You are here

Videoton rt7300s rádió tuneren FM sávon csak zaj van

24 posts / 0 new
Last post
myckie53
myckie53 picture

Hozzám vágtak egy Videoton rt7300s tunert. Van benne élet, viszont fm sávokon csak folyamatosan FM zaj van.( nehogy szó érje a ház elejét , nem súgás) Hangoláskor a kijelzőn úgy tűnik, mintha működne, meg meg áll, de csak az FM zaj marad. Az FM mute gombra nem reagál. Automata keresésnél elnémul a keresés alatt, kéziben folyamatosan FM zaj. A feszültségek rendben vannak. Az AM sáv hellyel-közzel működni látszik, de erősen zajos az adó. (csak a Kossuth szólal meg)  Keresgéltem a fórumban, de ilyen hibáról még nem számolt be senki.. Minden ötlet jól jön.
Előre is köszönet mindenkinek.
 

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Azt, hogy mit tekergettek el előtted... 
Egyszerre az am és az fm nem romlik el. 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

0

myckie53
myckie53 picture

Köszönöm a tippet. Igen, cseréltem.

0

mosomedve
mosomedve picture

És mit súg neked?

1

myckie53
myckie53 picture

Azt, hogy szép az élet, csak COVID ne lenne.:)

1

mosomedve
mosomedve picture

Ezt viccnek szántam! Van aki nem érti ezeket a dolgokat!

0

Guest
Guest picture

De jó hogy megkérdezted!
Szándékosan nem szóltam érte.
Ez egy valamelyik idióta által elterjesztett kifejezés a fehér, rózsa, stb zaj jellegű hangra.
Kiirthatatlan. Csak azt tudnám, mi van ezen lájkolni való?
Ha már valaki ragaszkodik ehhez a hangutánzónak szánt szóhoz, akkor legyen inkább suhog.
-
Javaslatom a topik gazda felé: URH-n csak "FM" zaj hallható

0

myckie53
myckie53 picture

Imádom a "túlképzett" szakértőket. Főleg azért, mert magas lóról tudják kioktatni az amatőröket, akik tisztán önszorgalomból, autodidakta módon próbálják elsajátítani az elektronika rejtelmeit. Merthogy nem csak kifejezetten szakemberek vannak a tanyán! És hogy ki az idióta? Nehogy már egy "túlképzett" szakember döntse el.  Megjegyzem, fellengzős kioktatás helyett diszkrétebben is el lehetett volna magyarázni a helyes kifejezést.

3

Guest
Guest picture

Az "idióta" nem neked szólt. A "súgás" elterjesztőére.
Ezt a megnevezést a jelenségre már halottam pár éve egy "neves" szerviz vezetőjétől is. Tudod, rettenetesen szegényes ilyen szempontból e kies magyar nyelv. :-)
Itt ha szól érte az ember, újabban önkéntes moderátornak, kötözködő íráskényszeres alaknak minősítik az illetőt olyanok akik legtöbb témához még hozzászagolni sem tudnak.
-
-

A témához: A "fejlemények" függvényében tudunk tovább haladni. Annyit leírhatnál, mit lehet tudni a készülék előéletéről, valamint milyen műszer áll a rendelkezésedre?
 

0

myckie53
myckie53 picture

Sajnos az előéletéről nem tudni. Az látszik, hogy én nyitottam ki először. Úgynevezett turkálás nem látható, utólagos forrasztási nyomok sincsenek.Gyakorlatilag vannak műszerem a nagyfrekvenciások kivételével. Multiméterek, labortáp, szkóp (20MHz 2 sugár)

0

Guest
Guest picture

Ez az előéletről írottak biztatóak, egy ebben gyakorlott szem jól jönne mely a tekercsek érintetlenségét tudná konstatálni, bár ha nem használtak kiöntést, festett jelölést, akkor legfeljebb a beletört vasmagot lehet látni.
-
Sajnos, akár csak KF frekin, itt éppen 10,7 Mhz-en, a "tapizás" ami hangfrekin még elmegy, itt nem ad szinte semmi érdemleges infót a jó működésről.
Az FM KF modulban pl. ha megérintjük a KF IC bemenetét (1-es láb) lehet hallani rövidhullámú vételre jellemző zajt, esetleg valamilyen adó jelét is.
Ezzel meglehet bizonyosodni a működőképesség egy minimumáról, de hogy a demodulátor hangolt körei jók és megfelelő frekvenciára hangoltak, azt nem!
Ebből az következik hogy minimum egy KF frekis hangoló oszcillátorra lenne szükség a munkához amennyiben nem rendelkezünk ez esetben garantáltan bevizsgált hibátlanul működő próba vagy cseremodulokkal.
Az FM tuner 5 hangolt körénél 5 trimmer poti állítja be az együtt futást, ezeken keresztül kapják az adott hangol kör varikapjai a hangoló feszültséget. Ezek a trimmerek legtöbbször a baj forrásai, de ne tekergesd el habókra. Mérj a csúszkáikon feszültséget! Nagyjából közel azonos értékeket kell mérned, ha nem tekergették el őket, a csuszka helyzete is mutatja hogy arányában kb. mit kellene az adott példányon mérned. Pl. ha harmad állásban van, akkor a trimmer két kivezetése közötti fesz. harmadát.

2

Mosószaki
Mosószaki picture

A kf oszcit ki lehet ketülni... 
Am kf: valami am zsebrádió kf jele kuvezetve. (~465 khz) 
Fm kf: lásd mint fent, csak fm. (~10,7Mhz)

1

myckie53
myckie53 picture

Köszönöm. Átrágom magam a javasolt dolgokon.

0

guriga
guriga picture

Szia.
Akkor kezd el a modulokat kivenni megtisztítani a lábakat, a kábel csatlakozásokat szintén. Feketék lesznek.
 

1

Joe
Joe picture

Ha ezüst az nem baj, mert az egyetlen anyag aminek az oxidja jobban vezet mint maga a fém.  kivétel, visszarakás, finoman megmozgatása a helyén, akár bekapcsolt állapotban, viszont jó ötlet.

0

imrus101
imrus101 picture

Az egyetlen probléma, hogy az ezüst nem lép reakcióba az oxigénnel. Az érintkezőkön ezüst-szulfid képződik a levegőben lévő kén-hidrogéntől, az pedig nem jó vezető. Alapos tisztítás javasolt.

imrus101

0

imrus101
imrus101 picture

Igen, ez jó tipp. Az FM KF modulnál vigyázz, azt fordítva is be lehet dugni és akkor a benne levő KF IC-nek annyi. Az alaplapi nyák rögzítése nem igazán tökéletes, könnyen el tud repedni a KF modul környékén, ha erősen benyomod a KF modult a helyére vagy ha kap egy ütést a készülék.. Nézd át a forrasztásokat és a fóliák épségét is azon a környéken.
imrus101

1

guriga
guriga picture

Én lájkoltam mert nekem is ez ugrott be először. Ja és súg, mégpedig azt, hogy vigyél szerelőhöz.
Meg kell nézni kézi hangolással, és elmenni előre a tunerhoz.

1

Guest
Guest picture

Ha FM sávon kézi hangolásra kapcsolsz és méred hangolás közben az FM tuner 1-es lábán a hangolófeszültséget, tudsz mérni ott bármit?

1

myckie53
myckie53 picture

Igen van feszültség. 7,2-12V-ig

0

Guest
Guest picture

A rajz szerint a VD20 5,6V-os zener leosztott feszültsége kerül az FM tuner 2-es lábára, ami az elemértékek szerint max. 3V lehetne.
Ez határozza meg a minimális hangolófesz. értékét a modul bemenetén.
A zeneren mérj feszt. vagy a VP9 -et néz meg, nem e szakadt a test felé!
-

-

1

myckie53
myckie53 picture

Kösz a tippet, megnézem.

0

myckie53
myckie53 picture

Megnéztem. A 2-es lábon 3V van.

0

Sponsored links