You are here

Thomson 29dm400-etc210 nehezen indul, 45-ös hibakód

8 posts / 0 new
Last post
sandorverten
sandorverten picture

Sziasztok kollégák!
Van ez a fentebb említett szörnyeteg.Elég nehéz és nagy!Már rég nem javítottam,úgyhogy kérdésem lenne. A hiba a következő.
Készenlét van, de amikor be akarom kapcsolni(távval, vagy előlapi taszttal),akkor először 1-1 mp-ként villog kb.15 sec.-ig, majd az előlapi led 4 és 5 villogással csinálja ugyanezt, végtelen ideig. A függ.ic cserélve,kondik szintén. Ma reggel bekapcsoltam és volt minden,nagyon szép képe volt fél percig, de azután csak a fenntebb említett dolog jött elő.
Nálam tudósabb embereket kérdeznék,mihez nyúljak, mert már elfogyott a tudomány!
Nagyon megköszönöm a segítséget!Sándor

Comments
sandorverten
sandorverten picture

Sziasztok!
Most jöttem haza,elég régről!Bocsánat,hogy eddig nem tudtam irni.:( Vannak problémák, de csak néhány napig leszek újra itthon.NEM ecsetelem!No, nem börtön!:)ORVOSOK. A készüléket megvettem, nem sokért.Ha sikerül meg javitani,megirom!Most ennyit egyelőre.Már nekem fog ketyegni......
Kösz a türelmet:Sándor

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Először javítsd a címet, mert felfüggesztetik a topik a moderátor által! (A pirossal szedett előírások szerint kell bele a hibajelenség is! Pl: nehezen indul, 45-ös hibakód)

Csatolmány!

Üdv:
Fülesmester

0

sandorverten
sandorverten picture

Szia,fülesmester!
Kösz a reagálást, remélem a cím így jó!
Megnézem az általad leírtakat.De,csak holnap tudok referálni a témában.
Azért annyit, hogy a nagyfesz beindul, csak utána letilt.Mérni szinte semmit nem tudok, mert olyan gyors az egész, hogy a műszeremnek nincs ideje feszt mutatni.
Üdv:Sándor.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A cím így már OK!

Az újabb csatolmányból:

Hibajelenség:
Készenlétből nem indul, csak lassan villog a STBY LED (nem hibakód). A stby tápfeszültségek rendben megvannak.

Oka:
Nem indul a főtáp, mert túlterhelt.

Javítása:
Az Usys diódája (DP110, BYT08PI-100) volt zárlatos. Csere után hibátlanul működik.

A CL035 típushiba, cseréld ki!
Az egész jelenséget okozhatja, de lehet, hogy már az EW fokozat is meghibásodott miatta.

Üdv:
Fülesmester

0

Msr
Msr picture

Üdv!
Thomson 29DX400S, ETC210, 45-ös hibakód.

A TV viszonylag lassan (3x2 villogás után) bekapcsol, jól működik, menet közben nem kapcsol ki. Viszont csak néhány napig ilyen jó, utána hónapokig nem hajlandó elindulni, mindig a 45-ös hibakódot villogja. Áramtalanítva tárolás, 1-2 havonta bekapcsolási kísérlet, majd előbb-utóbb sikeres bekapcsolások, működés - max 1 hétig. Ezt már kétszer így csinálta, most harmadszor megint hajlandó bekapcsolni.

Belső tisztítás el lett végezve, nem volt túl poros a belsőség. Javítási nyomok nincsenek, CL035 is újszerű ránézésre.
Érdemes kezdésként CL035-öt kiforrasztani (cserélni, tesztelni), vagy bonyolultabb lehet a hiba?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Mit akarsz látni a CL035 kondenzátoron kívülről?
Ez a kondenzátor képes olyan hibát produkálni, ami csak üzemi nagyságú impulzussal tesztelve mutatható ki. 
Van olyan tesztered, ami több száz voltos impulzusokkal vizsgálja meg?
A CL035-öt gyanú esetén cserélni kell! (Ez a legolcsóbb és leggyorsabb eljárás.

0

Msr
Msr picture

"A 45-ös valami egzotikus hiba...." Itt triplán az (lesz).

A tv végül már működés közben is kikapcsolt. Először kb 15 perc működés után, egyszerűen standby-ba kapcsolt, ugyanúgy mintha a távirányítón off-ot nyomtam volna. Semmiféle hibakódot nem jelzett, a piros led világítva maradt, újbóli bekapcsolásokra viszont hozta a korábbi 45-ös hibakódot. Kétszer még azért elindult, 5 perc majd legvégül már csak a  2-3 másodperc után kapcsolt standby-ba. Ezek után már nem indult el, a nagyfesz megjelenése után megszakad az indítás, háromszori ilyen próbálkozás után mindig jön a 45 hibakód.
Alaposabban átnézve a panelt, azért akadtak átforrasztott alkatrészek. CL035 még gyári forrasztású volt, de mivel típushiba kiszedtem és kisfesz műszerekkel rámértem, összehasonlítottam több MKP fóliakondival. Kapacitás 355nF, szivárgás/önkisülés szinte nincs olyan mint az új példányoknál,  semmiféle melegedés-elszíneződés nem látszik, teljesen olyan mint egy zsírúj bolti darab.
A szürke A/ logós kondi az olasz Arcotronics(Kemet) gyártót takarja. Ez a tv több ilyesféle kisebb-nagyobb kondival szerelt, mind szürke és tégla alakú. Ezek közül CL035 és a mellette lévő CL031 komolyabb darabok, mindenféle adat/kód olvasható rajtuk. Lábtávolságuk 27,5mm, gyártási év kódjuk R ami 2003-at jelent (stimmel, a tv 2003 év végi),  a szériaszám R76 és R73. Ezek spec MKP polipropilén fóliakondenzátorok, a Kemetnél van még jónéhány R széria ezeken kívül is, leírásuk/paramétereik a szériák szerint fellelhetőek.  CL031 kondinál (2kV 10nF) csökkentett 2,5% tűrésűt épít be a Thomson.

https://en.wikipedia.org/wiki/RKM_code
https://content.kemet.com/datasheets/KEM_F3034_R76.pdf

Tesztelésként azért cl035 helyére egy új mkp-t raktam be, de 350nano helyett  csak tömeggyártott 330nF-osat sikerült beszerezni. Ez egy Kemet R75 Series darab (mérve 333nF), kisebb fizikai mérete miatt az egyik lábát meghosszabbítva lehetett csak beépíteni.
Ekkor már éreztem hogy más gond lesz, de azért megpróbáltam elindítani a tv-t: semmi változás, a korábbiakkal megegyezően jön a 45 hibakód.

Ezután alaposabban ránéztem a digi panel mütyür alkatrészeire, és a TDA9330H lábainak forrasztásánál hibát találtam. Ha minden igaz az 5-ös lábán ez az IC generálja a 45-ös hibakódot. 26-28 számú lábak forrasztásain sötét színű, oxidálódás-szerű folt, kiterjedve a szomszédos lábakra. A foltot és maradványait óvatosan el lehetett távolítani, újraforrasztásra nem volt szükség.

Ekkor még ki volt szerelve a  fő panel, így azt is alaposabban átnéztem. Zöld színű 35 Volt 105°C elkóból 3db 220uF és 1db 330uF van ezen a panelen, CP (táp) pozíciószámúak, Pelon gyártmányok és mind enyhén de egyformán púposak. Mérve kapacitásuk felére-harmadára lecsökkenve, ezért kicseréltem őket. Fekete 105°C Samwha  220uF-ból volt 3db, 330-as helyett viszont csak zöld 105°C Jamicon 470uF-et tudtam betenni. Mind a 4 elkót ideiglenesen, hosszú kivezetéseiket nem levágva forrasztottam be.

Egy gyári hibás forrasztást is észrevettem. CL038 és CL039 egymás mellett lévő, egyforma 27nF 250V szürke A/  fóliakondenzátorok. Ezek bekötés szerint párhuzamosítva vannak, 2db kondiból van összerakva 54nF. Az egyik lábon gyárilag nem ért körbe a forrasztóón, e vékony rész pedig el volt repedve. A repedés mérve is repedés volt, 27 nanót lehetett a nyákon mérni, újraforrasztás után normálisan 54nF-ot. Ezt a hibás forrasztást már korábban észrevettem, de akkor úgy emlékeztem, hogy szemre (nem mérve!) nem volt elrepedve. Mivel a két kondi a panel szélén van, lehet hogy szereléskor, a nyák kézbevételekor hozzáértem a hibás forrasztású kondihoz és akkor repedt el.

Összefoglalva: digit panel IC pucolás, 4db elkó csere és 54nF forrasztás után újabb próba következett. 45-ös hibakód megszűnt, tv minden bekapcsolásra elindul, de a nem "teljesen" belevaló alkatrészek és ideiglenes forrasztások miatt sokáig nem mertem járatni.

Lesz még azért néhány kérdés, de az első kettő egyből adódik:

A 3 elhárított hibalehetőség közül melyik szüntette meg a hibakódot?
Hogyan zajlik egy MKP fóliakondenzátor nagyfeszültségű tesztelése, a kondenzátor mely paramétereit mérik ami alapján (jó esetben) kimutatható valamilyen hibája?
 

0