You are here

Zárlatkeresés SMD áramkörön - ki hogyan csinálja?

23 posts / 0 new
Last post
lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

Belefutottam egy ilyen esetbe:

12V-ról táplált VIA EPIA Pico-ITX alaplap, rajta feltehetőleg 3.3V és 5V stabilizátorok. A bemeneti 7A-es biztosíték kiolvadva. "Megpatkolva" és rövid idejű próba némi életjelet mutat, a kijelző és a processzor hűtőventilátora "pulzál". Tehát a stabilizált feszültség szakaszosan megjön. Találomra méricskélve szakadásvizsgálóval, több olyan helyen rövidzárat csipogtatok, ahol nem kellene: pl. SMD kondenzátorokon, az egyik ISL6545CBZ stabilizátor kimenetén, egy G32A jelű, 8-lábú SMD alkatrész majdnem mindegyik lábán. (Közbevetett kérdés: mi lehet ez a G32A? Talán R1172D321A linear voltage regulator 3.2V LDO?)

A kérdésem, hogyan lehet megállapítani, hol van a zárlat? Talán a panel egészen másik pontján van a zárlat, mint ahol eddig méricskéltem.
Hallottam egy olyan brutális módszerről, hogy ráadom a tápfeszt külső áramkorlátos tápegységről, növelem az áramkorlátot, és gyakorlatilag "kiégetem" a hibás alkatrészt, ahol a zárlat van. A felszálló füst jelzi a helyét.
Ennek finomabb változata, amikor valami tracerrel érintés nélkül végig lehet követni az áram útját.
Az nem nagyon opció, hogy egyenként kiforrasztom a több száz alkatrészt, elvagdosom a fóliát, stb. De ha egyértelműen be tudom azonosítani a hibás vagy gyanús alkatrészt, akkor azt természetesen kicserélem, csak próbálgatni nem akarok.

VIA alaplap

Ti hogyan csinálnátok?

Üdv, lcsaszar

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

Köszönöm a sok jó ötletet. Néztem pár youtube vidót is. Holnap nekiállok a hűtőspray módszerrel, aztán jöhet a többi.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Örülök, hogy idáig eljutottál.
Bár a fagyasztós megoldás jóval olcsóbb mint a fagyispray, de mindkettő ugyanoda vezet: a zárlatos alkatrész kiolvad.
Sok sikert a keresgéléshez.

Üdv. István.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Szia!

Már ki is olvadt: egy 8-lábú SMD chip, a jelölése G32A, alatta sorban AT818. Most már csak be kellene azonosítani. Feltételezem, hogy R1172D321A Linear Voltage Regulator LDO 3.2V / 1A. A tokozása SOIC-8. Mellékelek egy képet, tudja valaki, hogy mi lehet ez?
De az is elképzelhető, hogy az ezt terhelő elmenő körben van zárlat. Még tovább nyomozok.

Üdv, lcsaszar

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia  ! Még egy hozzászolásal tartozom  a mágneses zárlat keresés ötlettel kapcsolatban.Fizika labor órán  diák koromban ugyanezt a kisérletett végeztük egy vezetékel amelyben áram folyt és az iránytü mutatóját kimozditotta  É-D irányból .Az áram ki-be kapcsolásával szinkronban mozgot az iránytü mutatója.Ez fontos mert igy megkülömböztethetö  a Föld mágneses tere és  a vezték körül alakult mágneses tér.Ezt azért irtam mert eleinte én is igy iránytüvel  követtem  az áram útját a zárlat felé a függölegesen helyezet  nyák  oldalain.A zárlatos áramkörben lévö  folytó tekercsek-indiktivitások  nagymértékben segitettek a zárlat eljutásáig.A kis indutivitások  mágneses tere erösebb volt .Ha az áramot a folytó  t. elött vittem az áramkörbe és volt mágneses tere ,akkor a zárlat a folytó tekercs után  volt .Igy lépésenként  eljutottam a zárlatig .A zárlatba bevit  áram nagyságát  ugy választottam meg hogy az irántü mutatóját  kimozditsa  még a tápból kijövö  vezeték tere.Az áramot egy nyomógombal megszakitottam hogy a megkülömböztesem a Föld É-D teráröl.A Hall szenzor az késöbb jött és a fényel és hangal való szinkron is. Csak egy ötlet.üdv.Jóska
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!

Az iránytűvel kapcsolatban most azon gondolkodtam el, mit mutathat egy lineáris hall elem. Van sot23-as tokozásúm.
Üdv: Jácint

0

Vote up!

You voted ‘up’

kovacsna_mb
kovacsna_mb picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Igen! Köszönöm. Stimmel a bekötés, és elvileg 1.6V kimeneti feszültségre van beállítva külső elemekkel, bár ezt még ellenőriznem kell.
Most már csak az a kérdés, honnan lehet beszerezni kis tételben. Esetleg akad valakinél bontásból?

Üdv, lcsaszar

1

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Vagy mivel lehetne helyettesíteni? Tajvánból rendelve horribilis szállítási költséget tesznek rá, az itthoni forgalmazóknál nem találtam.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kovacsna_mb
kovacsna_mb picture

Szia!

Kezd el a nagy gyártók oldalát böngészni. Microchip, Analog, NXP, stb.

Aztán a paraméterek alapján kiszűrni, ami jó lehet.

Illetve, írj a gyártónak egy illedelmes levelet, hogy egy fejlesztéshez pont ezt nézted ki, és tudnának-e 2db mintát küldeni.

Üdv,
KN

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

Nem találtam a Farnell-nél és az Aliexpress-en sem, máshol sem. A gyártó nem válaszolt. Van javaslatotok, hogy mivel lehetne helyettesíteni? A gyári adatlapot mellékeltem.

Üdv, lcsaszar

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

Ha egy stabilizátor zárlatos, lehet nem melegszik. Melegedésre több esélye van, ha a kimenetén van a zárlat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

proba
proba picture

Szoktam olyat csinálni, ráadom a tápot ( ill némileg/sokkal kisebbet) A lehetséges irányokban egy egy feszültségmérés a GND /tápfeszültséghez képest. Amerre nagyobb feszültség esik arra több áram folyik /vékonyabb / hosszabb  a fólia. Ha megvan hogy merre folyik a nagyobb áram, akkor a tápot átteszem oda. Ettől kezdve megint lesz egy irány, amerre nagyobb feszültség esik. Jó esetben eljutsz a zárlat okához. Ha a zárlatos alkatrész lábára teszed a tápot, már csak az áramfogyasztás lesz nagy, az elmenő vezetékeken nincs feszültségesés. Túl nagy árammal nem biztos hogy ildomos próbálkozni, mert ha a zárlat egy mellékágon van, az odavezető fólia hamarabb válik füstté, mint a rossz alkatrész. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia ! A kerámia kondikat szoktam ellenörizni elöször analog ohm-mérövel (régi fet-es kézi müszer),a müszer méröfeszültsége 80-200mV .Az ic félvezetök nem szolnak bele a mérésbe a kis feszültségel, csak ha zárlat van.A kondit ha kiforrasztom és marad a zárlat akkor ic –be van a zárlat ,ha nem vezet máshova.Folyamatos zárlat esetén a zárlatos áramkörbe 250mV/250-500mA-es áramot vezetek.Az áram mindég csak a zárlatba folyik.Az odavezetö vezeték mágneses terét egy Hall szenzoros vevövel követem a zárlatig.Ha pl.tekercs - induktivitás van útközben ,annak a mágneses tere is kimutattható.Ilyenkor az emlitett áramot az induktivitás után vezetem az áramkörbe és folytatom a követést.Kb.20-50 mA-es áram mágneses tere már érzékelhetö.Természetesen a Föld mágneses tere is közbeszol ,ezt az áram megszakitásával tudom különválasztani Egy hozzászolásomban már irtam erröl,mivel egy folyóiratban pénzért közöltem le ,a készülékröl sajnos többet nem irhatók . Semilyen veszéjes áram –feszültség nem kerül az áramkörbe hogy további kárt okozon.csak egy ötlet üdv.Jóska

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!

Nem brutális módszer az a külső tápegység. Jó vastag drót (4mm2) és 3A-tól felfelé. Közben tapogatod, hol melegszik. Egy fontos dolog, mindig a táp kezdőpontjára csatlakozz. Vagyis ha van benne egy step-down konverter az 1V-hoz, akkor annak a kimenőkondenzátorára. Előtte érdemes lehűteni a panelt. A zárlatot nem kell kiégetni, érezni fogod, hol langyosodik, esetleg éget egy kondenzátor.

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest picture

Üdv!
Szerintem sem szükséges. :-)
https://elektrotanya.com/content/asrock-b85m-pro3-rev-102-lga1150-es-ala...
Elvégre azért van a Tanya keresője hogy használjuk.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Tedd be fagyasztóba 1-2 órára, bekapcsolás után látni fogod hol a zárlat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

vadmalacka
vadmalacka picture

Hi!

Tételezzük fel, hogy a porci jó. Ha bent van akkor is nehézkes a zárlat keresés mert, a proci  pl. 1,5V -on kb. 12-15A vehet fel üzem közben, számold ki, ez kb. mekkora egyenáramú ellenállást jelent....
Ezzel azt akartam mondani, hogy mérjél rá egy nagyobb teljesítmény CPU, vagy GPU táplábaira, ohmikusan full zártatot fogsz mérni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA picture

mOhm mérővel lehet megközelítőleg, meg egy kis szerencsével célba érni.
Viszont ha BGA zárlatod van, és esélyes, akkor nem lesz egyszerű.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

A készülék működik, de valami szakaszosan letilt benne. Nem hinném, hogy proci hiba, mert bebootol, megjelenik a kép a kijelzőn, majd eltűnik.
A speckó azt írja, hogy 12V-ról 1A az áramfelvétele. Akkor az 5V-ról durván 2.5A, de nyilván van 3.3V és talán még kisebb feszültség is, arányosan nagyobb áramfelvétellel.

Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content