You are here

Voltcraft LSP1403 "labortáp" VIPER12A segédtápja nem indul

24 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Adott ez a borzalom. Voltcraft LSP1403, de sok más fantázianéven is fut... (MAPLIN N27GG MANSON SSP-7080 EXTECH 382260) Nagy nehezen túrtam hozzá rajzot, fel is töltöttem a tanyára, itt van:
https://elektrotanya.com/voltcraft_lsp1403_Maplin_N27GG_Manson_SSP-7080_...

A hiba az volt, hogy a tápban kizárólag Capxon elektrolit kondik voltak. A Viper12A (C10) 100uF kondija ZÁRLATOS volt! Viper12A felrobbant. A PFC áramkör pufferje (C9/C8) közül a felső (C9) összesen 140nF volt. A FET felrobbat, a gate oldalon az ellenállás is. 

A táp összes elkóját kidobtam, kapott rendeseket. MIND vagy ESR ügyileg, vagy kapacitás alapján volt kuka. De nem 1-2. hanem MINDEGYIK!

A lányeg: a PFC megy, 420V van a pufferen. Terhelhető.

A Viper12A segédtáp nem indul. Pulzál, próbál, de nem megy. A VIPER körben MINDEN alkatrész cseréltem. A szekunder oldalon a csatlakozó lehúzva, csak az optocsatolós kör, az egyenirányítók, és a 7805, 79L05 van a helyén. Terhelés a 220Ohm/5V ág.

Pulzálva próbál indulni, olyan, mint ha a rövidzár védelme tiltana. A trafót kivettem, mérve ellenállásra jó. kivett állapotban az 5V körök ellenőrizve másik tápról. Nem terhelnek. Jók. 

Vagyis marad a táptrafó, ami hibás lehet. A főtáp IC uc3844-e is a segédtáp tekercséről kapja a villanyt a D7 (ECC) lábon keresztül. Ez a dióda nincs benne a teszt alatt, és a GND fóliát is átvágtam az UC3844 fele. Tehát biztos nem az terhel.

És itt a dilemma. A józan ész szerint a segédtáp trafója menetzárlatos. Csakhogy ez csinál +-5V-ot, és független 5V-ot is.. Ami tulajdonképp 7 körüli kell, hogy legyen a 7805-ök miatt. Vagyis kapufa. Ilyen trafót nem tudok túrni sehol...

Gondoltam rá, hogy 5V 2A dugasztáp trafót teszek bele, van is itthon, amit Viper12A hajtott, de azzal sem vagyok sokkal előrébb, mert az még mindig csak 1*5V... 

Ki lehet valahogy mérni, hogy a segédtáp trafója menetzárlatos -e? A primer 5,2Ohm, a primer oldalnak a segédtáp kis tekercse pedig 2,1Ohm.. Akár jó is lehet... de akkor mi marad, ami rossz.. :(

Van valakinek ötlete? Mert nekem elfogyott... Kár lenne érte.

Az a baj, hogy olyan kompakt, hogy nem lehet beleeszkábálni +2db telefon töltő belet. Nincs hely :(

PS: Guest, és guriga kérlek Titeket, ne szóljatok hozzá. köszönöm!

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! A trafo zárlat megállapitására én az esr méröt használom ,mivel az valójában Z impedanciamérö,ráteszem az egyik tekercsre (ha lehet a legnagyobb menetszámura) Ha sikerül befüzni a tekercs melé 1-3 menetett, ha nem akkor egy kissebb menetszámú trafo tekercs végeit tedd zárlatba ,majd megbontod a zárlatott .Az impedancia mérö (esr) válozást mutatt a mért trafo tekercsén .Ha a értek nem változik ( vagy nagyon keveset)az azt jelenti hogy már van zárlat a trafoban és nem érzékeli a keltett zárlatott. Csak egy ötlet.üdv.Jóska

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Jóska 
én is így szoktam vizsgálni, induktivitás mérővel is hasonló a tapasztalat
Sajnos   sokmenetes tekercsnél  egy-két menet zárlata esetén  nagyon bizonytalan az eredmény

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez tényleg jó ötlet. Megjegyzem.

Sajnos bebizonyosodott. Menetzárlatos.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

0

kovacsna
kovacsna picture

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, tegnap megtaláltam én is ezt...

Sajnos kapufa. Menetzárlatos. Szétszedhetetlen...

Most jön a hogyan tovább fejvakarásos nézés... :(

Valamit ki kell találnom a pótlásra... :(

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az adatlapokon szerepel két trafótípus

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen. Nem az a baj. Rengeteg viper12 alapú táp van itthon bontásból. Jó trafókkal. A baj, hogy itt 2 független tekercs van. És az egyik szimmetrikus. Ilyen nincs sehol.

Persze vas kapgató. És a menet sem sok. Meg lehetne tekerni. De nem bíznék egy akár magam álltal is tekert ilyen pici kapcsolóüzemű trafóban. És sajnos a primer a legbelső tekercs... :(

 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!

Ha van vasad + csevetested, ne legy gyamoltalan :-)
Szerezz pl. Kapton ragaszto szalagot -van nehany hazai forras is ra-ez 30-50um vastag, szuper szigetelö, s a tekercsek közt a helye, akàr nehany rétegben is, csak arra ügyelj, hogy teljes szelessegeben zard vele a csevetest 1-1 sorat-aztan rajta, nomeg a kivezeteseket is -legalabb is pr-szek szinten szigeteld /tartsd el egymastol (ambar a labkiosztasod ugye adott) = fog az müködni.
A regiröl letörnem a vasat, leszamolod a meneteket-ügyelve a tekercselesi iranyokra(!),  s alaposan jegyzetelve megtekerhetö, nem annyira vilag vege komplikaltsaguak ezek...

Eredmenyest!
Kari

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Keress egy pofira jó méretűt! Primer az primer.. Viper az viper..
Arra a jó primeresre tekerj szekundereket! 
Persze cssk, ha neked megéri! 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Nincs "ekkora"...

A szekunderek száma miatt nagy a vas. Pc tápok 5V stand-by ága és a dugasztápol, dvd tápoknál nem kell ekkora sajnos.

Órákat guberáltam a lomok között. Sajnos ez a gyerek labortápja. Nem akarok ilyennel fusizni.. még a tápfeszek sem kritikusak, minden oldalon ott figyel egy 7805, így 7-30V között bármi jó lenne. Csak 3 független kellene.,

0

pisti70
pisti70 picture

Szia!
Ha van sorkimenő tesztered, egy próbát megér. 

1

proba
proba picture

Ami eddig hibajegyzékben volt ilyen eseteknél, a szekunder oldali kondenzátorok is cserések (gyakori) , a szekunder dióda átvezet ( ritka) , opto/  tl431 halott . a primer oldalon a segédtápot előállító dióda leheletnyit átvezet így nem tud magának elég áramot termelni, a trafólábnál esetleg egyéb pontokon lévő ragacs megégett, átvezet.. A szabályzást úgy szoktam próbálni, a szekunderre oda adom a névleges feszültség környékét, ekkor az opto primer oldali ágán ohm mérővel látni lehet, hogy nyit a tranzisztor.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A viper felrobbant. Lyuk lett a helyén  :) a primer oldalon mindent kicseréltem. A tápban az összes kondi cserélve lett. mInden kondi... A szabályzókör jó. A tl új. A szabályzókört kiparóbáltam másik labortápról. 

Sajnos.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Hajtsd meg a trafót valamiről. 
Pl: primert tedd bele valami hasonló tápba (elvileg párhuzamosan is kötheted, ha nem terheled, akkor működni fog, habár elhúzza a frekit). Vagy a működő táp szekunderéről a trafó szekunderét hajts meg! 
Alternatíva egy teljesítmény generátor xxx kilihetzen... 
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Kipróbálom. Köszi az ötletet a generátorral. 

0

Mosószaki
Mosószaki picture

A viper adatlapján meg van adca a működési freki. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha terheletlenül  melegszik a trafó, akkor menetzárlatos.

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát.. annyi idő nincs, hogy melegedjen. Nem indul el.. mint írtam, a Viper12A, ami hajtja, tilt, túláram miatt vélhetően... Ki van csukva, hogy így melegedjen :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: két alkalmazás, kétféle trafó a .pdf-ben
Az optocsatoló jó?

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen. Sajnos jó. Új. De kipróbáltam, a főtápban is ilyen van, felcseréltem. Maradt a hiba.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Kompozit teszterrel mérjél induktivítást !
Üdv Jano

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A baj, hogy nincs összehasonlítási alapom. :(

0

Sponsored links