You are here

Blaupunkt (vw) gamma 1 torz bluetooth bemenet

16 posts / 0 new
Last post
Kispapcee
Kispapcee picture

Üdvözlök mindenkit!

Hosszas keresés után hozzájutottam egy Blaupunkt Gamma 1-hez, melyben a kazetta bemenetre szeretnék bluetooth-t kötni. A kazetta mechanikában a magnófejből megy 3 vezeték a panelra, ahonnan  egy RC4558-ra megy tovább a jel. Erre a 3 vezetékre kötöttem rá egy 12V-os bluetooth adaptert. Első tesztnél a hang torz volt, ezt követően cseréltem az RC4558-at azonban továbbra is fenn áll a hibajelenség. Rádiónál szépen szól, ott nincs semmi probléma. Rajz hiányában elakadtam. Esetleg tudna valaki segíteni, hogy merre induljak el?  

Előre is köszönöm a válaszokat!

Comments
Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Látom leforrasztottad a 4558 bemenetéről a magnófejet. Ez az ic egy abszolút mezei UA747 (dual 741) helyettesítője, talán nagyobb sávszélességgel. Tisztázni kellene feszültségméréssel, hogy az outputon a földhöz képest megvan-e a fél tápfesz, a fej nélkül is. Mert lehet hogy a fejen keresztül állították be,  és most fej nélkül ki van akadva a kimenete földre, vagy tápra.
 

2

Joe
Joe picture

Szia!

Régen se volt nagyon rajz a COCOM lista idején a nyugati cuccokról. Kerestünk egy hasonlót. Ma legalább a datasheetekhez hozzáférünk. 

Ha ez segít:

https://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=Rc4558%20datasheet&gclid=Cj0KCQjwhb36BRCfARIsAKcXh6GxfTZj9VEWDFc_QAQeepBWyxe4swBj_lxyVnHXFt1AvPd8nYun06kaAofmEALw_wcB

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Előtte ki próbáltad egy igazi, más gépen felvett, vagy gyárilag megírt kazettával? Hogy szólt? Egy kazettás magnó lejátszó erősítőjét így lehet a legegyszerübben tesztelni, mielőtt szétszednéd. Nem lehet hogy a BT modul eleve torz jelet ad? Vagy túl nagyot.
Csaba

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: talán használni kellene egy oszcilloszkópot és hanggenerátort, tisztább lenne a kép(hang)

Bálint

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Az már az emelt szint a hibakeresésben. :-)

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Villanymérnöki tanulmányokkal a hátad mögött talán nem nagy elvárás annyi tájékozottság elvárása a mágneses hangrögzítés területén hogy tudhassad, a magnetofon fejek mV nagyságrendű jelet szolgáltatnak, ezért a fej jelét fogadó erősítőt a BT párszáz mV nagyságrendű jele durván túlvezérli, ráadásul a fejerősítőnek van egy tekintélyes kiemelése a mélyhangok tartományban. A lejátszó erősítő után kell keresned olyan pontot ahová becsatolhatod a BT jelét.

5

Kispapcee
Kispapcee picture

Üdvözlöm!

Sajnos tanulmányaim során mágneses hangrögzítéssel egyáltalán nem foglalkoztunk. Éppen ezért igyekszem minden lehetséges módon tovább képezni magam, hogy a fent említett esetek ne okozzanak gondot. Az audio technika terén szerzett tapasztalataimat pusztán önmagam szereztem, kisebb javításaim során. Mindenesetre köszönöm válaszát, máris el tudok indulni tovább.

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Sikerült megint egy bunmkó hsz-t kreálnod, de már megszoktuk tőled dínó báttya. A kérdőjelet ne felejtsd el.
Kispapcee!
Az RC4558-at ki kell venni, és a kimenetének a helyére kell bekötni a BT modul kimenetét.
 

6

Kispapcee
Kispapcee picture

Köszönöm szépen a segítségét! A héten amint lesz rá időm ki is próbálom ezt a megoldást.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Nem feltétlenül kell kivenni a 4558-at, a kimenetén lesz feltehetően 2 csatoló kondenzátor, azoknak az egyik lábát kiemeled és máris szabad az út.
Megtennéd, hogy a a címet legalább elírásilag kijavítod?

2

Kispapcee
Kispapcee picture

Üdvözlöm!

Köszönöm, hogy jelezte, javítottam is. Eléggé késő volt már mikor indítottam topikot, így csúszott bele némi baki.

0

Kispapcee
Kispapcee picture

Üdv Mindenkinek!

Sajnos továbbra sem akarja az igazat. RC4558 után bekötve a bluetooth-t halk és kissé torz továbbra is a jel. Sajnos rajz híján a sötétben tapogatózok. Egy próba képen még az RC4558 környékén lévő BC 558 és BC 548 tranzisztorokat cseréltem, bízva, hogy esetlegesen a magnó előerősítőjét képezhetik, azonban ez sem hozott változást. Mellékelek egy képet is néhány kommenttel, hogy látszódjon maga a panel. 

Segítő válaszokat előre is köszönöm!
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ugye az RC4558-at kivetted?Vagy legalábbis a kimenetét megszakítottad? Csatolókondenzátort tettél bele, vagy a csatoló kondi elé kötötted a jelet?

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

Ez nem egy VW GAMMA 2 VWZ2Z3 GRUNDIG?
Csak a HYBRID PLASTIC porcibol , meg 4 db TDA2003-bol gondolom

0

Guest
Guest picture

???

0

Sponsored links