You are here

1V/3A-es tápegység építése.

12 posts / 0 new
Last post
kekestv
kekestv picture

Kedves kollégák!
Szeretnék építeni egy olyan tápot ami0,8 - 1V és nincs benne védelem.Állandó áramú min,3A-ig. Próbatápnak kellene. És lehetőleg egyszerű legyen.
Vajon,milyen kapcsolást kellene építeni. Nyilván olyan kellene,amit ha rövidrezárok,csak cikrít, nem megy ki semmi benne.
üdv.

Comments
kekestv
kekestv picture

Üdv. Mindenkinek!
Találtam ezt a rajzot:
https://www.eleccircuit.com/the-variable-high-voltage-power-supply-0-300v/
Hogyan lehetne megnövelni a terhelhetőségét 3A körülire.
üdv.

0

hifista
hifista picture

Helló!
Ugyanezen az oldalon-kicsit lejjebb van ez:
https://www.eleccircuit.com/adjustable-power-supply-1-2-30v-5a-using-lm338/
Szerintem megfelelne, mondjuk egy 6-10 Voltos szekunderű trafóval- minél nagyobb a bemenő feszültség annál jobban fűt.
Igaz, hogy a minimum 1,2 V, de arra is van mód, hogy az alá lehessen menni.
A HQ-ban egy LM338 700 Ft.
Hifista.

0

vitaman
vitaman picture

Szia!
Biztos akad ott valahol egy fölös AT PC táp ahol az 5V tud min 3A-t. Áramkorlátozó ell. sorba, esetleg több, hogy lehessen az áramot változtatni. A kimenetre pedig legalább 2 db schottky dióda párhuzamosan. Jobb ha több, ha egy megszakadna akkor se fusson fel a fesz.  Így kb 1V/3A-t fogsz kapni. A meleg alkatrészt egy infra hőmérővel lehet megtalálni. A gyakorlatot hamar meg lehet szerezni: egy smd ell.-t pákával melegítesz és megkeresed pásztázással. Tapasztalat: az ujjammal még nem érzem, a hőmérő már jelzi. Lehet csővel szűkíteni is a nyílásszögét stb. 
Üdv. 

0

kekestv
kekestv picture

Sziasztok!
Köszönöm mindenki segítségét. Egyébként próbálkoztam egy 120W-os tarfóval,tekertem rá 2.5ös huzalból egy pár menetet. Rákötöttem egy graetz hidat + egy 2200u-os kondit és megcsapoltam úgy,hogy ha rátettem egy 6v-os izzót(ilyenem volt ithon) akkor pont beállt a kívánt feszkó.Igen ám de gyakorlatilag eltünt benne az áram.Ha rövidrezártam,még csak nem is szikrázott.
Építettem már sok tápot,de ilyen kis feszkón fogalmam nincs,hogyan lehetne méretezni egy egyszerű diódás,vagy graetz tápot,ami tartja is az áramot.Viszont ha még is valamilyen IC-s-et építenék,vajon létezik olyan,ami bírja is a totál rövidzárat úgy,hogy közben nincs benne védelem.Gyakorlatilag arra kellene,hogy mivel rengeteg zárlatos laptop alaplapom van,szeretném lerövidíteni a zárlat helyének behatárolását. Egyszerű:
ha ráadom a zárlatos chip körre a védelem nélküli nagyáramú tápot,hagy bukjon már ki,hogy melyik kondi zárlatos,ha pediglen nem kondi,akkor füstöljön az IC. Tudom ez brutális megoldás de unom már,hogy egyesével leveszem a zárlatos kör összes kondiját (egyes esetekben akár 30-40db-ot) és végül kiderül,hogy mondjuk valamelyik chip,vagy IC a hibás.Visszafelé ugyan ez:leveszem a zárlatos köri chip-et,majd kiderül,hogy maradt a zárlat.Megint csak meg kell tudni,hogy melyik kondi a ludas. Egyébként egy youtube videón láttam,hasonló módszerrel derítette ki a hibát valaki egy t-con panelen. A táprész zárlatos volt,a kondikat megkente fluxal,rákötött(egy rövid időre) a táp helyére egy laptop-ból kitermelt li ion pack-ot és egyből füstölt a hibás kondi. Ennek alapján gondoltam a laptophoz is kitalálni,valami brutál tápot.Gondoltam az 1,2V-os ni cadmium aksira is de viszont ott nem tudom,hogy hogyan lehetne stabilizálni 1V-ra,hogy meg is maradjon az áram.Esetleg valamilyen áram,vagy feszültség generátoros megoldás jólehetne? És még egy jutott az eszembe. Van itthon toroid trafóm,van köztük brutál is. Lehetne ez a megoldás.
Talán hülyeség,de én megszeretném próbálni ezt a módszert,van elég gagyi alaplapom hozzá.
Vajon mi lenne az igazi megoldás.
üdv.

0

proba
proba picture

Köszönöm mindenki segítségét. Egyébként próbálkoztam egy 120W-os tarfóval,tekertem rá 2.5ös huzalból egy pár menetet. Rákötöttem egy graetz hidat + egy 2200u-os kondit és megcsapoltam úgy,hogy ha rátettem egy 6v-os izzót(ilyenem volt ithon) akkor pont beállt a kívánt feszkó.Igen ám de gyakorlatilag eltünt benne az áram.

A forrasztópákák is hasonló elven működnek, igaz graetz nélkül, ott biztosan megvan az áram, de azok sem szikráznak. ( lehet az ívhez nem elég a feszültség.) Amúgy a nagy áramokkal csak óvatosan, ha a kondenzátor rövidzár, akkor nem melegszik, a hozzá vezető fólia meg olvad. Nekem sokkal barátibb a kisebb áram megfelelő ponton beadva. Ez után különböző irányokba feszültségmérés a vezetékeken. Amerre nagyobb esik, arra megy az áram. A betápot átköltöztetve, az új helyre, egy új irány mutatkozik meg. Ha a rosz alkatrész lábaira forrasztod a két betápot, szinte mindenhol azonos feszültség lesz. Ehhez a vizsgálathoz pár tized volt is elég, és max fél amper.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szikrázni nem fog ilyen alacsony feszültségen.  Ha teljesen rövidzárba teszed, akkor nincs hol megmaradjon az 1V-od.
A rajzon a 0,2 Ohmon stabilizálod a 0,6V-ot, ez 3A. A két dióda legalább 5A-es, jó hűtéssel. Terheletlenül nem engedi 2V fölé a feszt (kikísérletezed, lehet egy dióda is elég).  Az áteresztő tranyó darlington, az IC pedig LM324, mert az tolerálja a nulla közeli bemenőfeszt.

File csatolás: 

0

Guest
Guest picture

Erről a témáról már létezik topik.  https://elektrotanya.com/content/zarlatkereses-smd-aramkoron-ki-hogyan-c...
Sőt, vannak régebbiek is!

0

kekestv
kekestv picture

Szia!
Igen valóban van de nem ilyen kis feszkón.Sajnos.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha van egy közepes trafód, amibe még be lehet fűzni pár menetet, akár sima villanydrótból is (a szilikonos a legjobb), akkor az tökéletes. Középleágazásosra tekerd, akkor elég két dióda (célszerűen PC-tápok TO220-as tokozású dupladiódájával. 

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Megpróbálhatnád ezt az IC-t.  https://www.ti.com/lit/ds/snvs772b/snvs772b.pdf?ts=1594675319879&ref_url=https%253A%252F%252Fwww.google.com%252F
mondjuk 5V bemenő feszültséggel.
Ha sok az 1,2V ameddig le lehet szabályozni akkor indulj ki ebből a kapcsolásból:
-
Vagy egy beállítható kimeneti feszültségű és áramú kapcsolás: /ehhez a müv. erősítőnek még kell segédtáp(ok)/

 

File csatolás: 

1

Atis57
Atis57 picture

Szia!
 Ez a legegyszerűbb  a 2 diódás közép megcsapolásos akkutöltő . A primerben lehet izzóval is de kondenzátor -mivel a fénycsőfojtó túl nagy ide.

Ezt egy dugasztápból (régi trafós , régi mobiltöltő)  megbuherálásával össze tudod rakni ....

File csatolás: 

0

Sponsored links