott verzióiban?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nem az a lényeg, én mit gondolok, hanem az, hogy itt feszültség alatti munkavégzés történik. Ennek megfelelően kell a vizsgálóműszernek mérnie. Emiatt tiltották be a korábbi ÉV mérő műszereket. Az ott alkalmazott 10A-es mérőterhelés nem felel meg a balesetvédelmi előírásoknak.

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

És a fázisceruzával mi a helyzet? Nem tudom, ki hogy van vele, de én ha ilyen rázós dolgokat mérek, előtte mindig végzek egy ellenőrző mérést. A fázisceruzának is akkor hiszek csak, ha előtte látom világítani a fázison.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Az más. Ott egy egyszeres hiba előfordulásakor nem működik a berendezés. (nem világít a glimm). Így eldobhatod, mire kétszeres hiba lehetne. Ugyanakkor a hiba nem terjed tovább.

Kalex

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
És ha zárlatos lesz a glimm (mert a délutáni beírásodban ezt a lehetőséget is felvetetted) ? Akkor Jacát megrázza az áram. Igaz, akkor az áramütés miatt is elhajítja a fázisceruzát (mint hajdani főnököm a lángőrpanelt *).
Egyébként a délutáni beírásodból már értem, mire gondoltál kettős hibánál. Hasonló, mint Ex ia ill. ib esetén. De a többiben nem fogunk egyetérteni: Én továbbra is fenntartom, hogy egy gyári, hivatalosan forgalmazott készülék rajzát tettem fel, Perlaci pedig eldöntötte, hogy Neki megfelel-e arra, amire kell.
* A sztori: még '81-ben volt egy (világszabadalom) kénégető kazánunk. Állandóan lánghibát jelzett, a főnököm meg azt gondolta , hogy a kártyaként kialakított lángőrpanel KH-s, ezért a dobozfedelet levéve nyomogatta a panelt. Aztán rácsúszott az ujja a közel 400 V-ra feltöltött kondira, ezért az áramütés miatt egyrészt hátrakapta a kezét, másrészt közben rászorított a panelra. A kezelő röhögve mesélte később, hogy a főnököm mögött 5 m-re a falon csattant a lángőrpanel, én meg barkácsolhattam, mert persze nem volt tartalék.
üdv.
Tibi

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Azért ATEX-es dolgokat ne keverjünk már bele a témába, főleg hogy amit írtál ( Ex ia, ib) az a gyújtószikramentes védelem, védelmi szintjét jelöli.
Amire te gondolni akartál szerintem az a SIL besorolás, de az meg egy másik történet.

Üdv,
KN

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Még kezdő koromban, kíváncsiságból lerajzoltam egy P & F biztonsági relé rajzát a készülék alapján, és nem értettem, minek van 3 db egyforma Z-dióda párhuzamosan kötve. Aztán 18 évvel később az exes tanfolyamon értettem meg: ha 2 meghibásodik, a 3. még mindig véd. Ez volt az ia. Az ib-nél csak kettő dióda lett volna. Kétszeres vagy csak egyszeres hiba után marad még üzembiztos. Na erre utaltam a hasonlattal. (Mert ugye az "i" utal a gyújtószikramentes védelmi módra, az "a" ill. "b" pedig a védelmi szintre, fokozatra.)
üdv.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Hogy ne trollkodjuk szét, röviden: Jacát nem rázza meg, mert a beépített ellenállás lekorlátozza az áramot veszélytelen mértékre. Jaca eldobja a rossz fázisceruzát, és vesz egy jót. Probléma megoldva. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Feltéve, hogy tudom, hogy zárlatos a glimm. Mert egyébként gondolhatom azt is, hogy mivel nem világít, így nincs a drótban áram, és a drót fog megrázni, nem a fázisceruza.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

"Nem tudom, ki hogy van vele, de én ha ilyen rázós dolgokat mérek, előtte mindig végzek egy ellenőrző mérést. A fázisceruzának is akkor hiszek csak, ha előtte látom világítani a fázison"

KN

0

Jaca
Jaca picture
****
#10253 -> + (135) - [X]
Isti: A teszkós fázisceruza nem működik, de azért örülök, hogy élek. csak 250Huf volt. :D

Van, aki nem nézi meg előtte...(forrás bash.hu)

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Láttam ilyen 12/24V-os izzós autós próbalámpát fázisceruzának címkézve...szóltam érte, de nem is értették, hogy miért nem jó a megnevezés.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Jaca!
A fázisceruzát illetően nem felejtem el a Kolozsvári Unirea 2 ( Textilképgyár) villanyszerelői csoportjának tartott munkabaleset megelőzési megbeszéléseken  főnökömnek e téren elhangzott intelmét. A fázisceruza  nem mérőeszköz! Mindig ellenőrizd, hogy jelez, ezt ellenőrizvén azáltal, hogy hozzáérinted ahhoz a csatlakozási ponthoz amiről tudod biztosan , hogy jelen van a fázis. Véletlen , ha elejtetted kezedből, azonnal ismételd meg ellenőrzését mielőtt a munkát tovább folytatnád....( emlék az 1980-83-as évekből).

Üdv. welding alt
 

3

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az újabban kapható LED-es/elemes fázisceruzák használhatatlanok., legfeljebb csavarhúzónak jók
Nekem 3 db is volt megérintve egyszerre a csúcsot és a végét, enyhén világít

Bálint

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
fejlődik a technika, de ez esetben minek kell a LED+telep? Én maradok a hagyományosnál.Olvasván  itt a Tanyán felvetett gondolatokat, sok esetben csak arra tudok gondolni, hogy néha ( új-régi ) szaki próbál véleményt mondani esetenként a világban megjelent termékekről ( ez pedig nem jut el a felhasználókhoz).   Sajnos a reklámok győznek........
János

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Abban a készülékben is vannak ellenállások, most megvédi, ott meg nem?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ez azért nem olyan egyszerű! Bővebbet ebben olvashatsz: MSZ EN 61243-5:2001. Alig 13000.- Ft-ért a magadévá is teheted. Én elolvastam az online szabványkönyvtárban. (Feszültség alatti munkavégzés. Feszültségkémlelők. 5. rész: Feszültségkémlelő rendszerek (VDS) (IEC 61243-5:1997, módosítva))

Kalex

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem kötekedésből írtam, értesz hozzá, ezért kérdeztem, hogy mi a különbség. Nagy valószínűséggel ezt a válaszod nem szívlelem meg és még sokan mások sem fognak egy ilyen kérdés miatt szabvány leírásokat vásárolni.
Miből feltételezed, hogy a fázisceruzában megvédi a használót az ellenállás, ha az ominózus teszterben az is zárlatos lehet? Miért nem lehet az a fázisceruzában is?

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Félreérted az egészet. Itt nem a használó megvédéséről szól a történet. Arról, hogy egy kettős hiba esetén kikerülhet a fázisfeszültség a védővezetékre, és emiatt egy hibátlan berendezés is tud halálos áramütést okozni. Mivel a Laci által végzett tevékenység túlmegy a szerelői ellenőrzés körén, így nem javasoltam az ezirányú tevékenységet. A válasza alapján barkácsolásnak fogható fel a dolog, de attól a veszély továbbra is valós.

Kalex

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Köszönöm! Így már értem, hogy mire gondoltál.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Inhouse drága !
Az életvédelmi földre fázis ceruzával rámérni , az egy tájékozta jellegü dolog. Van fázis-nincs fázis.
Az eu direktívának megfelelő Méres az le van írva a szabványban . Egy számlaképes vállalkozó kell , hogy.olvassa a szabványokat . Ugyan úgy ahogy a könyvelőnek olvasni kell a magyar közlönyt. Szerintem.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem vagyok drága...
Az életvédelmi földre fázisceruzával rámérni, hogy van fázis/nincs fázis? Biztosan ezt akartad írni? Persze, ha van rajta, az már gond...
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Épp tegnap tettem rá a konnektor földelőfülére a fázisceruzámat, és világított. Sőt, a védőföld és a nulla közé kötött izzó is. Azért hívott át az úr, mert csípett a mosógépe. Aztán mindketten hálát adtunk az égnek, hogy még tudunk beszélgetni.

1

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Igen, az már nagy gáz. De alapból nem ott keressük, semmi keresnivalója ott.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
A házi hosszabbítók,a gányolt villanyszerelések miatt, sajnos kell . A Jacának igaza van .

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Hát nem tudom, én szoktam ellenőrizni, hogy egy fémházas készülék burkolatán figyel-e némi fázis. 

1

peterpan
peterpan picture

Üdv Tibi!
Mily meglepő: eszerint pont 7 éve nyúltam le a rajzod! Még volt is egy enyhe sejtésem hogy a Tanyán megvan...
Üdv.: PP

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

0

braunv
braunv picture

Sziasztok ! Nem vagyok erős  áramú szakember, de azt tudom hogy a fi realy után a nulla és a föld össze van kötve vagy tévedek ? Amennyiben így van   akkor tulajdonképpen akkor a nulla és a föld ugyan az a vezeték ! Kérlek benneteket egy egyszerű magyarázatra !Üdv!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem utána, hanem előtte! Egyébként ugyanaz. Bejön a házba a nulla. Ezt össze kell kötni a földelőszondával, és utána két ág megy, az egyik a nulla, másik a védővezető. Ezután kerül rá még a FI relé. A nullát és a zöldsárgát sehol máshol ezután nem szabad összekötni!

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Attól függ, honnan nézzük. Ha a betáp felől, akkor igen NEFH azaz nullvezetővel egyesített földelőhálózatról van szó, egyébként a hibaáram-védőkapcsoló nem is tudna működni. A FI relé után (ami a fogyasztó felé elmegy) ellenben nem szabad összekötni a nullát és a védővezetőt.

Nem tudom, egy egyszerű 9V-os elemből és két szembekapcsolt LED-ből, meg egy 2.2k ellenállásból álló folytonosság-vizsgáló miért ne felelne meg a feladatra. Ez a kis áram már kigyújtja a LED-et, de még nem aktiválja a FI relét.

Üdv, lcsaszar

0

braunv
braunv picture

Sziasztok ! Igen a betáp felől van összekötve,szerintem egy sima ellnállás mérővel is megoldja a problémát !Pár 10 ohm-nál biztos hogy nem több ,természetesen a mérő áramnak kisebbnek kell lenni mint a fi hibaáramának  amire működésbe lép! 

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Ugye olvasni is tudsz? Világosan leírta a kérdező hogy üzem alatt lévő aljzatokat kíván tesztelni.
https://elektrotanya.com/comment/442361#comment-442361

0

braunv
braunv picture

Szia ! Is is, nem  igen kap hangsujt hogy működés  alatt ! De tiéd a pont! 

0

mosomedve
mosomedve picture

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Itt egy gyári, márkás eszköz:
https://www.conrad.hu/hu/ca751-konnektorvizsgalo-121270.html
Nem olcsó, de ebben a topikban
https://elektrotanya.com/content/egyfazisu-halozatban-fazis-vezetot-hogy...
feltettem a rajzát, könnyen után gyárthatod. (Mivel a "ph-n ok" glimm leosztott feszültségről működik, lehet, hogy a VDR-t elhagyhatod.)
üdv.
Tibi

0

Janos.ro
Janos.ro picture

Szia Laci
En reflexbol mindent eloszor Kinaban nezek meg, de valoszinu van kozelebb is.
Ez itt szerintem olcso es megfelelne a celnak.
Kijelzi a feszutseget, valamint LED-ekkel a tobbi feltetelt is:
Szakadt foldeles
Szakadt null
Szakadt fazis (nyilvan olyankor semmi sem gyul ki rajta)
stb...
ja, es az "RCD TEST" gomb pedig kioldja a Fi relet.

1

perlaci
perlaci picture

Sziasztok.
Köszönöm a segítséget. Az a kínai kacat tetszik lehet megrendelem mert nem drága és tényleg egy egyszerű teszteléshez tökéletesnek tűnik.
Tibi az a rajz nagyon jó, lehet igazad van nem is kell a VDR. Gyorsan összerakom és amíg a kínai megjön addig is jó lesz.
A vezeték vizsgáló itt nem jöhet szóba hiszen élő áram alatti rendszert kell tesztelni. Hogy mindenkinek tiszta legyen. Előfordulhat hogy felújításkor elfúrnak egy kábelt de csak egy szálat és észre sem veszik, vagy a festő trehányúl rakja vissza a konektort. Nos ezért elég csak tesztelni és nem kell villamossági vizsgálatot elvégezni. Azt majd (5 évente) elvégzi akinek van róla papírja.
Üdv Laci

0

Sponsored links